Aktuális

A belépődíj, amit csak a férfiaknak kell kifizetniük

Teczár Szilárd nemrég azzal a lépésével vált ismertté, hogy reklamált, amiért a Doboz nevű szórakozóhelyre a férfiaknak ezer forintos belépőt kellett fizetniük, míg a nők ingyen léphették át a küszöböt. Szerinte ez az eljárás kifogásolható, mivel pusztán a nemük miatt ér anyagi hátrány állampolgárokat, ráadásul mindez a “prostitúcióra való felhívás bújtatott formája, ahol a férfiak a szórakozóhelynek fizetnek a nők jelenlétéért”. További aggodalomra ad okot, hogy “a férfi vagy női kategóriába való besorolást az adott szórakozóhely személyzete végzi, ennek során nyilvánvalóan a külső fizikai jellemzőket, és nem az illető identitását veszi figyelembe, így a gyakorlat sértheti az emberi méltóságot is”. Az ombudsman visszadobta a beadványt, mondván ez nem az ő hatásköre, így Szilárd most az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

Ugyanez röviden: jó, de minek ment oda?

Ugyanez röviden: jó, de minek ment oda?

A fiatal srácot, aki egyébként kolléga, elég sok támadás érte, mióta az ügy napvilágra került. A macsók rögtön leszögezték, hogy az ilyen smucig lúzereknek nyilván marokmarcsa az egyetlen barátnőjük, hiszen még azért sem hajlandóak egy kis aprópénzzel szolgálni, hogy nőtársaságban vadászgathassanak. A lányok egy része szintén felháborodott, szerintük ugyanis a beléptidíj szűri a hímeket: a fizetőképes kereslet csürhe fölé emelésével legalább megússzák az ingyenes partyhelyek többségére jellemző zaklatást. Voltak csajok, akik közölték: nekik mindegy, mi az ábra, mert ők így is-úgy is meghívatják magukat erre-arra a bulikban, tehát akkor is jól járnak, ha a jövőben az egységesen ingyenes belépő miatt esetleg több pasi tűnik fel a kedvenc szórakozóhelyükön. Kevesen voltak, akik azt mondták: Teczár Szilárdnak tulajdonképpen igaza van, és ők is elég halkan beszéltek…

A Doboz szerint “a negatív diszkrimináció, azaz a hátrányos megkülönböztetés és a kedvezményezés között nagy különbség van”, az utóbbi szerintük elfogadható üzletpolitika. Megértem, hogy egy mainstream szórakozóhely számára az Európa-szerte bevett gyakorlat jó biznisz: a pasik, ha egy kis csajozós lazulásra számítanak, szívesen letesznek az asztalra pár száz forintot, míg a lányokat az ingyenes belépő vonzza: elmennek egy kicsit táncolgatni, poénkodni, flörtölni, mert miért ne, aztán majd kiderül, lesz-e több a dologból. Ha valaki alkalmi kapcsolódásra vágyik épp, vagy esetleg hisz abban, hogy a diszkóban éppúgy lehet szerelembe esni, mint bárhol máshol, az megkapja, amit akar: a fiúk a lányokat, a lányok a (csürhéből kiszűrt) fiúkat, minden résztvevő pedig a bulit, annak megannyi lehetőségével. Cserébe pedig van bevétel a belépődíjakból és – még több – a fogyasztásból. Nyilván a hangsúly az utóbbin van…

Az én érzéseim a témában kissé ambivalensek. Először is: Teczár Sziárdnak teljesen igaza van, és nem bánnám, ha törvény tiltaná a diszkriminatív gyakorlatot. Ugyanakkor a facecontrol korában egy szórakozóhelynek is joga van eldönteni, milyen kedvezményeket vet be és hogyan szűri meg vendégkörét – ezzel egyetérthetünk vagy nem, de tény, hiszen szervezőkként övék minden felelősség. Emlékszem, 2003 körül egy dark buliba igyekeztünk teljes harci díszben, de lekéstük az utolsó hévet, és nem volt kedvünk gyalogolni Csepelig. Mivel a Nyugatinál álltunk épp, gondoltuk, a hecc kedvéért tanulmányi kirándulást szervezünk a híres-hírhedt Bank! diszkóba, ahol épp olyan akció volt, hogy este 10-ig ingyenes a belépés fiúknak-lányoknak egyaránt. Persze, kíváncsiak voltunk, mit szólnak a cilinder-fekete rúzs kombóhoz egy ilyen helyen, ezért angolra váltottunk, hogy halljuk megjegyzéseket (volt mit). Negyven percen át álltunk sorban, majd a pénztárnál azt mondta a fogdmeg, hogy 1500 Ft lesz a belépő. Mondtuk, hogy de hát “free entry unil 10 pm”, mire a fickó azzal érvelt, hogy az akció csak a magyar állampolgárokra vonatkozik. Mit volt mit tenni, elővettük az igazolványokat, és köszöntünk: jó estét! Kénytelen-kelletlen beengedett minket a sok kikent-kifent 13 éves klón és kiégett, vastagnyakú, ásványvíz fölött szipogó, szteroiddal felfújt kopasz közé.

A tanulmányi kirándulás nyilván nem tartott sokáig: a zene unalmas volt, az emberek mind ugyanúgy néztek ki, a seggrepacsi természetes gyakorlatnak számított, a ruhatárban pedig a sapkáért és a sálért is külön kellett fizetni (nem csak nekünk). Hamar megértettük: szerencsére nem véletlenül nem tartozunk a célközönség soraiba. A kérdés tehát a Teczár-témában is felmerül: miért megy valaki olyan helyre, ahol a történet pénzes fiúk és szép lányok alkalmi násza körül forog, ha alapvetően taszítja őt ez a koncepció? Merthogy engem sem vonz, éppen ezért az elmúlt bő másfél évtizedben soha nem jártam még olyan szórakozóhelyen, ahol a fiúknak belépőt kellett fizetniük, a lányok viszont ingyen vehettek részt a bulin. Nem tetszik ez a gyakorlat (és a színtér, ami ehhez kapcsolódik), tehát kerülöm az ilyen helyeket – tiszta sor, én döntök. Ha azonban olyan körben szeretnék mozogni, amely ezt az attitűdöt támogatja, nyilván elfogadnám a játékszabályokat.

Egyelőre nem tudjuk, hogy Teczár Szilárd és az őt támogatók vajon képesek-e változtatni a bevett szokáson, hogy a szórakozóhelyek szűrik, szűrhetik a résztvevőket, méghozzá gyakran egyenlőtlen szempontok alapján (és itt nem csak a nemek között különbségre gondolok). Akárhogy is, azért ne legyünk naivak: a bulihelyek az esetleges jogi korlátok ellenére meg fogják találni a módját, hogy filterezzék azokat, akik szerintük nem odavalóak, ahogyan azzal annak idején a mi esetünkben is megpróbálkoztak. Az egyetlen megoldás tehát a mi kezünkben van: bojkottáljuk-e az ilyen helyeket, vagy inkább támogatjuk a koncepciót, miszerint a férfi bebetonozott pénzautomata, a nő meg tetszetős burkolatú háztartási robotgép partykellék, aki két ezerötös koktélért szop, egy kicsit nagyobb összegért pedig akár minden dugás után sörért is leszalad a kisboltba egy életen át.

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

17 hozzászólás A belépődíj, amit csak a férfiaknak kell kifizetniük bejegyzéshez

  1. Örülök, hogy van egy nő, aki támogatja a kritikát. Ezen pár év óta elgondolkodok, hogy hogy is van ez, hogy engedélyezik az ilyetén fajta beléptetést, de hát nyilván megvan a jogi kerete a dolognak, azért csinálhatják..
    Az viszont túlzás, hogy a lányok szépek lennének, vagy hogy a fiúk teli lennének pénzzel.. csak mindenki ezt a képet igyekszik kelteni (illuzionálni), ami a valóságtól messze áll )

    • Persze, hogy messze áll, de épp elég baj, hogy “mindenki ezt a képet igyekszik kelteni”, hiszen így a társadalom egy jelentős hányada – pláne a befolyásolható, kiforratlan fiatalok – beledöglik a megfelelési kényszerbe. Egy fokkal egészségesebb lenne egy olyan képet “illuzionálni”, hogy legalább papíron mindenki egyenlő, és közösen, együtt, egymásért tesz, nem pénzért vagy szexért cserébe kizárólagosan.

  2. A társadalomban úgyis mindig az állati ösztönök és a félelem alapú uralkodás lesz az fő, így sok változást nem kell várni. .

  3. Azt ugye mondani sem kell senkinek, hogy fordított esetben már az Antoniék tombolnának a lángokban égő szórakozóhely előtt?

    • Nem tudom, van-e különbség. Ahogy a férfit lehúzza, úgy a nőt meg partykellékké alacsonyítja a gyakorlat, épp ezért nem szimpatikus. Ha van belépő, legyen mindenkinek… vagy ne legyen senkinek. Esetleg ne legyen belépő az első X VAGY az X óra előtti érkezőnek, abban van ráció.

    • Ez nagyon csúnya komment ahhoz képest, hogy rengeteg feminista csoport terjesztette facebookon a sztorit, mint pozitív kezdeményezés és feminista oldalról csak támogató véleményeket olvastam.

  4. Szerény véleményem szerint ez valóban “negativ diszkrimináció” ( ha már lézetik ilyen) éspedig a nök diszkriminációja…. a napjainkig oly kerservesen kiharcolt nöi emancipáció semmibe vétele…. egy telyesitményért ( disco szolgáltatás) ök csak azért nem fizethettnek mert nök ???… hmmm

  5. Jól körbejártad a témát – valóban szíve joga egy szórakozóhelynek, hogy szűrje a közönségét, ugye erre való valamilyen formájában a dresscode is és hasonlók. A nemi megkülönböztetéssel – miszerint hölgyválaszt generálnak részemről jópofák, csak nem számoltak annak lehetőségével, hogy ez a kiállás gyorsan tovagyűrűzhet valami olyanba, ami miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál keresnek vigaszt – teszem hozzá, azért jogosan. Látszólag a lányoknak kedvez a megkülönböztetés, mégis van egy éle – miszerint olcsók, kellékek, minél több van belőlük annál jobb, míg a fiúk esetében is hátrány.
    Ha pozitív akarok lenni (és miért nem), legalább nem kell kifizetnem a barátnőmnek a belépőt, elég sajátomat lerakni az asztalra, ő úgyis bejöhet ingyen. Annyi vélemény, ahány nézőpont. Kíváncsi leszek a kimenetelére.

  6. A hírt olvasva az első reakcióm egy csúnyagonosz előítéletes tipp volt. Megnéztem a gyerek adatlapját. Szociológia, kommunikáció és médiatudomány. Aha…

    Biztos én vagyok elveszve az elavult múltban, de azt hiszem nem fogom már megérteni ezt a jajdiszkrimináció, jajhátrányosmegkülönböztetéses témát. Nem tudom mit kell ilyen hülyeségeken rugózni: a szórakozóhelyek (jó esetben) profittermelő vállalkozások, saját célközönséggel, szabályrendszerrel. Ha ez tetszik a usernek, elfogadja, odamegy, ha nem, akkor lehet keresni másikat, vagy inni otthon diszkriminációmentesen.

    Ezt a furcsa logikát követve például van létjogosultsága a férfi és női WC-nek? Nemek szerint megkülönböztetgetünk?

  7. zsolt emese // május 31, 2013 - 07:52 // Válasz

    Ha az egyiknek 100 ft a pisiles, a masiknak meg ingyenes, akkor igen.

  8. És a nők közül, mivel szűrik a csürhét? Vagy az csak férfiaknál van?

    • A nők között inkább hülye picsák vannak, de mivel a nő általában kisebb és gyengébb izomzatú felépítését tekintve, mint a férfi, a biztonsági őrök könnyebben kibasszák az ilyet.

  9. Csákó! Nekem az a véleményem, hogy én sem akarok olyan szórakozóhelyre menni, ahol viháncoló csitriket is beengednek ingyen. Már miért ne kellene őket is megszűrni? Nincs problémám azzal, ha belépőt kell fizetni, sőt azzal sem, ha egy lányt előreengedek valahol, de szerintem ez erősen diszkrimináció, és ezt én sem értettem soha, hogy miért lehet megtenni, valamint kerülöm is az ilyen helyeket, amikor csak tudom. A habzó szájú feministákat se szoktam látni felszólalni ilyen helyzetekben, hogy “mi is fizetni akarunk!”. It’s a town called hypocrisy, na pááá!

    • Nekem nagyon tetszett az, ahogyan a legtöbb német underground partyhelyen a 18 éven aluliakat szépen hazaküldték éjfél után. Mindjárt felnőttebb volt a hangulat, viháncolás nuku. Egyébként jobb helyeken a kicsiken karszalag van, hogy szeszt se kapjanak, és ez valahogy kulturáltabbá teszi a szórakozást. Persze nálunk kicsit más a piac: 15-25 között van a féktelen, hajnalbanokádós partyidőszak, utána meg a kiégéssel egybekötött punnyadás, tehát a szórakozóhelyek be is zárhatnának, ha nem a kistinkre és az egyetemistákra építenének elsősorban. Az általad leírt jelenség inkább emiatt van, nem gender-kérdés.

      • Ok, ne ragadjunk le a “csitri” kifejezésnél, legyen akkor “éretlen gondolkodású”, és szépen fogalmaztam meg ezt a kortalan jelenséget. :) Arra próbáltam utalni, hogy a belépőnek van egy olyan szerepe, hogy kiszűri a nemkívánatos egyedeket, nade ilyen nem csak férfiak körében létezik! És ha valaki elkezdi magyarázni, hogy dehát igen, több nemkívánatos férfi van, mint nő, akkor egyből bele is sétált a saját csapdájába. Namost tegyük föl azt a hipotetikus esetet, hogy vagyok olyan elkeserdett és egy diszkóban szeretnék “csajozni”… Elmegyek egy olyan szórakozóhelyre, mint a fenti példa, én kiperkálom az X összeg belépőt, a lányok ezáltal már eleve egy szűrt halmazból csipegethetnek, viszont lányokból boldog boldogtalant beengedtek, nekem meg válogatni kell. Ez nem fair.

        • No, de a szórakozóhely nem a vendégnek szűri meg a társaságot, hanem saját magának. Egy agresszív, ittas, zugivó férfivel fizikailag nehezebb mit kezdeni, mint egy hasonló nővel. A csajt – hacsak nem szumó birkózó vagy ökölvívó bajnok – simán kipenderíti a szekuritis, mert cirka 60 kg és még a 100 kilós példányon is alig van izom, míg egy méretes, gázos férfivendég nagyobb gond – a szórakozóhelynek. Ők arra szarnak vastagon, hogy nekünk, mint vendégnek ki gáz, és ki nem, amíg nincs balhé és fogyasztunk rendesen.

  10. Ugye fordított esetben sem háborodna fel senki (férfiaknak valami ingyenes, míg a nőknek fizetős)?
    Ugye nem? Mondjátok, hogy nem.
    Naugye.

1 visszakövetés / visszajelzés

  1. Ingyenes a buli a nőknek: pozitív diszkrimináció vagy káros sztereotípiák? – Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .