Aktuális

A nő, akit börtönre ítéltek, mert megmutatta a haját

Míg Európa-szerte sorban hozzák a törvényeket, amelyek tiltják, hogy a nők kendővel takarják el hajukat és arcukat, számos országban – köztük Iránban – börtönbüntetéssel sújtják azokat, akik nem hordanak kendőt.

kép: unsplash com/Siora Photography

Shaparak Shajarizadeh hazája ellensége lett, mert megmutatta a haját. Pedig ő egy egyszerű, hétköznapi feleségként és anyaként tekint magára. Negyvenes nőként még voltak emlékei arról, amikor az 1979-es iszlám forradalom előtt kendő (azaz hidzsáb) nélkül jártak-keltek az iráni nők, és épp úgy öltözködtek, mint nyugati társaik. Kivéve persze azokat, akik vallási okokból másképp döntöttek – ez azonban senkit nem zavart. Ahogyan ők sem a hatóságokat.

Aztán változott a politikai helyzet, és szigorú dresszkód került bevezetésre. A nők teljes hidzsábot kell, hogy tartsanak, ha kilépnek a házból: a hajat, fület és nyakat elfedő kendő mellett fontos, hogy karjaik, lábaik és válluk is fedve legyen, méghozzá bő, formákat még csak véletlenül sem sejtető ruhadarabokban. Ilyen például az abaja, ami egy – egyébként rendkívül kényelmes – bő szabású, naptól és széltől védő egyberuha.

Folytatás az eredeti megjelenés helyén…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: