Aktuális

10 dal stressz ellen, amitől garantáltan szétkapod a berendezést

Vannak helyzetek, amikor nincs szükség mélyebb filozófiára, bőven elég annyi, hogy I just wanna be a fuckin’ warmachine. Tudományos tény, hogy a zeneterápia jótékony hatással van szervezetünkre. S ahogyan Mozart  vagy Beethoven meggyógyíthat bennünket, úgy némi magányos denszelés a brutálisabb fajtából is segít feloldani a mindennapi stresszt.

Ugggggrálás! (Húsvét 2010)

Ugggggrálás! (Húsvét 2010)

A muzikális frusztráció-oldásnak a következő alapszabályai vannak:

1. Légy teljesen egyedül a szobádban vagy valahol szabadtéren. Ha épp rohadtul magányos vagy, akkor ez eleve adott, ugye. Ez azért fontos, hogy senki se bámuljon és ítélkezzen feletted elborult “koreográfiád” miatt.

2. Szigorúan csak HANGOSAN csapathatod a zenét. Ha tekintettel kell lenni a famíliára vagy a szomszédokra, akkor vedd elő a fülhallgatót.

3. Ugrálj, ugrálj, verd a boksz-zsákot, tekerd a szobabiciklit, táncolj, táncolj, táncolj… koordinálatlanul, ami a csapon kifér. Ha teljesen kifulladsz egy-egy track végére, akkor végezted megfelelően a terápiát.

4. Ha teljesen ki vagy bukva, és dallamok helyett egy nagy adag brutális energiát felszabadító tombolásra vágysz, ugord a bevezető szakaszt.

5. Természetesen a purifikációs művelet saját válogatással is végezhető (kinek az AC/DC, kinek a Cradle of Filth), de azt mindannyian tudjuk, hogy ez nem a finom, cizellált zenék ideje, amelyek madarakról és fákról szólnak, lágy citeraszóval kísérve.
Támadáááááás indul!
Laza és dallamos bemelegítés, az alaphang megadása

Apoptygma Berzerk: Bitch

Kinek nem volt még dolga olyan emberrel, aki csúnyán elbánt velünk, becsapott minket? A futurepop mainstreambe küldött nagyköveteinek Bitch című klasszikusa épp erről a víg alapérzésről szól. A nóta szakítás esetén tökéletes gyógyír sebeinkre. Hajrá, ne álljunk meg!

Assemblage 23: You Haven’t Earned It

Szintén egy könnyed bemelegítő dal mindazokról, akiknek nagy a pofájuk, de soha az életben nem tettek le semmit az asztalra – legalábbis semmi olyasmit, ami másnak nem ártott volna. Remek szövegvilág.

Celldweller: The Last Firsborn

Az alábbi muzsika a Mátrixból lehet ismerős a filmkedvelő népek számára: igazi elmebeteg ugrálásra szolgáltat kiváló indokot az elvont stíluskeveredés. Igazából nem is értjük, hogy az amerikai producerzseni miként tudott két teljesen eltérő stílust ilyen tökéletes partyegyvelegbe önteni, az eredmény mindenesetre a bulik csúcspontja – és magányos ugrabugrához is kiváló materiál.

Durvul az alappálya: minden, ami a csövön kifér, nincs kegyelem!

Dioxyde: Geist

Az aggrotech-terror EBM következő állomása Spanyolország, bár itt is az überbrutál Deutsche Sprache – és az ugrálás – a kulcs önmagunkhoz megmentéséhez. Imádnivaló a dallam és a vadulás – most igyunk egy kis vizet, hogy ne fulladjunk ki teljesen!

Das Ich: Destillat (VNV Nation Remix)

Mexikó után a hűvösebb Németországba utazunk, ahol azért az elektro-technológiai hangulat egy cseppet sem rosszabb, mint a latinóknál. Az alábbi track igazi szobaszétkapás, a tökéletes gyorsulásokkal és lassulásokkal a megfelelő helyeken. Abszolút felszabadító érzés az ágyon ugrálni rá, tapasztalatból mondom.

Amduscia: Impulso Biomeánico

Vannak olyan szakaszok az életünkben, amikor nem vágyunk mélyebb filozófiára és mély mondatokra, bőven elég azt üvölteni az ágyon ugrálva, hogy “I just wanna be a f***in’ warmachine”. Nos, a mexikói terror EBM pontosan erre jó – nincs mély filozófia, nincs szofisztikált zeneművészet, csak a boksz-zsák, a vokóder és a hangerő. Tipp: ez az a típusú track, ami általában ötödik hallgatásra üt be igazán misztikus lüktetésével, tehát repeaten érdemes hallgatni. Ha a csapat mondanivalóját angol nyelven is szeretnénk hallani, a Your Deep Shit című vidám opuszát ajánlanám.

Grendel: Void Malign (Amduscia Remix)

A Grendel holland duó nem véletlenül a mitológiai szörnyről kapta a nevét, igazán egészségesen zajos, brutális, mégis dallamos dark techno ez. Régi álmom, hogy egyszer egy éjszakai buli alkalmával egy kalandparkban erre kaphatom szét a trambulint – a Grendel-szongok többsége pont erre való.

Combichrist: Get Your Body Beat

Semmi filozófia, csak a testérzet, amikor kiugrálod magadból a frusztrációt. Minden agresszívebb darabnak ez a célja: f*** it up and let it go! A nóta a bulik kihagyhatatlan tartozéka éjfél után.

Némi levezetés, mert nyilván elfáradtál

The Last Dance: Whisper (L’Ame Immortelle Remix)

Felszabadító, vidámító denszes nóta, némi melankóliával, amivel elbúcsúzunk a frusztrációtól. Jobb lesz utána, pláne kiabáljuk is hozzá a szöveget.

A pozitív, konstruktív zárás, amivel minden negatív érzést elengedünk

VNV Nation: Perpetual

Na jó, legyen végre valami pozitív lezárás is, mint a meditáció a jóga végén. Ez a dal egyszer már megváltoztatta az életemet,pozitív üzenete pedig túlmutat a popkliséken. Revelation will not come with hearts and minds closed and divided – let there be, let there always be neverending light!


Kapcsolódó cikkek:

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

7 hozzászólás 10 dal stressz ellen, amitől garantáltan szétkapod a berendezést bejegyzéshez

 1. Ez csak bizonyos típusú és beállítottságú embereknél működik – mármint a zeneválasztásaid, mert spec engem ez a fajta zene rémesen idegesít. De ha szét vagyok esve, akkor némi vad merengue, reggaeton és salsa tánci zumba módra és máris minden rendben van :)

 2. Este azt hiszem kipróbálom a listát… Munkahelyen gyanítom nem venné ki jól magát :)

 3. Egy gyors felsorolás a témakörhöz:
  Primal scream: Miss lucifer
  Front 242: Moldavia
  The prodigy: Spitfire
  Nine inch nails: Wish
  Therapy?: Nowhere

  +1, amire gyermekként püföltem a macit: The Isley Brothers: Shout!

 4. Fuck Buttons – Sweet Love For Planet Earth

 5. Köszönöm a kellemes szombat hajnalt. Kár, hogy olyan röhejes külsőségek kísérik ezt a stílust. Kérünk még.

 6. Ez a stresszoldási technika nálam elemi igény. Újabban egészen tetszenek ezek az elektronikus cuccok, pl. a sokat emlegetett VNV Nation is bejön. Ez előtt nem hallgattam ilyesmit. Főleg inkább metált, pár éve igényesebb popzenét, jazzt (amit sosem hittem volna, hogy tetszeni fog) forgatok a lejátszómban. Ha olyan hangulatom van, egész nap csak komolyzetét hallgatok. Tudom, változunk, de én élvezem ezt a változást, sőt, szükségem van rá.
  Az előbbi hozzászólást azért “lájkoltam”, mert eleinte engem is a külsőségek taszítottak konkrétan a goth/cybergoth és (számomra) ehhez hasonló stílusokkal kapcsolatban. Végülis mindig oda jutok, hogy a zene a lényeg, nem pedig a körítés.

 7. Kacsalekvár // november 6, 2011 - 00:04 // Válasz

  Ha gyilkolászni akarok akkor a Drowning Pool – Bodies című darabjának hangmorzsáival masszírozom a szomszédok idegrendszerét. Esetleg Slipknot – Spit it out vagy S.O.A.D- Toxicity is jöhet. Milliószor hallottam már őket, de az abszolút toplistát ők vezetik.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: