Aktuális

Hey, paraszt! Fejtsük meg VV Béci és Düki közös dalát!

Régen született már itt rendhagyó zenekritika, pedig azok a posztjaim a legnépszerűbbek. Ám hiába, nem terem minden fán olyan “remekmű”, amilyen például Tóth Lüszi “I Feel Happy” című opusza vagy a már-már legendává vált Szecsődi Karcsi-féle “Hányszor mondjam”, aminek dudorászásáért az irodában audiovizuális környezetszennyezés címén különdíjat számolunk fel az óvatlan dallamtapadás ártatlan áldozatainak. Young G, ismertebb nevén VV Béci és Bad Boyz-Düki új produkciója mellett azonban nem lehet csak úgy “elmenni”: a letisztult, sallangmentes “Hey” című track epikus és feldolgozhatatlan, minden sora üt.

A két kortárs költőfejedelem Béci (balra) és Düki

A kontextus, amely a művet életre hívta

Na jó, az előbb hazudtam, ez a nyár feledhetetlen zeneirodalmi alkotásokban jócskán bővelkedett, csak én éppen a spirituális fejlődésemmel voltam elfoglalva. A teljesség igénye nélkül – csak hogy megértsük a kontextust, amelyben a két költőfejedelem műve fogant – ott volt például a szegény ember justinbiebere, Marton MM Máté “Sunshine, Beach, Forever” című örökbecsűje:”Küldj egy MMS-t, az olyan MM-es” – ezért önmagában véve irodalmi Nobel-díj járna. “Mondd azt, hogy: Má-á-á-á, És mondd azt, hogy: té-é-é-é!” – zeng még most is füleimben a leleményes rigmus.

Aztán – a 18-as karikához közeledve – ne feledkezzünk meg VV Zsófi “Rágógumijáról” sem, olyan sorokkal, hogy “engem nem érdekel, csak az, hogy mekkorára fújom, csámcsogok és kiköpöm, csak a hajamba ne túrjam, lazulj el, bontsd ki, tedd a számba, majd én nagyra fújom”, a szöveget Puskás Péter, a líra nagymestere jegyzi. “Zsófi a házban, íze a szádban!” – summázza a lényeget a BRAVO OTTO-jelölt művész. Szóval, tartalmas hónapok állnak mögöttünk, ilyenkor tényleg érdemes leszállni egy kicsit a felhők közül és szétnézni, mi is van a béka feneke alatt.

VV Béci, a költőfejedelem

Vissza Bécihez, a Való Világ kultikus alakjához. Az önbizalomtól túltengő valóságshow-hős “lájkja” többünk szemében nőtt meg igazán, amikor bemutatkozó klipjében egy szétszoláriumozott plázabiccs fiatal hölgy emberünkre mosolyogva lájkolta a VV Béci-rajongói oldalt a heves flört első lépéseként: azóta is minden lányt arra biztatok, lájkolja kiszemeltje rajongói oldalát az illető szeme láttára, mert a módszer egészen biztosan működik.

Béci egyébként is egy főnyeremény, érdemes küzdeni érte: noha barátnője van, egy gangbangre a “Hey” tanulsága szerint bármikor kapható. Düki meg? Düki meg SP koreográfusa és táncosa, ami önmagában véve is garancia a minőségre… Hey, paraszt, melyik út megyen itt Budára? Ott lesz a negyedik hakni ugyanis szombat délben.

Kiemelkedő alkotásának, a Hey-nek elemzése

Nos, a “Hey” vizuálisan nem annyira gazdag, mint az ominózus lájkolós nóta, irodalmilag viszont mindenért kárpótol bennünket. Érdemes eredetiben, vágatlanul elolvasni a teljes szöveget, minden sora hibátlan ugyanis. A visszafogott, szelíd nyitás után lassan, fokozatosan jutunk el a katarzisig, utunkon varázslatos hasonlatok és költői képek kísérnek bennünket:

A múzsa

*1. Verse Düki:
Nyílnak az ajtók, meghoztam a hangulatot
Mindenki várt rám, mert olyan ritmust adok
Előttem ezren, mögöttem meg ketten
Mondd meg ki az ördög itt a táncparketten

Egyből kiszúrtalak, legyél az angyalom
A szívem utolsó darabját neked adhatom
Ha kell, vedd el
Hisz csak érezned kell

Refrén:
Gyere mondd velem, hogy HEY!
Ez most más lesz
Hidd el más lesz
Mint ami eddig volt

HEY!
Uhh de kellesz
Nekem kell ez
Hisz csak rólunk szól

2.Verse Young G:
A színpadon állok, a fényeket látom
Hogy miért nem jöttem hamarabb már nagyon bánom
Alig várom, hogy benyeld a Mic-om
Mostanában nagyon nagy lett a Like-om

Tudom szereted a nyáladat rám vereted
Mindig ott vagy ahol én, amikor csak teheted
Látom, mint a kávé te úgy rotyogsz
Az arcodon már túl sok lett a botox

Úgyhogy gyere velem mondd hogy HEY!
De csak akkor, hogyha Béci erre kér
Éjszaka, mint a biciklit úgy fognak tolni
Reggelre minden címlap erről fog szólni

Látom rajtad nagyon jól áll a kasztni
Valaki ma téged jól megfog… vigasztalni
Ne ellenkezz, úgyis tudom fogod magad hagyni
A spanjaim privátban szanaszét fognak kapni

1x Refrén

Csettints, hogyha velem vagy
Hisz úgyis tudod, hogy akarlak

3.Verse Young G/Düki:
Füstöl a szemed, téged éget a tűz
Tudod jól, előlem nem menekülsz
Előbb vagy utóbb úgyis tuti szlengbe raklak
Mert látod rajtam azt, hogy én is csak téged akarlak

Úgy sétálsz előttem, akár egy szuper modell
Ne siess annyira, hisz közel van a hotel
Csak adjunk egy esély az éjszakának
Mert ezer éve várlak

1xRefrén

Csettints, hogyha velem vagy
Hisz úgyis tudod, hogy akarlak

A májk

Az első két versszak és a refrén alapján még azt hihetné a nyájas hallgató, hogy nyálas szerelmes dalról van szó – de nem…. vagy ki tudja? Viszonylag ritka, hogy egy lányt arra kérünk, legyen az angyalunk, mert szívünk egy darabját adnánk neki, majd néhány sorral lejjebb már szétbaszatnánk a sunáját random cimbikkel (“ne ellenkezz, úgyis tudom, fogod magad hagyni, a spanjaim privátban szanaszét fognak kapni”). Igen, kicsit előre szaladtunk, de első hallásra képtelenség napirendre térni a durva stílustörés fölött – idővel azonban megértjük, micsoda katarzishoz vezet az, amikor az irodalomban az angyalian jó és az ördögien rossz egymásnak feszül, ellentézist generálva ezzel. Egy szerelmes angyal, akit szanaszét kapnak a spanok – íme a kor múzsája, az érző szívű ribanc, a csúcsragadozó és az áldozat egy személyben.

Ezt követően olyan költői képekkel találkozunk, mint az “alig várom, hogy benyeld a Mic-om “(itt a nyomaték kedvéért a vizuális köret egy mikrofonnal egyértelműsíti a trendi utalást), “mostanában nagyon nagy lett a Like-om” (ezen a ponton pedig Varró Dani SMS-költészete villan be egy pillanatra, de aztán szerencsére felsejlik előttünk a széplány Béci előző klipjéből, tudjátok, a lájkolós). Béci itt  már a gyarapodó lájkokon túl arra a két Blikk-címlapra is épít, amelyet villaléte során sikerült kikufárkodnia az anyacsatornának: “éjszaka, mint a biciklit úgy fognak tolni, reggelre minden címlap erről fog szólni”. Úriemberrel van dolgunk, hiába.

Alig térünk magunkhoz a szokatlan májk-lájk rímpár okozta kábulatból, máris itt egy újabb szofisztikált hasonlat, ami olyan elvont, hogy maga Dr. Mohácsy Károly, a középiskolás irodalomtankönyvek szerzője sem értené: “látom, mint a kávé te úgy rotyogsz, az arcodon már túl sok lett a botox”. Bizonyos elméletek szerint a rotyogás a hölgy emésztési problémáit hivatott célkeresztbe állítani, egy fél üveg Hunyadi keserűvíz elfogyasztása után ugyanis bárki percenként rotyog, sőt, akár rottyant is. A holisztikus szemlélet szerint a hasmenés (melyet a kávé csak erősít) a kontroll nélküli kiáradás, az önátadás határnélküliségének analógiája, mely Béci esetében egyfajta rendkívül burkolt, finom erotikus utalást rejthet: a nő, aki forrón szereti! A kávét, és persze a rágógumit is. De mi van a botoxszal???

A következő kép (“látom, rajtad nagyon jól áll a kasztni, valaki ma téged jól megfog… vigasztalni”) visszatérés a gyökerekhez: “Royal bútor, Royál kaszni, Royál ágyban legjobb…” – vigasztalni, ugye? Hiába, ilyen az irodalom: “elődök lombjából növekszik, s utódok táplálkoznak belőle”. Egészen újszerű, jövőbe mutató kifejezés éppen ezért ugyanitt a “szlengbe raklak”, ami Düki költői világában a vigasztalás szerves részét képezi. Mindez persze érthető, hiszen egy “füstölő szemű”, tüzes menyecskéről van szó (klasszikus szerelem=tűz szimbólum, Csokonai “a hatalmas szerelemnek megemésztő tüze bánt” sora járhatott a szerzők fejében), akit a szerzőpáros “spanjai” is bármikor örömmel “szanaszét kapnák”, méghozzá “privátban”. Nem tudni, Düki és Béci baráti körének tagja-e kor nagy színésze, Damu Roland, akinek a bíróság szerint komoly tapasztalata van “szanaszét kapás” terén, kapott is érte öt év letöltendőt.

Összességében véve a “Hey” kitűnő példája a változatos metaforákban és hasonlatokban gazdag, újszerű nyelvi leleménnyel átitatott modern költészetnek, amely minden bizonnyal hosszú időre a Parnasszus csúcsára emeli a két költőfejedelmet, Dükit és VV Bécit. Szép volt, fiúk!


*a hitelesség kedvéért az eredeti helyesírást megtartottuk

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

16 hozzászólás Hey, paraszt! Fejtsük meg VV Béci és Düki közös dalát! bejegyzéshez

  1. Ez valami zseniálisan gáz, a mic-like rím pár frenetikus, a burkolt partiba vágás pedig egyenesen fantörpikus XD
    Ennél már csak az LMFAO Sexy and I know it klippje és szövege késztet facepalm-olásra :D

  2. azt a p***a mindenit.

  3. Volt egy érdekes hét a nyáron, amikor gyors egymásutánban jutott el hozzám a Rágógumi, Soerii & Poolek feat. Fluor – Nekem kukim van, és Kelemen Kabátban – Nyári dallam. Megrázó élmény volt. A fent elemzett mű jól illeszkedik e remekek közé. Amúgy valami dábtepp rész lehetett volna benne, az manapság mindenben van.

    A ferdeszemű gyerek meg ha mozgás közben komolyan lesérül, akkor mondhatjuk, hogy Düki-törés?

    Szeretném azt gondolni, hogy maguk az előadók sem gondolják ezeket komolyan. Olyan, mintha mind egy istállóból származna, ahol pár ember direkt azon gondolkodik, hogy minél gázabb alkotást hozzon létre.

    • Rájuk kerestem, meghallgattam, bár ne tettem volna…
      A Kelemen Kabátban mentségére szóljon, hogy saját bevallásuk szerint ők “a legmenőbb baromállat produkció az országban”. A még éppen hallgatható számukon érződik is, hogy viccnek szánták, de a többinél nem lennék meggyőződve, hogy nem gondolják-e komolyan :(

  4. Ezen sírva röhögtem! Egy élmény volt olvasni az elemzést! A Hunyadi keserűvíz hatásaival vont párhuzam ütött a legnagyobbat! :-)))

  5. :)
    Nos, Fluor kukiját és nuniját direkt hagytam ki, mert:
    1. a mai napig nem hallgattam meg a számot, mivel a Mizu egy EGÉSZ NYÁRON ÁT kísértett, és ettől eléggé féltem;
    2. Fluor direkt a baromkodásra épít, nem veszi magát komolyan -> a felsorolt előadók viszont nagyon is. Ez szignifikáns különbség azért.

    Düki-törés, looool!

  6. Eszter, Halenda-ismereteid milyen szinten állnak?:))) Örülnék, ha valaki azt is elmagyarázná ilyen szép elemző módon nekem:))

  7. Shit, ma felfedeztem a Halendát. OMG.

  8. Reblogged this on Marlowe's Place and commented:
    muszáj. kell.

  9. Feldobtad a napom, vagy maga a “költemény” tehet róla?

  10. Csak jelzem, hogy a kávé és botox költői mélységeit nem értettétek meg, habár az elemzés igazán zseniális, de látszik, hogy csak távolról figyelitek a szubkálcsört, ez ugyanis elég konkrét utalás az arc különböző nyílásaiba tolt, speed néven is ismert illegális,ám annál közkedveltebb ajzó hatású drog fogyasztására.

  11. magamat is helyesbítem: nem is speed, hanem kokain, más néven koksz. Ez a botoxban koksz sejtetés az egyetlen valóban érdekes mozzanata a műnek.

9 visszakövetés / visszajelzés

  1. Nyereményjáték: and the winner is…. | Eszter's Offtopic
  2. Őszinte vallomás: az X-Faktor értelmetlenebb, mint a Való Világ | Eszter's Offtopic
  3. Egy szülinappal még tartozom: 4 évesek lettünk « Eszter's Offtopic
  4. Az én vallomásom « Eszter's Offtopic
  5. Trollokról, pápákról, indulatról és bántásról – őszintén | Eszter's Offtopic
  6. Friss keresőszavak, új évad | Eszter's Offtopic
  7. 25 jel, hogy tinibulvárban nyomulsz | Eszter's Offtopic
  8. Az egyik legjobb dolog, ami a magyar könnyűzenével az elmúlt 25 évben történt | Eszter's Offtopic
  9. Drogbárót csináltam a világirodalom egyik legismertebb bántalmazójából | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .