Aktuális

Mutasd a kerted, megmondom, kinek látszol…

Két éve élek a kertvárosban, ami azt jelenti, hogy nem igazán tudok úgy ügyet intézni, bevásárolni, sétálni indulni, hogy ne kerteket kelljen bámuljon, akár órákon át. Így aztán beszéljünk most egy kicsit a kertekről, kertelés nélkül – merthogy a kert sokat elárul arról, ki is lakik ott…

kép: pixabay.com

A keményen dolgozó idős ember, aki kifelé él – Ő az, akinek tökéletes kertje van, a kapu két oldalánál, a ház előtt, amit csak a járókelők látnak. Színes virágok katonás rendben, csak a megszokott kontinentális növényzet persze, semmi exkluzív – gazdája nem kalandor típus. Hátul veteményes: paradicsom, paprika, krumpli, répa, karalábé, körös-körül esetleg szőlő, ez haszna mellett ápolja és el is takarja a kis egy-kétszintes kockaházat, „rólunk ne pletykáljanak”. Nem is tud róluk a szomszédság semmit, társaságba nem járnak, vendéget nem fogadnak.

Az örömtelen sztahanovista – Szigorú betonudvar, két kocsi helye, egy hatalmas szerszámoskamra tele lomokkal. Az udvar – még csak nem is kert – itt tároló funkciót lát el, fel se merül, hogy az itt lakók esetleg kiülnének szalonnát sütni, grillezni vagy akár csak sörözni egy jót. Ha zöld gyepet emlegetsz, jön a sóhaj, hogy ááá, csak a gond van az olyannal, folyton nyírni kell a füvet, rossz időben térdig ér a sár, kell az a francnak.

A nekem-erre-is-futja-ám nagyzoló – A hatalmas, élénk színű ház tövében gondosan ápolt, egzotikus hatású kert figyel, extrém formájúra nyírt növényzettel, hófehér kőszobrokkal, feltűnő szökőkúttal. Ennek ízléstelenebb verziója a romabarokk, kőoroszlánokkal, pisilő kisfiúval és nagy kövér kerti törpékkel. Nekem van, én megtehetem, ez is enyém, nézzétek – üzeni a kínos műgonddal összeállított, nem ritkán kínos végeredmény.

Az NDK-turista, aki élvezi az életet – Egyszerű, praktikus, 80-as éve stílusát idéző ház mellett zöld gyep, egyszerű csurdítóhely (körbeülős), mellette sörsátor, sörpad. Már az első meleg napsugaraknál kiül sütögetni, nem ritkán pár gyümölcsfája is van: ezeket örömmel, családi összefogásban szüreteli, hőségben pedig hálásan fekszik be alá szalmakalapjában, Borsodival kezében. Hintaszék általában van, nyaranta gumimedence szintén.

A természet gyermeke – Burjánzó, vadromantikus növényzet, mégis jól karban tartva, hatalmas fák, ősfenyők. Kis mesterséges tó, kellemes, árnyékos terasz, panorámával. Ő általában nem kertes házba született, maga választotta azt: tudatosan kereste a zöldet, a szabadságot, a természetest. Kerüli a hivalkodó megoldásokat, ám kissé rejtőzködik: a dús növényzet miatt az utcáról nemigen lát be hozzá senki.

Az ügyes, aki „megteheti” – Itt a kerületben van jó pár napkollektoros rendszerrel ellátott ház, feszített víztükrű medencével, elegáns szaneklivel, sportsarokkal, impozáns gépkocsikkal ellátott garázzsal. Ők nem a nagyzolók, akik felvágnak azzal, amijük van – és azzal is, amijük nincs –, hanem azok a ténylegesen jómódú emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy mindenből fenntartható, igényes, időtálló megoldásokat válasszanak, amelyek kényelmüket szolgálják. Itt általában a kapcsolódó ház is kényelmes, korszerű, letisztult stílusú.

Ha tehetném, az én kertemben zöld fű nőne, a természet vad virágaival díszítve. Volna néhány gyümölcsfa, ami árnyékot ad, kettő között függőágy. Egy hintaszék mindenképpen állna kint, a teraszon pedig kényelmes régi kanapék és fotelek várnának minket, fehér lepedővel letakarva. Régeben minitóban is gondolkoztam, de kell a fenének a szúnyog, beérjük egy nagyobb gumimedencével nyáron, és egy pici faházzal és játszóalkalmatossággal a gyerekeknek. A sarokban csurdító- és grillezőhely, fa ülőkékkel, gyakran bográcsban készülne az étel, és sokat üldögélnénk kint csak azért, hogy friss levegőn legyünk….

Hát a ti kertetek milyen, vagy milyen lenne?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

23 hozzászólás Mutasd a kerted, megmondom, kinek látszol… bejegyzéshez

 1. Ha lenne kertem, biztosan csinalnek bele tundersziklat, kis hazikokkal üvegbol,gyurmabol. Lenne egy naagy hintaagy es hely fuggoagynak is. Egy osszecsukhato ping-pong asztal. Tuzrakohely is.

  • Van valami ősiség, kollektív tudatalatti abban, hogy szinte mindenki tüzet akar csiholni a kertben. Én például nem, de én mindig az árral szemben úszom, tehát én nem számítok, de ez egy izgalmas érdekesség.

   • Én pont így. Utálom a tüzet a kertben. Mondjuk a házban is, se kandalló, se cserépkályha, a kazán is csak a pincébe mehetett, velem egy légtérbe ne, ez alap volt.

   • Én azért,mert a tűzön sült batyu,hús finomabb. A bográcsban fővő pörköltről nem is beszélve.:)

 2. Minitó: ha van a környéken, úgyis van szúnyog, akkor már miért ne élveznéd a saját tavat, ha saját szúnyogod (ha a szomszédból is) úgyis van? Egyébként a gumimedence is terem szúnyogot, nekem elhiheted, tapasztalat. Nem mellesleg terem a gumimedence is hanyattúszó poloskát, meg egy csomó egyéb vízirovart is.
  Az én változatom: gumimedence valamilyen kerti “ágyás” mellett. Virág vagy zöldség-gyümölcs: mindegy – de legjobb, ha nagy vízigényű a növény. Medence slaggal töltve (az se baj, ha kútról, szivattyúval), egy hét alatt felmelegszik. Mikor sok benne a szúnyoglárva, akkor a víz mehet az ágyásokra (egy slagdarab segítségével: nem azért tanultam fizikát, hogy vödrözzek ;) ), növények örülnek, lárvák pusztulnak. A medence faláról lesikált moszat, stb. is megy ki a növényekre, így mindjárt tápanyaghoz is jutnak a víz mellett. Üres medence újra feltölt, jövő hétvégére megint meleg, de már másnap alkalmas arra, hogy délután izzadtan hazaérve kicsit lehűtsön. Vagy épp a gyerekek onnan töltsék a vízipisztolyt. Így nem kell fertőtlenítő bele (épp elég az uszodákban, nehogy már otthon is fertőtlenítős vízbe mártsam magam), és mégse vízpazarlás a gyakori csere. Volt szomszédban vízforgatós, fertőtlenítős – jó öt méterről éreztem a klórszagot, tudod ki engedné bele a gyerekét pancsolni.
  Mi az, hogy csurdítóhely? Nekem a kerti budi jutott róla eszembe (bocsánat).
  Bográcshoz társaság kell, két-három emberre nagyon nagy a normális bogrács. Grillezéshez sem árt persze a társaság ;)

  • “A sarokban csurdító- és grillezőhely, fa ülőkékkel, gyakran bográcsban készülne az étel…” Szalonnázóhely, nem budi.

 3. Ja, még valami – persze ez nálam az elég erőteljes felújítás miatt lett szempont -, a felújításkor keletkezett sittet nem kell okvetlenül konténerben elszállíttatni, jó alap lehet egy sziklakerthez.

 4. Haha, megtaláltam magam a felsorolásban :)

 5. Szuflégyilkos // május 3, 2018 - 15:40 // Válasz

  Nekem az NDK-turista a legszimpibb, de csak akkor, ha az előkertben lehetnek klasszikus nagyivirágok. :)

 6. És mit gondolsz arról, aki kerti törpét lop? Veszprémben néhány éve ez is megtörtént: http://biztonsagosveszprem.hu/?p=808

 7. Az én kertem a keményen dolgozó idős ember és a természet gyermeke kertjének a keveréke lenne, veteményes részleggel, virágokkal, és egy kis vadromantikával. Amikor még albérletben laktunk és volt kertünk, az is ilyen volt – kicsit burjánzó és rendetlen, sok-sok virággal, fűszernövénnyel, teának való mentával és citromfűvel, és mellé ültettünk és termeltünk mindent, ami csak befért abba a szobányi kis kertecskébe. Meglepő volt, hogy azon a kis helyen mi minden megtermett bent a város közepén – azokban az években nem kellett boltban zöldséget vennünk.

  Ha egyszer sajátom lesz, szeretném, ha nagy lenne, akkora, hogy legyen hely benne a fáknak, bokroknak is, hogy burjánozhassanak, és a hagyományos veteményesnek is. Biztos rengeteg virágot is ültetnék, klasszikus “nagyivirágokat” is, és újmódiakat is, amik itt-ott megtetszenek. Borzasztó lennék, minden kerttel rendelkező ismerőstől kérnék bujtásokat, és én is lelkesen adnék ajándékba másnak olyat, ami nekem van. Ültetnék gyümölcsfákat, meggyet, cseresznyét, körtét és egy kajszifát is, és minden évben szentségelnék, amiért elfagyott, és nincs rajta egy szem barack sem. Málnást is ültetnék, az a kedvenc gyümölcsöm, minél többet, annál jobb, és azt se bánnám, ha két órába telne leszedni érési időben, mint régen otthon. Egy pici tavacska is jó lenne, csak hogy a madarak tudjanak miből inni nyáron, télire meg madáretető, amire rálátni az ablakból. És a legeslegnagyobb álmom, ami nélkül nekem nem kert a kert: egy kis tyúkudvar a végébe. Csak egy négy-öt tyúk, meg egy kakas, nem kellene több, de mégis legyen valami élet, meg persze tojás, és egy kis trágyadomb, amiben komposztot lehetne csinálni. Mindennek a csúcsa egy kerti fabudi lenne, zöldre festve és borostyánnal befuttatva.

  Imádnék még egy teraszt is, ahol ki tudnék alakítani a születésüktől lakásban élő panelmacskáimnak egy kifutót, amiben biztonságban lennének – és a madarakat sem veszélyeztetnék. A terasz környékét teleraknám dézsás növényekkel, szeretnék egy hibiszkuszt, leandert, muskátlit, és kaktuszokat minden mennyiségben. Hajj, és nagyon szeretnék még angyaltrombitát, mocsári hibiszkuszt, dáliákat, rózsákat, tortavirágot, körömvirágot, bársonyvirágot, hajnalkát, őszirózsát és még egy csomó másik fajta virágot, aminek a nevét ugyan nem tudom, de kisgyerekkorom óta szeretem őket és kötődöm hozzájuk.

  A vége persze az lenne, hogy az egész ház és a kert egy hatalmas burjánzó vadonná nőne, mert bár nem igazán értek a növényekhez, de valahogy a többségük, hacsak nem teszem őket nagyon rossz helyre, és nyiffannak ki azonnal, hajlamos óriásira nőni körülöttem. A szobanövényekkel is így vagyok, csak fokföldi ibolyám 32 cseréppel van, a többiről nem is beszélve – kanapénk például azért nincs, mert akkor nem férne el a kiserdő a nappaliban.

  Azt hiszem a fentiekből látszik, hogy én nagyon-nagyon szeretnék egy kertet. :)

 8. tökéletes : “A természet gyermeke – Burjánzó, vadromantikus növényzet, mégis jól karban tartva, hatalmas fák, ősfenyők. Kis mesterséges tó, kellemes, árnyékos terasz, panorámával. Ő általában nem kertes házba született, maga választotta azt: tudatosan kereste a zöldet, a szabadságot, a természetest. Kerüli a hivalkodó megoldásokat, ám kissé rejtőzködik: a dús növényzet miatt az utcáról nemigen lát be hozzá senki.”

 9. Azt gondolom róla, hogy Felcsútról származik, a kertjében stadion áll, és gyűjti maga köré a fake, egyre giccsesebb figurákat, a saját magasságában, a látszattal meg már nem is törődik.

 10. Egyik kategória sem igazán, inkább a blogger elképzelései, és az utolsó bejegyzésben leírtak rezonálnak. Nekem nagy kert kellene, gyep, és térkő keveréke. Stop: virág, sziklakert, kőzet, lépcső. Gyümölcsfák, díszfák, ehető termésű cserjék. Vakondoknak, sünöknek, verebeknek, hívatlan vendégeknek búvóhely. Felnőtt játszótér. Fából és textilből készült kerti bútorok, nem műanyagból, nem fémből. “Fehér lepedővel letakarva.” Szúnyoghálóval védett. Nagy medence, tetőfedéssel, vízcserés. Üvegházakban zöldségek. Portugál kertészfiú(k). Mindenféle félig fedett kuckó. Magas, fából készült körkerítés. Függőágyak! Romantikus kerti világítás, virágosítás helyett. Lámpások, lampionok. Csúszda a teknősöknek. Festőállványok. Ételkészítés kizárt: bogrács, grillező és társai. Non-verbális kommunikációjú vendégek, mandula-műtétesek. Mandulafák, “fűszernövények” nekem is. Napraforgók semmiképp sem. Szélforgók. De legszívesebben meghívnám Michelle Obamát, és egy, a világ különböző pontjairól érkező gyerekcsapatot. A szomszédnak meg legyen kakasa.

 11. Hát nálam bazira nincsen szúnyog a minitó ellenére sem :) amúgy meg a gumimedence és a minitó nem csereszabatos: a tó nézni van, szépségnek, tavirózsának, madárfürdetni- és itatni, nem belemászkálni. Gumimedencét átmenetileg én is akartam (ugyanolyan szúnyogtermelő hely, hacsak nem vegyszerezed-sikálod folyton), aztán az összes ismerősöm ezen nevetett, azt mondták, mindenkinek van egy ilyen korszaka, át kell ezen is esni, volt aki fel is ajánlotta, hogy odaadja az övét kidobás helyett. De kb egy-két év az életciklusa, utána mindenki szívből utálja, ezer a baj vele, azt mondják, a medence a merev falúnál kezdődik. Én, miután talpraállt pár év után az egyetemi strand nálunk, ráadásul ősfás és nagyon ritkán szokott zsúfolt lenni, teljesen letettem a medencéről, nekem 7 perc odaérni.

 12. Sziklakert, virágok mindenütt, hogy sok lepke legyen. ^^ Egy kis tó is belefér még, meg egy kis pázsit, ahová ki lehet feküdni olvasgatni és napozni. (Csak a szomszéd ne leselkedjen :D ) Ha nagyzolás, akkor nálam csakis páva jöhet szóba! :P

 13. Korábban úgy képzeltem, ha kertes házunk volna, pázsit volna benne, örökzöldekkel, virágokkal meg esetleg fűszernövényekkel.

  Kertes házunk most sincsen, de ha lenne, teljesen másmilyen lenne, mint amilyennek korábban elképzeltem. Most azt gondolom, konyhakerti növényekkel ültetném tele; legfőképpen olyan zöldségekkel, amelyek boltban csak drágán, vagy egyáltalán nem kaphatók, de amúgy egy magyarországi kiskertben megtermelhetők. Édesköménnyel, sárga céklával, toszkán kellel, paszternákkal, fél tucat különböző paradicsommal stb.

 14. Mi pont most éljük meg, milyen lehet a kert.
  Mivel előttünk nagyon öreg lakott itt, sok ideje nem gondozott kerttel, hát vért izzadunk – az komplett hétvégémet a dudvahúzogatás uralja – mivel gyomirtani nem akarunk. Ja és a kert nagyon kicsike.
  Szóval a mi kertünkben sziklakert és virágágyás van, többnyire évelő virágokkal, cserjékkel: levendula, rózsa, varjúháj, klematisz, jázmin, lonc, árnyékliliom, yukka pálma. A hagymások közül csak a karvirág virít idén, már ígéretesen nagyok. (Amire gyűjteni kell, de mindenképp lesz az 3 pergola és nagy tűzimádók vagyunk, így lesz valami ilyesmi is.) Szépen nőnek a málna- és szederbokrok, a meta, citromfű, oregánó, kakukkfű. Már ettünk saját retket, érik a bab. Lassan velem egymagasak a napraforgók.
  És hát, izé, van világító pillangó és béka is :) De törpe nincs :D Még nem tudom, hová kerüljön a madáritató és a pad.

 15. Filipenko Balázs // december 28, 2018 - 20:14 // Válasz

  Az én kertem? Sok fa,akác gyümölcs kis fenyők,bokrok.Kicsit vadregényes,gyepen nincs,mert kutyáinak vannak, nem kennelben-láncon,szabadon,hát vadregényes.De ha kimész egy igazi kedves terciát látsz,nem egy gyepet ahova nem taposhatsz;bokrok,fák,szeretjük😊

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: