Aktuális

Régen a mosógépet megjavították, ma meg kidobják

Régen a mosógépet megjavították, ma meg kidobják. Annak idején sírig tartott a szerelem, ma meg még a popdalok is gyors kielégülésre és továbblépésre biztatnak. Manapság már nem éri meg energiát feccölni a szerelembe, hiszen mindig vár egy újabb kaland, még több élvezet. De vajon a házasságok és válások statisztikája valóban a szerelemről szól?

Az, hogy a generációnk nehezebben köteleződik el, mint anyáink vagy nagyanyáink, tény: kevesebben házasodnak. A KSH adatai szerint míg a 70-es években még évente kb. 100 ezren álltak anyakönyvvezető elé, manapság legfeljebb 45-50 ezer pár mondja ki a boldogító igent. Nem lehet vitatkozni azzal sem, hogy a válások száma folyamatosan növekszik. Ma évente kb. 20 ezer kenyértörésre kerül sor, így aztán az  elvált férfiak aránya hétszeresére, a nőké 5 és félszeresére nőtt 1949 óta a TÁRKI felmérése szerint.

De vajon valóban csak a felgyorsult világ és a konzumerista életmód – ahol az egyetlen isten a pénz és a cél a túlfogyasztás – miatt házasodunk ritkábban és válunk gyakrabban, míg régen az emberek valóban kevésbé voltak felszínesek és több energiát “feccöltek a szerelembe”? Nehéz ezt megmondani, de meggyőződésem ugyanis, hogy “régen” sem minden pár azért maradt együtt a sírig, mert komoly önmunkával és asszertív kommunikációval dolgoztak kapcsolatuk építésén, hanem mert… sem anyagilag, sem fizikálisan, sem pedig morálisan nem volt lehetőségük különválni. Ezért aztán válás helyett szép csendben – esetleg hangosan sírva, veszekedve –  tönkrementek egymás mellett…. még csak nem is együtt.

A második világháború előtt a házasság fő motívuma a legtöbb esetben nem a szerelem volt, hanem a családok közötti kompatibilitás: suba a subához, guba a gubához. A nagymamám a harmincas években nem választhatta nagy szerelmét, mert a hozománya nem lett volna elég ahhoz, hogy a férfi orvosi praxisa elinduljon, ezért aztán nagyapám lett a férje, akinek családja elegendő tőkével rendelkezett a fiatalok életének elindításához. A romantikus szerelem, mint a házasság alapja az ő szüleinek korában még kevésbé volt téma: a család tudta, mi a jó a gyerekeknek, ők pedig jó esetben rokonszenveztek egymással, idővel megszerették a másikat.

Folytatás az eredeti megjelenés helyén…

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.