Aktuális

Liebster Award

Liebster-díjat kaptam egyszerre Évától, az Anyu Tervez blog szerzőjétől és Dorinától, a Törd meg a csendet bloggerétől, amit nagyon szépen köszönök nektek. :) Szerintem ez a blogjátékok jó lehetőségek arra, hogy még több blogot ismerjünk meg és mutassunk be, ezért gondoltam, szívesen részt veszek bennük. Így rögtön duplán, úgyhogy a bejegyzést nem volt két perc megalkotni, haha…

A díjról néhány fontosabb információ

A kezdeményezés Németországból indult, a díjat bloggerek adják egymásnak. Leginkább azt szeretnék vele elérni, hogy az olvasók jobban megismerjék a bloggert, illetve megtudják azt is, hogy ő kiket olvas, és kiket ajánl olvasásra. Éppen ezért van egy marketing háttere is, hiszen a blogger tovább is adja a díjat, nemcsak megkapja.

A szabályok röviden:

1. Megköszönni a díjra jelölő bloggert.
2. 11 feltett kérdésre válaszolni
3. 11 érdekesség magamról
4. Jelölni másik maximum 11 bloggert
5. Feltenni a jelölteknek 11 kérdést.

 Válasz Anyu Tervez kérdéseire

1. Milyen céllal hoztad létre a blogodat?

Nem bírtam, ki, hogy ne. Kellett egy hely, ahol összegyűjtöm a dolgaimat, egyfajta kreatív felület, és aztán – bár nem akartam – elkezdtem egyre és egyre többet írni. Aztán már ez lett a személyes márkám, a portfólióm, szóval multifunkciós sztori lett a blogból. :)

2. Mennyire tervezed meg a hétköznapjaidat?

Nem nagyon szoktam. Ha menni kell valahová, azt nyilván beírom a naptárba, de a Google-naptár a telefonomban is figyelmeztet rá. Néha, ha sok a tennivaló, készítek egy kis kézzel írt listát, és sorban pipálgatom ki a különböző pontokat. Ezt néha túltolom: a december 28.-i listámon csak január 13-ra végeztem minden teendővel. :D

3. Van határidőnaplód, Filofax-od, stb?

A Filofaxot le kellett gugliznom, mert nem tudtam mi az, de naptáram van. Néha veszek határidőnaplókat is, mert nagy rajongója vagyok a PaperBlanksnek, tavaly ezt a dizájnt használtam:

paperblanks2 paperblanks3
4. Naponta mennyi időt töltesz képernyő előtt (tv, laptop)?

A laptop előtt 14-15 órát, mert ez a munkám is, a tévé legfeljebb háttérként megy, dokumentumcsatornák főleg.

5. Vannak-e 3-5 éves terveid? Ha igen, megosztanád velünk?

Inkább úgy mondanám, hogy voltak, de már nem olyan tiszta előttem, hogy mit akarok. Nyolc-tíz éve ez valahogy könnyebb volt, huszonévesen céltudatosabb az ember, talán mert nagyon optimista, és még nyitva rengeteg opció. Most már kénytelen vagyok rugalmasabb lenni, hogy jól tudjam kezelni a csalódásokat.

Azért még vannak célok, persze. Ezek főként anyagi célok, hogy mennyit kéne keresni X évesen, de jó volna kreatív és a társadalomépítő célokat is részletesebben kifejteni, nemrég kezdtem dolgozni egy ilyen fejezeten a titkos naplómban :). Aztán persze ott vannak a személyiségfejlődéssel kapcsolatos célok: jó lenne magabiztosabbnak, bátrabbnak, proaktívabbnak lenni, letenni bizonyos múltbéli traumákat, könnyebben nemet mondani a méltatlan dolgokra, kevésbé alárendelődni egyes helyzetekben, satöbbi.

Húszévesen azt hittem, a szerelemmel, párkapcsolattal, családalapítással kapcsolatos célok is tőlünk függnek, de aztán rá kellett jönnöm, hogy az ilyesmi eléggé rajtunk kívülálló dolgokon múlik, nincs olyan ráhatásunk, mint egyes szakmai, anyagi vagy akár személyiségfejlődésbeli kérdésekre. Hogy ilyenkor a vakvéletlen, a szerencse, Isten álruhában vagy az univerzum rendje áll a háttérben, azt mindenki a saját világnézete szerint értelmezi.

6. Milyen rutinok, megszokások vezetnek a hétköznapokban?

Hú, nem is tudom hirtelen, van-e ilyen. Azt hiszem, nincsenek, jó mindent egy kicsit másképp csinálni mindig. Nincs állandó napi rutinom, nem kávézom, nem dohányzom, ami nyilván jó, de pl. azokat irigylem, akik minden reggel fix időben mennek vécére (már egyáltalán azt is, hogy minden nap mennek, haha). Talán annyi, hogy igyekszem minden nap sétálni, még ha esik is az eső/hó, mert az kell a testnek, léleknek, szellemnek egyaránt. :)

7. Hol nyaralnál legszívesebben?

A tengert nagyon szeretem, én elvagyok azzal is, ha egész nap csak a vízbe lógatott kézzel hagyom, hogy a hullámok nyaldossanak (50 pluszos naptejjel persze). A tengerparti kisvárosokat nagyon szeretem, de igazából egy kis tó is megteszi egy erdő szélén, a környezetünkben is gyönyörű helyek vannak.

8. Hány gyermeket szeretnél?

Mindig hármat szerettem volna, de most már ott tartok, hogy egynek is örülnék, csak már ott tartanék. Igaz, öt éve is ezt mondtam. Na, azért nem érdemes tervezni, mert az ilyen kaliberű fontos döntések úgysem rajtunk múlnak.

9. Mi a legfontosabb számodra az életben?

A szeretteim jóléte, a nyugalom, a kiegyensúlyozottság. Ez gondolom, mindenkinek fontos, az emberiség nagy közös nevezője, csak van, aki első körben más dolgokra asszociál, és ez vezet békétlenséghez, háborúhoz…

10. Mit tartasz a legfontosabb/ legértékesebb emberi tulajdonságnak?

Azt hiszem, a másik ember elfogadását, anélkül, hogy ítélkeznénk, és meg akarnánk őt változtatni. Olyan van, hogy nem akarok közösséget vállalni vele – vagy a cselekedeteivel – mert távol áll tőlem, de az nem oké, ha címkézem, elítélem, pláne anélkül, hogy ismerném a motivációit. Cselekedeteket elítélni más, mint magát az embert.

11. Melyik a kedvenc könyved és miért?

Jaj, hát nem tudnék egyet kiemelni, annyi van. Legyen most akkor: Vámos Miklós: Apák könyve. Azért, mert annyira mélyen és szépen benne van mindaz, amit generációk átadnak egymásnak, és ahogyan évszázadokon keresztül megtépáz a történelem egy családot, és mégis ott az öröklét optimizmusa a végén. Többször is elolvastam, pedig ritkán szoktam könyvet akár másodszorra is.

Válasz a Törd meg a csendet kérdéseire

1. Ha nem író lennél, milyen hivatásban tudnád elképzelni magad?

Tanítani szeretek, és van is tapasztalatom benne.

2. Elvállalnál valamilyen színészi munkát?

Hát, nem hiszem, hogy nagy tehetség vagyok. Egyébként voltam amatőr színtársulatban tag, az Art Macabre-vel töltött idő jó móka volt. Én igazából rendező akartam ott lenni, de aztán valahogy elszabotáltam a munkát… :)

3. Hol élnél a legszívesebben, ha teljesen szabadon választhatnál?

Szabadon választhatok, de nem tudom. A szülővárosom, Gyöngyös és a Mátra tök jó, gyönyörű a természet, de nincsenek emberek, szórakozási és kulturális lehetőségek, munka. Pesten minden megvan, de egy zsebkendőnyi zöldért, ahol hosszú tömött sorokban állnak az emberek, fél órát-órát kell villamosozni-metrózni-buszozni. Szóval nem tudom, tényleg. Ezért vagyok jobbára kétlaki.

4. A zene mennyire fontos tényező az életedben, például munka, vagy blogírás közben hallgatsz zenét?

Munka és írás közben nem szoktam, kivéve, ha valami nagyon mechanikus dolgot csinálok, robotpilóta üzemmódban, másképp elvonná a figyelmemet. Zenét hallgatni külön szoktam, és akkor általában gyaloglok órákig a semmi közepén, vagy vidáman ugrálok rá. :)

5. Ez egy kicsit „meseszerű” kérdés, de beköltöznél egy régi, lakatlan – olyan tipikus kísértetjárta – kastélyba egy expedíció keretében?

Asszem igen, de semmiképp nem egyedül! :) Csak ne ilyen Bíborhegy-kastély legyen, aminek nincs teteje, és tele van hullával a pince!

6. Ha igen, akkor mit szeretnél ott találni és esetleg mit vinnél haza magaddal?

Régi naplókat, noteszeket. Azokat imádom. Azt nem hiszem, hogy bármit is hazavinnék, mert nem jó a kacatokat halmozni, és kötni magunkat a múlthoz, pláne más múltjához. Épp elég a sajátunkkal megbirkózni. :)

7. Mire költenél el 50 millió forintot, ha nyernél valamilyen játékon, vagy vetélkedőn?

Vennék egy szép belvárosi, de nem gangra néző kecót nagy erkéllyel, ahol lehet grillezni is, és szép a panoráma. Meg egy kis telket a Sárhegyen, a Szent Anna-kápolna közelében, és kiépítenék egy pici kerti tavat, ahol esténként békakórus vendégszerepelhetne, és kézenfogva lehetne nézni a naplementét.

8. Mi, vagy mik azok a témák, amiről semmiképp nem írnál?

Hát, trashbulvárlapot tutira nem csinálnék, ahol lesnem kell XY színész otthonát, hogy mikor dobja ki a neje félrelépés után meg ilyenek.

9. Van férfiideálod? Ha igen, akkor ki, vagy milyen „ő”?

Ha végignézek azon, hogy eddig kikhez vonzódtam, kiket szerettem, nincs bennük semmi közös, szóval szerintem nincs. Sajnos ez egy teljesen kiszámíthatatlan, befolyásolhatatlan dolog, pedig jó volna tudatosan irányítani. :S

10. Tudsz úszni?

So-so. Nem süllyedek el, de azért nyílt vízen, ahol 20 méter van alattam, nem merek pár méternél messzebb menni a hajótól, ha be lehet ugrani egy kicsit.

11. Ha választanod kellene: tó, vagy tenger? És miért az, amelyik?

Tó és tenger egyaránt bejön, ami épp van, de azért a tenger illata és íze mindent visz, a sirályokkal együtt.

11 érdekesség magamról

Na, nézzük.

1. Tiniként, 1992 és 2000 között naponta írtam naplót. Kézzel. :)
2. Rengeteg levelezőtársam is volt, az évek során száz fölötti számot kell elképzelni a világ minden szegletéből.
3. Pocsék verseket is írtam, ma már legfeljebb akkor szoktam, ha nagy kínban vagyok.
4. Imádom a tésztákat, ha megéhezel nálam, valószínűleg azt fogok neked csinálni. Vagy már van a hűtőben eleve, nagy jénai tálban, letakarva.
4. Szeretek kirándulni, a természetben lenni, sokáig gyönyörködni egy-egy virágban.
5. Szeretek órákig üldögélni a fürdőkádban a habok között, egy jó könyvvel a kezemben.
6. Elég nehezen tudok ismerkedni, amit senki nem gondol rólam, mert egyébként társasági ember vagyok (ha már ismerem a társaságot). Azon is meg szoktak lepődni, hogy milyen félénk is vagyok valójában.
7. Eléggé irigylem azokat akik szerencsésebbek ebben az egész családalapításos dologban, és persze mondogatom, hogy ha keményen dolgozom, majd én is eljutok odáig. Nem könnyű, főleg amikor csak a munka látszik, eredmény meg nuku.
8. Teljesen mediterrán alkat vagyok, 25 fok alatt nincs hőmérséklet, csak didergés.
9. Sörös vagyok, nem boros, és a radlereket utálom.
10. Legalább azzal nem szoktam nyomasztani magamat, hogy mit kellett volna másképp csinálnom: azt azért tudom, hogy adott helyzetben, adott tudás birtokában nem nagyon volt más választásom az adott ponton.
11. Teljesen odavagyok a szép gyertyákért, és komoly gyűjteményem van.

Kérdéseim a jelöltekhez:

1. Mit gondolsz, mi a legjobb tulajdonságod?
2. Mennyire tudsz könnyen nemet mondani?
3. Milyen hivatást képzeltél el magadnak gyerekként, és ahhoz képest mivel foglalkozol ma?
4. Hány olyan barát van az életedben, akikre mindig számíthatsz?
5. Mi volt a legnagyobb őrültség, amit eddig tettél?
6. Hány vázlat van jelenleg a blogodban?
7. Mi volt az a könyv, amit a legutóbb olvastál?
8. Sorolj fel három dolgot, amiben hiszel!
9. Volt olyan meghatározó tanáregyéniség az életedben, akitől rengeteget tanultál? Mesélj egy kicsit róla.
10. Ajánlj nekünk néhány blogot, amit érdemes követni!
11. Mi a három legfontosabb dolog számodra egy párkapcsolatban?

És akkor most a jelöltek…

Természetesen ezt a díjat is annak adom, aki szeret játszani, és kedvet is érez magában hozzá. Szóval, lehet jelentkezni, hajrá…

  1.  www.divatikon.hu, alias www.facebook.com/szeleslaszlogabor
%d blogger ezt szereti: