Aktuális

Tizenkét underground díva

„Nem akarok nőt a zenekarba, mi férfias témákról éneklünk” – szögezte le rock-zenész ismerősöm, majd fél órán keresztül bizonygatta, mennyire más „a színpadkép, a zene hangulata és az egész hangzás”, ha a csapat élén álló tag személyi száma kettessel kezdődik. Ezt nevezik hímsovinizmusnak – vagy esetleg valóban más lesz a zene, ha a mikrofon mögött nő áll? Elképzelhető, hogy másképp zenélnek a nők, esetleg léteznek kimondott nőies szerepek és témák a zenében, a zenélésben? Vaskos pszichológiai és etimológiai tanulmányok helyett most tizenkét hazai underground díva válaszol. Nőiségről, zenéről, pályatársakról és arról, ami cseppet sem számít: méretekről.

A kérdések:

1. Énekesnő vagy, vagy pedig énekes, aki történetesen női testbe született?
2. Az „énekesnő” szót használjuk, „gitárosnő” vagy „dobosnő” nincs, hiába akadnak női zenészek szép számmal. Vajon miért?
3. Léteznek női ill. férfi szerepek vagy témák a zenében, esetleg zenéléskor?
4. Húsz millió dollárt fizetnek, ha csajzenekart alapítasz. Kiket választanál csapattársnak?
5. Mell-derék-csípő méret?
Berger Dalma (Esclin Syndo, Singas Projekt, Realistic Crew, Seen)

Első pillantásra new wave-dívának tűnik rövid hidrogénszőke hajával, a valóságban viszont aligha akad műfaj az undergroundban, ahol Dalma még nem hallatta hangját. A reggae Zagastic-tól kezdve a hard core Blind Myself-ig számos projektben énekelt, visított, suttogott már a muzik-polihisztor, legyen az trip-hop, alter-hiphop, nu-jazz, lounge vagy experimentális hc. Most éppen az Esclyn Syndo novemberben megjelenő új lemezén, a Sleeping Traveller-en dolgozik, de további két zenekara is új anyaggal készül.

1. Én egy metroszexuális énekesnő vagyok! (Nevet.)

2. Ez egy etimológiai kérdés a magyar nyelvben – lehet utána olvasni…

3. Szerepek vannak, az egy másik dolog, hogy használjuk-e őket, beleférnek-e a koncepcióba vagy sem.

4. Meghívlak téged, lehetsz gitárosnő, basszusgitárosnő vagy dobosnő, amelyiket választod. Csinálhatunk trash-punkot! (Nevet.)

5.  Ne vicceljünk már egymással!

Linda Daemon (Drugzone, ex-Zero-G)

Modern-rockra pozícionált erőteljes, mély hanggal született Linda, a NIN és a Skinny Puppy legszentebb hagyományain nevelkedett dark énekesnő. Egy sikertelen Megasztáros próbálkozás kései mellékhatásaként hozta létre új zenekarát, mely újfent nemzetközi szintű olasz-magyar kiadóhoz szerződött. Linda emellett a Fix TV-n vezet rock-műsort és a New Rock cég magyar promóciós felelőse.

1. Meleg férfi vagyok, aki női testbe született. Mindig is férfias volt a felfogásom, ezért sem jövök ki annyira a „tipikus” nőkkel.

2. Sajnos a nők nem jó gitárosok, dobosok stb. Volt sok női rockbanda-próbálkozás az évek során, egyik sem lett igazán híres. Oké, szerettem az L7-t, Hole-t, Babes in Toyland-et, Breeders-t, de mindegyik underground zenekar maradt. Léteznek rock-zenekarok egy-egy női taggal, de legtöbbször a háttérben (kivéve a popzenekarokat, ahol a báj-villantás már fél siker). Érdekes, hogy a klasszikus hangszereken viszont gyakran jobbak a nők a férfiaknál. Talán, mert nőiesebb, finomabb hangszerek.

3. Hát, én 17 éves pályafutásom alatt legtöbbször azt tapasztaltam itt Magyarországon, hogy a férfi zenészek alapítják egymás után a zenekarokat, aztán vagy bejön valamelyik, vagy nem. A nők pedig stabilizálják a magánéletüket, esetleg támogatják őket anyagilag is.

4. Senkit. Inkább nem zenélnék. Még 20 millióért sem! Viszont egy csapat meleg fiúval vagy transzvesztitával hatalmas buli lenne együtt koncertezni és turnézni!

5. A 90-60-90 a cél, de sajnos kicsik a csöcseim.

Fiáth Titanilla és Fiáth Marianna (Ludditák)

Agytorna, nyelvjáték és emszízés: a hiphop mintha eredendően férfi-műfaj lenne, pedig nem is. Magyarország szókimondó tesvérnői állítólag poénból kezdtek rappelni a Tilos Rádió első beszüntetésének apropóján, aztán elindult a lavina és dőltek a dumák. Szeretik az olcsójánoskodó, kisbetűs imidzset, a filmzene-felkéréseket (Sohasevolt Glória, Nyócker), a jelmezeket és a feateket.

1. Meglehetős a hadiláb az énekesnőséggel és a női test(es)séggel egyaránt, bővebben ld.: a Szomjas oázis és az Éjszakai állatkert idevágó passzusai (továbbá Ludditák: I’m so pretty – a Nirvana-betéttel).

2. Mivel az „énekesnő” címke is csak nagy ritkán jön szembe velünk, könnyedén megbarátkoztunk az „MC-lány” nagyon is létező terminusával, a fentebbiek a zenészeink száját inkább a „csaj”, illetve egyéb elő- és utótaggal hagyják el többnyire: gitáros mámmá, csajroad, basszeros mádre.

3. Homlokba fésült hajú emósok meg indie-sek tisztességgel lelopják az összes, hagyományosan nőinek tartott topikot, de a ganxtalányok és a vérhányó csajmetálbandák száma is szépen gyarapodik. Szóval nem hisszük.

4. Egy zsíros casting után szerintünk az alábbiak maradnának állva: Kari Györgyi, Kelemen Angelika, Noryka, Sena, Lisa Fisher, Madonna, a Zap Mama teljes legénysége, Princess Superstar és Beyoncé csajzenekara cakompakk az utolsó turnéjáról. A vokalisták kispadjára Méhes Mariettát, versenyen kívül. Ím, a 100 tagú Ludditaz.

5. A Dove új kampányába beférnénk, esetleg Michelin-babának.

Harcsa Veronika (Harcsa Veronika Quartet, Erik Sumo Band)

Törékeny, csinos dzsessztanszakos hallgató, mélybarna hanggal. Saját zenekara és az Erik Sumo mellett rendszeresen fellép az Off Társulat zenés kortárs táncdarabjaiban, plusz vendégeskedik Korai Öröm, PASO és Colorstar koncerteken is. A 2007-es Budapest Fringe legjobb hangja még idén új albumot ad ki, ezúttal énekcentrikusabb, „pasisabb” hangzással, sok feszes groove-val.

1. Sokkal nőiesebb lettem az énekléstől, mint korábban voltam, ezt hozta elő belőlem az önkifejezés és a színpad. A nőségem nagyon fontos része a dalaimnak és az előadásuknak.

2. A nők sokkal könnyebben fejezik ki szavakkal az érzéseiket. A férfiaknak természetesebb, ha akad valami eszköz, ami „helyettük beszél”.

3. Sztereotípiák igen, amiket néha jó áthágni. Imádom a falzett pasi-vokált és a női basszusgitárosokat.

4. Akkor a Péterfy Borival duót alapítunk, és zsebre rakjuk a fejenként húszmilliót.

5. Nem a méret a lényeg. De persze 90-60-90. ;)

Hodosi Enikő (Neo, ex-Rag Doll)

A Neo mindhárom tagja alkot, persze teljesen különböző megközelítésből. Fölösleges azon agyalni, vajon Enikőé-e az ezoterikus könyvekben oly’ gyakran emlegetett női oldal és yin, hiszen a zenész(nő) egy nemzetközi szinten elismert zenekar aktív tagja, egszer pedig talán szólólemezt is készít, mondja. A Neo éppen egy három dalos, sokremixes EP megjelentetésén fáradozik, az egyik szám klipjével együtt.

1. Női testbe született énekes, a zene túlnyúlik a nemiség határain. A nőiségnek leginkább a zene kifejezésmódjában van fontos szerepe, amit meg lehet élni korlátként és lehetőségként egyaránt, a tartalom viszont ugyanaz, függetlenül attól, hogy férfi vagy női test a „kifejező eszköz”.

2. Ezek csak nyelvi sajátosságok, mindig is így használtuk ezeket a kifejezéseket, így kerültek be a köztudatba – erőltetett lenne ezeket megváltoztatni. Szerintem nem a szavak egyneműsége fogja megnyirbálni a női egyenjogúságot, bár kétség kívül viccesen hangozna, hogy én vagyok a zenekarban az énekesnő, a „gitárosnő” és a „szintislány”! :)

3. Csak akkor, ha szerepet csinálunk belőle, de egyébként nem. A zene alkotása és előadása is univerzális és androgün, mindenki ÖNMAGÁT kell, hogy megélje benne. Inkább beszélhetnénk nőies és férfias energiákról, amik változó arányban nyilvánulnak meg, és bújnak elő belőlünk egy-egy színpadi helyzetben.

4. Most egészen más terveim vannak, azokhoz is kérhetem a húsz milliót? :)

5. Na neee! A fejkörfogatom 56 cm, a lábam 40-es. Ez alapján a közbeeső részeket már könnyedén ki lehet számolni!

Kassai Eszter (Pauly Pilot)

A Pauly Pilot kezdetben (2005 táján) kimondottan ének-centrikus, puritán alter-rock zenekarként funkcionált, aztán Eszti tiszta, képzett hangja új lehetőségeket hozott a képbe idén márciusban. Most magyar nyelvű dalokkal kísérletezgetnek, hamarosan pedig itt az első PP-album.

1. Egyértelműen az előbbire szavazok, bár a feminista énem néha fellázad az „énekesnő” kifejezés ellen. A zenék születésére, a számok mondanivalójára és az előadásmódra igenis rányomja a bélyegét, hogy női énekese van a csapatnak. Nem harcolok azért, hogy beolvadjak a hímsoviniszta zenészvilágba.

2. Persze minden zenész vigye bele a játékába az egyéniségét, de ne a nemük legyen a fő ismérv. Az, hogy egy zenekarban nő vagy férfi a basszusgitáros vagy a kongás, a hangzásra jó esetben nincs hatással. Az énekes esetében már más a helyzet: a hallgatóban először az tudatosul, férfi vagy nő énekel.

3.  Hajaj, de még mennyire. Nálunk jól bevált munkamegosztás van. A gitárszólókba pl. csak végszükség esetén szólok bele – úgy tűnik, a zenében is van pár olyan dolog, ami a pasiknál önérzeti kérdés :). Ha mindenki beszáll a kreatív ökörködésbe, nincsenek szerepek és elvárások, csak a rákenról!

4. Az összeg realitásának megfelelő giga-mega-csajbandát hoznék össze: Tal Wilkenfeld basszusára Joan Jett zúzna, stílusosan a róla elnevezett női Gibsonnal. Shirley Manson az eredeti posztján billentyűsként, a doboknál Terry Lyne Carrington, szaxofonon pedig Ingrid Laubrock villantana…

5. Méreteim pont elegendőek ahhoz, hogy elférjen bennem egy atombombára való energiamennyiség a koncerteken. Eddig pedig még nem érkezett panasz!

Németh Juci (Nemjuci, ex- Anima Sound System, Budapest Bár, Zagar és Kispál-produkciók)

Viszonylag ritkán esik meg az átlagos zenehallgatóval, hogy két különböző műfajban is hallhatja énekelni kedvenc előadóját. Juci világ életében a rockzenéért élt-halt, az Anima Sound System groove-os drum’n’bass hangzását most gondolkozás nélkül cserélte energikus, feszes, minimalista rock-zenére… és ez is jól áll neki. A közbülső időben kreatív szünetet tartott, Londonban ejtőzött és műsorvezetősködött, a Szigeten pedig megmutatta, mire képes Nemjuci és a gitár…

1. Nem zavar, ha énekesnek mondanak, az egy poszt. Az énekesnőben meg benne van a nemi identitás, ennyi.

2. Fogalmam sincs. Emiatt sem ugranék a Dunába.

3. Szerintem a cisz és a fisz pl. marha jól áll 25 és 30 év közötti csajoknak.

4. Nem szeretnék kizárólag csajokkal zenélni, nem bírnám sokáig. Mondjuk Erikah Badu-t azért meggondolnám.

5. Nem elég, hogy nagyon csinos vagyok?!

Péterfy Bori (Péterfy Bori & Love Band, ex-Amorf Ördögök)

A színész-énekesnő neve a Krétakör Színház kapcsán lehet ismerős sokaknak, korábban az Avisura Színházi Társaságban, Pintér Béla társulatában és filmekben is játszott. A rock’n’roll éppoly fontos része életének, mint a színház: a 2007 tavaszán feloszlott Amorf Ördögök után saját energikus rock-sanzon formációjában frontasszonykodik. A napokban készült el a zenekar új, Ópium című klipje, mely egyenesen Bori ötlete alapján készült.

1. Színész vagyok, pontosabban színésznő, játszottam már doktornőt, nevelőnőt, kéjnőt, magányos nőt, őrült nőt… és énekesnőt is szeretek játszani. :)

2. Azokban a szakmákban, ahol ritkábban fordulnak elő a nők, általában ez így van. Női gitáros van gitárosnő nincs, női pilóta van, pilótanő nincs.

3. Akad egy-két komoly primadonna a férfi zenészek között, a témák meg mindig szubjektívek vagy közhelyszerűek: a lágy moll nőies, a kemény dúr férfias.

4. Bianca és Sierra Casadyt azaz a Cocorosiet. Meg a Kutzora Edinát.

5. Nem tudom fejből, hívjátok fel a Nemzeti Színház varrodáját, ott talán tudják… vagy gyertek mérőszalaggal koncertre, bárki lemérhet!

Polgár Odett (Odett és a Go Girlz!)

Odett elképesztően fiatal, különleges orgánumú énekeslány, három éves korától énekel (egy rozsdás AC/DC-számmal indult pályafutása, ja persze, zenész-papával könnyű). Eddig főként szólóban próbálkozott, a rúzsamagdis Megasztár-szériában például Vígaszágasként ismerhette meg ország-világ. Zenekara, az Odett és a Go Girlz! Egészen friss formáció, a Szigeten mutatkoztak be nagyközönség előtt. A munkamegosztás itt adja magát: a fiúk zenélnek, a lányok – Takáts Eszterrel és Varga Zsuzsával kiegészülve – énekelnek.

1. Egész egyszerűen nő vagyok.

2. Engem semennyire nem zavar, ha az énekes szót használják nő nélkül. Nem vagyok az a feminista típus.

3. Nem hiszem, a zenélés egy uniszex dolog.

4. Öhhm. Jól zsebre tenném a pénzt, és kiállnék egyedül a színpadra! :)

5. Egy nő soha nem lehet elég gazdag és elég vékony. (Coco Chanel)

Rutkai Bori (Specko Jedno, ex-Special Gizda)

Az úton-útfélen „le-sanzonosított” Rutkai Bori képzőművész, filmes és szövegíró az orosz és latin zenei hagyományok bűvöletében hívta életre zenekarát, melynek fő jellegzetességét a színházi/kabaré elemekkel bővített koncert-előadások adják. Bori vérbeli komika, költészete egyszerre ironikus és melankolikus, munkásságával folyamatos és reménytelen harcot vív a szerelmes dalok sztereotípiái ellen.

1. Van több énekes(nő) is bennem. Az Egyik azt énekli: „Forog a tó, Forog a tó, Forog a tó!” A Másik azt: „Nem áll le, de nem ám, Nem áll le de nem ám!” A harmadik meg azt: „Ha soxor mondod, elveszíti értelmét, ha soxor mondod elveszíti értelmét”.

2. Mert a hangszerek általában nőnemű lények, aki pedig játszik rajtuk, az jobb, ha egy kicsit férfiasabban tartja karban őket. A magyar nyelvben meg sajnos nincsen nemek szerinti ragozás, pedig milyen szép lenne a gitárisztka vagy dobosnyica megszólítás.

3. Könnyebben megyek le spárgába, a szám végén.

4. Nekem van saját csajzenekarom, úgy hívják, hogy Nagyon Boldog Nagyboldog Kórus. Tagja: ifj.és id. Fazakas Pálma, Péterfi Anna, Vozár Villő és Anton. Népdal-éneklés örvén sütit eszünk és pezsgőt iszunk. A 20-asból egy-két évre finanszírozni tudnánk szolid dorbézolásaink költségeit, plusz az új tag (Vozár Vilma) pelenka számláit, mert ő még csak most született bele anyai-ágon a kórusba.

5. Zuglói Vénusz típus, azaz kicsi vagyok, de ha feldobok egy nagy követ és alá állok, akkor biztos eltalál…

Tabbouch Linda (I.O.N)

Linda, ismertebb nevén Totti kisasszony, az I.O.N. mélygitárosaként, T.Bali zeneszerző alkotótársaként és élete párjaként vált ismertté hazai zenei berkekben. Eredeti szakmáját tekintve divattervező, random jammelés során talált rá a romantikus dark ambientbe csomagolt ipari pszichedélia. Kottista nőről van szó; kilenc évig tanult reneszánsz zenét, mostanság kortárs táncszínház és performance-csoport ritmusszekcióját erősíti… és énekel.

1. Sokan kérdezik, mikor fogok végre headbangelni és pogózni a színpadon, várom is, mikor tör elő belőlem a férfias, vadállat énem, amit egyelőre csak az élvezhet, akire tartozik… vagy aki megérdemli!

2. A zenében nem létezik női vagy férfi test. A szellememmel zenélek, így mindegy, miként definiálnak. A színpadon egyneműek vagyunk.

3. Nem hiszem, hogy egy férfi „keményebben” játszik egy nőnél vagy fordítva. Inkább embertípusokról van szó. Vannak frontemberek és vannak kísérőzenészek, de ugyanakkor bármikor cserélődhetnek a szerepek, ez mindenkinek a belső indíttatásán múlik, ergo, mennyit akarsz, mennyit vagy hajlandó megmutatni magadból. Persze ha már „így” alakult, lehet használni a női praktikákat is!

4. Szívesen dolgoznék együtt mondjuk P.J. Harvey-vel, de ahhoz, hogy „hiteles” zenekar szülessen, kicsit többre van szükség a pénznél, olyan dolgokra, amiket nem lehet megvenni: közös akarat, hasonló gondolkodás, szimpátia, egy hullámhossz… itt kezdődik minden, utána meg jöhet a zsé is. Szóval lehet, hogy az utca emberei közül válogatnék.

5. 86-62-90 (szakmai ártalom)

Varga Zsuzsa

A népdal és a néptánc bűvöletéből indult, egy ideig a dzsesszel kacérkodott, majd az ország egyik legnépszerűbb popbandájának élén ismerte meg a világ. Írt filmzenét, újságot, kapott Év Énekesnője Díjat, legutóbb éppen klipet rendezett. Zsuzsa ma már nem csak azt tudja, mit akar, de azt is, mi az, ami nem ő: a Venus-os időkben gyakran unatkozott, ma viszont tökéletesen képes hasznosítani kreatív energiáit énekesként és dalszerzőként. Futurisztikus electro-funk markáns gitárhangzással, szemtelen szövegekkel.
1. Dalszerző, szövegíró, énekes vagyok. Nő vagyok. És kicsit tikkel a jobb szemem az ilyen kérdésektől.

2. Fogalmam nincs. Ha valaki elbizonytalanodik, hogy mit mondjon nekem, nyugodtan szólíthat főnöknek.

3. Azt hiszem, inkább elvárások és sztereotípiák léteznek. Én szeretem kedvem szerint változtatni a szerepeimet. Szerintem a zenélés nem egyes emberekről szól, hanem egyetlen valamiről, amiben mindannyian részt veszünk. Persze lehet az szándék, hogy valami csajos vagy csajosan tökös, kedves, esetleg vicces legyen. Aztán max nem értenek meg…

4. Ha érdekelne a pénz, nem zenélnék. De vannak kedvenc női előadóim: Megnézném együtt pl Laurie Anderson-t és Meg White-ot. Me’shell Ndegeocello-t és Miss Kittin-t. P. J. Harvey-t és Missy Eliott-ot. Vagy K.D. Lang-et és Grace Jones-t. Vagy Lauryn Hill-t és Ella Fitzeraldot. Vagy…

5. Ha nagyon akarod, megsúgom!
(originally featured in WAN2)

1 hozzászólás Tizenkét underground díva bejegyzéshez

  1. Azt nem hímsovinizmusnak hívják, hanem ezt hívják metro-liberalizmusnak. Azt az elme bajt, ami azt akarja beadni a világnak, hogy a nő meg a férfi egyforma. Drága. Állítsál már egy férfit oda gyermeket nevelni? (B Mondjuk 1000-et. Meg mondjuk 1000 nőt. Aztán nézd már meg, hogy melyik gyerekek melyik nevelő nem hatásait követően lesznek boldogabbak, lesznek depressziósak, melyik 1000-ből lesz több szuicid hajlamú, stb. Ezeket igen, most találtam ki, nyisd ki azt a libi-kókás, önfeledt gyökér füledet, meg a szemedet a világra. És női nemnek van jelentése, van a férfinek is, nem homogén halmaz a kettő. Vagy legyen! Sőt, legyen minden kurva ember egyforma! Mert milyen jó, ha senki nem irigykedhet, senkinek nem sértheti az önbecsülését, senki nem kap majd vissza negatív affirmációt a létezésére vonatkozóan. Mindenkinek egyforma pénzt, és senkinek ne engedjük meg, hogy másképp gondolkodjon! Mert azdejólesz! Hülye barom!

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: