Aktuális

Egészséges életmód vs testszégyenítés, szoptatás segítése vs nőkre nehezedő nyomás – hol a határ?

Vajon hol a határ az egészséges életmód promóciója  és a testszégyenítés között? Mikor beszélünk a szoptatás támogatásáról, és hol kezdődik a tápszerhez nyúló anyák lenézése, és az óriási, nőkre nehezedő nyomás? Azt gondolnánk, egyszerű határt szabni, pedig sokszor csalókább az átmenet, mint gondolnánk.

kép: pixabay.com

Vannak dolgok, amelyekről nem érdemes vitatkozni, tényekről beszélünk. Noha egy mackós pasas és egy erősen telt nő is lehet eszméletlenül vonzó, az extrém túlsúly egy sor betegségre hajlamosít, és a hétköznapokat is alaposan megnehezítheti. Ahogy Schobert Norbi mondta egyszer: a túlsúly nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés. Hasonló a helyzet a szoptatással is: természetesen tápszerrel is felnő egy gyerek, de nem kérdés, hogy a szoptatásnak számokkal bizonyítható egészségügyi előnyei vannak, hiszen az anyatej kimondottan a baba igényei szerint „készül”, míg a tápszer ennek csupán utánzata, ilyesformán nem személyre szabott. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szoptatás nem csupán táplálás, hanem nyugtatás, kommunikáció és fájdalomcsillapítás is egyben.

Az egyértelmű, hogy intelligens ember nem megy oda egy teltebb társához, hogy leossza őt, amiért túl kövér, és azonnali életmódváltásra szólítsa fel (a virtuális térben ez azért nem is számít kirívó esetnek, persze). Ugyanígy az is nyilvánvaló, hogy tapintatlan dolog egy friss anyát arról kérdezgetni, hogy van-e elég teje, és babája szopik-e rendesen, és ha nem, miért „döntött” így az anya. Ha kicsit érzékenyebbek vagyunk a témára, azt is tudjuk, hogy az ilyesfajta viselkedés mindkét esetben kontraproduktív: a túlsúlyos ember bánatában, dühében még többet kezd falni, netán étkezési zavarhoz vezet a „népművelő szándéknak” álcázott kötekedés, a gyermekét tápszerrel tápláló anya pedig ki fog akadni a szoptatásnácikra, esetleg rettenetes bűntudata lesz, de ettől még nem változik a helyzet.

Fontos tisztázni persze, hogy már csak azért sem érdemes beszólni az ilyen esetekben, mert nem tudjuk, mi rejlik a másik zavart mosolya mögött: lehetséges, hogy speciális betegség vagy drámai élethelyzet miatt küzd épp rengeteg extra kilóval, vagy képtelen szoptatni. A különféle hormonális problémák és a stressz mindkét helyzetben a probléma gyökere lehet. Nem tudjuk, hogy áll státuszához: szenved-e, amiért túlsúlyos vagy békében él kilóival, a babája fejlődésére koncentrál-e vagy épp magát hibáztatja, amiért hamar elment a teje, netán már házon kívül kell dolgoznia a megélhetésért, nem lehet mindig a kicsi mellett? Lehet, hogy mindketten sokat tettek már a változásért: nagydarab kollégánk nagy koplalások és okos életmódváltások tucatjain van túl, a tápszeres anyuka pedig szoptatási tanácsadónál i járt, és szaporító fejésekkel dolgoztatja ínhüvelyét.

És éppen ezért téma ez az egész: mert elképzelhető, hogy túlsúlyos embertársunknak, csakúgy, mint a tápszeres anyukának segítségre van szüksége. Nem biztos, hogy így van, hiszen elképzelhető, hogy tökéletes békében él helyzetével és boldog így, de talán már rég változtatott volna, ha időben van, aki mellé áll, segít. Az egészséges életmód – a testmozgás és az étkezés –  valamint a megfelelő stresszkezelés és traumafeldolgozás mikéntjével. Illetve azzal, hogy hogyan szüntethető meg a szoptatás miatt mellbimbófájdalom, melyek a kényelmes pozitúrák és hogy a tejfakasztó teánál és malátasörnél sokkal fontosabb az, hogy az első órától kezdve mennyit van cicin a baba, hiszen ő csinálja magának a tejet, amit elfogyaszt, kemény munkával. Minden kihagyott cicis étkezés mínusz egy szopizást jelent. Akárhogy is, mindkét esetben fontos adalék, hogy mennyit számít a támogató közeg: a család, a barátok, a társadalom hozzáállása.

Folytatás a megjelenés eredeti helyén…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: