Aktuális

Miért kell válásról, betegségről és depresszióról vallani a Facebookon?

Először is, nem kell. Mindig lesznek, akik inkább a legszűkebb baráti körük előtt nyílnak csak meg, de persze olyanok is, akik még ott sem. Én viszont az utóbbi időben azt tanultam, hogy jobb nyílt kártyákkal játszani…

kép: pixabay.com

Persze, nem mindegy, hogyan. Ha nehéz, súlyos személyes témákról vallasz szélesebb közönség előtt, érdemes először félretenni a haragot és mások hibáztatását. Alapszabály, hogy ne másokat kompromitálj, csak és kizárólag a saját érzéseidre fókuszálj, és azt olyan formában kommunikáld, amit bármikor, bárki előtt felvállalnál – elvégre ez az internet, ami egyszer felkerült, az életünk végéig – sőt, még azután is – visszaköszönhet.

De miért is jó ez?

Az önmagunkkal való szembenézés erőt ad.

Ha leírod, min mész keresztül, máris tisztábban látsz rá saját helyzetedre. Ha úgy fogalmazod meg, hogy azt mások is olvassák majd, nem csupán naplóról van szó, az ad egy plusz kontrollt, higgadtságot, tudatosságot. Mindez pedig már önmagában véve terápia!

Nehéz helyzetben minden támogatás jól jön.

Teljesen mindegy, hogy súlyos betegséggel küzdesz, depressziós vagy, ronda váláson mész keresztül vagy az otthonodat veszítetted el, egy nehéz helyzetben minden segítség aranyat ér. Amikor én színt vallottam, volt olyan, aki munkát ajánlott, szakembert javasolt, megosztotta a saját történetét, fitneszórára hívott, fuvarban segített, programlehetőséggel lepett meg, gyerekfelügyeletet ajánlott, áthívott magához, dobozokat szerzett a költözéshez… a legtöbben pedig még több erőt adtak azzal, hogy leírták néhány mondatban, ők min mentek keresztül hasonló helyzetben, és mi volt, ami segített. Szép számmal akadtak olyanok is, akik egyszerűen “csak” – és itt nincs “csak”! – a tiszteletüket fejezték ki, ami szintén rengeteget adott abban a helyzetben.

Folytatás az eredeti megjelenés helyén…

 

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.
%d blogger ezt szereti: