Aktuális

Endometriózis: a láthatatlan betegség

Azok, akiknek betegsége a külső szemlélődő számára nem észrevehető, nemcsak a krónikus fájdalommal küzdenek meg, hanem állandóan bizonygatniuk kell, hogy nem lazsálnak, nem színlelnek vagy hisztiznek: valóban szenvednek.

Annánál tizennégy éve diagnosztizáltak endometriózist. Ez egy láthatatlan betegség, mégis világszerte több mint 180 millió nőt érint. Egy olyan állapotról van szó, melynek során a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megjelenik.

Ez aztán a legkülönbözőbb kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoz: felpuffad a has, fáj az egész hasüreg és a kismedencei szervek, rendszertelenné válik a menstruáció, nehézkes – ha nem lehetetlen – lesz a teherbeesés.

“Az endometriózisnak többféle fajtája is létezik. Az én esetemet a leginkább súlyosak között tartják számon, ami azt jelenti, hogy akár 74 órára is teljesen ki tud vonni a forgalomból a betegség. Ilyenkor csak fekszem az ágyban teljesen begyógyszerezve, hasmelegítővel az ölemben, és egy dolog jár az eszemben: mikor ér már véget a fájdalom?” – kezdi történetét a feltűnően szép, 28 éves lány.

Folytatás az eredeti megjelenés helyén…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: