Aktuális

Az utolsó hónap tényleg nem 30, hanem 6589 napig tart

Azt eddig is tudtam, hogy az anyáktól elvárják a konstans boldogságot, a nehézségekről beszélni szélesebb körben nem illik. Az azonban meglepett, hogy a kismamacsoportokban maguk a sorstárak is előszeretettel oltják le azokat a nőket, akik ki merik mondani, sok kényelmetlenséget okoz a terhességük, illetve anyaságuk első néhány hete, hónapja. Mennyivel jobb, ha ez sem tabu!

Csendélet, 56-os babaruhákkal, mert a szárítóra nem fért fel mind

„Aki ennyire csak a rosszra figyel már most, az mit fog csinálni később?” – így az egyik érv. „Ha a babádra figyelnél, észre se vennéd, hogy sebes a mellbimbód” – hangzik a „tanács”. „Itt sírsz, pedig hidd el, inkább az állandó fájdalom és hányás 40 héten át, mint az öt sikertelen beültetés, három vetélés és a koraszülés, amin én túlvagyok” – adja meg a kegyelemdöfést az utolsó megszólaló. Valóban, ezzel már vitatkozni sem lehet.

Gyakran látom azt is, hogy a terhesség-szülés a nők katonasága, sokan érdemeiket felnagyítva, mintegy hőstettként részletezik a nehézségeket, de a többség panaszkodni még ebben a kontextusban sem mer: úgy véli, az a szaranyaság jele. Hiszen Czippán Anett sem panaszkodik (legalábbis nem kamera előtt), és amúgy is, mennyien vannak, akik csak álmodoznak a pelenkázókomódról (ami egyébként kurva drága használtan is, de pszt).

Én szerencsésnek mondhatom magam, mert túl sok kellemetlenséget nem tapasztaltam (nem voltam rosszul, nem voltam fáradt, nem dagadt a bokám, nem véreztem, nem voltak komplikációk, mindent ugyanúgy tudtam csinálni, mint azelőtt), de azét van abban igazság, hogy az utolsó hónap nem 30, hanem 6589 napig tart. Ezen a ponton az erszényes 2400 gramm, de a lakóhelye legalább ugyanennyit nyom súlyban (kicsit többet), nagyobb a szervezet víztartalma, vastagodtak a zsírszövetek a szüléshez-szoptatáshoz, összesen tehát tíz-tizenkét kiló többletsúlyról lehet beszélni. Azt mondják a hasonló alkatú társak, hogy a nyolc-tíz kiló a szülés utáni napon nincs már meg, a maradék meg mellben erősít, de attól még ez igenis sok.

Sörhas a 35. hét harmadik napján

Nagyjából két kilométer a lélektani határ, amit egyszerre le tudok gyalogolni, négy-öt megálló álldogálás után már örülök, ha le tudok ülni, éjszaka pedig nem nagyon van alvás, mert mindenhogy kényelmetlen, és amúgy is óránként-kétóránként pisilni kell. Sajog az ember háta, dereka, farcsontja és combtöve, de a legnagyobb szívás az, hogy rendszeresen zsibbad és fáj a csuklóm, ami elég kellemetlen, ha napi sok-sok órát kell gépelni, ugyebár. Megesik, hogy már nem tudok a gondolat sebességével írni emiatt, úgyhogy a minap megállapítottam, hogy lassan elérem a diákmunkás órabért, ha így haladok…

A problémáról azt írja a szakirodalom, hogy „a hormonhatásra bekövetkező szöveti duzzanat szintén erek és idegek nyomását okozhatja, jellegzetes probléma például a csukló alagút szindróma, amikor is a szöveti duzzanat miatt a nervus medianus nyomás alá kerül, és ez a csukló illetve a kéz zsibbadását, fájdalmát okozza. Az alagútszindróma lényege, hogy vizenyősödés keletkezik a csuklóban, és ez zsibbadást okoz az ujjakban és a kézfejen. A panasz a szülés után rendszerint megszűnik”. Na, erről például nem írnak szinte sehol, pedig ezek szerint jellemző tünetről van szó.

Ennél gyakrabban emlegetett kellemetlenség, amivel múlt héten találkoztam, a várandósság alatti gyomorégés, amelyet a szakirodalom szerint „a terhesség fenntartásáért felelős hormon, a progeszteron okozza. Hatására lazábbá válik a gyomorszáj, és a sav a nyelőcsőbe jut, amelynek alsó részén enyhe gyulladás is kialakulhat. Ezt tovább irritálja a gyomorsav, ettől pedig egyre sűrűbben fordul elő az égő érzés. A pocak növekedésével még rosszabb lehet a helyzet, hiszen a megnövekedett méh alulról nyomja a gyomrot, sőt, el is mozdítja a rekeszizommal együtt, megkönnyítve ezáltal a savas tartalom visszafolyását. Később pedig, amikor már az alsó bordákra is nyomás nehezedik, a helyzet egészen kínzó lehet”. Egyelőre vettem Rennie rágótablettát, hogy majd vegyek be bele szükség esetén.

Most már nyújtózkodáskor van lábszárgörcs is, ami sokakat régebb óta kísér, ők a 35. hétig magnéziumot is szedtek rá, mint utóbb kiderült (nálam ez teljesen kimaradt, csak Femibiont, vasat és D-vitamint kapok, utóbbi minden téli babának jár). “Az egyes görcsök csak néhány percig tartanak, ám annál fájdalmasabbak. A panaszt a megnövekedett súly és a sóháztartás felborulása okozza”, és van némi légszomj is, ha sokat kell menni: „a terhesség utolsó időszakában, a hetedik hónapot követően sok kismamánál már kisebb terhelés estén is jelentkezhet nehéz légzés, zihálás. Ennek oka a nehezebben mozgó, összenyomott tüdő. A tüdő helyzete pedig a megnagyobbodott méh miatt feltolódott belek és rekeszizom miatt változik meg”, írják az okosak.

Így, hogy már nem sok van hátra, összesűrűsödtek a dolgok. Elmentünk az örökölt – három kicsi lányt már kiszolgált – babacuccokért, felállítottuk a kiságyat (babaágyneműt hol lehet kapni? Az még kellhet), kimosásra kerültek a legkisebb méretű cuccok, nagyon odavagyok, hogy milyen cukik. Mikor tavaly decemberben jótékonysági akcióra hajtogattam egy januárban születő picilány adományként kapott ruháit, az egyik kis puha, rózsaszín rugdalozó úgy elgyengített, hogy meg is jegyeztem, kár volna ezt odaadni bárkinek is. A kis drágám ekkor annyit mondott: „hát ne add: lehet, jövő ilyenkorra már lesz kit beletennünk nekünk is” – akkor még azt hittem, viccel, de aztán mire rügyet bontottak a fák, kiderült, hogy komolyan beszél.

A híres komód, szerelési munkálatok közben

Tegnapelőtt megérkezett az ominózus pelenkázókomód is, amiért annyit küzdöttem (sehol se volt raktáron), már össze is raktuk, nagyon szép. Nem akartam tarkabarkát, a cél az, hogy 15 év múlva se legyen neki ciki, amikor a pelenkázórész már rég falipolcként született újjá, és a fiókokban kamaszcsajos holmik pihennek, és van már más bútora is. Teljesen fölösleges olyasmire költeni, ami legfeljebb két évig van használatban, kisszekrény a ruháknak és kiegészítőknek meg úgyis kell, mert mi magunk is egy háromajtós szekrényt tartunk csak, oda nem férnének be a cuccok, amikből egyre több lesz, ahogy növekszik a hölgyemény.

Utánajártam annak is, mit csinálunk mi, katás kisvállalkozók, akik nem szüneteltetjük a tevékenységet (elég sokan vagyunk). Bejelentési kötelezettség a NAV felé nincs, annyi történik, hogy a keresőtevékenység folytatása mellett nem jár a csed. Az egyszeri anyasági segély mellett az első fél évben csak családi pótlék jár (kemény 12 ezer forint, nem viszi túlzásba a családbarát kormány), családi adókedvezmény meg esetünkben ugye nincs – hiába, ez egy öngondoskodásra épülő rendszer, ezért gyűjtöttem már tavaly is. A gyerek féléves kora után lehet igényelni a gyedet, ami mellett már lehet vállalkozni. Azt mondják a kollégák, minden intézhető ügyfélkapuról, nem kell mászkálni utána. Fair enough. Már elintéztem, hogy heti 10-12 óránál ne dolgozzak többet az első időkben.

Decemberben még lesz egy csomó „buli” (családi, baráti, kollegális stb. találkozó), a hónap második feléig pedig elintézem az előredolgozásokat és – ahol szükséges – a helyettesítéseket is, aztán ami azután jön, azt már csak a Jóisten tudja, illetve a kis fényből érkező, aki december 27. körül már biztosan köztünk lesz…

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

20 hozzászólás Az utolsó hónap tényleg nem 30, hanem 6589 napig tart bejegyzéshez

 1. Szerencsés, akit nem visel meg testileg-lelkileg az egész. Nem attól leszek “szaranya”, hogy elismerem, nem rózsaszín habos-babos ez a babázósdi, hanem sok kellemetlenséggel és áldozattal is jár. Emellett sok öröm és vidámság is van benne. A nevelés sikere meg úgyis kb 20 év múlva derül ki, mikor látszik, milyen felnőtt lett belőle. Szívesen megnézném a magas lovon ülő anyukák és gyerekeik viszonyát, meg a gyerekeik lelki egészségét, mikor már felnőttek.

  • Nagyi volt a mázlista. Olyan kicsi hasa volt mindig, hogy alig láttak rajta bármit is, pedig 50 kiló volt amúgy. (150 centihez.) 6 gyerek, ebből 4 a háború alatt. Semmi eldobható pelenka, meg folyóvíz, reggel favágás, disznók etetése, mosás, főzés, takarítás, kertgondozás, egész nap állt, járkált. Úgy nézett ki hátulról 70 évesen is, mint egy 20 éves. Fogalmam nincs, hogy bírta. Fura, hogy vészes vérszegénységgel és szűk medencével végül mindig normálisan ment minden, ahogy mondta annak idején.
   Szar anya pedig az, akiben nincs szeretet, pl. csak a társadalmi elvárás miatt van gyereke, aztán meg úgy rángatja maga után a boltban, mint egy koloncot, és ordibál rá egy 100 forintos csoki miatt. Persze a 800 forintos cigire telik mindenkinek! Terhesség alatt is…állítólag a dohányzó terhes nő látványa az a kuriózum, amihez Magyarországra kell jönni. Rengeteg rossz anya (és apa) van, az ismerőseim többsége mindig úgy érezte, hogy nem szereti otthon senki!

 2. Uh, hát, nekem még nincs gyerek (egy darabig még nem is lesz) de őszintén szólva nem tudom, hogy nem jobb-e a boldog tudatlanság állapota… csak magamról tudok beszélni, de komolyan mondom, én egyre jobban be vagyok szarva ettől az egész dologtól és minél több infót tudok meg, annál jobban azt érzem, hogy én ezt valószínűleg képtelen leszek végigcsinálni :(
  Alapból gyenge gyomrú, nagyon érzékeny szervezettel rendelkezem, és egyre inkább azt érzem, nem tudnék 9 hónapig megbírkózni ennyi rosszulléttel/fájdalommal/kellemetlenséggel.
  Szaranya vagyok már a fogantatás előtt! Jessssz.

  Azt viszont mindig jó látni, hogy te milyen boldog vagy és mindig öröm olvasgatni rólatok :)
  Kitartást az utolsó 6589 napra és jó egészséget kívánok nektek <3

  • Egyetértek. Ugyanezek vannak bennem. Ez normális.

  • En úgy vagyok vele,hogy bar baromira felek ezektol en is, de a kolyokert megeri majd. Akkor,amikor ott leszek mar,ugyis csak az fog erdekelni,hogy meglegyen,tul legyek rajta(fajdalom,hanyas ilyesmik),aztan majd jon a “jutalom” a gyerek(ek).
   Akik persze mind tokeletesek lesznek(nekunk).

  • Ugyanezt érzem. Az Isten se venne rá, hogy ezeket végigcsináljam még önmagamért sem, hát még egy gyerekért – akit ki tudja milyen default személyiséggel áld / ver meg a biológia.
   Kellemes hangsúlyban van megírva ez a bejegyzés is, és Eszter tényleg örül, de engem elborzasztott az összes leírás. Rettenetesen ijesztő.

 3. Dorka, szerintem akkor legyen gyereked, ha már annyira elteltél a csodálatos élettel, hogy túlcsordul benned a szeretet, és a nagy érzelmi és anyagi biztonság közepette úgy érzed a pároddal együtt, az élet csodáját feltétlenül meg kell mutatnotok egy leszületni vágyó léleknek!
  Nem viccelek.
  Ha mindenki így csinálná a bolygón, akkor egyrészt szeretetből-szeretetbe, nem pedig egoizmusból és butaságból nyomorba születnének az emberek. Másrészt hamarosan nyoma sem lenne a túlszaporodásnak. (A baj ott van, hogy az elmaradott országokban részben azért nem nézik embernek a nőket, nehogy elkezdjék így gondolni. Vagy bárhogy gondolni. Érdekes, hogy minél jobban propagálja egy ország a szaporodást, annál jobban gyűlölik a nőket…vagy fordítva.)
  Amúgy nem mindenkinek szerepel az életfeladatai között a szaporodás. Ezt csak a társadalom hazudja.

  • Jól írod, ez lenne a tökéletes harmonikus állapot.
   Az, hogy túlnépesedés van a világon, nem az európaiak hibája már jó régóta. Egyes kultúrák, védekezés hiánya és felfogások vezetnek oda. Milyen érdekes, hogy a legnagyobb nyomorban élőknek van a legtöbb gyereke, miközben 1 gyereket sem tudnának tisztességen bevállalni.

   • Erre van egy elméletem. Még a legostobább ember is tud arról, hogy meg fog halni. Felébred benne az igény arra, hogy valamit hagyjon maga után. De a sivatagban meg a putriban kissé nehéz kiteljesedni a tudományban vagy a művészetben vagy bármiben, így marad egyvalami, amivel igazolják önmaguk felé, hogy nem értéktelen az életük, és hogy marad utánuk valami: szaporodnak ész nélkül. :( Az állat nemes egyszerűséggel kihal onnan, ahol nincsenek meg a létének a feltételei, az embernek meg 10 gyerek kell oda! :( Ez az ego műve.

    • Csak az utolsó előtti mondatban nem értek egyet. Az ember is csak ott tud szaporodni, ahol igenis megvannak az életfeltételek (és ha nem szaporodna TÚL, akkor a sivatagban is lehetne emberi életet élni, nem kell ahhoz tudományos akadémia, a Kalaháriban a “busmanok” tök jó életet élnek, VAN művészetük – pl. oral literature, bármilyen hülyén hangzik ez még angolul is, pláne magyarra fordítva -, kultúrájuk, ha nem is írásbeli), ahol annyira nincsenek, onnan az ember is kihal. Másrészt az állatok is képesek annyira túlszaporodni, hogy nyomorultul éljenek, és olyankor általában nem kihalnak, hanem megtizedelődnek (pl. lemming). Az pedig, hogy nehéz körülmények közé sok gyerek kell, pont természetes dolog, pont ezt csinálják az állatok is. Azért kell a 10 gyerek, mert abból átlag 5 nem nagyon éri meg a felnőtt kort (konkrétan a tízéves kort sem), másik 1-2 meghal felnőttként ugyan, de már utód nélkül, Aztán jön egy száraz vagy más módon ínséges periódus, és a fél törzs meghal, úgyhogy esetleg nincs is túlnépesedés.
     De ez persze a mondandód lényegét nemigen érinti, csak adalék.

    • Ész és fogamzásgátlás nélkül

 4. A terhesség egyáltalán nem viselt meg, egyedül légszomjam volt, nem tudtam pl utcán sétálva beszélgetni lihegés nélkül. A nehéz időszak a szülés után következett. A mai napig nem tudom, hogy sikerült (viszonylag) ép ésszel kibírni az első három hónapot, nulla alvással.

 5. Babaágyneműt a szopiparna pont huról rendeltem, igaz, volt vagy 10 éve, de nagyon baráti áron kaptuk. Nem vettem meg az egész szettet, csak párnát, takarót, fejvédőt meg a zsebes tárolót. ja, meg szopipárnát két huzattal.
  Sajnos én sem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy amit megfogantál, onnantól nem lehet saját bajod, nem lehet megoldatlan probléma, mert anya vagy, oldj meg mindent és ne panaszkodj. Evégre anyuka onnantól kezdve szupernő lesz, a baba meg valami csodaszer, ránézel és semmi gondod. Meg: más is túlélte, más is megoldja. Ez a kedvencem.
  Szerintem nehéz a terhesség is, ha nincs gond, akkor is, a szülés fájdalmas és nem tudod, milyen lesz, a gyerek is lutri, és amíg élsz, felelősség. Ezek tények. Falnak megyek attól, amikor átszellemült arccal közlik, hogy 18 órát vajúdott, de megérte. (???) Ezt nem vitatja senki, hát még ha kapott volna epidurált. Akkor is megérte volna.

 6. A kendő még mindig nálam van ;)

  Babaágyneműt pedig vettem kettő szettet is, el is adtam használatlanul. Puha wellsoft takaró, gumis lepedő, alá vízhatlan lepedő, bab feje alá tetra oszt csókolom. Máig azzal alszik, ágyneműje nincs is.

 7. Miért akarsz babaágyneműt? Párna nem kell, a takaró is illúzió. Nálunk nagy hálózsákozás ment, plusz kicsi plédek, amibe eleinte be tudtam őket takargatni, akár ébrenlétkor is.
  Vannak olyan hálózsákok, amit takarónak szét lehet patentolni ;)
  Rácsvéd van külön.

  • Nem tudom kell. Még nincs tapasztalatom-e téren. A fotókon van vmi a matrac fölött az ágyakban általában. :D

   • Ovis korban is használták a babaágyneműt otthon, igaz, nem a mini ágyneműt vettem, hanem a nagyobbat, a lapos kispárnát, amiből jó, ha van több, oviba vitték magukkal, mert ott kértek kispárnát. A kimondottam egy méter hosszú vagy mekkora babaágynemű tényleg nem annyira kihasználható, nagyobb takaró viszont igen.

 8. Akkor rácsvédőre gondolsz ;)

 9. Rácsvédőt nem mertem betenni a kiságyba, mert alászorulhat a baba feje. Párnát nem szokás kisbabának adni, jobb, ha laposan fekszik, tetra(textil) pelenka négybe hajtva és kész. Takaró: kiskorában a pizsinek kinevezett lábfejes rugdalózó fölé kapott egy hálózsákot (cippzáras) és egy kis bolyhos takarót. Külön ágyneműt pár hónapja kapott, IKEA-ból (most 2.5 éves)

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: