Aktuális

Disney-hercegnő kultusz – öl, butít és nyomorba dönt?

Elsa, Pocahontas, Ariel, Hófehérke, Csipkerózsika, Moana, Mulan és társaik… Sok álintellektuális érvelés szerint a Disney-hercegnők kultúrája métely a gyermeki lélek számára – de én nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Hogy is van ez?

kép: Disney

Azt gondolom, Disney-hercegnőkről olvasni – vagy képernyőn látni őket – alapvetően jó dolog, de nem árt, ha kissé kritikusak maradunk, és elbeszélgetünk a gyerekekkel mindarról, amit kedvenc hőseik tesznek, mutatnak és üzennek. Fontos, hogy a kicsik más példaképeket is lássanak, és tisztában legyenek azzal: talán ők maguk még többre hivatottak, mint az összes csillivilli ruhás hercegnő együttvéve…

Jó dolog mások hátán felkapaszkodni?

A hercegnő/né olyasvalaki, aki nem önerőből, hanem születési előjoga folytán – vagy épp szerencsés házasságának köszönhetően – él átlagon felüli jómódban. Ez azért nem feltétlenül pozitív üzenet. Kicsit olyan, mintha úgy tanítanánk meg pénzzel bánni a gyereket, hogy arra biztatjuk: lottózzon és rulettezzen bátran, az majd segít elérni a céljait.

Persze, nyerhetünk a lottón, és az tök jó – de azért zord jövőkép volna, ha mindent mást sutba dobva csak erre építenénk…

Folytatás az eredeti megjelenés helyén…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: