Aktuális

A gyereknevelés 7+1 buktatója!

Gyereket nevelni – főleg, ha “totyogós” korban van – néha komédia, olykor tragédia, de mindenképpen bőségesen tartogat drámai perceket a szülő számára. Mintha csak egy saturészeg szerettedre kellene felügyelned, aki mindenre képes, de semmitől sem fél…

kép: pixabay.com

1. Honnan nyerik az energiát?!

Egy ilyen korú gyerek éjszakai alvásszükséglete papírforma szerint 12 óra, napközben pedig 2,5 órát kellene szunyókálnia. A valóság? Este tízkor még kergeted az asztal körül, reggel hatkor pedig már visít, hogy játssz vele (és igen, előfordul, hogy közben többször is felkel). Ha azt hiszed, cserébe legalább a csendes pihenő a tiéd, tévedsz: igen gyakran azt is kihagyja…

2. Mindenre képes, és nulla veszélyérzete van!

Egyévest nevelni olyan, mintha egy sakálrészeg cimborádat pesztrálnád: bárhová képes felmászni, felülni, felállni, bármit le tud szedni – de fogalma sincs, mit csinál, és nulla veszélyérzettel rendelkezik. Szokd meg: amíg a kognitív fejlődése utol nem éri a fizikait, addig egy perc nyugtod sem lesz!

3. Semmi sem állandó – csak a változás!

Ha örülsz, mert a gyerek két marokra eszi a brokkolit, előre szólok: lehet, hogy holnaptól minden zöldséget undorodva fog eltolni magától. Ettől azonban ne ess kétségbe! Az 1 és 3 év közötti totyik ízlése szinte percről percre változik, ami legalább azért jó hír, mert így az egészséges kajákra is bármikor rákattanhat.

Folytatás az eredeti megjelenés oldalán…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: