Aktuális

Netikett: top cikik tiniportálokon

Nagy port kavart épp egy hónapja az ominózus Neszójjábe-dagadt-disznó: agresszió a neten című cikkünk, ami az elmúlt pár évben felbukkanó netes durvaságok listáját taglalta. Most nem kimondottan az online brutalitás a téma, inkább a legblődebb kirohanásokat szedjük csokorba, előfordulásuk gyakorisága szerint (és az egy percre jutó hajtépésszám alapján).

 • “Mindenki engem utánoz, mert annyira egyedi vagyok, már le se merem írni, mi a top öt kedvenc indie zenekarom, mert leutánozzátok”

jessLétezik egy igen nagy létszámú csoport az online világban, aki 24/7 saját különlegességének bűvöletében él: ezek az emberek előszeretettel hiszik azt, hogy a világ szeme csakis és kizárólag rajtuk függ, és természetesen mindenki őket utánozza különleges megjelenésük és überegyedi gondolkozásmódjuk méltó tükreként. Nem tudni miért, de elképesztően fel tudják húzni magukat azon, ha más valaki netán olyan zoknit vásárol, amilyen nekik van, nem is beszélve arról, ha frizurájuk jön velük szembe a plázában. Tragédia. A legkomikusabb persze az, amikor az ifjú netszörfer arról kesereg, hogy már kedvenc dalát se meri bemutatni blogján a nagyközönségnek, mert másnaptól tucatnyi minitini kezdi majmolni stílusát. No és? Egy ideális világban minden zene elérhető volna bárki számára, másrészt pedig attól senki sem lesz jobb ember, hogy csak huszonketten ismerik kedvenc együttesét. Ja, hogy a pózerek és a divatmajmok? Ugyan már, két hónap múlva úgysem emlékszenek az egészre – meg amúgy is, kit érdekel, más milyen dresszben veri magát otthon a tükör előtt.

 • “Azzal vádolnak, hogy photoshoppolom a képeimet – pedig én önmagam adom”

kepNagy divatja van manapság az agyonvakuzott, órákon át szerkesztett képeknek, melyeknek két fő tulajdonsága figyelhető meg: az egyik, hogy még a 13 éves kislányok képei is kissé túlszexualizáltak, a másik pedig, hogy a tükrös fotókon szereplő egyedek 99 százalékát még saját édesanyjuk sem ismerné fel. Az “önmagam adom” egyébként is egy klasszikus örökzöld a kliseszótár hetvenötödik oldaláról: mégis ki mást adnál, ha nem magadat? Voltaképpen azzal sincs baj, ha a képszerkesztő-mogulok néha elengedik a fantáziájukat, de társkereső oldalakon muszáj életszerű képeket közölnöd, és persze a profilodban is szerepeljen pár realista fotó (lehetőleg olyan, amin a melltartód többet takar a bimbónál).

 • “A 12-14 éves kiscsírák direkt beszólnak nekem, az érett, felnőtt 16 évesnek, pedig már annyi mindenen mentem keresztül az életben”

sweet-16… és bizony még több mindenen fogsz, hacsak ki nem nyír egy webmester 17 éves korodig. Oké, 16 évesen óriási és végeláthatatlan korkülönbségnek tűnik két hosszú év, de azért idővel kiderül, hogy nem az – az igazán komplex történetek pedig még csak ezután jönnek. Egyébként sem érdemes egy percnél többet szánni névtelen anyázókra és klaviatúra mögül okoskodó gyíkokra: a releváns kritika soha nem tőlük, hanem arcukat felvállaló, véleményüket kulturáltan közlő emberektől érkezik. Tehát: nagy levegő, töröl gomb vagy piros x a képernyő sarkában, egy laza vállrándítás kíséretében.

 • Az én blogomat hatszázhetvenketten olvassák, a tiedet meg csak huszonnégyen!

blogFigyelem, a privát blogok és egyéb személyes oldalak értékét nem a látogatószám növeli, hiszen ezen az elven mindenki tehénlepényt fogyasztana, elvégre tízmillió légy nem tévedhet. A tartalom szempontjából teljesen mellékes, hány kattintásra tettél szert: annál is inkább, mert az ocsmány stílusú szennyesteregetős veszekedéseken a fél ország röhög, míg a kultúrblokkokra csak egy szűk réteg kíváncsi.

 • Az oldalam/blogom/profilom igényesebb a tiednél, mert fekete alapon szürke/fehér alapon sárga villogó betűtípust használok, automatikusan indul a kikapcsolhatatlan zene, mindenki kommentjeit letiltom, és amúgy is HTML-guru vagyok, a tartalom nem számít!

numberHasznos dolog, ha valaki dizájnkérdésekben jártas, de a sikeres és/vagy kellemes netes jelenlétnek nem ez az egyetlen feltétele. Első körben mindig a funkcionalitás lebegjen szemed előtt: mennyire átlátható, olvasható, követhető a felület, mennyire tölt be hamar, nem zavaró-e egy-egy fícsör (zene, vibráló hellokitty, úszkáló szöveg, flash animáció, hangeffektus stb.). Első a tartalom, minden más utána jön: hiába vagy zseniális fotós vagy grafikus, ha nem lehet elmenni a portfóliódon, senki se lesz kíváncsi a munkáidra. A kevesebb néha több!

[poll=1251]

[hirdetes]

2 hozzászólás Netikett: top cikik tiniportálokon bejegyzéshez

 1. Annyira igaz mindig, amit leírsz, hogy az hihetetlen. Szóval na, jobban le se lehetne az ilyen dolgokat írni, gratulálok :)

 2. Töredelmesen bevallom, szeretem nézegetni a statisztikákat a blogomon, de kizárólag mert kíváncsi vagyok, mi jön be a népnek. Vicces, hogy pont olyan post, amit csak úgy unalmamban odavetettem, hogy írjak valamit. És azt persze napi szinten nézik:):)

  Egyébként ez a nagy egyediség-mánia kezd nekem is az agyamra menni. Mindenki egyedi és kész:) Hát de most nem? Attól, hogy ugyanazt a zenét szeretem, mint x ezer/millió másik emberke, attól még én vagyok:):):)

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Vigyázat, jönnek a trashy blogok! « Vergiftet – Eszter’s Offtopic
 2. A 16 éven aluli netes jelenlét íratlan szabályai – kórtörténet « Vergiftet – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: