Aktuális

Jaj, csak ne politizáljunk! Vagy mégis…?

„Jaj, csak politikát ne…” – hallom a vasárnapi családi ebédnél. „Mi itt nem politizálunk” – jelenti ti kategorikusan a filmes csoport vezetője. „Na, ilyenkor tiltom harminc napra az ismerőseim többségét a Facebookon” – sóhajt egy jóbarátom a választások után. De vajon valóban az ördögtől való a politizálás, vagy éppenséggel pont a kulturált, színes, észérvekkel fűszerezett vita hiánya vezethet káoszhoz?

kép: pixabay.com

A politika a görög polisz szóból származik, amiről a kisdiákok is tudják, hogy városállamot jelent. Aki politizál, az a városa, állama ügyeivel foglalkozik: a közügyekkel, a közös felelősségekkel, kötelezettségekkel és jogokkal, a közélettel. Ha jobban belegondolunk, ez alapjaiban véve nem kellene, hogy mocskos legyen – legalábbis mindig épp csak annyira piszkos, amennyire az aktív résztvevők azt beszennyezik.

Sokan mondják, hogy nincs értelme. Mert a hatalomtól az ember megrészegül, annak hiányában pedig kiég. Mert ami hozzánk eljut, az csak a felszín, és túlontúl könnyű a tömegeket manipulálni, megtéveszteni. Mert bármit is látunk a felszínen, a kártyák a háttérben rég le van osztva, és valódi beleszólásunk nincs a dolgok menetébe, vagyis saját életünkbe.

Nos, én ezt nem így gondolom. Mélységesen hiszek az emberi tudatosság és önrendelkezés erejében. Ideig-óráig – egy-egy évtizedre, generációra, sőt akár eonra – megtéveszthetnek bennünket, időről időre valóban – törvényszerűen – ismétlődnek a történelem sötétebb és napfényesebb fázisai, de egy ponton túl mindig utat tör magának az emberi szellem belső igénye az igazságra szabadságra, egyenlőségre – hiszen még ha relatív fogalmaknak is tűnnek ezek az értékek a gyakorlatban, spirituális értelemben nincs kétség, melyik mit jelent.

Amikor „politizálunk” – illetve hát, mondjunk szebben: közös ügyeinkről beszélgetünk – lehetőségünk van arra, hogy a tudatosságot növeljük. Nézőpontokkal gazdagodjunk, tágítsuk a látókörünket, forrásellenőrzést tanuljunk, nem ritkán pedig egyszerűen csak türelmesebbek legyünk. Baromi sok türelemre van szükség, mert sokan egyelőre még csak a felszínt kapargatják, és elhiszik, amit a fővonalas média és politikai kommunikáció eléjük tesz. Így működik az ember: kész válaszokat vár, észre se veszi, ha már kérdését is mások sugallják neki, és ezzel persze nehéz mit kezdeni akkor, ha mi már merünk a dolgok mögé nézni, önálló döntéseket hozni.

Folytatás a megjelenés eredeti helyén…

Eszter névjegye (988 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt kedveli: