Aktuális

Árpádsáv és uniós zászló

Azt, hogy az ellenzéki tüntetéseknek politikai értelme nincs, fölösleges boncolgatni: tudjuk jól, hogy változást nem hoz a sok „Orbán takarodj!”, inkább csak a NER ellenségeinek frusztrációját segít levezetni, optimistább értelmezésben pedig jó kis közösségi stresszkezelés az egész. Az érdekes inkább talán az, hogy mennyire megdöbbenti a többséget, hogy árpádsávos és uniós zászló is fel-fel tűnik egymás mellett a tömegben – merthogy ez eddig nem volt, és erről külön említést kell tenni. Mintha kizárná egymást a nemzeti büszkeség és az európai kultúra tisztelete…

Fotó: 444, Botos Tamás

Valahol tulajdonképpen röhejes, hogy az átlagember még mindig szekértáborokban gondolkozik, és a szélsőégekkel azonosítja a nemzeti oldalt éppúgy, mint az europérséget. Holott nem minden nemzeti érzésű ember rasszista, antiszemita, iszlamofób, xenofób, agresszív állat, és nem minden européer majmolja elvtelenül a nyugatot és árulja egy tál lencséért a hazát. Hogy vannak ilyenek, azt tudjuk, ahogyan azt is, hogy ők általában mindenki másnál hangosabbak, de ettől még a többség nem ebbe a kategóriába tartozik.

Az igazság az, hogy az emberek többsége büszke a gyökereire, a magyarságára, az anyanyelvére, a földre, ahol él, fájdalommal tölti el őt Trianon, és fontosnak tartja a gazdasági protekcionizmust, de ettől még nem egy arctalan, jellegtelen, végletekig uniformizált és autonomitását vesztett, Brüsszel-rabszolga Európai Egyesült Államokban gondolkozik, hanem egy büszke, független nemzetállamokat magában foglaló, összetartó európai közösséget lát, országonként saját kultúrával, hagyományokkal, szellemi és fizikai tőkével, a helyit elsőbbségként kezelő gazdasággal. Én legalábbis így vagyok ezzel.

Hiába korrumpálták az árpádsávos zászlót, bennem nem félelmet kelt a látványa, hanem büszkeséggel tölt el, mint régi magyar szimbólum (még ha a történészek nem is értenek egyet abban, mikor jelent meg először, mindenképpen az 1270-es évek a legkésőbbi időpont), ahogyan az uniós zászlóról sem az jut eszembe, hogy legyünk szolgák, és adjuk fel kultúránkat, hagyományainkat, hanem inkább az, hogy térj be hozzánk, drága testvér, tündökölj ránk fényözön. Hogy ahogyan kisebb közösségnek hőse Attila, Árpád, a többi vezér, Dózsa, Rákóczi és Petőfin át József Attiláig még sokan, úgy a nagyobb közösségnek is ott van a maga ikonográfiája, Shakespeare, Beethoven, Mozart, Ibsen és a többiek. Más kérdés, amikor a politika és a pillanatnyi érdek szakítja szét a közösségeket, országon belül és kívül, de a törésvonalak mögött mindig emberek vannak, és általuk teremtett értékek.

Tele a hócipőm azzal, hogy az egyik oldal számára a „nemzeti” a szitokszó (egyenlő náci, ugye), a másik oldal pedig a „liberalizmust” azonosítja valamiféle erkölcs- és elv-vesztett, zűrzavarral, hit és ügy nélküli laissez faire mentalitással. Gyűlölöm, hogy ezt a két szót épp úgy magyarázni kell, ahogyan azt, hogy az árpádsávos zászlót hordozók nem akarnak meglincselni mindenkit, aki más, mint ők, és az uniós zászló viselői sem elvtelen-istentelen hazaárulók egytől egyig.

Most itt egy sokszínű, de egységes ellenzék, pártok nélkül – mert egyelőre úgy tűnik, ők magukra hagyták a szavazókat. Kormányváltást nem hoznak, puccsot sem hajtanak végre, de annyi értelme talán van ennek az egésznek, hogy a Kossuth téren és az Oktogonnál egymás mellett állnak ezek az emberek, és talán beszélgetnek is: közelítenek egymáshoz. Ki tudja, talán ebből születik majd idővel valami új, egy ténylegesen új pólus, valódi harmadik utasság. Előbb-utóbb talán összejön a kritikus tömeg, a gyerekeink, unokáink idejében talán lesz paradigmaváltás, mielőtt visszatérnek ők is a maguk NERjéhez, hiszen a történelem újra és újra ismétli önmagát. Ki tudja…

Reklámok
Eszter névjegye (879 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

19 hozzászólás Árpádsáv és uniós zászló bejegyzéshez

 1. “Azt, hogy az ellenzéki tüntetéseknek politikai értelme nincs, fölösleges boncolgatni: tudjuk jól, hogy változást nem hoz a sok „Orbán takarodj!”, inkább csak a NER ellenségeinek frusztrációját segít levezetni, optimistább értelmezésben pedig jó kis közösségi stresszkezelés az egész.”
  Hmmmm … és ez mitől evidencia?
  A Ceausceau rezsim megdöntése hogyan kezdődött ? 1956 hogyan kezdődött ?
  Vagy idézek egy 2013-as hírt : “Lemondott a bolgár kormány a tömegtüntetések hatására
  2013.02.20. 09:06 | mti | Külföldi hírek
  Benyújtja lemondását Bulgáriában a Bojko Boriszov vezette kormány az országszerte napok óta tízezreket megmozgató kormányellenes tüntetések nyomán.
  Benyújtja lemondását Bulgáriában a Bojko Boriszov vezette kormány az országszerte napok óta tízezreket megmozgató kormányellenes tüntetések nyomán.

  A miniszterelnök ezt szerdán, a parlamentben jelentette be. Úgy fogalmazott: “a hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki”.
  Boriszov kijelentette: nem akar olyan kormányban részt venni, amely miatt a nép a rendőrséggel hadakozik. “Nem nézhetem a parlamentet, amint kordonnal van körbezárva, nem ez a célom, hogy így védjem magunkat a néptől.” “Nem tudom nézni a véres Orlov-hidat” – tette hozzá, Szófia egyik jelképére és az egyes tüntetéseket kísérő erőszakra utalva. “

  • Én remélem a legjobban, hogy kibontakozik komolyabb mozgalom, előre lép egy karizmatikus vezető, megtörténik a kritikus tömeg paradigmaváltása, tehát elindul egy komolyabb folyamat. De lássuk be, ettől még messze állunk. Reméljük, tisztul a kép hamarosan.

   • Én ere azt mondom, hogy nem tudhatjuk, hogy messze állunk-e. Azért hoztam a fenti példákat. Egy évvel ajelzett események előtt senki nem gondolta volna a bekóvetkezésüket.

 2. “Hiába korrumpálták az árpádsávos zászlót, bennem nem félelmet kelt a látványa, hanem büszkeséggel tölt el, mint régi magyar szimbólum”
  Sokakban azonban a Nyilaskeresztes Párt emlékét (és tetteit) hozza fel.

  • Igen, ezért is írtam, hogy korrumpálták a szimbólumot.

   • Igen, ezt írtad. Pontosabban azt, hogy “hiába korrumpálták”. Az, hogy benned nem kelt félelmet; egy dolog. Rengeteg emberben pedig igen. Kis csipkelődés : a közhasználatban nem abban az értelemben forog a korrumpálás kifejezés, mint amelyikben te használod.

 3. Minden szavával egyetértek. Kár hogy erről külön beszélni kell.

 4. Én is pont erre a végkövetkeztetésre jutottam tegnap, a 444 cikke olvastán a jobbikos és a liberális tüntetőről.
  Amúgy meg ja, evidencia, hogy ez a tüntetés csak stresszkezelés. sose tesz jót semminek az illúziókban való hempergés. Én ott voltam a Ceausescuék elleni elején, egészen határozottan semmi köze nincs ehhez.

 5. Eszter, valami nagyon hasonlót fogalmaztam meg egy hete facebookon. Sikerült úgy megbántanom vele édesapámat, hogy még mindig lelkiismeretfurdalásom van miatta.
  Mert nem érti(k) hogy nem az a fontos,hogy hova húzza valaki az x-et vagy higy Árpád sávossal vagy szivárvány színnel vonul-e,hanem hogy együtt vonul.
  Ha másra nem, arra jók ezek a tüntetések, hogy egyre kevésbé lesz fontos,hogy ki hova szavazott, a lényeg az lesz,hogy egy országban élünk, és nagyjából ugyanazt szeretnénk.
  Remélem.

  • Azért az árpád-sávos pasinak voltak “érdekes” gondolatai. A gárda nem félelemkeltő, csak annak a számára, akinek oka van a félelemre (szerinte). Egyszóval, igenis, konkrétan célja a félelemkeltés (csak ugye nem mindenki felé). De a pride (ha már szivárvány-zászló), aminek egyértelműen, deklaráltan nem célja (és, tegyük hozzá, nem is eredménye) a félelem, még ha egyesekben gyűlöletet meg sokminden mást ki is vált, de félelmet aztán nem, na szóval az túlmegy (szerinte) a határon.

   • Ismerek volt gárdistákat, akik azért léptek ki, mert nem tudtak azonosulni azzal, hogy a Jobbik akkori vezetése nem határolódott el egyértelműen egyes tagjai antiszemita és rasszista megnyilvánulásaitól. Amikor ők beléptek, nem félelemkeltés céljával tették: egy összetartó, nemzeti hagyományokat tisztelettel ápoló közösséget láttak, akik árvíz és egyéb természeti katasztrófák esetén kimentek segíteni a lakosságnak, ill. az időseknek segítettek kis falvakban a ház körül, mezőgazdasági munkában stb, városban hajléktalanoknak szánt önkormányzati lakások kifestésében segédkeztek, ilyesmi. Nyilván ott van Gyöngyöspata is, és ott már megoszlanak a vélemények, hogy olyasmi-e ez, ami a hatáskörükbe tartozik, vagy ez már az önbíráskodás határán van. Nos, ebben volt Gárda-tagok se értenek egyet. Hogy féljenek, akiknek van okuk félni? A vitatható rendfenntartó szerep eredetileg azt jelentette, hogy azok féljenek, akik rendbontást követnek el. Nem a cigányok, melegek, feketék, satöbbi. Szerintem a rendőrség feladata volna, hogy a rendbontók “féljenek” elkövetni a rendbontást, nem a gárdáé, de tény, hogy voltak gárdisták, akik átvették volna ezt a szerepet, és egyesek a cigányokat, melegeket, feketéket… alapjáraton rendbontókként azonosították. De ez nem az átlag, ezt magam is láttam, látom.

    • Hogy voltak olyanok is, azt elfogadom. De általánosságban:
     “Nem a cigányok, melegek, feketék, satöbbi.” erre csak azt tudom mondani, hogy (szerintem) tiszteletre méltó a naivitásod :) Meggyőződésem, hogy a többség kifejezetten rasszista, homofób okból volt gárdista. Persze, nekem sincs erről statisztikám.

 6. Az is egyfajta privilegizált helyzet, ha valakinek nincs félnivalója az árpádsávosoktól. Gondoljunk rá így.

  • Van egy rétege az “árpádsávosaknak”, akiktől van okunk félni. De nem a nagy többség az. Ez így pontos.

   • Hmmmm.. van erről statisztika ?

    • Fogalmam sincs, nem foglalkoztam még ezzel, nem vagyok szociológus, de magam is szívesen olvasnék kutatást a témában. Csak a saját, személyes tapasztalataimra tudok hagyatkozni, mert sokféle emberrel találkozom balról, jobbról. Tanulságos az is, amit a már “kitért” Bácsfi Diána mond: hogy azért veszélyes a mozgalom, mert a fiatalok közösséghez való tartozása és hőseszmény/példakép-vágya könnyen kihasználható negatív, kirekesztő célokra is. De ő mondjuk a radikálisok közt is radikális volt, ne feledjük: a szélsőség szélsősége.

     • Én is így gondolom. Arra utaltam, hogy nem írható le az, hogy “nem a nagy többség az”, mivel nincs ilyen felmérés és statisztika. A személyes tapasztalat kevés, ahhoz, hogy ilyent kijelenthess.

 7. Szerintem az van,hogy minden mozgalomnak vannak szelsoseges tagjai,legyen az politikai vagy vallasi. A katolikusokra se mondjuk,hogy mind homofob, ájtatos manó,mert hát nem az, és a fideszesek sem mind mélynarancssárgák. Ez vonatkozik a jobbikosokra, gárdistákra is.
  Szvsz ott,ahol nagyobb számban fordult elő az,hogy a rend őrei semmit sem tettek,ha bűncselekmény történt,hamarabb üti fel a fejét egy szélsőséges önnfentartó rendfenntartó erő. Nem véletlen,hogy a gárda is ezeken a területeken volt népszerűbb.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: