Aktuális

28 tuti kifogás, ha gyomlálni kényszerül az ember a tanyán

Tanyasi gyerektáborban töltöttem az elmúlt hetet, ezért is nem voltam aktív a blogon (sem). Az élményekről természetesen részletes beszámoló is készül, addig is fogadjátok szeretettel a zárónapra írt magazincikkemet a gyomlálás (elkerülésének) örömeiről, hátha egy napon jól jönnek a tuti tippek nektek is.

(a 28 egy szerencsés szám, ki tudja, miért?*)

Amennyiben ön hat és tizennégy év közötti gyermek, és tanyasi táborba megy a nyári szünetben, elképzelhető, hogy reggeli elfoglaltság gyanánt gyomlálni is kell egy órácskát minden nap. Mivel a tűző napon hajlongani számháborúzás, társasjátékozás, medencézés, partizánozás, kincskeresés és kirándulás helyett viszonylag egysíkú időtöltés, szükség van néhány ütőképes kifogásra, amelynek segítségével a munka – részben vagy egészben, de – kiiktatható a napirendből. Cikkünk abban segít, hogy életkortól és habitustól függően könnyedén kiválaszthassa az önnek tetsző logikus magyarázatot, ami miatt a gyomlálás lehetetlenné vált adott időben és helyen… vagy ha már mégis sor került rá, legalább a lehető legtöbb legyen kihozható belőle.

gyomlálás_IMG_2745

Az ültetvények…A meglepett: “Juj, nagyon meleg van.” (Hát nyár van, ember.)

1. A meglepett: “Juj, nagyon meleg van.” (Hát nyár van, ember.)
2. A meglepettségét kreativitásra váltó: “Nagyon meleg van. Bemegyek, innom kell egy kis vizet.” (Az is megvan vagy öt perc, legalább telik az idő.)
3. A meglepettségét kreativitásra váltó, aki még segítőkész is: “Szaladok, hozok egy kis hideg vizet a benti konyhából a többieknek, mert látom, nagyon kitikkadtak.” (Aki időt nyer, életet nyer.)
4. A nemesen egyszerű: “Pisilni kell.” (És persze a legmesszebb lévő budiba mehetsz csak, mi?)
5. Az őszinte, aki rendes kifogást találni is lusta: “Tartanék egy kis szünetet.” (Ötödszörre ebben az órában, gyerekem?)
6. (- ül a földön, bámulja a gazt, néha a látszat kedvéért lejjebb hajol, a homlokát törölgeti -)
7. A főnökalkat: “Én szállító leszek!” ( – karba tett kézzel áll a talicska előtt, meredten bámulja, majd telik az magától, dolgozzon a nép! -)

Hanga közelebbről is megvizsgálja a helyzetet

Hanga közelebbről is megvizsgálja a helyzetet

8. Aki mindig pont akkor dolgozza halálra magát, amikor épp senki se látja: “Már egy kétszer ekkora kupac összegyűlt. Pont most vitte el a Bulcsú a kecskéknek.” (Nem mondod?!)
9. A háborús veterán: “Tegnap megszúrta a kezemet a tüske, ezért nem érzem a kapát.” (A cipődbe meg a Don-kanyarnál szóródott be a homok, azért mozogsz ilyen lassan, mi?)
10. A sokat szenvedett gyomirtó: “Megrázott a kerítés az előbb, le kell egy kicsit pihennem, nehogy véletlenül elájuljak.” (Nincs is bekapcsolva a villanypásztor sehol.)
11. Az ártatlan munkakereső, aki semmiről se tehet: “Nem találom a gyomot. Nincs mit kiszedni.” (Édes fiam, magasabb a parlagfű, mint te vagy!)
12. Az óvatos: “Nem tudom, ez nem valami fontos növény-e, ezért inkább nem bántom.” (Bezzeg az előbb a cukkinivel nem voltál ilyen kíméletes, te gyerek!)
13. A botanikus: “Ez lehet, hogy valami egészséges, nemes növény, csak még nem fedezte fel senki.” (Akkor ma te ezt fogod ebédelni krumplistészta helyett, oké?)

Egyesült erőkkel, előre!

Egyesült erőkkel, előre! Rajtuk nem fog ki a gyom.

14. A szorgalmas, akin kifognak a gazok: “Juj, ennek nagyon hosszú a gyökere, nem tudom egyedül kihúzni… és messze van mindenki, aki segíthetne!” (És az a másik két sornyi gaz, az neked smafu, fiam?!)
15. A körülmények áldozata, aki az áldott jó szíve miatt nem tud dolgozni: “Ehhez kesztyű kell, mert tüskés, és ásó, mert mélyen van. Nincs több kesztyű, nincs több ásó, PEDIG ÉN NAGYON CSINÁLNÁM, de nincs szívem elvenni a többiektől a kesztyűt és az ásót!” (Pedig mennyire nagyon csinálnád, tudom…)
16. Az állatbarát: “Bodza nagyon figyel már egy ideje, szomorú, hogy nem játszom vele. Ezt nem bírom nézni.” (Sürgős játszanivaló a kispulival, kegyetlen az élet, testvér.)

Bodza is tud ám lustálkodni

Bodza is tud ám lustálkodni

17. A kíváncsi: “Nézd csak Eszter, egy szöcske! Megfogom, jó? A szöcske hány évig él? És hogyan szaporodik? Ha letépem a lábát, visszanő? Képzeld el, egyszer fogtam egy zöld gyíkot nagymamámék udvarában, ami…” (Jól van, szívem, majd gyomlálás után megbeszéljük, jó?)
18. Az örök nosztalgiázó: “Én már tegnap is gyomláltam, és még repetáztam is.” (Az tegnap volt édesem, a gaz nő ma is!)
19. A lázadozó: “Amíg mi gyomláltunk, volt, aki bent játszott, ez így nem igazság!” (Te miért nem magadra figyelsz, kis barátom?)
20. A kápó: “Te ott mit csinálsz? Ildi, Eszter, nézzétek már, tök lassan halad, és a répát is kiszedi a gaz mellől!” (Szálljál csak le a csicsókáról, öcsi! Bagoly mondja.)
21. A konyhai munkák nagy barátja: “Mennem kell segíteni Vidinek a konyhába. Amúgy is üzent neki a titkos barátja***, át kell adnom”. (Inkább valami lájtos mosogatás, az legalább nem szúr.)
22. A pályamódosító: “Megkeresem a Szandit, nem kell-e segíteni az állatokkal.” (Inkább bármi.)
23. Az elhivatott: “Hajtanom kell a legyeket a kemencés kenyérről. Tegnap is baj volt ezzel.” (Erre nyilván Lajosmizse egész vonzáskörzetében te vagy az egyetlen alkalmas ember.)

A fiúk a bányá... földeken dolgoznak

A fiúk a bányá… földeken dolgoznak, ügyesen

24. A nagy ígéretek embere: “Én inkább a csirkeólat ganéznám ki puszta kézzel, csak ezt ne kelljen csinálni.” (Kár, hogy olyan feladat nincs, és várhatóan nem is lesz. Vagy mégis…?)
25. Az élelmes: “Ha ezt a sort leszedem végig, azért jár plusz tallér****?” (Csak úgy a munka öröméért nem szednéd ám le, mi?)
26. A kelleténél sokkal őszintébb: “Mondjátok meg most rögtön, hogy kapok-e a mai munkámért tallért, mert ha igen, majd hülye leszek bevállalni a túlórát!” (Azért másfél percig eljátszhattad volna, hogy a gazdának akarsz segíteni ezzel, és pedig nem az érdek hajt, te koma!
27. Az abszolúúúút önzetlen: “Gyere Eszter, van egy perced? Csak úgy megmutatnám, hogy mit csináltunk a fiúkkal túlórában. Nézd meg, ez az egész sor, itt végig, meg mögötte a málnás. Élveztük ám nagyon. El vagy ájulva, mi? Na, az Ildivel majd ugye tallérosztás előtt elbeszélgetsz egy kicsit arról, hogy milyen szépen dolgozott a három srác, ugye? Mutasd a tenyeredet: néhány szem málna hálánk jeléül, amiért itt voltál, megnézted. Köszönjük nagyon.” (Hüpp-hüpp. Meghatódik az ember az éntelen segítségnyújtás és adakozás ilyen magas szintjétől. A málnából van még amúgy, ha már így… izé?)
28. Az előrelátó: “Azért nem szedem ki mindet, mert én szeretem ezt a tábort. És ha mindet kiszedem, jövőre nem lesz, amit gyomlálunk, tudod? És én jövőre is akarok jönni.” (Jól van, ez végül is igaz. Hagyni kell azért valamit a következő évekre is. Akkor 2017-ben veletek, ugyanitt…! Jó?)

Alcsi és Petra mindig kaptak bónusz tallért

Alcsi és Petra mindig kaptak bónusz tallért


*mert annyian voltunk a táborban
**néhány hónapos pulikölyök
***egy sorsolás útján mellénk rendelt ember, akit naponta ötször meg kell lepnünk 5 db kedvességgel, de úgy, hogy ne tudja, ki küldi az ölelést/ajándékot/csokit stb.
****tanyasi motivációs eszköz

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

15 hozzászólás 28 tuti kifogás, ha gyomlálni kényszerül az ember a tanyán bejegyzéshez

  1. Nyííí!! :) azért valljuk be, a 6-osnál letisztultabb, zenebb nincs, nincs sehol.
    Viszont a 27-eske sokra viszi még!

    • Szerintem itt a legzenebb a kutya. :)

      • Az igaz :) vakargattátok a hasát?

        • Az nem kifejezés. :)

          És akkor itt most az ultimate cuteness-faktor, az egynapos kiscicák.

          Később terveztem feltölteni a képet a beszámolóval, de gondoltam, most kicsinállak…

          • Jaj! Jaj! és ha megjegyezhetném még: Jaj! Jaj! Jaj!
            Nézd meg jól a talpát, ilyen fényes és makulátlan többet nem lesz! :) és rettenetesen vicces, ahogy ennyi idős korukban a fülük még kerek mint a tigrisnek és a tarkójukon hordják, Aztán szép lassan felcsúszik, és mire felér a felbúb kétoldalára és olyan szabályosan párnacsücsök-szerű lesz, kész a kismacska :)

            • Óóóóó!

              Az anyamacska vékony, fehér, fiatal cica, első kölykei (három született). Szülés utáni délutánon már ugyanúgy ugrált és kergette a csirkéket, mint előtte, semmi vérzés vagy gyermekágyi depresszió, zseniális volt.

              • Áh, az enyém (befogadott kóborka volt), mire észbekaptam, egy hajnalon odaszült a kanapéra, na akkor nyílt alkalmam látni, hogy 5 kölyköt egy csepp vér nélkül kinyom. Csak a magzatvizet kellett kipucolni a kárpitból. Amikor az egészet befejezte, megette a méhlepényt meg egy 800 grammos konzerv felét és szólt hogy nyissam ki a teraszajtót, majd lement kicsit sétálni és lazulni a körtefán át. Nem tűnt úgy, hogy bármi regenerálódnivalója lett volna.

                • Nem véletlenül mondják, hogy hét élete van. Állatorvos ismerős mesélte, hogy
                  egyszer bevittek hozzájuk egy cicát, aki egy ötödik emeleti ablakból esett ki. Minden belső szerve le volt szakadva, de élt. Szakmai kihívásból vállalták a helyreállítást, érdekelte őket, mit lehet kihozni a helyzetből. Hat órán át dolgoztak, mindent visszavarrtak. A macska aztán felébredt az altatásból, megrázta magát, és kiballagott a műtőből a saját lábán. :)

                  • Jelzem, nem csak a macskáknak van 7 életük, általában a vadon és kevéssé domesztikáltan élő állatokra eléggé jellemző.

          • De édesek! És az ilyen kicsiknek olyan jó illatuk is van! Bár én a felnőtt macskáim illatát is nagyon szeretem, sokat szagolgatom őket. Tudtátok, hogy lehet kapni macskatarkó illatú parfümöt is?

            • Téééééénylg, jó illatuk van? Mondták, hogy nem szabad megsimizni, felvenni őket, mert akkor az anyjuk nem ismeri meg őket… vagy irtózik, fél az emberszagtól. úgyhogy nem szagoltam meg. Macskatarkó illatú parfüm??? Linket!

              • Attól függ, hogy meg szabad-e fogni a kiscicákat, hogy milyen viszonyban van az anyamacska az emberekkel. A miénkek olyan szelídek voltak, hogy csak akkor voltak hajlandók szülni, ha valaki ott volt mellettük és simogatta közben őket. Az egyik cicának még egy hetesek sem voltak a kölykei, mikor úgy döntött, hogy elegy egy kicsit sétálni hajnalban – reggel arra ébredtem, hogy a még vak kicsik ott szuszognak mellettem. Az anyjuk úgy gondolta, hogy ott lesz a legjobb helyük, és behozta őket mellém – amúgy a dobozuk az ágyam mellett volt – még jó, hogy nem feküdtem rájuk véletlenül.

                A macskatarkó illatú parfüm japán találmány, itt vannak róla linkek:

                http://velvet.hu/elet/2015/12/11/ezt_az_infot_egesz_hetvegen_emesztheti_itt_a_macskatarko-szag_spray/

                http://www.nlcafe.hu/szepuljunk/20151212/macskafej-szagu-parfum/

                Egyébként a macsaktarkó tényleg nagyon finom illatú, én naptól felmelegedett szőrmét és még valami otthonos, puha, kicsit poros, kicsit édeskés tiszta illatot szoktam érezni rajtuk.

  2. Látom fejlődésnek indultak a munkakerülést megindokló skillek :) nem is tudtam hogy már erre is indulnak tematikus gyerektáborok :P

  3. Tök megértem ezeket a klambókat. Én a 6-os ponttal jellemezném a mhelyi tevékenységemet.

  4. Haham az én kisfiam is gyomlált a héten, és ezekből legalább 5-öt elsütött időről időre :)
    Becsületére legyen mondva, végül csak megcsinálta, de igazán kakor táltosodott meg, amikor beigértem neki a pénteki szabadnapot arra az esetre, ha csütörtök estig végez :)

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Hat napon át fogalmam sem volt, mi történik a világban: egy városi furalány kalandjai a tanyasi gyerektáborban – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .