Aktuális

A “ne nézzünk híradót, mert csak mérgez” mítosz

Pozitív gondolkozású, optimista emberek körében az egyik leggyakoribb életmódváltást segítő tanács: hagyd ki a napi rutinodból a híradót! “Van értelme annak, hogy végignézz fél tucat természeti katasztrófát, háborús képsort, erőszakos bűncselekményt és megszorító gazdasági intézkedést, amin változtatni úgysem tudsz, legfeljebb szorongani és dühöngeni fogsz miatta?” – teszik fel a kérdést. Nos, mielőtt még bólintanánk, álljunk meg egy szóra.

kép: pixabay.com

kép: pixabay.com

A tudás mindig hatalom.

Ha senki nem tudja, mi zajlik az ötödik kerületben vagy épp Bangladesben, a kormányközeli politikusok továbbra is megtehetik, hogy rokonoknak utal ki középületeket fillérekért (nem véletlen, hogy az aktuális kormánypárt mindig a maga képére formálja a közmédiát és megszerzi a kereskedelmi média legnagyobb bástyáit, hatalmukat csak így képesek fenntartani), engem pedig ügyesen átverhetnek az aktuális propagandával, hiszen fogalmam sincs a globális felmelegedésről, ami klímamenekültek millióit kényszeríti arra, hogy a jobb élet reményében útnak induljanak. Ha a világot átlátom, van esélyem változtatni, megvédeni magam, felkészülni, felnőtt döntéseket hozni, méghozzá anélkül, hogy mások manipulálnának. Jelenleg a társadalom egészében a tudás hiánya több gondot okoz, mint az információáradatból származó esetleges mentális problémák.

Azt mondod, ez a tudás mindig szűrt tudás, az információosztó érdeke szerint. Akkor mégis miféle tudás ez, és mit ér?

A közmédia mindig az aktuális kormányé, TV2 kormánypárti, az RTL Klub kormánykritikus, de mindkettőt a profit hajtja. Az Indextől a Magyar Időkön át az Alfahírig nincs médiafelület, amiről ne tudnád, milyen oldalhoz kötődik, kinek a kezében áll: hogyan is hihetnél el akkor bármit is ezek bármelyikének? A megoldás az információ tudatos szűrésében és a források változatos, kritikus kezelésében rejlik, ami viszont tudatos gondolkozást és információfogyasztást igényel, amire nem mindenki áll készen. Minderről a Hogyan szűrd ki az álhírt 5 perc alatt? című posztomban bővebben is olvashatsz, a témához kapcsolódik továbbá a Gyíkemberek és háttérhatalom: hogyan működnek az összeesküvés-elméletek? című írásom is.

Jó, de ha a tudatos információszűrés és forráskezelés miatt nem is dőlsz be az álhíreknek/adott érdekcsoport által manipulált híreknek és átlátod, mi az igazság… mit tudsz tenni? Csak fölöslegesen idegesíted magad, és/vagy reszketsz otthon félelmedben.

A felvetés jogos, a negatív infókkal megpakolt hírek valóban nem tesznek jót a vérnyomásnak, még ha igazak is. Sőt, akkor a legkevésbé. Akkor meg? Egyszerű a kérdésem a kérdésre: mondd, miért nevezed magadat tudatos embernek? Vélhetően nem azért, hogy becsukd a szemedet és bedugd a füledet, a fejedet pedig homokba hajtsd, mint a strucc, hanem azért, hogy képes legyél kiszűrni a számodra hasznos, fontos információt, a negatív hírekhez kapcsolódó érzéseket pedig ne engedd közel a szívedhez. Ne dühöngj Rogán vagy Trump miatt, ne tornászd az egekbe a vérnyomásod egy betöréses rablás hírének hallatán, ne válj érzelmileg érintetté mások ügyeiben, hanem tudj mindenről, és használd bölcsen a tudást.

Oké, de bármennyire is tudatos vagy, a tudatalattidban azért csak rögzülnek a negatív képek, nem igaz? Ilyesformán hiába hiszed azt, hogy nem borít ki a legújabb dzsihádista terrorakció, a párizsi vakációdon azért csak bevillannak majd képek, és rettegni fogsz már a repülőn is…

Ez persze benne van a pakliban, de ez jó eséllyel nem a napi hírek lekövetése miatt történik így, hanem mert ezek olyan súlyos, egész Európa és az egész világ hétköznapjait érintő témák, amelyekről mindenki beszél, így a legmegátalkodottabb híradókerülő is belefut a friss információkba. A kérdés az, hogy tudod-e, mi áll mögöttük, és milyen érdekek mozgatják ezeket a harcokat: ehhez viszont már tudatos hírkövetésre van szükség. A bűncselekményekre – nemi erőszak, betörés, rablás, gyilkosság, pedofília stb. – akkor is sor kerül, ha nem tudunk róluk: a struccpolitika sem másokat, sem pedig bennünket nem véd meg.

Most akkor mi legyen? Ha optimista, pozitív gondolkozású ember vagyok, nézzek híradót vagy sem?

A megoldás itt is – mint számos egyéb kérdés esetében – az arany középútban rejlik. Légy tudatos médiafogyasztó, aki a fontos dolgokról tud, de nem szorong miattuk, és ne válj a kívülről érkező információ rabjává, hanem figyelj befelé is. Ha ezt betartod, nem fog ártani a híráradat se a vérnyomásodnak, se a szívednek, hanem még – egy tudatosabbá váló hírfogyasztó generáció esetén – fegyver is lehet a kezünkben.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

5 hozzászólás A “ne nézzünk híradót, mert csak mérgez” mítosz bejegyzéshez

 1. “Jaj, nem nézek én tévét, abban csak a szörnyűségek meg a reklám van. Nincs is tévém.”
  Mindezt mondjuk a fészen hirdetve…

  • Hozzátenném: híradót mondjuk én sem nézek, mert halálba idegesít a stílusa – még jó, hogy van a net. :)

   • Nekem sincs tévém (ezen főleg az x kábeltévé/internet/telefonszolgáltató cég szokott kiakadni), és azért, mert a magam ritmusában kívánok híreket nézni (neten), nem pedig “amikor a híradó van”. Tetézzük ezt azzal, hogy a “mit” is elég behatárolt a tévé esetében.

 2. Optimista, meg pozitív gondolkodású? ÉS nem tudja elviselni a világ negatív tényeit? Marhára optimista akkor. Egy álomvilágban.

 3. Híradót én se nézek tévé híján – mióta 18 évvel ezelőtt eljöttem otthonról. nincs tévém – de a híreket olvasom, sok blogot, hírportált követek, nem csak magyarul. Igyekszem ezt ésszel tenni, kritikusan, átgondoltan, és erre biztatom a tanítványaimat is – muszáj is tudnom a dolgokról, mert a diákok kérdeznek, és nagyon jó beszélgetések tudnak kialakulni aktuális témákról. Anno engem is a töritanárnőm ösztökélt erre, szinte minden órán elmondta, hogy gyerekek, képben kell lenni, tudni kell mi történik a világban, különben a politikusok úgy vágnak át titeket, ahogy akarnak, meg hogy egy demokrácia csak akkor működhet normálisan, ha az emberek foglalkoznak a közügyekkel.

  Azt nem mondom, hogy a képben levés jó hatással van rám, mert nincs. Akárhogy is nézem a dolgokat, józan ésszel képtelen vagyok optimista lenni. A jelenlegi rendszer gyökeres megváltoztatása nélkül – és nincs olyan erő, ami megváltoztassa, mert a hatalom birtokosai ragaszkodnak a pénzükhöz és leszarják az emberiség többi részét – semmilyen pozitív jövőt nem tudok elképzelni az emberi faj számára. Lassú és fájdalmas végjáték elé nézünk.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: