Aktuális

Nem a püspök az első: a 7 leggyakoribb kirohanás a mesterséges megtermékenyítés ellen

Még vallásos barátaimat is sokkolta Veres András katolikus püspök kirohanása a mesterséges megtermékenyítés ellen, aki szerint a lombikprogram támogatása „fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény”, amely „figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet”, és így „észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye”.

kép: pixabay.com

A Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az augusztus 20-i ünnepi szentbeszédben fejtette ki, hogy a lombikprogram bűn, és ezzel egyúttal több millió ember létjogosultságát kérdőjelezte meg. Bár Veres beszéde sokakat – érintetteket és az érintettekkel szolidarítókat, például engem is – felkavart, muszáj emlékeztetni magunkat, hogy nem ő az első és egyetlen, aki mérhetetlen gőggel és felsőbbrendűségtudattal beszél olyasmiről a témában, amiről fogalma sincs, lehet. A leggyakoribb lombikprogram elleni kirohanásokkal gyakran találkozunk:

1. Beavatkozás a természet rendjébe.

Igen, de ha ez ennyire felháborít, akkor tedd le az autódat, felejtsd el a repülős és buszos közlekedést, szereld le a bojlert, dobd ki a hűtődet, a mosógépedet és a tűzhelyedet, szabadulj meg a gépi készítésű konfekcióholmijaidtól, és élj tiszta, önfenntartó, természetközeli életet. Akkor ez egy hiteles mondat lesz tőled, elfogadom: de te is fogadd el, hogy másoknak esetleg nem ugyanazok a kereteik és határaik e téren, mint neked.

2. A Bibliában nem szerepel.

A Biblia egyrészt egy adott szellemi-vallási közeg szent könyve, irányelvei nem mindenki számára mérvadóak, hiszen a hit egy meglehetősen személyes dolog. Emellett persze, hogy a Bibliában nem esik szó a mesterséges megtermékenyítés egy aspektusáról sem, elvégre 2-5 ezer évvel ezelőtt íródott, amikor még konkrétan hűtőszekrény sem volt (és nem mellékesen erre a tényre épül a Tóra 612 törvényének jónéhány darabja, a húsfogyasztással kapcsolatban).

3. Isten/az univerzum ellen való vétek.

És ezt mégis az Isten/az univerzum mondta neked, vagy valamelyik magát orákulumnak képzelő csuhás/guru mondta?

4. A be nem ültethető embriók megsemmisítése vállalhatatlan morális dilemma.

Erről nálam autentikusabb forrás, Skrabski Fruzsina vall, aki szerint a “lombik lehet Isten ajándéka”, és maga is ezt az utat választotta: „A módszer úgy működik, hogy a nőnek megérik valahány petesejtje, azokból a hímivarsejt segítségével lombikban embriók állítanak elő, és ebből legfeljebb hármat lehet beültetni, a többit lefagyasztják vagy megsemmisítik. Mi azt terveztük, hogy ha több embrió jön létre, akkor lefagyasztatjuk őket, és szép sorban, többszöri próbálkozással mindegyiket beültetjük, hogy ne kelljen elpusztítani egyetlen életkezdeményt sem. Szerencsére mindössze öt petesejtem lett, abból is csak három maradt meg embrió állapotban, és mindhármat beültették, így nem kerültem feloldhatatlan erkölcsi dilemma elé.”

5. Ez is a nők felelőtlen viselkedése miatt van. Meg a liberális társadalom!

Gyakori tévhit, hogy a lombikprogramot kizárólag/főként a
a, gyerekvállalást önző okok miatt 40-en túlra hagyó nők
b, a gyakori partnercsere és emiatti nemi betegségek miatt terméketlenné vált férfiak
választják, holott ez egy őrületes baromság: amellett, hogy ehhez senkinek semmi köze, a lombikbabára várók között szép számmal vannak huszonévesek, komoly nőgyógyászati műtéten átesettek, sőt: hívők, mélyen spirituális emberek is.

6. „Az utódlás emberi és keresztény méltósága nem egy „termék” létrehozását jelenti”

– így a pápa, aki szerint az ilyen úton érkező gyermek egy termék. Ő mondta, nem más.

7. Lázadás a sors ellen!/Milyen nehéz sorsot szán a szülő spirituálisan az így érkező gyermeknek!

Szellemi szempontból a gyerekek pontosan tudják, hová érkeznek, ők döntenek erről. Materialista szempontból természetesen a dilemma nem létezik, hiszen a fogantatás módja mellékes, az számít, hogy szerető, gondoskodó családba érkezik a gyerek.

Szép dolog a vallás, tiszteletben is kell tartani mindenki hitét, de itt az ideje annak, hogy a szekuláris társadalom fontos ügyeiből kihúzzák a seggüket a csuhások és a bigott hívők, és inkább saját és híveik lelki fejlődésére koncentráljanak.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

22 hozzászólás Nem a püspök az első: a 7 leggyakoribb kirohanás a mesterséges megtermékenyítés ellen bejegyzéshez

 1. “Lázadás a sors ellen”
  Na igen. Az is lázadás a sors ellen, ha a gyerek császárral születik. De konkrétan a püspök úr is fordult már orvoshoz, nem? Hát az talán nem lázadás az Úr akarata ellen?

  • Épp az a mérhetetlenül álszent szemforgatás ebben az egészben, hogy bizony így minden orvosi beavatkozás természetellenes, sőt, szemüvegünk se legyen és Aspirint se vegyünk be soha. És még ha ez szerintünk röhejes is, az amisok legalább így élnek, de Veres úr nem igazán…

  • Ez a történet több szinten is mozog. Az egyik az, hogy az egész büntető Isten és másokat megváltó Fiú-mese csak egy szép történet, nem kell úgy csinálni, mintha valóság volna. A másik az, hogy jó, aki akar, éljen ebben a Harry Potterben, de ne akarjon másokat is erre kényszeríteni. Takarodjon a vallás a politikából, a törvényhozásból.

   • Persze, az alapprobléma nem az, amihez hozzászóltam, csak egy marginális jele annak, hogy milyen ostoba, logikátlan és szemforgató az egész.

 2. Vallásokkal nagyon gyorsan le kell számolni, mert butítás és uszítás, amit képviselnek.

 3. Igen, fontos tisztázni, hogy ez a szívtelen és embertelen hozzáállás nem a püspök személyes véleményéből, hanem magából a római katolikus egyház tanításából következik. Maga a katekizmus ennyire embertelen. Ám míg eddig “csak” az érintett katolikus híveknek okozott ez szenvedést, most úgy látszik, a nem katolikus többségre is rá akarja kényszeríteni az akaratát az egyház.

  • Igen, tisztában vagyok azzal, hogy maga a katolikus egyház feje is ezt az iskolát képviseli, szóval ez egyfajta egységes álláspont, azért is kapott a pápától vett idézet külön pontot. A krisztusi szemlélet viszont nem ilyen álszent és kirekesztő, maga Jézus egész biztosan igen gyakran szétcseszné a mai templomokat is, ahol a szószéken ilyesmi – és jaj, mennyi minden még! – hangzik el.

 4. Hol mondta ezt Ferenc pápa?

 5. Azt veszem észre, hogy ahogy öregszem, egyre antiklerikálisabb leszek. Valószínűleg nem ok nélkül. Régen még láttam némi jót a vallásosságban, de mostanra már semmit – és hiába tesznek az egyházak jó dolgokat is, úgy érzem azok sem ellensúlyozzák mindazt a sok szart, amit ezekkel az embertelen elvekkel okoznak. Egyre kevésbé tudom megérteni ezt az egészet – nem elég nehéz az élet az ilyen hülyeségek nélkül is?

  • Igen, ezzel én is így vagyok, bár az tény, hogy a közösségben rejlő erő pozitív is lehet, és ezért létezik még az egész…

   • NA de a közösséghez, a benne rejlő erőhöz nem kell egyház. Igaz, nem kell hozzá okvetlenül antiklerikálisnak vagy pláne ateistának sem lenni :D

    • Persze, csak ezek mindegyike jó kis összetartó erő. :)

     • Igen, de a közösség ereje pont abban van, hogy nem ELSŐSORBAN egyházról, ateizmusról, politikáról, liget-védelemről, “hagyomány-ápolásról” (tudjuk, a hagyomány nem beteg, hogy ápoljuk), pszichodrámáról vagy akár nem-ivásról szól. Természetesen a célok fontosak, de mint közösség akkor ad közvetlenül a tagoknak valamit, ha magukról a tagokról, az ő összetartozásukról szól, Egyébként nem is igazán közösség, hanem “munkacsoport”.

 6. Azért az is valami, hogy nem minden keresztény egyház, felekezet ért egyet. Meg a kormány is elhatárolódik – ami megfogalmazásában marhaság, a kormánynak nem elhatárolódnia kellene, hiszen elvben az egyház és az állam szét van választva, tehát a kormánynak nincs semmilyen felelőssége egy egyházi vezető véleményével kapcsolatban, nem elhatárolódnia kellene, hanem jelezni, hogy a kormány ezzel a kijelentéssel nem foglalkozik, mert nem is kell vele foglalkoznia.

 7. Engem sokkal jobban aggaszt az, hogy már a crispr technológiával (genomszerkesztés) kísérleteznek humán embriókon.
  http://index.hu/tudomany/egeszseg/2017/07/27/eloszor_modositottak_emberi_embriok_genjeit_amerikaban/

  De ez ellen nem sokat hallottam még a püspököket tiltakozni, pedig jóval több etikai/morális kérdést vet fel ez a téma, mint a lombik.
  A lombik az én szememben hőstett, de csak a női résztől. Egy nő, aki aláveti magát a hormonkezeléseknek, szurkálásnak, számtalan nőgyógyászati vizsgálatnak (és vállalja a hormonok miatt megnövekvő rákkockázatot) csak azért, hogy lehessen gyereke, az előtt le a kalappal.

  • Amennyire tudom, már többször szavát emelte fel ellene a pápa. Magyar püspök nem igazán illetékes, tudtommal Magyarországon ilyesmit nem csinálnak (még?)

   • Nem, eddig Kínában és újabban Amerikában csináltak ilyet. Itthon még csak azért nem, mert nincs meg hozzá a háttér és a knowhow.
    Szerinted mennyire fogja érdekelni a laborokat a pápa véleménye, ha egyszer potenciálisan pénz van benne, csinálni fogják. A pápa valszeg a fegyver-, nő/gyerekkereskedelem ellen is véleményt mondott és mindkettő létező és lukratív üzlet :(

    • Nyilván tesznek (pláne Kínában) a pápa véleményére, de a pápa elég kevés egyebet tud tenni, mint hogy kifejezi az ő (ezzel a katolikus egyház) ellenvéleményét.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: