Aktuális

Tényleg jobbak a női vezetők?

Rengeteg mendemondát hallunk arról, hogy milyen vezetők a nők (empatikusak?) és milyenek a férfiak (határozottak?), olykor pedig kutatások is tovább árnyalják a képet. Az Opten szerint két egyforma méretű cég kockázati besorolása a nők által vezetett cégeknél kedvezőbb.

Vagyis a nők óvatosabbak, kerülik a kockázatot. Hogy is van ez? Igen, a friss kutatás szerint nagyjából kétszer annyi férfi által vezetett cég működik Magyarországon. Az alapvető teljesítményben ugyanakkor nincs kimutatható különbség a két nem vezetői eredményessége között: a vizsgált cégek több, mint fele növelni tudta bevételét, egyharmaduk csökkentette, míg 16 százalékuk stagnált.

Kiderült viszont, hogy a nők által vezetett cégek kockázati besorolása kedvezőbb, míg a férfiaknál gyakoribb a csődeljárás (igaz, sikeres kockázatvállalás esetén ők kaszálnak nagyobbat).

Sokak szerint a kockázatvállalás eredendően férfias tulajdonság. Gyakran hallunk az evolúciós biológiára visszavezethető érveket, miszerint a férfiak dolga volt kiválasztani és – akár életük kockáztatásával – leteríteni a nagyvadat, amiből a család lakmározott, míg a nők közben a tüzet őrizték.

Folytatás a megjelenés eredeti helyén…

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.