Aktuális

Ilyen az, ha az ember főnöke igény szerint szopik

Gyakran kapom meg a kérdést, hogy milyen az, amikor két otthonról dolgozó, főállású vállalkozónak kúszó-mászó, igény szerint szopizó főnöke van (vagyis állandóan, mindig és bármikor követelheti hús-vér cumisüvegét, éjjel-nappal), úgyhogy gondoltam, írok egy frappáns kis posztot erről.

Így néz ki az iroda, én a drapp babzsákfotelen dolgozom

Először is, a boss néhány napon belül 6 hónapos lesz, és igen sok figyelmet követel. Dolgozni a következő idősávokban lehet:

  • az ébredés után egy órában, amikor még nyugisan, kipihenten nézelődik, elvan magában mellettem
  • a délutáni alvásidejében, amennyiben sikerül abszolválni az alvást (dolgozunk rajta, hogy ez mindig megtörténjen, és lehetőleg 2 óra legyen)
  • abban az egy órában, ami ezt az ébredést követi
  • az esti alvásideje után, este 8 és éjfél között, de ebből igyekszünk a pihenésre is fordítani időt (az ideális az, ha az egészet, de legalább a felét sikerül).

Mivel ez így önmagában meglehetősen kevés, kidolgoztunk egy stratégiát, hogy plusz értékes munkaórákhoz jussunk, méghozzá a “nettó” – vagyis gyerekmentes – fajtából. Mindketten garantáltunk egymásnak napi 2,5 óra munkaidőt, amikor a másikunk van a gyerekkel: jó időben házon kívül, rossz időben házon belül, és addig másikunk ül be a könyvtárba, kávézóba dolgozni. Ez azért előnyös, mert a nettó munkaóra ugyebár duplának számít, közben pedig a másik szülőjével tölt minőségi időt a gyerek, szintén nettó: merthogy mással közben egyáltalán nem foglalkozik az illető, csak vele.

A másik legfontosabb hack az életbenmaradáshoz emellett az, hogy mindig előre dolgozik az ember, mert soha nem lehet tudni, milyen váratlan esemény tarkítja a kisgyerekes életet. Ha jön egy váratlan, kósza egyórás várakozás a gyermekorvosnál, ahol elaludt a babakocsiban a gyerek, rögtön előkerül a gép és a mobilnet (korlátlan legyen, ez fontos), és csináljuk rögtön, amit lehet. Gyereknap a nagytesóval, elaludt a kicsi a jó levegőn? Elő a munkát! Strandolunk, kifáradr, ledöglünk kicsit  a fűbe… ideális ajándék munkaóra, éljünk vele! Így aztán egy szinte nulla alvással töltött, hasfájós/fogzós éjszaka és vis maior helyzet esetén sincs elmaradva az ember a munkával, de akár egy laza nap is beficcenhet, ha épp töltődésre van szükség, vagy szuper, megismételhetetlen program adódott.

A dobogó harmadik helyén az outsourcing áll. Mivel nincs családi segítségünk (akinek van, nem is tudja, milyen szerencsés), idegenre pedig egyelőre még nem bíznánk a gyereket, muszáj delegálni bizonyos feladatokat, ha nem akarunk idegösszeomlást kapni. Esetünkben ez a főzés, amit most az Egészségkonyha lát el (vacsorára egy-egy egytálétel készül azért hébe-hóba, hétvégén pedig főként apa tüsténkedik a konyhában). Kicsit tartottam tőle, de nagyon korrekt, ízletes, házias kaját küldenek minden hétköznap, pedig én borzalmasan finnyás vagyok. Idővel a takarítást is szeretném kiszervezni, mert rühellem csinálni (pontosabban: mindketten utáljuk), és ahogy az a fentiekből kiderül, túl sok idő sem marad rá.

A negyedik hack a pihenés tudatos beiktatása. Eddig még mindenhová Borival mentem, ami így nem annyira pihenés, mint inkább helyváltoztatás volt. Először 5,5 hónapos korában sikerült szervezni két óra páros kimenőt Gyöngyösön, amikor apukám vigyázott rá altatás után. Igazából halálra szorongtam magam, hogy megébred és én nem vagyok ott (NINCS OTT A CICI!!!), hogy apu nem hallja a másik szobából, ha felsír…. Be kell látni, hogy egyelőre kettesben nem tudunk sehová se menni, viszont most már én is fogok tartani néha gyerekmentes órákat: a héten egy riporthoz mentem ki pár órára, jövő hét péntektől heti egyszer pedig 90 perces svédmasszázzsal ajándékozom meg magam, amíg Bori az apjával van. Iszonyúan fáj mindenem.

Az ötödik hack nyilván egyértelmű, de igenis legyen olyan időszak, amikor a Borival töltött idő nagyon jó móka, szórakoztató tevékenység, ami őt is, engem is kikapcsol, és kaput nyit új dolgok, emberek felé. Erre a célra babás jógát választottam, már meg is vettem a bérletet hozzá, a kiscsaj nagyon élvezi, én meg kurvaszar kondiban vagyok. Biztosan lesz még alternatíva, ami ehhez társul, bár mindig kicsit távolságtartó voltam a barátkozzunk-bandázzunk-lógjunk-együtt-csak-mert-azonos-korú-gyerekünk-van mentalitás dolgában. A minőségi idő persze így is, úgy is kiemelkedik, ha jönnek majd lehetőségek, csak nyitottnak kell lenni rá.

A főnök elvitt jógázni, de relaxáció közben is dolgozott

Összességében véve – bármennyire is cuki a főnök – nem mindig könnyű ez az egész, néha nagyon nyomasztó a négy fal között, felnőtt társaság híján, illetve kettesben és – legfőképpen – egyedül töltött idő nélkül. Egy ideális világban a legjobb egy olyan családtag volna, ha aki néha elviszi Borit sétálni napközben, havi egyszer meg itt alszik, hogy vigyázzon rá, amíg mi kicsit kikapcsolódunk, de igyekszem nem keseregni ennek hiányán: ha nagyobb lesz a gyerek, és mi is stabilizálódtunk anyagilag, ezt is könnyedén ki tudjuk szervezni, mint ahogy azt teszik sokan, családi segítség híján – és még értékes emberi kapcsolattal is gazdagodunk általa.

Hát így állunk most.

 

Reklámok
Eszter névjegye (989 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

3 hozzászólás Ilyen az, ha az ember főnöke igény szerint szopik bejegyzéshez

  1. Almaimban nekem is ilyen jol szervezett lett volna az elso idoszak, de valahogy nem tudtam megszervezni a parommal. A mindenem faj erzes az nagyon megvan, kabe most lett jobb, hogy 2.5 eves a gyerek es mar egesz jol alszik…

  2. Ügyesen csináljátok. A munkaterhelésed most mekkora része a gyerek előttinek? Tudod mérlegelni, mennyit vállalsz?

  3. Azért ez így nagyon kemény, de később könnyebb lesz. Bárcsak egyre inkább elterjedne ez a “kiszervezés”, mert bizony még megbélyegzés jár azért, ha az ember szittert tart, takarítót meg hozatja a kaját. Lestek nálam is páran, akiknél min. 2 fő ugrik, ha vigyázni kell a gyerekre, hogy szittert fizettem. Bele sem gondolnak, hogy valaki nem jókedvéből szórja a pénzt ilyenre, hanem mert prioritások vannak és ez az egyetlen megoldás.
    Le a kalappal előttetek, hogy ezt így megoldjátok ilyen pici baba mellett!!

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: