Aktuális

Spiriguru fenyegetett meg életveszélyesen

Avagy az ezo-troll jelenségről

Nemrég egy magát emelkedett spirituális mesternek gondoló jósnő hívei árasztottak el troll-kommentjeikkel egy posztom kapcsán. Én érvelni próbáltam, ők életveszélyesen megfenyegettek engem és a családomat. Tanulságok, dióhéjban.

Igen, elsőre talán megdöbbentő, hogy az arcát magasztos eszmékben fürdető ezo-troll – én csak így hívom őket – a halálodat kívánja, de többségük alapvetően nem rossz ember. Az ezo-troll olyan magát felébredett mesterként vagy szupertudatos útkeresőként meghatározó ember, aki múltbéli sérelmeit és fájdalmait még nem volt képes integrálni, ezért ezoterikus(nak vélt) berkekben keres menedéket, hogy hatalom birtokosának érezze magát egy (szerinte) titkos tudást ismerő közösség részeként. Belőlük lesznek az első osztályú szektatagok is, de politikai gyűléseken is elemükben érezhetik magukat.

Íme főbb kommunikációs eszközeik.

A vitapartner lekicsinylése

Pl. „Neked még a mesekönyvek valók.”

A potenciális vitapartner személyének lekicsinylése a (nem is annyira finom) utalással, hogy a világ működését és az élet valódi értelmét csak ő értheti, és aki vele valamiben nem ért egyet, az „még nem ébredt fel”, tévelyeg, és természetesen a háttérhatalom manipulációiban hisz a Legfelsőbb Igazság helyett. Egy ilyen felvezetéssel érvekre sincs szükség, elvégre nincs fogadó fél, aki azokat megérthetné, úgyhogy kulturált vitára sor sem kerül.

Teljes regresszió gyerekes viselkedésbe

Pl. „Az én gurumat többen szeretik, mint téged.”

Nyilván nincs értelme megkérdezni, hogy ezt vajon lájkszám alapján döntötte-e el, és hogy a puszta statisztika mégis milyen mélyebb értéket képvisel, ahogyan arról is fölösleges vitázni, hogy miért nem eszik akkor tehénlepényt, elvégre tízmillió légy nem tévedhet. Ez itt kérem, a nagycsoportos óvodások „ki a népszerűbb”-játéka, ami ugyanúgy az ezo-troll regresszív (gyerekkorba visszanyúló) eszköztárának része, mint a tekintélyre hivatkozás és az anekdotikus érvelés, az érvelési hibák sorában.

Folytatás a megjelenés eredeti helyén…

Eszter névjegye (914 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

2 hozzászólás Spiriguru fenyegetett meg életveszélyesen bejegyzéshez

  1. Nem annyira spiri, de azért ide kapcsolódik pár dolog
    Fenyegetőzés: pl. “Majd ha a te gyerekeidet ölik/erőszakolják/stb a migránsok”. Mikor mondtam, hogy köszönöm a jókívánságokat, akkor persze hátrált, hogy ugyan, dehogy kíván ő nekem ilyet.
    Lekicsinylés és vidéke: ilyet nem egyszer marhára önismerő, pszicho úton járó embertől kaptam. Konkrétan coach volt az egyik (azóta különösen szkeptikus vagyok ezzel a coach dologgal, nincs benne “minőségbiztosítás”, nagyjából bárki lehet az, holot valóban nagyon stabil önismeret kellene hozzá). Egy Coelhoi mélységű facebook-okosságra mondtam, hogy szeszélyesen általános és kifejezetten alkalmas az áldozathibáztatásra. Mire hogy rám nagyon rám férne egy kis önismeret. Mikor megírtam, hogy egyrészt egy kommentből ilyet megállapítani konkrétan sarlatánság, onnan tudom, hogy véletlenül nem 24 órás gyorstalpalón, hanem sok száz órás képzésen vetem részt a tárgyban, akkor jól besértődött – igaz, legalább nem átkozódott. Szóval mostanában az ezo-spiri vonal mellett ott vannak a nagyon hasonló konyha-pszichológusok is.

  2. Ja! Erről:
    „Az én gurumat többen szeretik, mint téged.”
    jut eszembe: “Az én apukámnak meg CSÉB-je van!” meg “Bibi, nekünk meg van toalett-kacsánk!”

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: