Aktuális

Persze, hogy nem bírom ki

Nos, a kis erszényes már 75 százalékban letöltődött, túl vagyunk a 30. héten is. Most mondanám hogy azért írok erről, mert ez az emberiség nagy, közös, univerzális témája (elvégre ha nincs is mindenkinek gyereke, minden ember megszületett valahogy), de igazából azért, mert nem bírom ki, hogy ne.

75 percent downloaded

Szóval, azelőtt sosem értettem, hogyan jutnak el emberek a 20. hétig – sőt, némelyek a szülőszobáig – úgy, hogy nem is sejtik, gyerekük lesz. Azt gondoltam, ez egyfajta pszichés blokk, nagyon erős tagadás, ami többnyire bántalmazott nőknél, gyereklányoknál fordul elő, esetleg alacsonyan iskolázott, bigott vallásos háttérből érkező fiatal lányok járnak így.

Most már értem, miről van szó: ha egy PCOS vagy endometriózis miatt hónapokig, esetleg évekig nincs menstruáció, eszükbe sem jut a nők többségének, hogy volt esetleg egy peteérés, ami foganáshoz vezetett, ráadásul ezek a betegségek igen gyakran erős súlyingadozással, adott esetben haspuffadással is járnak.

Én ugyan szerencsére teljesen egészségesnek számítok, de a problémát csak tovább mélyíti, hogy sokszor a másállapot tényleg teljesen tünetmentes. Az első három hónapban nem volt hányingerem, rosszullétem, nem fájt vagy nőtt a mellem, az azt követő három hónapban nem tapasztaltam gyomorégést, lábdagadást, magas cukrot, most pedig – az utolsó harmadban – csak annyit érzek, hogy végre ficánkol a kis drága, és hamarabb elfáradok, ha sokat kell gyalogolni, vagy három-négy megállónál tovább kell állni a metrón. Tényleg, a filmekben mindig átadják a helyüket az emberek a kismamáknak, a valóságban ez miért nem divat?

Tegnap vágatni is kellett a loboncból

Apróbb tünetek persze vannak, de ezek nem írhatók exkluzíve a terhesség számlájára: ilyen például az, hogy éjszakánként két-három óránként fel kell kelni pisilni (ebben mindig is jó voltam, mondjuk), a szokásosnál is gyorsabban nő a hajam (inkább egyenesedne!), gyakran csak úgy bedugul az orrom (nemrég tudtam meg, hogy ez a kevéssé ismert tünetek egyike), és persze könnyebben elsírom magam random fasságokon, például elárvult kisállatok, rossz időpontban érkező DHL-futár, ilyesmi.

Kellemetlenségek? Én azelőtt mindig hason aludtam, az egy ideje már nem játszik, marad az oldalazás. Egész nyáron hiányoztak a jó kézműves csapolt sörök, és megértettem, hogy az alkoholmentes sörszegmens meglehetősen szánalmas, és mellé még hallgathatja is az ember a hülye megjegyzéseket a guminőről. Nem tudom, hol él az is, aki kitalálta, hogy a nátha gyógyszer nélkül hét nap, gyógyszerrel meg egy hét: én másfél hónapja csináltam végig életem első gyógyszermentes taknyát, nyolc napon át rendszeresen kivégeztem egy százas csomag papír zsebkendőt, míg Neocitránnal azelőtt három nap alatt le volt tudva az egész.

Egyéb dolgok: mesterien tudok már aprócska kémcsövekbe pisilni, azok közé a furcsa figurák közé tartozom, akik a terheléses vércukorteszthez szükséges szőlőcukros löttytől jobban lesznek, nem rosszabbul, és igyekszem nem olvasni a nagyonhülye kismamacsoportokat, ahol óriásthreadek mennek arról, hogyan kell a gumírozott lepedőt vasalni (te jó ég, hogy unatkozhat valaki ennyire?!). Mindenki kérdezi, mennyit híztam, de mivel nem tartottam soha mérleget itthon, fogalmam sincs, honnan indultam, védőnőt a 13. hétig nem láttam, úgyhogy… csak annyit tudok mondani, hogy ilyen súlyos egyéniség még sosem voltam, de ez nyilván egy ilyen műfaj.

Nyertünk hordozókendőt (thanks, Viki!), örököltünk kiságyat, kádat, pelenkázó szettet és babaruhákat, de komoly kihívás megszervezni a fuvart Gyöngyösről Pestre… egy éven belül legalább egyikünknek kell jogsi, na. A kérófelújítás eléggé stresszes, de közben izgalmas is: életemben most először választok saját falszínt, bútorokat és dekort, azelőtt mindig másnak a régi vackaival kellett beérni. Folyton elképzelem, milyen lesz majd, hogy fog kinézni és milyen érzés lesz a teljes rend, kényelem és esztétika az elmúlt bő egy év kicsit lepukkant, néhol spártai viszonyaihoz képest. Kicsit sokat is beszélek róla, hehe, de inkább erről, mint a gumis lepedő vasalásáról, nem igaz? Akárhogy is, még legfeljebb másfél hét, és ezen is túlvagyunk.

A kiskölök még mindig lány, ennek most már többször tagadhatatlan jelét adta. Mi Erszényes Ficánkának hívjuk, ő a Bori nevet (csak így, röviden) választotta magának, mert ezt is rábíztuk, ő tudja, mit szeretne. Múlt héten már 1455 gramm volt, napra pontosan megfelelő súly ez a korához képest, állapította meg a doktornő. Lesz majd róla fotó is két hét múlva a harmadik genetikai ultrahangon: addig nem mászkáltunk ilyen 4D-5D babamozikra, beértük azzal, amit az orvosnál láttunk. Kis helyes pofija van, és már kezd kigömbölyödni, határozottan látszik rajta, hogy emberi ivadék.

Nagyon kedves kis teremtés egyébként, nem az az erőszakos, attention-whore fajta, örömmel alkalmazkodik a körülményekhez, nagyokat szunyókál, és csak úgy ficánkol, hogy ne okozzon vele komoly fájdalmat. Inkább csak jelzi, hogy van, jól van, ízlett neki a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, és ez nagyon jó érzés. Szereti a VNV Nationt is, úgy tűnik. December 27-ét beszélte meg a gólyával, de nálunk a családban inkább a pár nap késés jellemző, kicsit lusták vagyunk. Hát, majd meglátjuk, ezt is ő tudja, rá van bízva. Még nem fordult be, de majd rábeszélem, hogy szánja rá magát erre is, hogy simán menjenek a dolgok.

Szóval, minden tök jó, most pedig – 01:15 van – betolok még egy szelet tortát, aztán elmegyek pisilni…

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás Persze, hogy nem bírom ki bejegyzéshez

 1. “a teljes rend, kényelem és esztétika az elmúlt bő egy év kicsit lepukkant, néhol spártai viszonyaihoz képest.” – addig élvezd a rendet, a kényelmet meg az esztétikát, amíg a ded 1 éves (8-9 hónapos) lesz, mert onnantól, hogy járni tud, komoly károkat tud okozni a berendezésben. :) (nálunk, a teljesség igénye nélkül: hányásfolt a falon, mellette csokis kéznyomok, filctoll az ajtón stb) minden nap kétszer lehetne porszívózni, és mindig találok beletaposott ezt-azt a szőnyegen. :)

  • Jó, azért mondjuk a múzeumi rend és a napi két porszívózás sosem volt napirend, úgyhogy irreális elvárások szerencsére nincsenek! :)

   • Nem azért porszívózok napi kétszer, mert kényszeres vagyok, hanem hogy ne hordjuk körbe a lakásban azt a két kiló morzsát, amit a gyerek egy db kekszből előállít. :)

    • Sok elvemet feladtam, de ezt az egyet nem: kajával nincs rohangálás és csak asztalnál eszünk. A gyerek sokszor utál érte, de még jobban utálna ha idegbeteg lennék a kupi miatt, asszem.

 2. :) aranyos volt!

 3. Bori lett volna az enyém is ha lett volna.. :)
  A nátha azért lett hosszú, mert terhesség alatt az immunrendszer jócskán visszavesz. Erre azért van szükség, hogy ne lökje ki idő előtt az “idegen testet” szóval a Neocitrán még mindig csak a pillanatnyi jó érzéshez jó.

 4. A fészekrakás, rendezkedés az pont most van jókor :) Nagyon izgalmas életszakasz.
  Borbála nekem is tetszik, szeretem a hagyományos neveket, a fiam osztálytársainak olyan neve van, hogy csak pislogok, hogy egyáltalán létezik ilyen.

 5. A Bori név cuki, bár én nem vagyok barátja a rövidített nevek anyakönyvezésének, lehet, hogy jogász lesz vagy alpolgármester mint az én egyik kis barátnőm oszt akkor hogynézmárki hogy csak Bori… szegény Széll Bernadett is képzled mennyire vennék komolyan, ha csak Betty lenne…

  Amúgy meg hogy tudál ilyen vékony maradni, utállak :D :P

  A cukorterhelős lötyit én is szerettem.

  • Hát sajnos, Szél Bernadett miniszterelnökségének nem az (volna) hazánkban a számottevő akadálya, ha Szél Dettiként vagy Szél Bettyként anyakönyvezték volna, hanem sajnos az, hogy nem Barnaként vagy Bélaként. :( Ellenben egy olyan országban, ahol hajszálon múlott egy nő miniszterelnöksége, már volt miniszterelnök egy Williamként anyakönyvezett Bill, aki mindenhol csak Bill Clintonként szerepel.

 6. De miért csak Bori? Miért nem anyakönyveztetitek Borbálaként és becézitek Boriként? Mindenhol félre fogják érteni a nevét, rengeteg kellemetlensége lesz abból, hogy azt hiszik, hogy nem tud bemutatkozni

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: