Aktuális

Ungár Péter, a zaklatás meg a többiek

Az úgy volt, hogy az Azonnali.hu szerda reggel egy hírt közölt arról, hogy az LMP-s Ungár Pétert kidobták a Momentum fesztiváljáról, mert vállalhatatlanul viselkedett. Fő vádként azt fogalmazták meg első körben, hogy „részegen inzultusba keveredett egy biztonsági őrrel”.

Kiderült az is, hogy az érintettnek nincsenek igazán kristálytiszta emlékei az ominózus estéről, a momentumos Hajnal Miklós meg az okok „hosszú listájáról” beszélt. Szárnyra kaptak bizonyos pletykák a kommentek között arról, hogy Ungár nem igazán tudta, hol van és egy patakban is megfürdött, de egyéb nem derült ki az amúgy masszívan vesztességes Nyitás-buliról.

Ez idáig egy vicces sztori is lehetne, hiszen a legtöbb embernek volt már pár ciki húzása alkoholos befolyásoltság alatt, így aztán poénos mémek is születtek a témában, amin szerintem mindenki röhögött, aki keresett már telerókázott szemeteskukát a szomszédja erkélyén:

Néhány órával később került aztán napvilágra a 444.hu cikke, amiben kicsit már tisztult a kép, és beleláthattunk, hogy az okok milyen hosszú listájáról van szó: „Az egyik fesztiválozó háromszor zavarta ki a sátrából Ungár Pétert”, derült ki már a címből. Egy másik résztvevő meg arról számolt be a szervezőknek, hogy „Ungár ráakaszkodott, erősen ölelgette, és azt bizonygatta, hogy mennyire jó az ágyban” (valami lehet a levegőben, mert pár napja egy svéd politikus meg a farkát mutogatta egy buliban, ami miatt kénytelen volt lemondani a héten).

Míg egy kis bebaszcsi valóban a humor kategóriába sorolható és erős bulvárkontent, a zaklatás már ennél súlyosabb történet, ami túlmutat a bulvártempón: nyilvánvaló, hogy szavazóként az ember szeretné tudni, ha egy rokonszenves párt tagja nőket (vagy épp férfiakat, a lényeg szempontjából ez most mindegy is) zaklat, miközben az isztambuli egyezmény ratifikálását szorgalmazza. Vagyis egészen mást mond, mint amit csinál, és ezzel hiteltelenné válik, esetleg pártját is hitelteleníti, már ha ezek nem túl nagy szavak…

Azt, hogy valójában mi történt a fesztiválon, nem tudhatjuk. Hogy piti részeg udvarlásról vagy a zaklatás egy súlyosabb esetéről van-e szó, azért nem könnyű utólag megfejteni, mert egy közszereplőről van szó, aki épp egy rivális politikai rendezvényen veszítette el az önkontrollját… És hát lássuk be, ez azért nem az a semleges közeg, ahonnan ugyanolyan pontossággal kerülnének napvilágra az infók, mintha mondjuk a Szigeten emberkedett volna Ungár.

Ha azonban elfogadjuk, hogy valóban zaklatásról van szó, felmerül egy legalább olyan fontos kérdés, mint maga a zaklatás ténye: miért csak két héttel a történtek után értesül a közvélemény erről az esetről? A Nyitás fesztivál július végén volt,  azóta Ungár saját bevallása szerint már kommunikált a momentumos kollégákkal: „Pár emberrel jóban vagyok, beszélek velük azóta is, de nem erről. Úgy látszik, nem volt ez akkora dolog”, mondta az Azonnalinak, még az első cikk idején.

Valami itt nagyon nem stimmel: egy ilyen súlyos, már-már bűncselekménybe hajló morális kihágás után hogyhogy nem érezték úgy a szervezők és a szemtanúk, hogy erről azért egy közszereplő esetében – mondjuk, úgy egyébként is – beszélni kell? Azt megértem, hogy az érintettek nem akarták feszegetni az ügyet, a legtöbb nemi erőszak áldozat sem mer feljelentést tenni, no de itt azért a beszámolókból világosan kiderül, hogy több olyan tanúja is volt a történteknek, akik maguk is közszereplők, és pontosan tudják, hogy egy zaklatási ügy már nem magán-, hanem közügy egy ilyen esetben.

Akárhogy is jár az agyam, ez így messziről úgy tűnik, mintha a Momentumot sem feszítené túl a nő – és emberi – jogok védelméért érzett buzgalom, hanem egyszerűen csak politikai tőkét akarnának kovácsolni az esetből, és ennyi idő kellett annak végigfuttatásához a szervezeten belül, hogy ennek érdekében mit lehet, szabad és érdemes feláldozni mind politikai, mind személyes szinten (itt lehet szó akár a két párt potenciális együttműködéséről, akár a többször is kiemelt régi iskolai barátságról a Momentum egyes vezetői és Ungár között).

Olyan perspektíva ez, amitől őszintén szólva nem lesz jókedvem. Legalább annyira elszomorító, mint azt látni, hogy a magyar nőjogi szervezetek most ennek az ügynek a mentén értékelik nemhogy Ungár, de egész pártja minden korábbi kijelentését, és remek alkalom mindez az újabb tömbösödésre, ujjal mutogatásra a közös nevező megtalálása helyett. Bagatellizálni a zaklatást épp ugyanolyan súlyos dolog, mint elhallgatni azt, és ha tényleg ebbe az irányba mutattak az események, nem állunk túl jól a problémákkal való szembenézés és megoldáskeresés tekintetében, pártállástól függetlenül…

 

 

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

12 hozzászólás Ungár Péter, a zaklatás meg a többiek bejegyzéshez

 1. Tök egyértelmű, hogy zaklatott egy csajt és egy faszit, ezt nem érdemes bevédeni. Eleve kinek a fia? Gondolkozzatok már.

  • Arról nyilván senki se tehet, hogy ki az anyja. A zaklatás nem egyértelmű, de nyilván nem is kizárható. Épp azért érdekes a sztori, mert árnyalt.

 2. Cseresnyés Pálné // augusztus 11, 2017 - 09:54 // Válasz

  Elolvastam a cikket, van is véleményem, de nem kívánom leírni, sem állást foglalni, és senkit nem akarok megítélni. Ha ezt tenném, máris belekeverednék, és felkavarná azt a békés állóvízet, amire a lelkem beállítódott. Ezt szeretném elkerülni, és semmifél harcot, csatát senkivel nem kívánok folytatni. ISTEN MÁS FELADATRA HÍVOTT MEG.

 3. Az a baj ezzel a sztorival, hogy nem tudod, mi történt pontosan. Lehet, hogy részeg handabanda, lehet, hogy durva nyomulás, zaklatás. A momentumosok ködösen fogalmaznak, és későn is. Mindez eléggé gyanús.

 4. Mineral Water // augusztus 12, 2017 - 02:07 // Válasz

  Jó kis kognitív disszonancia a cikk :) Feminista LMP-szimpatizánsként nem vagy könnyű helyzetben, hova állj, mi?

  • Bocsesz mindhármótokról, moderációra rakott benneteket a rendszer, én meg egész nap nem voltam gépközelben.

   Kérdésedre válaszolva: nem kognitív disszonancia, mert hála az égnek nem kell sehova se állnom attól még, mert az LMP-vel meg Ungárral jó pár dologban egyetértek. :) Amúgy sem mindenben: ez a terf-vonal pl. igen távol áll tőlem, szóval akár foghatnám fel úgy is a dolgot, hogy kárörvendek, hogy na, pont az zaklat nőket, aki arról beszél, hogy a transznők valójában férfiak, akik potenciális zaklatók.

   Az a fura, hogy két hétig senki se beszélt az esetről, és utána is csak ködösen. Szimplán jó volna tisztán látni.

  • Ez a “hova álljak” tipikus szekértábor-logika, szemben áll az árnyalt gondolkodással.

 5. Ez olyan kis magyar valóság, mint a teljes politikai és közéleti paletta is. Akárhonnan és akárhogyan is nézem, sehogy se jó. Mindig és mindenhol kerül valami kaka a palacsintába. Cak nekünk kell megenni. Jó étvágyat!

 6. Elég gáz, hogy az LMP mostanig szarakodott azzal, hogy mit is kellene szólni ehhez az egészhez. Aztán sikerült azt szólnia,hogy nem szól semmit, nuku fegyelmi. Nesze neked miniszterelnök-asszony-jelölt, meg feminista imidzs. Nem, gyerekek, nem lehet más a politika, nálunk legalábbis nem :(

  • No igen, lettem volna légy a falon azon a megbeszélésen. Az alapállás a témában – ahogy látom – az, hogy UP bizony berúgott és hülye volt (ahogy mondani szokták: “heteróra itta magát”), de alapvetően senkit sem bántott, az ügyet csak a momentum fújta fel politikai okok miatt. Én értem, hogy ennyiért valóban nem kell főbe lőni senkit, de azért valami következményféle emelte volna a párt hitelét. Még csak azt se mondom, hogy zárják ki az elnökségből, de a fegyelmi alap lett volna…

   • Pontosan. Jelzem, feminista-közeli körökben máris elég sokan jelzik (és hányan gondolják így jelzés nélkül), hogy az ő szavazatukat ezzel elvesztette az LMP.

 7. Kiderült végül mi is történt?

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: