Aktuális

A poszt, ami nem a Pokémon Góról szól

Bár szakértői vélemények szerint telefonos játék a Kapcsoltam! Rózsa Gyurival, nem a Pokémon Go, én – bevallom – még sosem merültem el az ún. augmented reality bugyraiban, így nekem egyszerűen az marad. Nálam tájékozatlanabb ember a témában aligha létezik, elfogultsággal vádolni tehát végképp nem lehet, amikor az újdonságokra adott reakciókat elemezzük egy kicsit a játék kiterjesztett valóság kapcsán.

pokémon go

Merthogy erre a Pokémon Go tökéletesen alkalmas. Megnézni, hogy mi az a három fő reakciótípus, ami egy-egy új jelenség – bármiről is legyen szó – nyomában rendre megérkezik, és elözönli a magazinokat meg a Facebook-falakat. Nézzük csak:

Vannak azok, akik felhasználói és szolgáltatói oldalon egyaránt lelkesen szállnak fel a vonatra:

a szakíró:

“Felgyorsult világunkban mindannyiunk szívét melegséggel töltheti el a hír, hogy végre elindult védikus szemléletű kézműves Pokémon otthonszülés-felkészítő kurzusunk, kizárólag nyersvegán, gluténmentes, magas aloe-vera tartalmú termékekkel. A kurzus a régit és az újat, a hagyományost és a modernt, a személyest és a virtuálist kombinálja a kreativitás, a szabadság és a szenvedély jegyében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk Pokémon-központunkban androidos telefonja társaságában.”

in the meanwhile on Facebook:

“Nem lehet leírni az élményt, ezt érezni kell! A gyerekeim tegnap felálltak a gép mellől, kiléptek a szobából, és két órán át sétáltak a természetben! Sőt, tegnap a fiam a budai várat is megnézte, mert oda vitte el a pokémonja… hát nem fantasztikus?!”

Aztán mindig vannak fanyalgók is, akik a világ pusztulását látják az újdonságban, bezzeg régen:

a szakíró:

“A végső elhülyülés utolsó stádiumához érkezett a végletekig kizsigerelt, hiperaktívvá kondicionált fogyasztói társadalom. Bensőséges emberi kommunikáció és értékteremtés helyett a ma embere már telefonjába temetkezve, agyhalott zombiként gázol át a világon, miközben egyetlen célja maradt csupán: még többet, többet és többet összeharácsolni, legyőzni vetélytársát és digitális pontrendszerekkel kitölteni a végtelen űrt a lelkében, amely a gyökértelenségből és az elidegenedésből fakad. Az őrületnek immár három halálos áldozata van, akiknek bizonyíthatóan a Pokémon Go miatt kellett odaveszniük…”

in the meanwhile on Facebook:

“Ha még egyszer valaki posztolni mer valamit erről a rohadt Pokémon Izégóról, én rögtön törlöm a francba! Unom már, hogy mást se látok a falamon, csak ezt a szart.”

Végül pedig vannak a békítők, akik szeretik, ha a kecske és a káposzta is megmarad:

a szakíró:

“Az interaktív, szenzomotoros képességeket is fejlesztő Pokémon Go segít a fiataloknak abban, hogy ne éjt-nappallá téve a gép előtt üljenek, hanem végre a szabadban is sétáljanak egyet, és kapcsolatba lépjenek társaikkal. A játék a gyerek állóképességét javítja és nagyszerűen felkészíti a a közösségi életre, de a vidám, meghitt, egész napos családi-baráti kirándulásokat nem pótolja.”

in the meanwhile on Facebook:

“Jó, hát mi mások voltunk, persze, de közben meg a mi időnkben is voltak játékok, amikkel anyáink agyára mentünk, és amiktől apáink óvtak. Legalább a sok szobában ülős World of Warcraft-játék után kimozdulnak kicsit a kicsik és a nagyok, és még egymással is szóba állnak közben. Jó, ez még nem a foci a szabadban, de később bármi is lehet…”

Te általában melyik típusba szoktál tartozni, pokémonnal vagy anélkül?

 

ps.: Lapzárta után érkezett a hír, hogy maga Bayer Zsolt is nyilatkozott a témában. Ő a következőket mondta:

“Boldog gyermekkoromban a zsombékon métáztunk barátaimmal, és bizony-bizony, olykor Sári és Józska eltünedeztek külön is a rekettyésben. Erős, egészséges ifjakká serdültünk. És mit látunk ma? Egy torz, imperialista rendszer virtuális világába rántja, zombikká teszi gyermekeinket. Az égre kiált, ahogy képernyőikre meredve a halálba masíroznak! De ki ezért a felelős, ki? A profithajhász, Soros pénzén kövérre hízó alkalmazásfejlesztő vagy a végletekig bugyuta figurákat kitaláló, belterjes mérnökmigráns, Hasszán, akinek fia uzsonnás dobozból robbant fel német falvakat? Vagy talán az az ostoba liberális szülő – ha lehet annak nevezni egyáltalán, mert már azt se tudod, melyik az apa és melyik az anya -, aki nem vette a fáradságot megtanítani ivadékának hazánk gyönyörű tájait és a vadvirágok, fenevadak neveit?”

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás A poszt, ami nem a Pokémon Góról szól bejegyzéshez

  1. En a “nekem nem fut a telefonomon az alkalmazas, tehat ha szeretnek sem tudnek vele jatszani” kategoria vagyok.
    Nagyon jokat szorakozom mémeken, és akarok egy “En glutenmentes etelre vadaszom, nem pokemonokra, az sokkal nagyobb kihivas!” polot!:))

  2. Jaj, időtlen időkig lehetne nyúzni.
    Ha tudnék írni app-ot, írnék egy randizós virtuális játékot, ahol ez a sok képernyőn ülő pont a képernyőről szívná fel a csajokkal való beszélgetési módokat és randi ötleteket. Pontokat gyűjthetnének, sikeres misszió után.
    Annyira nagy tömeg él virtuális világban, hogy csak azon keresztül lehetne őket elérni és picit visszahúzni.

  3. Aki eleinte fanyalgott, majd kipróbálta és rájött hogy nincs ezzel semmi baj, az hova álljon?

    (Írtam neked egyébként FB-on!)

  4. Nekem asszem a Pokémon Go (meg az Angrybirds is) ugyanaz lesz a harmincas éveimben, mint a Bonanza Banzai vagy a Backstreet Boys-mánia tinikoromban, és a Szex és New York a húszas éveimben – az amiből én kimaradtam, illetve észre se vettem, hogy volt, csak mások meséltek róla, én meg nagy szemekkel néztem, hogy jé, ilyen is van. Nekem valahogy hihetetlen érzékem van elsiklani a az épp adott korszak ikonikus mániái felett – fogalmam sincs, hogy hogyan csinálom, szerintem ez egy szuperképesség, mások szerint viszont csak arról van szó, hogy extrém módon hajlamos vagyok a saját világomban élni.

    Sajna az ilyenek, mint Bayer Zsolt csodás nyilatkozatai, azért eljutnak hozzám…

  5. Biztos szórakoztató, de nem próbálom ki. Egész nap a gép előtt ülök a melóban és otthon is alig esik ki az okostelefon a kezemből, szóval annyira kütyüfüggő vagyok, hogy pont a Pokemont nem szólom le :) Ha a gyerek még nem látta a lakhelye nevezetességeit, akkor inkább magamba nézek és elviszem, nem égő, hogy a Pokemon miatt megy oda, nem azért, mert a szülő elviszi??? Ha meg már kamasz, hát akkor azt túl kell élni, így is, úgy is fura olyankor a gyerek. Csak most nem éppen az elsötétített zárt szobában csinál valamit, hanem Pokemonozik.
    De felnőttek is játszanak, nem? Önként? :)
    Bayer Zsoltot először a szexre buzdít a rekettyésben? Zsombékon ugrálásra? Ez valami metafora? Aztán szidja a rendszert, ami miatt nem tud a szülő Kis növényhatározóval a kezében virágot azonosítani a kölöknek? Mert dolgozik, hogy megéljen? Másrészről meg tényleg annyira elvadultak a mai gyerekek, hogy nem tudják megkülönböztetni az állatokat egymástól? :)

  6. Hihihihi, nagyon röhögök, kész… Nem ismerem ezt a Pokémon-izét én se, de a paródiák találóak!

  7. A sarki kocsmában én is azt hallottam, hogy ez a világvége. De semmi bezzegrégenezés nem volt, csak egyszerű ténymegállapítás. Osztom ezt a nézetet mint gamer is.

  8. Ha a ” Boldog gyermekkoromban a zsombékon métáztunk barátaimmal, és bizony-bizony…” ilyen felnőttekké nevelte az akkori gyerekeket (nem), akkor éljen a pokémon, amiről mellesleg én is csak a hét végén hallottam először.

  9. Szégyellem bevallani, de az én reakcióm először a “mi ez a balesetveszélyes baromság?” volt.

    Ami gáz, mert ennél lazábbnak gondoltam magam. Utána jött a “legalább mozognak és sétálni jó” korszak, majd a “mindenki erről beszél, akkor engem csak azért se érdekel” időszaka. Később utánaolvastam és rájöttem, hogy rengeteg szociális szorongással küzdő embernek segít kimozdulni és másokkal találkozni, és rögtön szimpatikusabb lett a játék. Közben sok barátom napszúrást kapott vagy nagyon leégett vagy véresre járta a lábát, pedig Pokémon GO nélkül ennél okosabbak szoktak lenni, viszont sportolni utáló ismerősök hirtelen sok km-t gyalogolnak.

    Végül mindezeket figyelembe véve megpróbáltam letölteni és rájöttem, hogy nem megfelelő hozzá a telefonom. Szóval maradtam félig fanyalgó, aki a naptej, napsapka és túracipő fontosságára hívja fel mások figyelmét. :D

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .