Aktuális

Most akkor el kéne törölni az „anya” szót, vagy mi van?

Nagyon megtetszett az Üvegplafon – Meddig terjed a nők szabadsága? és a Másállapotot a szülészetben anyák napi rendezvénye, az Anyaforradalom. Összegyűjtöttek és zászlóra tűztek néhány jogos anyaigényt, a részmunkaidős foglalkoztatottságtól az apaszabadságon át a családi pótlék emeléséig, aminek az anyák jobban örülnének, mint a virágnak és a szép szavaknak. Fene gondolta volna, hogy még ezt is ki lehet forgatni, úgy istenesen, pártpolitikailag, frankón sorosozva, ahogy kell.

A kívánságok között akadt komoly szakpolitikai, gazdasági töltetű, de volt olyan is, ami olyasmiről szólt, ami nem kerül pénzbe: például arról, hogy ne vegyük készpénznek, hogy mindig az anya marad otthon a beteg gyerekkel, és hogy a hivatalnokok, pedagógusok, egészségügyi dolgozók ne „anyukának” hívják a nőt, hanem tiszteljék meg azzal, hogy a keresztnevén szólítják. Attól még ugyanis, hogy a gyereknek ő „anya”, „anyuka”, „mami”, „anyuci”, a hivatalnoknak, pedagógusnak, nővérkének még nem az. Hanem Krisztina, Szilvia, Ilona, Eszter, Gizella, tiszta sor.

Namost, az ezt szorgalmazó plakát világos volt, mint a vakablak. Persze tény, hogy nem ez a legsúlyosabb nőket érintő probléma, de ez is egy azok közül, aminek megvalósításához nincs szükség súlyos állami és uniós pénzekre: tökingyen van. Márpedig a nyelv szépen leképzi a társadalmi viszonyokat, és egy tulajdonnevet vesztett, saját névvel meg nem tisztelt személy valóban nem áll túl jó helyen ezek szerint. Vannak helyzetek, amikor a Bori-anyuka elnézhető (pl. legutóbb két hete ortopédiai vizsgálaton, ahová először és utoljára mentünk, tehát nem várható el, hogy a négyesével behívott gyerekek szüleit név szerint szólítsa az asszisztens), de egy rendszeres kontaktust igénylő nexusban én is jobban értékelem, ha inkább Eszter vagyok. Egyszerűen ez inkább sugall mellé-, mint fölérendelt viszonyt orvos és páciense, pedagógus és tanítványa stb. szülei között.

A fene se gondolta, hogy ez az egyszerű, hétköznapi, senkinek semmibe nem kerülő, minden politikai színezetet nélkülöző észrevétel – miután Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője a plakátot megosztotta – kiforgatásra kerülhet a kormánypárti médiában úgy, hogy „a magyar politikus itthon is betiltaná az anya elnevezést”, mert Soros pénzeli, hogy eltörölje a nemeket és uniformizálja a családokat. Az egyik ilyen cikk szerint az Anyaforradalom „azért harcol, hogy Magyarországon töröljék el a hivatalok az anya és apa elnevezéseket”, és meg is indokolja, szerinte miért: hogy „ezzel az egynemű vagy a transznemű pároknak kedvezzenek”. Bősz Anett állítólag sértőnek találja a kifejezést, mert bizonyára az LMBTQIA-családok érdekei miatt aggódik, és Soros Györggyel szikével a kezében műttetne apukává minden anyukát, kötelező jelleggel.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, újra kiderült, hogy létezik egy réteg, amely nem képes értelmezni a szöveget. Volt, aki finoman fogalmazott: „Tisztelt Politikusasszony! Ön hogy szólítja az Édesanyját ? Anyukám? Édesanyám? …. stb….. Vagy talán ( pl.: Mari vagy Ági… stb) a keresztnevén ? Önnek hogy esne ha a gyermeke anyák napján mondjuk: Drága Anett én úgy szeretlek és kösz, hogy vagy …. Vagy inkább hallaná azt Köszönöm édesanyám, hogy megszültél és hogy vagy nekem??? Gondolkodjon el mi az egészséges felfogás, miben jó ha egy gyermek nevelkedik…. Önt hogy nevelték a szülei?!!!” – fogalmazott az egyik követő. Más célratörőbb volt: „Te megélhetési geci! Meg akarod szüntetni az egyik legszentebb szavunkat??? ANYA??? akkor minek hívjunk téged, ha terhes leszel, amit kétlek, vemhes ribanc? Szuka fattya??? Nem veszed észre, hogy a MAGYAR EMBEREK NEM EGYENLŐEK A GENDER-ZSIDÓ ELMÉLETET SZORGALMAZÓ, hozzád hasonló, beteges állatokkal???” – tette fel a nagy kérdést egy úriember.

Pedig a dolog ennél nagyságrendekkel egyszerűbb: a tiszteletteljes, korrekt megszólítás a gyerek ügyeinek intézése során hivatalos közegben a keresztnév – hiszen a titulusát nem tudjuk/nem releváns (lehet orvos, képviselő, bármi egyéb), a státusza pedig szintén ismeretlen (az „asszony”, „kisasszony” és társai eleve archaikus megszólítások, a „hölgyem” pedig rémesen modoros). Emellett a hivatalban, orvosnál, bölcsődében/óvodában/iskolában a gyerek ügyében eljárva egészséges, tiszteletteljes partneri viszonyt érdemes felépíteni, amit a keresztnév ismerete és használata erősít. Arról, hogy az „anyukázás” mennyire sértő, persze lehet vitatkozni, de hogy az Anyaforradalom javaslata a tiszteletről szól, és nem holmi nemeket és szülői kötődést eltörlő , sötét „genderforradalomról”, már nem.

Kár, hogy ezeket az észrevételeket pont azok képtelenek értelmezni, akiknek segítene, ha a hivatalnok, orvos, pedagógus emberibb hangot ütne meg velük, a sok esetben már megszokott lefelé beszélés helyett… nesze neked forradalom, most te voltál „a soros”, és ez az érintettek miatt igazán nagy kár már megint…

Diskurzus a megjelenés eredeti helyén…

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: