Aktuális

Dorothy-díj

A díjat Mészáros Andrástól kaptam, aki az Élményképek blog szerzője. Ezek a blogos játékok tök jók arra, hogy minél több naplót ismerjünk meg, így aztán örömmel vetem bele magam a mókába.

A díj szabályai

* Köszönjük meg a díjat, annak akitől kaptuk és rakjuk ki a díj képét!
* Olvassuk/ismerjük meg a díjazó blogját!
* Írjunk 12 dolgot az illető blogról!
* Írjunk 12 dolgot a saját blogunkról!
* Válaszoljunk a díjazó kérdéseire!
* Tegyünk fel 12 kérdést!
* Kommenteljük a díjazó blogjának egy kiválasztott bejegyzését, ezzel is jelezve, hogy jártunk a blogján, és elolvastuk legalább egy bejegyzését!
* Cseréljünk linket!
* Jelöljünk meg 12 másik blogot, akiknek a díjat szánjuk!

Először is: köszönet Andrásnak a díjért! :)

Az Élményképet a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közösségéből ismerem, és nagyon örülök neki, hogy más is rajong a természetfotókért. Én sem tudom megállni, hogy ne kattintgassak mindig, ha szép tájat, virágot látok, pedig messze nem vagyok profi.

12 dolog az Élményképekről

 1. A szerző környezetmérnök, szakmai blogot is vezet, és kedvenc témája: mit tehet az ember a környezetért? Az Élményképek blogon is jól látszik, hogy a környezetét tényleg szereti, ápolja.
 2. Tavaly ősszel indult a blog.
 3. Örülök neki, hogy vannak ilyen pozitív oldalak, amik jó érzéssel töltik el az embert. Azon, hogy a természet lenyűgöző, lehetetlen összeveszni, és ez így van jól.
 4. Nem a szupergép és egyáltalán, a fényképészet a blog fő fókusza, hanem az, hogy személyes élmények – emlékképek – kerüljenek megörökítésre.
 5. Épp ezért egy kicsit a hálablogokra emlékeztet a koncepció, egy időben én is csináltam ilyesmit, de aztán túl komplexek lettek az élmények, amelyekért hálát kellett volna adnom. :) Remélem, az Élményképek folytatódik.
 6. Jó, hogy többféle fotóopciót is kihasznál a szerző: teljes fotó, és a különböző galériák. Aki WordPress-szel csapatja, szerintem előbb-utóbb beleszeret a galéria-lehetőségekbe!
 7. Főként olyan helyekről esik szó a blogban, ahol én még soha nem jártam, és ez érdekessé teszi. A környezetünkben annyi olyan hely van, ahol nem jártunk még, de érdemes volna.
 8. Akkor is jó ötlet így nézni egy környékbeli helyre, ha rendszeresen járunk ott: arra inspirál, hogy elgondolkodjam, másoknak mit mutatnék meg vajon a számomra kedves helyek közül?
 9. Az külön tetszik, hogy apró hétköznapi örömökről is szó esik  szép tájak mellett, pl. egy szív alakú pocsolya vagy a bevásárlás egy szülőnek: olyan dolgok, amiket sokszor észre se veszünk, pedig sok szépség van bennük.
 10. Viszonylag kevés a komment, de ez talán a műfaj sajátja: ha kirakok egy kirándulós, fotós posztot, azt viszonylag kevesen nézik, kommentelik, ezek kevésbé felkavaró vagy éppen sok embert érintő témák.
 11. Szimpatikus, hogy a blog szerzője több Facebook-csoportban is aktív, és nem csak nálam, de sok egyéb bloggerkollégánál is látom kommentelni.
 12. Néhány közeli virág/bogárfotó kissé elmosódott, nem stimmel valami a makróval, az én telefonom is szokott ilyesmit csinálni. Éppen ezért el tudnám képzelni azt is, hogy egy egyszerű, olcsóbb kisgéppel is készüljenek a jövőben emlékképek, mert azoknál a fókusz már nagyon precíz.

12 dolog a saját blogomról

 1. 2008 áprilisában kezdtem írni ezt a blogot, eleinte csak a barátaimnak (meg azért, mert nem bírtam ki, hogy ne írjak).
 2. Épp ezért az első néhány évből sok teljesen érdektelen, unalmas poszt maradt fenn, amiket pár hónapja töröltem: összesen kb. 400-at. Jólesik a nagytakarítás néha. Nem arról van szó, hogy nem vállalom a 8 évvel ezelőtti dolgaimat, csak viszonylag kevés embert érdekelhet, hogyan baltáztam el a világ legbonyolultabb édességét, a kókuszgolyót életemben először (nem mindegy, hogy 0,5 l vagy 0,05 l kávé kell hozzá, ugye).
 3. Több jó barátot, kedves ismerőst is szereztem a blog által.
 4. És klassz munkákat. Érdemes tehát blogolni, hasznosabb, mint egy új oskola elvégzése.
 5. Már előfordult egy párszor, hogy találkoztam egy vadidegennel, aki ismerte a blogomat, és idézni is tudott belőle. Nagyon meglepődtem. Nyilván kicsi a világ, de akkor is.
 6. Még nem indultam semmilyen blogos versenyen/pályázaton, de lehet, hogy egyszer kéne már. Nem is azért, hogy nyerjek vagy ilyesmi (bár miért is ne…), csak az is egy jó reklám lehet, meg én is megismerek új blogokat.
 7. Most épp 3046 Facebook-követője van a blog oldalának, ha jól látom.
 8. Egyelőre még nem toltam fizetett hirdetést a Facebookon a blognak, de nem tartom ördögtől való marketing toolnak az ilyesmit. Ki tudja, egyszer talán majd kipróbálom, bár bőven 20 ezres büdzsé fölött érné meg számításaim szerint, annyit meg nem szánnék azért rá. Tapasztalatok?
 9. Nagy divat mostanság a közösségi finanszírozású blog, amit szintén hasznos koncepciónak tartok (motivál és garantálja a függetlenséget), de valahogy nincs pofám promotálni a DONATE gombot (pedig egyszer-kétszer maguktól is küldtek már emberek kávéravalót). Az a tapasztalatom, hogy az emberek inkább szociális alapon utalnak a kedvenc bloggereiknek (azoknak, akik nehéz helyzetben vannak, kismamák, sokgyerekesek, bántalmazottak stb.), és sokadik, nagyon-nagyon sokadik biztatásra csupán, amit én tolakodásnak éreznék. Az viszont tetszik, amit Lobster csinál az Oriblogon, hogy örökbe lehet fogadni egy-egy posztot, vagyis arról ír x összegért, amiről kéred, hogy írjon. Lehet, el fogom lopni az ötletet (néhány amcsi bloggernél is láttam már hasonlót), és akkor még egyes trollok is kívánhatnak, szóval mindenki jól jár. :)
 10. Ezzel a bloggal kapcsolatban semmilyen kötelező agendát nem tartok, akkor írok, amikor kedvem és időm is van épp.
 11. Szeretnék majd venni valamikor olyan pöpec kis digiképet, amilyennek az utazós bloggercsajok is nyomulnak. Ugyanazt tudja, mint a nagy tükörreflexes gépek, csak nem lehet az objektívet cserélgetni rajtuk. Ez igazából főként az éjszakai fotók miatt lenne minőségi változás, egyébként elégedett vagyok a fotóapparátommal (jé, és milyen régen közöltem fotós posztot, erről jut eszembe!).
 12. TollamPapírommal beszéltünk róla, hogy egyszer tarthatnánk egy közös blogtalálkozót, csak úgy poénból, ahol eszünk-iszunk, röhögünk. Csak meg kéne szervezni. :D

Válaszaim a 12 kérdésre

 1. Íróként vagy olvasóként találkoztál először a blogolással? Nem volt nagy és ismert blog, aminek a hatására blogolni kezdtem volna. Először 2004 novemberében a Vampirefreaks.com oldalon láttam blogokat, így ott kezdtem először olvasgatni és írogatni, aztán 2006 januárjában átköltöztem a Myspace-re, onnan pedig – lásd fentebb – 2008 áprilisában ide.
 2. Melyik bejegyzésed a legjellemzőbb rád? Nem tudnék egyet kiemelni, olyan sokféle van. Itt leírom, mit miért szerettem, és mit miért nem. :)
 3. Van-e olyan bejegyzésed, amire nem vagy büszke? Nincs, legfeljebb látom, hogy lehetett volna jobb is. Előfordul, mindig van hová fejlődni.
 4. Hogyan választasz címet egy blognak vagy egy bejegyzésnek? Hangulattól függ. Van, hogy az egyszavas, irodalmi jelleg címhez húz a szívem, máskor azért szeretek jófajta, kattintós címet adni, ami a Hírkeresőn is megállja a helyét. Azért bizonyos határokon belül, persze, és online médiamunkásként nyilván szeretem, ha alany és állítmány is van a címben…
 5. Előre eltervezed, miről írsz, vagy csak úgy jön belőled? Csak úgy jön, de nyilván tudatossággal mögötte.
 6. Hogy telik egy napod, amikor nem blogolsz? Minden nap más, attól függ, épp milyen teendők vannak. nyilván írok baromi sokat blog nélkül is, mert ez a szakmám.
 7. Ha 1 hónap áramszünet lenne, kivel és hogyan osztanád meg a blogba szánt gondolataidat? Jaj, aranyos a kérdés, de nem azért írok, mert nincs kihez szólni. :) Ez inkább arról szól, hogy így tisztulnak le a dolgok bennem, és így kap kreatív formát egy sor ötlet, gondolat, érzés. De szeretek élőben is beszélgetni.
 8. Mit írnának rólad a blogjukba az ismerőseid? Hát van barátnőm, aki már írt is rólam. :) Átvettem én is.
 9. Van-e olyan olvasód, akivel szívesen találkoznál? Már hogyne, többen is, és többekkel már volt szerencsém találkozni.
 10. Mit jelent neked a blog? Önkifejezés, kreatív outlet, társasági élet, párbeszéd a világgal, új lehetőségek minden nap.
 11. Volt már konfliktusod blogbejegyzés miatt? Hajaj! Szerintem kábé mindenkinek, aki régóta ír.
 12. Kaptál-e már díjat a blogon kívüli életedben? Kaptam, elég szerencsés vagyok, aminél pályáztam, ott általában kaptam is valamit. Valszeg gyakrabban kéne pályázni, előrébb lennék, csak sokáig nem éreztem magamban elég magabiztosságot ehhez. Meg egy kicsit abszurd is, hogy ismerek olyan kartársakat, akik MINDIG elsőként állnak sorban a jelentkezési lappal, ha új díjért lehet pályázni, és az már egy kicsit öncélú szerintem. Szóval, fontos az egyensúly itt is, mint mindenben.

Az én kérdéseim

 1. Mikor, hol, hogyan kezdtél blogolni, és mi volt kezdetben a fő motivációd?
 2. Mi az, ami manapság a legtöbb inspirációt adja a blogoláshoz?
 3. Milyen platformon blogolsz, és miért azt választottad?
 4. Privát naplót írsz, írtál valaha?
 5. A nagy és ismert véleményvezérek közül kik a kedvenceid?
 6. Mennyi idő alatt írsz meg általában egy 500-600 karakteres posztot?
 7. Mi az, ami szerinted a legjobb a blogolásban?
 8. Mit tartasz az eddigi legnagyobb blogsikerednek?
 9. Milyen szempontok alapján moderálsz, mik nálad a szólásszabadság keretei?
 10. Hogyan kezeled a tartalomlopást (a jó öreg Mindenegyben és társai)?
 11. Van-e olyan poszt az internet feneketlen bugyrában, amiről mindig az jut eszedbe, hogy bárcsak te írtad volna? Ha igen, melyik az?
 12. Mi az, amit a blogolással (még) szeretnél elérni? (Mozgalom, jótékonyság, verseny, díj, szakmai eredmény stb.)

12 díjazottam

Én ebben is elég liberális vagyok (egyébként nem mindenben vagyok liberális, gazdaságpolitikában pl. kifejezetten konzervatív vagyok), úgyhogy lehet rá jelentkezni… :)

 1.  http://tordmegacsendet.cafeblog.hu/
 2. https://tisztakek.wordpress.com/
 3. http://girlpower.cafeblog.hu/
 4. http://lehorell.cafeblog.hu/
%d blogger ezt szereti: