Aktuális

Sikersuli: miről is szól a KAPCSOLATÉPÍTÉS?

A NEON Karrier rovata időről időre bonckés alá vesz olyan fogas kérdéseket is, mint például a networking, vagyis a kapcsolatépítés mikéntje és hogyanja. Első hallásra magyar kontextusban persze kicsit abszurdnak hangzik az, amiről a nemzetközi karrierportálok napi szinten írnak, hiszen a statisztika szerint a magyar nép az, aki a legkevésbé képes az összefogásra, együtt dolgozásra. Miről is van szó?

A siker kapuja: egyedül senkinek nem megy

A siker kapuja: egyedül senkinek nem megy

Legutóbb a sikerrel kapcsolatos tévhiteket szedtük össze, amelyek sorában előkelő helyet foglal el az a mítosz, hogy mindenki, aki kiemelkedő sikert könyvelhet el, bizonyára “valakinek a valakije/lefeküdt a megfelelő emberrel” (félreértés ne essék, tagadhatatlanul van példa erre is, méghozzá nem is kevés, de azért összetettebb dolog a siker világa ennél).

Egy olvasónk, OoodaydreamerooO rögtön kommentelte is a cikket:

“ez mind szép és jó… összefoglalva, ha az embernek nincsenek nagymenő ismerősei, tanulhat vakulásig, az életben nem jut feljebb a létrán. hát kössz. akkor én asszem inkább nem is tanulok… mert hát, minek” – írta.

A valóságban persze – szerencsére – nem a nagymenőség a lényeg, hanem az, hogy nyitott és kíváncsi legyél mindenre és mindenkire, lehetőleg ne égess fel magad mögött hidakat, ápold régi kapcsolataidat és ragadj meg minden alkalmat arra, hogy hírt adj magadról a világnak (és főként közvetlen környezetednek). Miért? Mert több szem többet lát, több fül többet hall, így tehát nagy valószínűséggel az elsők között lehetsz, aki hall valamilyen lehetőségről, állásról, pályázatról, ösztöndíj programról, gyakornoki helyről. Ezentúl az is sanszos, hogy olyan ember is akad ismerőseid sorában, aki hasznos gyakorlati tanácsokkal vagy egy nagy adag motivációs köntösbe csomagolt inspirációval lep meg.

Nézzünk néhány konkrét példát a networking, azaz a kapcsolatépítés legpozitívabb értelemben vett vállfajaiból:

  • Régi ismerősök, osztálytársak, tanárok…

Ne szakítsd meg teljesen a kapcsolatot a volt osztály/csoporttársaiddal, mert mivel egy suliba jártatok, valószínű, hogy egy szakterületen mozogtok, ergó az infó akár felőle is áradhat. A közösségi portálok világában már könnyen megy a kontaktolás: a Facebookot például – főként – erre találták ki.

  • Nyilvános események

Ha elmész egy előadásra, állásbörzére, nyílt napra, kontaktolj és cserélj névjegyet, akivel csak tudsz.Eltart egy ideig, míg megtérül buzgalmad, de jól jöhet. (Vigyázz, azért ne légy tolakodó: egyetlen professzor sem akar prezentáció után harminc percig téged hallgatni!)

  • Fórumok, szakmai portálok

Ugyanígy online fórumokon is érdemes mozgolódni adott szakterületen belül (például orvostanhallgatók a Semmelweis-fórumon), mert minél több a kontakt, annál nagyobb a lehetőséged, hogy értesülj a lehetőségekről, eseményekről.

  • A (volt) sulid hírlevele – bónuszként egy tanár vagy valaki a HÖK-ből

Mindenképpen iratkozz fel (egykori) iskolád hírlevelére, mert ők értesülnek első kézből az szakmádat/szakterületedet érintő álláslehetőségekről, pályázatokról, ösztöndíjakról. A dolog hátránya, hogy veled együtt több ezer volt és jelenlegi diák is megkapja veled együtt ezeket az infókat, éppen ezért hasznos, ha akad egy tanár vagy jófej HÖK-ös arc, aki külön felhívja figyelmedet az aktualitásokra.

  • Blog, komment

Blogolj a szakterületedről bátran, a szakértők szerint ez az egyik legütősebb lépés, amit pályakezdőként tehetsz a karrieredért. Ha például szálloda-menedzsment szakra jársz, írj a vizsgáidról, a gyakorlatodról és mindenekelőtt azokról a kérdésekről, amelyek a választott területen belül a leginkább foglalkoztatnak (ha jól választottál pályát, tucatnyi ilyen van… ha nincs, akkor eleve rossz helyen keresgélsz). A saját szakmai blogod mellett fontos, hogy kövesd a többi (leendő) kolléga és lelkes fiatal blogját is, és velük online kapcsolatban légy: ennek első számú eszköze a komment. A lényeg: adj hírt magadról és tudjatok egymásról!

  • Iskolai események

Lehetőség szerint a kezdetektől vegyél részt a tanórán kívüli, nem kötelező foglalatosságokon. Rajzszakkör, sportklub, fitnesszterem, PETA… a legtöbb hasonló érdeklődésű emberrel itt találkozhatsz, méghozzá oldott közegben. A sulibulikon is ismerkedj bátran: mind egy hajóban eveztek!

  • Mindennapi élet

Nyitott szemmel járj! Bármerre mész, fordulj kíváncsian, nyitottan mindenkihez. Egyrészt azért, mert bárkitől rengeteget tanulhatsz, másrészt pedig fontos szempont, hogy sosem tudhatod, hol bukkansz olyan emberre, aki inspirál, tanácsot ad, segítséget nyújt, infót továbbít, lehetőséghez juttat – vagy akinek te lehetsz segítségére valamilyen módon (Paulo Coelho például “szívességbanknak” nevezi ezt a jelenséget).

Ez persze csak néhány alapvetés a számtalan lehetőség közül. A fontos az, hogy mindvégig tudd: ne a karrierterveid és álmaid alapján válassz barátokat vagy mástól várd a megoldást életedre, hanem minél több olyan laza és szoros ismeretségre tegyél szert, amelynek keretén belül KÖLCSÖNÖSEN, a lehetőségekhez mérten képesek vagytok segíteni egymást!

[Neked is a karriered az első? NEON-fórum]

[vote]

[hirdetes]

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Tantárgyak, amelyeket minden iskolában tanítani kellene | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: