Aktuális

Őrület és semmi szex: 5 dolog, amit az internet tanított a teherbeesésről

Gyakori kérdéseket, hoxát és egyéb fórumokat nem azért olvas az ember, mert onnan igyekszik helyes diagnózishoz és releváns tudományos információhoz jutni, hanem hogy orvul röhögjön az oktondi kérdéseken mert érdeklik őt más, hasonló élethelyzetben lévő, hasonló problémával küzdő emberek tapasztalatai. Minél személyesebb és bensőségesebb a téma, annál valószínűbb, hogy nem (csak) az ismerősi körben tapogatózol, hanem az említett felületeken is szétnézel. Így van ez sokszor a családtervezéssel, a teherbeeséssel is, a kérdések és a válaszok összessége pedig sokszor precíz lélektani kórkép, korrajz és szociometria. Néhány dolog, amit az elmúlt időszakban böngészés közben tanultam…

WTF? – kép: pixabay

 • Tudatosan figyelni kell, hogy ne őrüljön bele ebbe az ember.

Sokan használnak hőmérőt és különféle hőgörbéket, és feltöltik azt, hogy a többi felhasználó saját tapasztalatai alapján értékelje a teherbeesés esélyeit. Azután jön a szorongás, hogy vajon a keddi bélgörcs lehetett-e a beágyazódás jele, illetve sor kerülhetett-e arra úgy, hogy nem volt egy csepp vér sem. A legtöbb orvosi oldal ugyanis a pecsételő vérzést is a beágyazódás lehetséges jeleként listázza, így akinek ilyen élménye nem volt a menstruációt megelőző héten, sokszor rettenetesen elkeseredik. Vannak, akik hiúsági kérdést csinálnak abból, hogy elsőre sikerüljön, míg mások  évek óta próbálkoznak, és minden hónapban napokig letargiába süllyednek, ha – a kedvező, részben beképzelt, részben terhességgel egyező, de premenstruációs tünetek ellenére – aztán mégsem sikerül.

“Fény felé fordítva jobban látszik, így a képen nem annyira. De azért ott van, ugye?” – a fórumokon tucatjával találunk fotókat egycsíkos terhességi tesztekről, amelyek tulajdonosa elszántan magyarázza, hogy bizonyos dőlésszögben és adott fényviszonyok között látszik azért az a második csík is. Összeszorul ilyenkor az ember szíve, különösen, mikor a többiek biztatják: igen, igen, ott van az, csak lehet, hogy nem volt elég a minta… Sokan őrülten türelmetlenek, és a nemvárt vérzés valószínű időpontja előtt öt-hat nappal már naponta kétszer, két-háromféle pálcával tesztelnek. “A reggeli vizeletből Clear Blue-val és X-Epillel semmi, de holnap veszek Predictor Early-t, az már kimutathatja. Szorítsatok!” – hangzik el különféle márkájú tesztekkel napi rendszerességgel a mondat.

Azt hiszem, ez az a dolog, amibe nagyon, nagyon bele lehet őrülni: különösen akkor, ha az ember megszokta, hogy a szilárd akarat és a kemény munka mindig sikert hoz, hiszen ezen a fronton aztán semmi nincs, amit bárki is puszta szándékkal elérhetne, ezt valahol fölöttünk döntik el: ez talán a legnagyobb misztérium mind közül. Ha van valami, amiért hálával tartozom a létezésnek, az az, hogy életemben egyetlen terhességi tesztet láttam, és az épp olyan volt, amilyennek szerettem volna: pozitív, két szép vastag csíkkal, és épp akkor, amikor annak úgy kellett lennie.

 • Sokan nincsenek tisztában az alapvető biológiával.

Itt nem csak a próbálkozók, de a terhességet épp elkerülni szándékozók is gyakran árnyékra vetődnek. Sokszor olyan tudatlanságról tesznek bizonyosságot felnőtt emberek, hogy nem is értem, hol voltak ezek biológiaórán, illetve – nőtársakról van szó – néznek-e néha a saját bugyijukba, hogy lássák a tojásfehérjeszerű méhnyaknyákot a ciklusuk közepe táján, és elgondolkozzanak rajta, hogy az vajon mitől lehet és mire való. Olyan jó volna, ha mindenki, aki szexuális életet él, kicsit utánanézne a dolgoknak: értené, mi az a menstruációs ciklus, hogyan és mikor kerülhet sor a megtermékenyülésre (nem, orálisan nem), mik a feltételei a teherbeesésnek, és tudná azt is, hogy kétség esetén nem fórumokon kell érdeklődni és esélyt latolgatni, hanem először a patikában érdemes tesztet venni, majd – szükség esetén – az orvos végzi el a szükséges vizsgálatokat.

Persze nehéz pálcát törni egyszerű gyári munkások és pénztárosok fölött, amikor a roppant éles elméjű Puzsér az abortusz kapcsán a Magyar Nemzet hasábjain fejtegeti, hogy “amikor már védeni kell az életet, az nem lehet később az első szívdobbanásnál a terhesség harmadik hetében”. Most magyarázd el neki, hogy a várandósságot az utolsó menstruáció első napjától számoljuk, tehát a harmadik héten még a beágyazódás se feltétlenül történt meg, HCG még nincs/nem kimutatható mértékben van a szervezetben, a menstruáció pedig egy további hét múlva esedékes, így kicsi a valószínűsége annak, hogy az ember tudjon arról, hogy terhes (különösen, ha nem számít rá, ezért nem tesztel a legdrágább tesztekkel naponta kétszer…), az első szívdobbanásra pedig nagyjából a hatodik hét közepén kerül csak sor, ami igencsak messze van még az említett harmadik héttől.

 • Az emberek nem nagyon szexelnek.

Ez egy egészen meglepő fejlemény, amire azért ebben az eszméletlenül szexcentrikus, autótól a dezodorig mindent erotikával áruló világban nem számít az ember. “Lányok, 18-án volt a peteérés a hőgörbe szerint, 16-án és 20-án volt az együttlét. Volt akinek így sikerült?” – ez egy igen gyakori kérdéstípus (és csak egy fokkal jobb, mint amikor szegény pára a menses előtt két nappal lendül akcióba, aztán reménykedik… és persze csalódik). Válaszul csak egy kérdésem van: a 16.-i vagy 20.-i alkalom előre volt beírva a naptárba, vagy utólag? Egyik sem túl biztató gondolat. Egészséges, szexpozitív (tehát nem eredendően aszexuális) huszon-harmincéves emberek tucatjával számolnak be arról, hogy heti kétszer szexelnek a termékeny napokon úgy, hogy gyereket akarnak, majd tartalékolják energiáikat a következő hónapig, és csodálkoznak, hogy egy-másfél évig is kerüli őket a gólya. Ez aztán tényleg meghosszabbítja, ha NEM ellehetetleníti a folyamatot, hiszen a legtöbbször nem tudhatja az ember 100 százalékosan, mikor kerül sor az ovulációra, és bizony nem árt, ha a kiskatonák addigra már készen állnak a fogadásra.

Mi személy szerint a reggeli egy(-két) és esti egy(-két) alkalomra fókuszáltunk (mikor mennyi ideje és energiája van az embernek) egész hónapban (és mondjuk azóta is…), mert a naptárt nézegetni és aggodalmaskodni túl sok stressz lett volna. Olyasmi, ami a dolog spontán örömét már megfojtja, és olyan görcsössé teszi az akarást, ami már a sikert is veszélyezteti. Létezik persze olyan nézet, hogy a túl sok szex (ami azért efölött kezdődik) árt a spermaminőségnek, de egészséges fiatal férfiaknál ez azért ritka, ők elképesztő sebességgel regenerálódnak. Ami pedig a manapság sajnos igen sokakat érintő, alacsony spermiumszámmal járó sterilitást illeti, az sajnos nem a szex mennyiségétől függ, hanem általában egyéb hormonális vagy szervi oka van a problémának. Azt szokták mondani, hogy ha egy év után se jön az utánpótláscsoport tagja, először a férfi vizsgáltassa ki magát, mert az öt perc, a női meddőség feltérképezése viszont komplexebb folyamat, és akkor még a fizikai tünetekben megnyilvánuló szellemi-lelki okokról nem is beszéltünk.

 • Rengetegen rossz kapcsolatot próbálnak rendbe hozni gyerekkel.

Ennek két fő ága van: azok, akik közösen döntik el, hogy kell (még) egy gyerek, de a sorok között olvasva kiderül, hogy a kapcsolat már rég tropa, illetve a még ennél is szomorúbb változat, amikor csak az egyik fél vágyik közös utódra, a másiknak esze ágában sincs ilyesmi. Találkozunk nőkkel, akik kétségbeesetten érdeklődnek, hogyan lehet észrevétlenül lyukat szúrni az óvszerbe (a spermatolvajlás a jelenség legextrémebb ága), és férfiakkal, akik tanácsot kérnek, milyen hasonló küllemű gyógyszerre érdemes cserélni párjuk fogamzásgátló tablettáját a cél érdekében. A motiváció általában ugyanaz: a kapcsolat lécei rezegnek, és az egyik fél úgy érzi, egy közös gyerekkel sikerülhet magához láncolni a másikat – legalább ideig-óráig, aztán majd csak csoda történik, vagy ki tudja.

A gyerek, mint mentsvár süllyedő kapcsolati hajó esetén olyannyira a közgondolkozás részévé vált, hogy a Homár (Lobster) című disztópikus filmdrámában – amiben állatokká változtatják azokat, akik megadott időn belül nem találnak “megfelelő” társra – az egyik mondvacsinált okok mentén szerveződött pár egy kilenc-tízéves forma kislányt is kap maga mellé, hogy “megoldja a felmerülő problémáikat”. Micsoda pengeéles szatíra, miközben józan ésszel pontosan tudjuk: a gyerekvállalás olyan új érzelmi, fizikai, anyagi… kihívásokkal jár, amelyekbe egy gyenge lábakon álló kapcsolat belebukik, nem hozzáerősödik. És mégis, mennyien élnek ebben, te jó ég! Aztán persze csodálkoznak, ha esetleg egyedül maradnak a terhekkel.

 • Mindenki tök sokat aggódik a tünetek… és a tünetek hiánya miatt. 

A legtöbb thread arról szól, hogy normális-e ez vagy az a tünet, illetve az, ha a klasszikus tünetek közül egyik-másik, netán egy sincs meg. A többség talán látta azt a Czeizel-előadást, amiben a nagy tudású szakember kifejti, hogy a reggeli – sőt, egész napos rosszullét – jó jel, mert azt jelenti, hogy szervezetünk vigyáz a magzatra, és hormonháztartásunk is megfelelő módon segíti ezt a folyamatot. Nos, nem hiába mondom én mindig, hogy a bulvár sokszor fenemód hasznos, mivel Horváth Éva műsorvezető-modell már körbeturnézta a magyar médiát azzal, hogy azért volt berezelve terhessége első három hónapjában, mert semmilyen tünetet nem észlelt magán a nagy könyvben megírtakból, és rettegett, hogy ez rosszat jelent, de persze semmi baja nem volt a babának.

Így, hogy mindent telekürtölt ezzel, megnyugodhattam: nálam se változott semmi az alapállapothoz képest, bár egy kis mellfeszülést-növekedést azért nem bánnék (állítólag van, aki teljesen kimarad ebből a jóból, másnak a végén van egy-két kosárnyi változás). Na jó, kétszer azért én is hánytam az elején (igaz, egyszer fejfájás miatt, mert nem mertem gyógyszert bevenni), továbbá azt is megtanultam végre, mi az az igazi éhség: amikor nyolc óra alvás után korgó gyomorra ébredsz, és ha öt percen belül nincs ennivaló, megmutatja rút arcát a sátán. De ha három, max. négy óránként van kaja, minden a legnagyobb rendben, meg se mondanám, hogy kis pöcsös rúgja a berendezést odabent. Ez azért mégis csak szerencsésebb helyzet, mint az állandó émelygés, rókázás és fáradtság, úgyhogy hálás is vagyok érte.

Összességében véve tehát érdemes-e gyakori kérdések-féle fórumokat olvasgatni? Nem, mert a fenti anomáliák mellett is minden emberi test és várandósság más és más, nincs két egyforma eset, de azért lássuk be: sanszos, hogy csak nem bírja ki az ember, hogy azért körbeszimatoljon egy kicsit…

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

35 hozzászólás Őrület és semmi szex: 5 dolog, amit az internet tanított a teherbeesésről bejegyzéshez

 1. Hát az azért odébb van, amikor már rúgni fogja és akkor nefélj, már megmondanád.
  De ez a screenshot bearanyozta a napomat :) jobbra lent az, hogy a válasz 92%-ban hasznosnak tűnik az a pont az i-re :D :D :D

  • Rúgja, csak még em érezni. Láttam ám!

   A screenshot zseniális.

   • Szerintem a válaszadó trollkodott. Könyörgöm, mondjátok, hogy trollkodott :D

    Egyébként én úgy tudom, hogy még gyakoribb szexuális élet mellett is simán beletelhet 1-2 évbe, mire terhes lesz a nő. Hivatalosan talán 2 vagy 3 év elteltével számít egy pár meddőnek.

    • Tuti, hogy trollkodott, és zseniálisan csinálta. Hasonló válasz, amint amit arra a kérdésre írt valaki, hogy “van egy macskám és zúg, ha simogatom, mi lehet a gond?”. Azon is napokig röhögtem.

    • Beletelhet. Biztos van olyan is. De azért az elég sok idő. Ha nincs sorozatos vetélés, meg probléma, inkább pár hónap vagy annyi sem.

    • Dehogyis. Sőt olyan is van, hogy a kisebb magzat eszi meg a nagyobbat. :P

 2. öö.. jól értem, hogy le vannak nézve, akik nem szexelnek naponta legalább kétszer? :))))

 3. :) Mindig jó olvasni téged, de most duplán az, mert a szövegeid mögül sugárzik az öröm. Az előző posztot is vigyorogva olvastam, meg ezt is, még egyszer gratulálok a babához!

  Én ugyan csak partvonalról szurkolóként vettem részt babavárásban, de sok kismama barátném mesélt hasonló interneten talált dolgokról, meg aztán munka közben is nem egyszer találkoztam nagyon abszurd téves hiedelmekkel és becsúszott babákkal is. Tök durva, hogy szóban és elviekben már szinte mindenki szexel a tizenévesek között is, de a tudásuk hiányos és sokszor teljesen el vannak tájolódva. Ami még kamaszok esetében valahogy menthető, de basszus, sokszor felnőtt emberek, több gyerek után sem tudják, hogy mi az ábra.

  A beleőrülésre is láttam példát közeli ismerősnél, és nagyon szomorú végignézni, ahogy éveken keresztül hónapról-hónapra reménykedik, hogy talán majd most… Azért tudom őt megérteni, mert nekem ugyanannyira fontos, hogy ne legyek terhes, mint neki, hogy az legyen.

  Ami szerintem a legfájdalmasabb, amikor a rossz vagy haldokló kapcsolatot akarják gyerekkel megjavítani…

 4. “a kérdések és a válaszok összessége pedig sokszor precíz lélektani kórkép, korrajz és szociometria”-remélem, nem képezi le a magyar társadalmat, mert akkor sírok. Főleg a magzatevő magzaton.
  Pöcsös? Hm? :)
  Én sem voltam rosszul, kb. egyszer hánytam per baba, szerintem ez még mindig jobb, mint 9 hónapig émelyegni.
  Én BA-t olvastam, de trimesztereket olyan régen, hogy nem is emlékszem, hogy olvastam-e, ott azért válogatott társaság van, legalábbis jobban képben vannak, mint én voltam, de ez annak köszönhető, hogy szinte azonnal terhes lettem, hogy akartuk.

 5. Elég felületesen kapcsolódik a témához, de megkérdezem: bármilyen más témában nem találnál ugyanilyen idióta “ismereteket”, ha rákeresel? És ugye a babavárás, terhesség, szülés elég komoly téma az érintetteknek, talán még a focinál ;) is fontosabb.

  • Az epekő témában keresgéltem még annó, de ott ennyire durvák nem voltak. Főként az érdekelt, hétvégére szervezhetek-e programot, ha hétfőn műtenek, és mennyit illik tenni a borítékba ilyenkor. Megvolt mindkét kérdésre a válasz, de semmi ilyen zúg-a-macskám szint. :(

   • Hát épp a zúgó macska a jó példa arra, hogy lényegében bármilyen témában lehet hülyeséggel találkozni. Érzelmileg érintő esetekben (terhesség-gyerek, magyarság) különösen könnyen, erre utaltam fent.
    Epekő: értelmes ember írta le, hogy paradicsomot azért nem szabad epeproblémával enni, mert az epecsatornán át a ROSTOK(!) feljutnak az epehólyagba. Videót terjesztenek a fészen, ami szerint a só azért veszélyes, mert valójában a fele (kétharmada? Mindegy) nem is NaCl, hanem kvarc ÉS (!) homok, ami az erekbe jutva (!) azokat karcolják, koptatják. Az űrszittyaságok, maja-magyar rokonság és hasonlók ezekhez képest ártalmatlan tréfák.
    Na, de tényleg mellékszál, bocsánat.

    • Szuflégyilkos // június 14, 2017 - 15:06 // Válasz

     Egészségügyisként néha sírni volna kedvem. :( Legutóbb pl. hosszan magyaráztam egy facebookos csoportban egy csíkszeredai magyar tanárnőnek a vizeletkiválasztást és a vizelet összetevőit, meg hogy a vizeletivás tuti nem segít a trombózis hajlamán. Eredménytelenül. :/ Tovább reklámozta, mert én nem jól tudom, orvosmaffia…

    • A zúgó macska speciel nagy kedvencem, nálunk szállóige azóta, hogy először mém lett belőle.

 6. Kedves Eszter! Pusztán a “népművelés” kedvéért (ha már megpendítetted, milyen és hányféle téveszme él a köztudatban): drága gyermekem havi(!) 1-2 alkalom mellett fogant. Amikor az egyik kolléganőm megtudta, hogy már tervben van a baba, de egyelőre nem jött össze, azt a tippet adta, hogy ritkítani kell az együttléteket. Nagyon kellett erőlködnöm, hogy ne röhögjek, nem voltunk abban a viszonyban, hogy beavassam a részletekbe, így inkább beleegyezően bólogattam. Szóval ilyen körülmények között tartott a “projekt” kb. 6 hónapig, nem kimondottan fiatalon, és úgy, hogy meggyőződésem, hogy a 4. és az 5. hónapban is megfogantam.
  Azaz, az én példám azt látszik igazolni (mely ráadásul nem is egyedi eset az ismeretségi körben), h a szexuális aktivitás bizonyos ésszerű határok között nem befolyásolja a teherbeesés valószínűségét.
  Mindemellett szívből gratulálok!

  • Kedves őszgida, persze, hogy havi egy-két alkalom mellett is teherbe lehet esni, sőt: akár egyetlen alkalomból is, úgy hogy az első menstruáció még meg se jött (de az első peteérésre már sor került). Nem véletlenül mondjuk mindig az első szexre készülő kamaszoknak, hogy védekezzenek, mert az ördög nem alszik. Ezzel együtt azért a kevés szex csökkenti az esélyeket, mert a legtöbb nőnél nem lehet olyan precízen belőni a peteérést, hogy biztosra mehessen az ember, és hát a fene akar számolgatni meg méricskélni különféle görbék alapján, amíg nem muszáj. (Ha muszáj persze az más.)

   • “akár egyetlen alkalomból is” Konkrétan minden teherbe esés EGYETLEN alkalomból jön. Az más kérdés, hogy a gyakoribb szexuális élet (egyéb előnyei mellett ;) ) több esélyt ad arra, hogy a több közösülés közül az egyik épp akkor legyen, mikor ez az egyetlen alkalom lehetséges – ahogy írod is.

  • Az mit jelent, hogy a 4. és 5. hónapban is megfogantál? Hogy? És azt honnan lehet tudni? DE akkor hogyhogy megjött? Nem értem.

 7. Ez a gyerek megveszi másikat terhesség alatt sex után, nagyon nagy sötétségre utal….

 8. “Czeizel-előadást, amiben a nagy tudású szakember kifejti, hogy a reggeli – sőt, egész napos rosszullét – jó jel, mert azt jelenti, hogy szervezetünk vigyáz a magzatra” – hm, minden tiszteletem Czeizelé, tényleg ilyet mondott volna? Akkor mi van azokkal, akik egyszer sem voltak rosszul? (pl én egyszer émelyegtem a 9 hónap alatt, kB 2 percig) – akkor most mi van, az én szervezetem nem védte a magzatot?) A statisztika azt mutatja, hogy a rosszullét főleg lány magzatok esetén jelentkezik. Nekem fiam van, tehát erősítem a statisztikát :)

  • Most megnéztem, Horváth Évának is fia van.

  • Itten van a zokosság: http://www.videoklinika.hu/czeizel_hanyinger_terhesseg_alatt_ossejt01_S001/
   Mármint itt is, de van egy előadása is erről, ez a rövid változat.

   Azt viszont nem tudom, hogy a fiúmagzat szerepet játszik-e ebben. Van egy csomó ilyen mendemonda, hogy a has formája, a rosszullétek száma, a szexuális étvágy stb. függ-e attól, hogy kislány vagy kisfiú érkezik-e a családba. Én ezeket azért kétlem, csak anekdotikus evidencia van.

   Nekem pl. visszatért a szőrzetem, holott túl vagyok 2,5 év orvosi lézeren (értsd: fél millió forint kiadáson, még egyes területekre egy, más területekre 2 kezelés van hátra), vagyis már nem volna szabad, hogy bárhol is szőr nőjön rajtam, ehhez képest… hát, vannak gondok. Ha jövő ilyenkor is lesz még rajtam szőr, k. nagy leleplező cikket írok az Aesthetica átveréseiről, t.i. az első konzultáción az ún. szépségtanácsadónő váltig esküdözött, hogy a terhesség alatti hormonváltozás véletlenül sem befolyásolja a végeredményt.

   Aztán hogy ezt befolyásolja-e a kis utód neme, az a bíróságot szerintem nem fogja érdekelni. :D

 9. “hol voltak ezek biológiaórán, illetve – nőtársakról van szó – néznek-e néha a saját bugyijukba, hogy lássák a tojásfehérjeszerű méhnyaknyákot a ciklusuk közepe táján, és elgondolkozzanak rajta, hogy az vajon mitől lehet és mire való”

  Hátöö… biológiaórán sok mindenről volt szó – citrátkörről, ATP-szintézisről, a koleszterin strukturális szerepéről a sejthártya felépítésében, stb. stb. stb… és igen, a szaporítószerv-rendszer részeiről és működéséről is ;-) de speciel a méhnyakNYÁK tojásfehérjeszerűségéről valahogy nem. Sőt, magát a szót sem hallottam még soha. Mink hüvelyváladéknak híttuk (ámbár az tágabb fogalom; benne van egyebek mellett pl. a Bartholin-mirigyek termelte folyadék is). Mondjuk, én nem is vagyok nőtárs ;-)

 10. “Miért zúg a macskám?” :D

 11. Gratulálok a terhességhez, izgatottan várom a babázás kapcsán felmerülő új témákat!

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. 7 ok, amiért jó móka a várandósság – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: