Aktuális

Faszfotót kaptam, engem tiltottak le három napra

A női lét szépsége, hogy nagykabátban is rendszeresen utánad fütyülnek az építkezéseken, és havi egy faszfotó azért mindig érkezik a Facebook híres Message Request mappájába, ahová a vadidegenek írogatnak. A világ rendjéről sokat elmond, hogy legutóbb engem tiltott ezért a rendszer, nem pedig a jóembert, aki szükségét érezte a kitárulkozásnak. Kár meglepődni, nagyjából ez történik akkor is, amikor egy nő a rendőrségen jelenti, hogy zaklatták, bántalmazták, megerőszakolták: sok esetben még ő a bűnös, aki viselkedésével, öltözködésével, de leginkább a puszta létével “kiprovokálta magának” az abúzust.

Ha pöcsképről van szó, én már rutinos játékos vagyok: annyit kaptam már, hogy komplett kis galériát rakhatnék össze belőlük. Éppen ezért a Message Request mappát havonta legfeljebb egyszer nézem, és a “hello sexi” és a “van kedved sexelni?” kezdetű üzeneteket eleve nem nyitom meg. Minek? Aki olyan szellemi szinten mozog, hogy ezzel a csökött módszerrel próbál partnert találni, annak ugyan magyarázhatod, hogy ha történetesen egyedülálló, fehérmájú nimfa volnék, netán két éve egyáltalán nem szexeltem volna, akkor sem keltené fel az érdeklődésemet a primitív helyesírási hibák kíséretében megosztott lottyadt, eres farka, illetve a random a farokkép, amit egy felnőttoldalról lopott le, hogy azzal “csajozzon”.

Szóval, ezek az illusztrációk többnyire hidegen hagynak, de ma valahogy dömping volt, egyszerre többfelől is ostrom érkezett, besokalltam. Ezek a nyomorultak valószínűleg csak .jpg-ben látnak nőt, ezért aztán zsinórban tucatjával küldik egyszerre a frankót a nagyobb oldalakon és különféle csoportokban megnyilvánuló vadidegen nőknek, vak-tyúk-is-talál-szemet alapon. Eszembe is jutott egy pillanatra, hogy megérdemelne egy nyilvános, arccal és névvel egybekötött szégyenfalat a többségük, és az talán a későbbi próbálkozóknak is kedvét szegné, mint elrettentő példa. Végül azonban annyiban hagytam a dolgot, csak egy méltatlankodó privát üzenetben osztottam meg a kedvessel a screenshotot a szerencsétlen balek lankasztó pöcséről, hogy feszültségoldásként röhögjünk legalább egyet.

Nos, másfél perc sem telt el, a Facebook rögtön tiltott, méghozzá három egész napra a sérelmezhető tartalom publikálása miatt. Ami azt illeti, természetesen én sem támogatom, hogy faszfotók sorjázzannak a hírfalon, amit gyerekek is láthatnak – meg úgy egyáltalán, bárki, aki nem kíváncsi rá… – de mivel privát körben történt megosztásról, nem pedig hírfalon elhelyezett nyilvános posztról van szó, nem értem a dolgot. Továbbá felmerül az az ennél is súlyosabb probléma is, hogy amikor egy nőt ilyen képekkel zaklatnak, számára a jogos önvédelem egy formája az, ha a hozzá közelállókat is értesíti a történtekről, méghozzá oly módon, hogy az elkövető felismerhető legyen: a konkrét képpel, és az arcot és nevet is tartalmazó képernyőfotóval. Ez az első lépés azelőtt, hogy a bizonyos kereteket átlépő zaklatás esetén az ember a rendőrséghez fordul.

Annál is inkább fontos megosztani a partnerrel, egy-egy baráttal, rokonnal az ilyen kedvesnek nem nevezhető meglepetéseket, mert vannak esetek, amikor nem vadidegen nyomorult lúzerek, hanem távolabbi, közelebbi ismerősök zaklatják az embert intim képekkel, és ilyenkor az áldozat akár veszélyben is lehet. Egy kolléga, akit visszautasítottunk, egy szomszéd, aki így próbálja magára felhívni a figyelmet, egy ex, aki nem képes feldolgozni a szakítást, valaki a közelből, aki már régóta figyel téged… Ilyenkor tilthatjuk és jelenthetjük az illetőt a Facebookon, súlyos esetben feljelentést tehetünk a rendőrségen, de amellett elengedhetetlenül fontos, hogy – akár a feszültségoldás, akár a traumafeldolgozás, akár a jogos önvédelem miatt – legyen a közelünkben olyan bizalmas, aki szó szerint képben van a történteket illetően.

Természetes, hogy a Facebook automatikusan leszedi a kifogásolható tartalmakat, illetve tilt ilyenkor, de ez soha nem történhetne meg a kontextus utólagos felülvizsgálása, és az ehhez kapcsolódó igazságtétel nélkül. Márpedig egyértelmű, hogy a világcég nem fektet energiát ebbe: a legutóbbi tiltásom oka, hogy a leggyakoribb, lélekromboló pornómítoszokról osztottam meg egy – ruhában látható nővel illusztrált – cikket tisztán edukatív céllal, és erre a tiltást követően hiába mutattam rá, higgadtan és racionálisan még csak választ sem kaptam a supporttól a három nap alatt. Ha tiltunk mindenkit, aki a “pornó” szót leírja, nem a pornót szüntetjük meg ezzel, hanem a témában folytatott konstruktív párbeszédnek szabunk gátat, ami viszont már ártalmas lehet.

Akárhogy is, a mai akció után még nehezebb elképzelnem, hogy egy ennél komolyabb, nem csupán virtuális zaklatás esetén egy nő a hatóságokhoz fordul panaszt tenni: hiányzik az neki, hogy minden platformon még őt büntessék, amiért áldozattá vált…?

És a legszebb az egészben: a faszfotó teljes életnagyságban még ott van az inboxomban, a kedves Zoltán nevű küldő azóta is aktív.

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

25 hozzászólás Faszfotót kaptam, engem tiltottak le három napra bejegyzéshez

 1. “A női lét egyéb szépsége, hogy nagykabátban is rendszeresen utánad fütyülnek az építkezéseken, és havi egy faszfotó azért mindig érkezik a Facebook híres Message Request mappájába, ahová a vadidegenek írogatnak.”
  Na, ezen a héten sem vagyok (elég jó? elég fiatal?) nő… :P
  Most épp nem bánom.

  Azt mondjuk külön imádom, hogy te vagy a frigid, humortalan és maradi úrilány, ha nem értékeled ezt a kedvesen humoros, kicsit közvetlen udvarlási formát.Jaj, röhigcsélj rajta egy sort, hát mi van abban! A mellek is mindenhova ki vannak rakva, akkor a fasszal mi a baj?
  Hányás.
  :I

 2. Amikor gyerekkoromban elraboltak, megerőszakoltak ( 9 éves voltam), az egyik rendőr azt kérdezte, hogy tuti nem a bizonyítványom miatt szöktem el otthonról? Akkor orvos még nem látott! És 5-ös volt a bizim.
  Ennyit a témáról! A női lét szépségeiről…

  • …meg amikor az ügyvéd azt mondja hogy: …azért ne hasonlítsuk már ahhoz, amikor a sötét utcán megtámadja egy vadidegen és megerőszakolja..! Mindezt egy súlyos veréssel összekötött házastársi nemi erőszak mentegetése okán… :/

   • …még szégyellje magát az asszony, hogy úgy kellett szegény urának megerőszakolnia… Minderre nem kerülhetett volna sor, ha az asszony tudta volna mi a kötelessége. Nem még feljelentgetni szegény embert. Hát ne csodálkozzon az asszony, ha minimum leszidják…Aztán ha ez jó ember a későbbiekben meg akarná támadni, hát eszébe ne jusson gázsprét használni, mert az nem minősül arányos védelemnek egy pusztakezi pofozkodással, és még őt marasztalják majd el.

    • Az, hogy a faszképküldőket megértsem, már rég nem cél, de a FB felháborító ezzel. Konkrétan privát üzenetek felnőtt emberek között, senkit nem veszélyeztetett. Legalábbis az én átküldésem nem jobban, mint a tény, hogy megkaptam.

     • Teljesen jogos a felháborodásod a kettős mércén. Én sem tudom felvenni a gondolatmenetüket. :/

 3. “de ez soha nem történhetne meg a kontextus utólagos felülvizsgálása, és az ehhez kapcsolódó igazságtétel nélkül. ”
  Ez nem mehet automatikusan, programokkal, tehát eselye nincs a dolognak, mivel a rendszer olyan hatalmas, hogy a cegnek annyi embere sosem lesz, hogy ilyeneket meg tudjon tenni.

 4. “de amellett elengedhetetlenül fontos, hogy – akár a feszültségoldás, akár a traumafeldolgozás, akár a jogos önvédelem miatt – legyen a közelünkben olyan bizalmas, aki szó szerint képben van a történteket illetően.”
  Erre ne a Facebookot, hanem a gmailt praktikus használni.

 5. “Az Facebookot és társait sokan kritizálják amiatt, hogy nem tesznek lépéseket a terrorista propaganda terjedése ellen, mivel csak pár száz ember foglalkozik az ilyen tartalmak kiszűrésével olyan platformokon, amelyet milliárdok használnak. “

 6. Ha privátban is kaptad és privátban is küldted, akkor miért tiltottak le? Hogyan láthatott bele bárki (akár Facebook admin is) a privát levelezésedbe? Egyáltalán ezt ember csinálja a Facebooknál, vagy gép? Ha ember, miért nem nézték a szövegkörnyezetet is? Ha gép, miért nincs letiltva az is, aki neked küldte? Ez sehogyan sem érthető. Az ilyeneknek meg nyugodtan válaszold ezt: “Az vagy, amit küldtél nekem!” :D

  • konyvjelzoblog // május 25, 2017 - 15:42 // Válasz

   Egyrészt gép csinál mindent, beleférnek minden privát üzenetbe. Másrészt, kulcsszavakra keresnek, vagyis ha a kedves faszképküldögető csak a képet küldi el, nem találnak semmit. Ha viszon a továbbküldő mellékel egy üzenetet, tegyük fel: “Nézd, milyen pornográf faszképet kaptam”, abban már fellelhető a kulcsszó, amire keresnek a programok. Ezzel magyarázható, hogy őt tiltották, a küldőt pedig nem
   Az pedig külön szomorú, hogy belelátnak minden titkunkba és beszélgetésünbe, elvileg ezek a szókincsszűrések arra jók, hogy kiszűrjék a terroristákat stb. Gyakorlatilag megnézik, mi foglalkozatat és olyan típusú reklámokkal bombáznak. Elvégre a Facebook is reklámokból él

 7. Cseresnyés Pálné // április 26, 2017 - 22:38 // Válasz

  Honnan tudod, hogy ki a frigid, ki a humortalan, és maradi, ha nem is ismered. Nem tudhatod mi az amin mosolyogni, avagy röhögcsélni tud? Elolvasás után majd eldönti, hogy mennyire volt kedves, vagy közvetlen az udvarlás, és majd aszerint cselekszik.
  Ezek szerint kedves udvarlásnak szántad a cikket!

 8. Mivel pár barátnőm szintén kapott hasonlókat, úgy döntöttem, hogy a képeimet csak ismerősök láthatják. És akit nem ismerek nem jelölök vissza. Tehát amióta rajta vagyok a face-n én egyetlen egy hasonló képet sem kaptam, sőt semmilyen zaklató levelet sem…
  Pedig még bikinis képet is megosztottam ;)
  Most már ugyan saját képet raktam ki profil képnek, de a legnagyobb jóindulattal sem lehet rá mondani, hogy “csinos”, vagy “szexi” lenne.
  Nyilván ez nem szünteti meg az okot, de amíg vannak ilyen hülye seggfejek, ezzel legalább megtudom magam védeni.

 9. Fújj, komolyan ez gusztustalan. Az ilyen kislányoknak is képes elküldeni sztem

 10. Soha nem fogom megérteni, miért csinál valaki ilyesmit, hacsak azért nem, mert egy degenerált barom. Nem hiszem, hogy a faszfotók küldése a gyakorlatban sikeres ismerkedési stratégia lenne. Abszurd elképzelés, hogy hű, tetszik nekem ez a csaj, le kéne nyűgözni valahogy, nosza, küldök neki egy képet a farkamról. Szerintem viszonylag kevés nő van, aki ezek után úgy érzi, hogy okvetlen szeretné megismerni a fotó eredetijének a tulaját. Ez inkább valamiféle vizuális nemi erőszak, hogy látnod kelljen, amit nem akartál látni… Szerencsére én még sosem kaptam ilyesmit.

  Azt viszont nem értem, hogyha őt nem tiltották le, akkor téged miért? Mindketten privátban küldtétek el a képet?

 11. Kriti Kusan // május 7, 2017 - 19:17 // Válasz

  TECH
  7500 fős moderátor-hadsereget állít fel a Facebook, és jó oka van erre
  TECH hvg.hu 2017. május. 04. 07:02
  7500 fős moderátor-hadsereget állít fel a Facebook, és jó oka van erre
  Az eddigi 4500 fős csapatot bővítve további 3000 embert vesz fel a Facebook arra, hogy kiszűrjék a nem odaillő tartalmakat.

  Az elmúlt hetek egyik legfelkavaróbb története volt az a gyilkosság, amit egy amerikai követett el: egy találomra kiválasztott, idős járókelőt ölt meg, majd az erről készült videót feltöltötte a Facebookra. A felvétel több mint két órán át volt fenn a közösségi portálon, mielőtt eltávolították, az elkövető teljes felhasználói fiókjával együtt. Valószínűleg emiatt (is) döntött úgy a Facebook, hogy a hasonló tartalmak kiszűrésére egy digitális hadsereget állít fel.

  A hadsereg szó ez esetben egyáltalán nem túlzó, legalábbis ami a méretét illeti. Mark Zuckerberg szerdán bejelentette, 3000 embert alkalmaznak, akiknek semmi más dolgok nem lesz, mint reagálni a különböző erőszakos tartalmakról – gyilkosságról, öngyilkosságról és egyéb más erőszakos cselekményekről – szóló bejelentésre. A közösségi oldal ezzel érné el, hogy az ilyen jellegű videók mielőbb eltűnjenek a platformról. Velük együtt már 7500-ra nő azok száma, akik ilyen jellegű munkát végeznek a Facebooknál.

  A legkomolyabb veszélyforrást az élő videók jelentik, amelyeknél nem biztos, hogy az automatizált szofteres vizsgálat elegendő az erőszakos tartalmak kiszűrésére. A Reuters beszámolója szerint a múlt héten egy thaiföldi férfi élőben közvetítette a lánya meggyilkolását, az erről készült videó pedig egy egész napon át volt látható a közösségi oldalon. Mire törölték, már 370 ezer megtekintésnél járt a felvétel.

 12. nottooputtoopublications // október 16, 2017 - 22:24 // Válasz

  Jo ez az iras. Mennyire igazad van…

 13. Maria Jakus // február 3, 2021 - 13:50 // Válasz

  Szia! Nekem csak egy olyan kérdésem lenne ha esetleg tudnád rá a választ mert már hónapok sora óta ez megy de nem igazán egyértelmű , hogy hogy és miért vagy hogyan . Szóval párom állandóan kap messengeren az engedélykérések mappába nőktől különféle profillal amik kb egy két napig vagy az adott pillanatig élnek pornos oldalakat . Ingyen szexet reklámozó oldalakat amit nem igazán értek . Sok ismerősömnek van facebookja de eddig mèg nem hallottam másnál is ezt a dolgot . Nekem személy szerint nincsen de nem is ez a lényeg csak szeretnék a végére járni hogy ez hogy is működik . Illetve mi alapján válaszák ki pont őt? Vagy csak vaktában be írnak egy nevet és küldés vagy hogy? Mert ez utóbbi elég hihetetlenül hangzik … Válaszodat előre is köszönöm .

  • A “jó” pornóipar, erotikus piac. Nem javaslom megnyitásukat, vírus a többség. Ha nem vírus, fizetős szolgáltatás. Ezek nem hús-vér, ismerkedni vágyó nők, hanem biznisz.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: