Aktuális

7 tipikus bagoly-para, amit a pacsirták nem értenek

Hát, igen… mi, baglyok állandó jetlagban élünk, amíg szabaddá nem válunk. És még azután is, mert a világot pacsirták számára találták ki. Már megszoktuk, hogy…

Mindenki állandóan ugrat, hogy lusta vagy, pedig te jóval előttük végeztél a nap első teendőivel. – Fontos tudnivaló, hogy a bagoly nem alszik többet, mint a pacsirta, csak máskor teszi. Az tehát, hogy reggel tízkor még a takaró alatt szuszog, jó eséllyel azt jelenti, hogy éjjeli kettőkor még buzgón dolgozott, amikor a pacsirta már réges-rég az igazak álmát aludta. A kreatív szakmákban jobbára mindegy, mikor vagy aktív, a lényeg úgyis az, hogy a határidőre készen legyél: ennek ellenére mégis sok előítélettel találkozik egy átlagos, hétköznapi bagoly élete során. Hát még ha nem adatott meg számára az a szerencse, hogy a belső órája szerint éljen…!

Igen, néha eszedbe jut, hogy mit gondol az ügyfél, aki 01:47-es keltezésű maileket lát tőled napi szinten. – Mivel a világot a pacsirták számára találták ki, a baglyok között létezik egyfajta véd- és dacszövetség. Ez azt jelenti, hogy amikor a másik 02:21-kor küldi el a prezit vagy a(z este hétre rakott) konferencia-meghívót, az illető máris szimpatikusabb lesz. Mi, baglyok, tartsunk össze. (Az megvan, amikor a szokásosnál korábban kellett kelned, és reggel fél 10-kor felhívod a bagoly-kollégát egy fontos ügyben, aki persze még alszik? Aztán leesik, hogy hopp, ezt benézted, baglyot nem hívunk délelőtt, és picit szégyenkezel…)

Mivel TÉNYLEG pacsirtáknak áll a világ, igyekszel alkalmazkodni, de mindig visszaesel. – A tankötelezettség miatt 10-12 évet mindenki eltölt a pacsirták világában, de a hétvégéken azért szétcsúsznak a dolgok, az iskolai szünetek végére pedig kérlelhetetlenül kiviláglik a Bagoly Valódi Természete. Amikor aztán hajnalban kell kelni, és csak 2-4 órát aludtál, biztos vagy benne, hogy most megtörténik a Nagy Átállás (és este a tyúkokkal dőlsz az ágyba), ehelyett azonban szürkület után röviddel átesel a holtponton, és 22 órára aktívabb vagy, mint bármikor: takarítasz, pörköltet főzöl galuskával, nyaralást szervezel, petíciót fogalmazol a világbékéért. (Vannak napok, amikor még a komolyabb szellemi munka is megy a napkezdés ellenére, de az azért ritkább.) Az abszolút bukta pedig? Amikor a hatodik hajnalban induló napon – a végelgyengülés határán – TÉNYLEG kidőlsz 21 órakor, de ugyanúgy délben kelsz másnap, mintha mi se történt volna: ennyi elpazarolt idő!

Általában elfogadod, hogy mi vagyunk a kisebbség, de egész biztosan lázadozol olykor. – Azt még lenyeled, hogy a hivatalok délben meg 14 órakor lehúzzák a redőnyt, de laza szabadidős programokat miért kell hajnalra tenni? Mi az, hogy reggel 6 és 8 között van a rajt az összes (napközbeni) teljesítménytúrán? Nyáron is, amikor későn megy le a nap? És különben is: nem mindegy, hogy hajnalban vagy este kerülnek elő a fejlámpák? Áh, érthetetlen ez, mindenesetre egy csomó programból kimaradsz azért, mert egy hajnali kelés tönkre vágná az egész napodat: minden bagoly ismeri azt a fajta holtfáradt hiperaktivitást, ami bizonyos precizitást igénylő szellemi tevékenységeket keresztbe vág, s ezzel a napi produktivitást öli meg.

Amikor bagolyként pacsirta-üzemmódban létezel, az azért okoz súrlódásokat… – A hajnali kelést már gyomortájt érzi az ember az ágyban,  ébredés után nem tudsz rögtön enni, és nagyjából délig kissé indiszponált vagy: jaj annak, aki ilyenkor bratyizni próbál! Ahogy egy hozzám közelálló ember mondta: mint a kisbagoly, akit levertek a fáról… sosem mert hajnalban piszkálgatni. Ilyen az ember, ha nem fekszik neki a reggel, hanem inkább ő feküdne még, reggel. Istenem, amikor megboldogult ifjúságomban gyárban dolgoztam – összeszerelő üzem volt már akkor is a vidék sorsa! – és reggel 5-kor indult a busz, amihez 4 és fél 5 között fel kellett kelni…! Jellemformáló ereje volt ennek az időszaknak, ilyenkor egész nap csak vegetáltam, a délutános műszakot viszont kedveltem: lehetett délig aludni és mindenre maradt idő, enyém volt az egész este 22 óra után.

Mindig van 4-5 ember, akik lelkesen győzködnek, hogy mennyivel egészségesebb a pacsirta-lét. – És ezt persze tudományos kutatásokkal támasztják alá, aztán pedig tippeket gyűjtenek arról, hogyan lehetsz te is egy közülük. Hasznos, szép és okos tippek, életed bizonyos szakaszában irigykedsz is, de azért lássuk be: kismilliószor próbáltál már átállni, de mindig előbb-utóbb visszacsúsztál, esetleg az alkalmazkodásodnak súlyos ára van (nem tudod teljes egészében kiaknázni a képességeidet, erődet). Lássuk be, ez az egész valószínűleg nem ilyen egyszerű. A természet szava erősebb, mint a szocializáció. (És igen, az áram feltalálása előtt is voltak baglyok, csak kevésbé tűnt fel a létük, továbbá nagyobb arányban integrálódtak a pacsirta társadalomba.)

Jó eséllyel éjjeli 1-kor olvasod ezt a bejegyzést, miközben épp várod, hogy egy adag mosás lejöjjön, és még van egy kis fordítanivaló, amit szeretsz a nap végére hagyni. Tipikus, és persze tudod, hogy aludni kéne, mert holnap épp korán kell kelni, de ez nem olyan egyszerű: most vagy a legaktívabb, és kár volna elherdálni az erőt és kreativitást, ami ilyenkor rád tör…

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

59 hozzászólás 7 tipikus bagoly-para, amit a pacsirták nem értenek bejegyzéshez

  1. “És igen, az áram feltalálása előtt is voltak baglyok”
    Ez biztos? És mit csináltak a viszonylagos sötétben?

    • Gyertya, petróleumlámpa :)

      Na, nekem a párom ilyen, hogy este bármeddig fenn bír maradni és reggel is tud aludni, világosban is. Van ám magánidő, amikor reggel 6-kor felkelek, neki meg éjjel. A gyerekek fele-fele arányban pacsirták és baglyok. És igen, szoktam lesni, amikor valaki hajnalban ír hivatalos levelet egykor mondjuk. De már nem fogok :)

      • Persze, de azért a mécses meg a gyertya nem adott szinte nappali fényt, mint a lámpák, ezért kevésbé tartósította az ébrenlétet.

        • Nem kell egyáltalán erős fény, hogy tartósítsa az ébrenlétet. Mondhatni elég akár egy laptopnyi fény is. :)

      • “és reggel is tud aludni, világosban is.”
        Ez olyan aranyos volt. :) Sejtem, hogy pacsirtának mennyire elképzelhetetlen az, hogy valaki fényes nappal még mindig simán alszik, akár úgy, hogy besüt a nap az összes ablakon. Elfogadom, hogy nem feltétlenül érthető ez, de én nem értem mi a különös benne. :D

        • Én sem látok ebben semmi különöset. A fényhatások nem befolyásolták soha az alvásom minőségét. Sőt, 50+ faktoros naptejjel, simán tudok a tengerbe lógatott lábbal, délben, 40 fokos napsütésben is aludni. :))) De ismerek olyat, aki csak teljes sötétségben tud aludni.

          • Én bármikor tudok aludni, naptej nélkül is. :D Lehet, nem is pacsirta vagyok, hanem lusta?

          • Ha nappal le van engedve a redőny, akkor sem tudnék aludni, inkább innék még 2 kávét, ha fáradt vagyok. De nappal! házon kívül! aludni, úgy, hogy mások is látnak, hogy alszol, mászkálnak is körülötted, hűha :)

            • Merész? ;)

            • Akkor nem is mondom, hogy mekkorákat aludtam régen BKV-n :D mondjuk, ha reggeli munka után délután hazafele tartottam (nem jellemző), akkor végem volt. Ráadásul 25-30 percet egy járművön, esélytelen voltam. :D Annyira kikészít a hajnali kelés, hogy nem bírom ilyenkor. Szerencsére teljesen vegyes a munkarendem, van amikor délutánra megyek, van amikor reggelre, meghalnék, ha H-P 8-16-ba dolgoznék. Ráadásul, ha reggeles vagyok akkor “hajnali” 7-kor kezdek, ami azt jelenti, hogy “éjjel” 5:45-kor kell kelnem. Fizikai fájdalmat okoz :D embertelen.

    • Az én dédnagyanyám, a családi legendárium szerint bagoly volt. A petróleumlámpa drága volt, de ő esténként kiült a kertbe a hold alá kukoricát fejteni, és a szomszédasszonnyal is beszélgettek, aki szintén bagoly volt. :)

      • Ja, beszélgettek ;)
        Bocs.

        • Arra tippelek, hogy sokszor a bagolyságot régen inszomniaként diagnosztizálták. Vagy ami még rosszabb: vámpírnak, boszorkánynak, varázslónak nézték azokat, akik éberek voltak éjjel, a sötétben is. Bizonyára sok mendemonda származik ebből…

          • Uhh, tényleg, ez bizony lehet.

            • No, addig persze nem ragadtatom magam, hogy azt mondjam, ez a természetes és egészséges, és a világnak “bagolyizálódnia” kellene, csak azt gondolom, hogy nem modern jelenségről van szó, csak most nagyobb teret kap a lehetőségek miatt (technika, életmódbeli választások, urbanizáció stb.).

              • Meg ma divat is bizonyos körökben és (élet)korokban. Egy csomóan baromi fáradt baglyok úgy, hogy későn kelnek, mert éjjel annak ellenére buliznak, hogy alapvetően pacsirták volnának, legalábbis ezt látom.

                • Erre mondták a régi öregek, hogy aki “este legény, az legyen reggel is az”! A diákok bulizása viszont nem annyira bagoly-pacsirta kérdés: inkább az, hogy nem pihennek eleget, mert a party fontosabb.

          • “…vámpírnak, boszorkánynak, varázslónak nézték…”

            Ezt tovább erősíthette az, hogy egy bagoly kevesebbet van napfénynek kitéve (már aki meg tudja engedni magának) emiatt a bőre lassabban öregszik, ugyanis a bőrt legjobban öregítő külső hatás az a napfény UV B sugárzása.

    • ”És mit csináltak a viszonylagos sötétben?”

      Nem tudom ki hogy van vele, de én jobban szeretem a félhomályt, a szobámat egy hűtőégő világítja be, és mellette simán tudok olvasni. Ezzel szemben az éles (másoknak átlagos) fénytől szinte megvakulok.

      • Mondjuk ez érdekes. Én nappal jól elvagyok, de azért kint a napon olvasni nem tudnék. Ellenben éjjel a kifejezetten erős fény engem is zavar. Voltam egyszer egy fitotronban (teljesen mesterséges körülményeket biztosító növényházban, ahol nem volt természetes fény, csak lámpa). Majd megvakultam tőle. Azt mondta a szakember, hogy a természetes nappali fény töredéke volt csak. Egy kifejezetten felhős időnek felelt meg a fényerő. Csak épp mesterséges volt – vagy nem tudom mi volt az ok. Akivel együtt voltunk, ugyanúgy erősnek találta, de a “házigazda” is mondta, hogy igen, tényleg annak tartja az ember.

        • A növényházi lámpák kvarcüvegből készülnek, hogy átengedjék az UV spektrumot, különben minden növényt ellepnének a gombák(peronoszpóra, monillia és társaik) és növényvírusok. Ha közvetlenül nézel a fénybe (ami a Nap esetében sem túl egészséges), közvetlenül a retinádat bombázza az UV, ezt érzékelted. Kb. 10 éve egy fővárosi diszkóban az erre hitelesített UV lámpákat kicserélték szolárium-fénycsövekre eredmény:
          16 tizen- huszonéves örökre megvakult kb. 50 tartós látássérült, kb. 150 ideiglenes látássérült az első éjszaka alatt.

          • Dehogy nézek közvetlenül a fénybe ;) Ettől függetlenül, tényleg könnyen lehet, hogy ez az ok, de sima lámpákkal is, ha előállítják zárt térben a nappali világosság fényerejét, az nekem bántóbb, mint a természetes. Mondjuk nyilván azoknak a spektruma is erősen eltér a természetes megvilágítástól.

          • gemstonemine // október 31, 2015 - 13:05 // Válasz

            “Kb. 10 éve egy fővárosi diszkóban az erre hitelesített UV lámpákat kicserélték szolárium-fénycsövekre eredmény:
            16 tizen- huszonéves örökre megvakult kb. 50 tartós látássérült, kb. 150 ideiglenes látássérült az első éjszaka alatt.” – Szerintem kevered a 2004-es gyöngyösi esettel, ahol valóban többen fordultak orvoshoz szempanaszokkal, de komolyabb következmények (vakság, maradandó látáskárosodás) nem voltak.

            • A tévedés jogát fenntartva én határozottan “budapesti szórakozóhely”-re emlékszem. Próbáltam ki-Google-zni, de már semmit sem lök ki (Gyöngyössel kapcsolatban sem), ahhoz meg lusta vagyok, hogy 2-300 Kékfényt átnézzek az archívumból.

              • gemstonemine // november 3, 2015 - 19:20 // Válasz

                Keress rá úgy, hogy “szoláriumcső a szórakozóhelyen”, így ki fogja adni a blikk.hu cikkét. Igazából a 16 végleges vakságot sokallnám egy kicsit, amelyet egy igen komoly felelősségre vonási/kártérítési pernek kellett volna követnie, de ilyesmire nem emlékszem abból az időből. Ezzel együtt persze lehet, hogy neked van igazad és esetlegesen kisebb felhajtás mellett zajlott az ügy…

  2. Általános alsóban szinte mindenből 2-es voltam, felső tagozatban 3-as és 4-es között. Gimiben 4-es, főiskolán 5-ös. Lehet, hogy azért mert későn érő vagyok, de az is lehet, hogy azért, mert főiskolán egyetlen előadásra se mentem be 10 óra előtt, és csak este 10 után voltam hajlandó tanulni… :)
    Még főiskolás koromban többször teszteltem magam: ha egy órával hamarabb feküdtem le, és keltem fel sokkal fáradtabb voltam, mint amikor később feküdtem le, és később keltem (de időben pont ugyanannyit aludtam…)

  3. a pacsirtavilág nagyon sokmindent levert nekem az asztalról, hogy úgy mondjam. Úgygogy, mi baglyok, tartsunk össze:)

  4. kanczlerjulcsi // október 28, 2015 - 19:01 // Válasz

    Nyáron hajnali négykor kellett kelnem minden nap, mert hatkor kezdtem a munkámat. Befejeztem délután kettőkor, otthon pedig rendre kidőltem. Annyira ráállt erre a szervezetem, hogy amikor vissza kellett szoknom a reggel hetes indulásra, egyszerűen nem voltam képes funkcionálni. Talán ettől fordult meg a biológiai órám, mostanság mindig felébredek hajnalban, és teszem a dolgom. Reverse bagolymód. :D

    • Én pl. most kelek hatkor, óra nélkül. A nagyobb baj, hogy a “nyári” hatkor.

      • Én éjjel élek szintén:).
        Egyszer megmérték a D. vitamin szintem,s közölte az orvos, hogy “jé ez rendben van”,
        ami Mo.-on ritka vitamin tabletta nelkul(mondja ő).Még azt nem is tudta,hogy
        az átlag “magyarnal”kevesebbet vagyok fenyben.:))Ezt azert osztottam
        meg,mert sztem a bagoly tipusokra egeszsegügyileg sem a megszokott sablonok
        vonatkoznak:)).
        Én mindig akkor leszek beteg ha megpróbálok “normalisan” élni”:))

  5. Én ebből a szempontból rossz hivatást választottam a tanítósággal. DE hála az égnek létezik a napközis tanítói lét, amikor 10-11 körül kell bemenni dolgozni. Hát állítom, hogy sokkal jobb vagyok délután, mint amikor délelőtt kell bent lennem. Valahogy a párjaim is mindig baglyok. A legjobb barátnőm meg pacsirta és a súrlódások fele abból állt, hogy én éjjel voltam fent, ő meg nappal, amikor együtt laktunk.

  6. Volt olyan, hogy hajnali 3-kor a Thunderbird sendlater pluginját beállítottam, hogy a munka emaileket küldje el reggel 7 után, otthagytam a laptopot az asztalon bekapcsolva, én meg 10-ig aludtam. (Most még csak este 10 van, de tényleg épp a munka közepében vagyok, 2-kor tervezem befejezni, megy a mosógép, és holnap 7-kor kell kelni.)

  7. Ez a poszt mind tartalmilag, mind “gifileg” (ez külön pluszpont :D) telitalálat! :)

  8. Eszter… KÖSZI! :)
    Ez annyira jó volt, kár lenne bármit is hozzáfűznöm, hogy igen ez tényleg így meg úgy van és akkor ez van stb., hiszen tökéletesen tudod, hogy miről van szó. :)

    ui. elkerülhetetlen, hogy bagolynak többségében bagoly barátai legyenek.

  9. (Valamiért nem tudok reply-ozni más kommentre, úgyhogy bocsi, de újként)

    Azon gondolkodom, hogy kinyomtatom így 1in1 és kiteszem a melóhelyen a boxom falára, hogy lássa mindenki, especially a főnököm is… hátha újra elővesszük az “állandó délutános” témát.. :)

  10. Én régen azt hittem, hogy bagoly vagyok, de nem. És nem vagyok pacsirta sem, ez is kiderült – nem tudom, van -e ilyen hivatalosan, de én mindkét életmódra alkalmas vagyok, ha van időm hozzászokni.

    Amikor általános iskolás meg gimis voltam, korán kellett kelnem, és ez, ha nem is volt kellemes, hiszen már a tudomány is bizonyította, hogy egy fejlődő szervezetnek ideálisabb lenne a 9-10 órai iskolakezdés, de azért kivitelezhető volt. Az egyetemen abszolút bagolyként éltem, sőt mivel utána esti iskolában tanítottam, akkor is – élveztem, szerettem, hogy 10-11-kor kelek és háromra járok dolgozni.. Az utóbbi három évben megint csak korán kell kelnem, de ez semmi gondot nem okoz, sőt hétvégén is felkelek hatkor, esetleg korábban is, ellenben 9-10 órakor már lefekszem. Fura módon nem vagyok fáradtabb, és nem is funkcionálok rosszabbul. Azt tippelem, hogy nekem csak az a fontos, hogy meglegyen a kellő alvásmennyiség – ami nálam minimum 8 óra, de akár 10 is lehet – mindegy, hogy a nap melyik szakában.

  11. Nekem meg sose sikerült bekategorizálnom magam sehova. Simán kelek hajnalban, és “sajnálok” lefeküdni este legalább éjfélig, de ha nem figyelek oda, lesz abból 1:42-es email is. Aztán persze hulla vagyok reggel, mert nem aludtam eleget, de ha meg alhatnék tovább, nem esik jól.
    Egyszer beszélgettünk erről társaságban, és amikor mondtam, hogy kelek én korán és fent vagyok későig csak hadd aludjak délután egy kicsit. Valaki pedig könnyedén megállapította: “Akkor te mediterrán típus vagy!”
    Rettenetesen megörültem, hogy nem szimplán csak lusta és szétszórt :)
    (Amúgy nyári hajnalokon a lemaradást azokról a fényekről és a fűillatú páráról a dombok fölött tényleg olyannak érzem, mintha valaki átaludná a Teremtést. Nem lehet azt behozni semmilyen holdfénnyel :))

    • Az utolsó bekezdéssel nagyon egyetértek.

    • Gondolom, itt is vannak kakukkfiókák, akik se baglyok, se pacsirták.

      Az utolsó bekezdéssel én is egyetértek, az alábbi képek egy gyönyörű reggelt örökítenek meg (telefonnal, de így is szép):

      “And fighting time, so hard I pray
      That this moment lasts forever
      And will the world stay standing still, at least for me
      Through my eyes, stare into me
      I bear my heart for all to see
      With my face turned to the sun, there ever standing still”

      Holnap mondjuk 8-kor kell kelnem, és már előre be vagyok rezelve, milyen állapotban leszek. :D

  12. Nos, a teljesítménytúránkon direkt a magamfajtákra gondolva szerveztem egy 10-12:30 között rajtoló távot. Minden egyes évben ott kell győzködnöm a tucatnyi nyugdíjast, hogy ugyan ne akarjanak már 8-kor indulni, mert nem lesz kint a pont. És meg vannak sértődve.
    Az embereknek nem lehet a kedvére tenni.
    Viszont várlak!: )

    • Hol, és milyen táv?
      Ja, jut eszembe: vannak ám kifejezetten éjszakai teljesítménytúrák.
      A K100 is indulhatna később, asszem már 19 órával is sokkal az első vonat előtt érsz célba, és jól lemerevedsz, mire beáll. Mondjuk mindegy, mert a vonaton aztán úgyis olyan leszel, mint a birodalmi lépegető ;)

    • Erről légy szíves, mesélj egy kicsit, nagyon tetszik. Link esetleg?

      Az éjszakai túrát is szeretem, csak eltévedős vagyok, ezért napközben szívesebben tévedek el. :DDDD

  13. A kedvesem a következőképpen kommentálta a posztot: És TÉNYLEG hajnali egy óra van… HONNAN TUDTAAA???

  14. Hajnali 2-3 óra körül mindig akad valami halaszthatatlan teendő ami nélkül másnap nem tudna tovább forogni a világ. Természetesen ilyenkor a szokásosnál is zseniálisabb vagyok, a nappali álmos és morcos külső csak olyan megtévesztő külső, amivel a szuperhősök is élni kénytelenek ha a civil világban nem akarnak feltűnést kelteni.

  15. Majdnem minden stimmel, egyet kivéve: Nem hajnali egykor olvasom a bejegyzést. Egykor majd azt a házidogát fogom írni, ami helyett most olvasgatok. :)

  16. Az eddigi 50 kommentből csak 4 olyan van, amit délelőtt írtak :)

  17. hát, kedves Eszter, én most olvastam ezt az írásod- pontosabban délután amikor épp bambultam ki a felemből…annyira jól esik, hogy elolvastam amit yrtál. Köszönöm neked! Hogy én mennyit szenvedtem ez miatt, hogy bagoly vagyok- folyamatosan próbáltam átállítani magam, álmatlanság gyötört, na meg ugye így napi 3-4 órát aludtam csak és teljesen K.O. voltam a hétvégére, amit csak átaludni tudtam és este alkotni. Jól esik, hogy nem vagyok egyedül- még jobban az, hogy nem vagyok “nemnormális”. Legjobbakat, baglyos hu-huuu:) szia szia

  18. Hegel Ferenc // szeptember 5, 2018 - 13:01 // Válasz

    A Pacsirta igaz danászni tud de a bagoly élete végéig bölcsesség szimbóluma. Gondoljunk a bagolyszemü Pallasz Athénéra az igazság istennöjére. hehe bagoly vagyok és eggyetértek nagyon valahol elöl irja vlaki hogy igen xar dolog hajnalban kelni mert muszáj. Gyomorgörcs minimum. Deyó nyugdijasnak lenni és azt tenni amit tehetnénk ha nem kéne a megélhetésért gürizni is.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .