Aktuális

Ön kinél bankol?

Nehéz a kurvát jámborságra fogni, de néha muszáj. Nagyjából öt hónapja erősen fontolgatom, hogy 13 év után otthagyom a jó öreg OTP-t, és a MagNethez igazolok. Még mindig nem döntöttem…

I love lóvé - kép: felsofokon.hu

I love lóvé – kép: felsofokon.hu

Két fő okom van a váltásra: egyfelől a saját pénztárcám, másfelől az erkölcs. Ami az előbbit illeti, természetesen zavar az OTP nem kicsit lehúzásra építő üzletpolitikája. Az, hogy a net számlacsomagom havidíja hol 599, hol 412, hol 1269 Ft-ként kerül listázásra; az, hogy elfelejtenek szólni, ha bármilyen szolgáltatás díja emelkedik; és persze az, hogy én szívok, ha ők hibáznak. Márciusban repülőjegyet vettem, és véletlenül kétszer zárolták ugyanazt az összeget: közölték, hogy jogos a reklamációm, de sajnos csak 3 hét múlva áll módjukban megszüntetni a zárolást, ám mivel a hitelkeretemet ez az akció kimerítette, azt is emelnem kellett, hogy ne addig se haljak éhen. Ezt kicsit erősnek éreztem, ahogyan azt is, hogy átlagosan havi 2500-3000 Ft-ért bankolok havonta. Az erkölcsi okokat talán nem kell bemutatnom: a normál bankok abból termelnek nyereséget – és adnak ki ebből röhejesen minimális részesedést -, hogy hitelkamatokat nyúznak le a népről, termelés nélküli fiktív pénzmozgásokkal. Közben pedig az ügyfélnek nincs beleszólása abba, mi történik a saját pénzével. Meg amúgy is, Zeitgeist meg minden.

Természetesen a MagNet, mint ún. újbank, ökobank, közösségi bank* vagy ahogy nevezzük, a két fenti gondot megoldja, ám rögtön elém tesz egy kihívást is: a koncepciójuk felelős, felnőtt pénzügyi magatartáshoz illeszkedő életstílust igényel, és nem tudom, én tartok-e már itt. Miért? Mert én nem nagyon hordok magamnál készpénzt, és megszoktam, hogy ötven-száz méterenként rendelkezésemre áll egy 0,10-0,25%-ért használható OTP-automata, ha valahol esetleg nem tudnék kártyával fizetni (ami mindig felbosszant), ezzel szemben a MagNetnek az egész országban mindössze egy tucat automatája van. Legközelebb a melóhelyem mellett és három villamosmegállónyira, Gyöngyösön pedig nincs egy se. További aggasztó tétel, hogy itt aztán nem lehet mínuszba menni, mint a sima bankoknál: és hát mit csinálsz, ha ott egy sürgősen kifizetendő vagy akciós tétel, és ott állsz egy fillér nélkül?! Az ATM-sztorival még meg lehet barátkozni, de ez a mínusztalanság nagyon aggasztó; a kiszolgáltatottság érzését ébreszti bennem.

Most elhatároztam, hogy júliustól, a nyaralás után tartok egy-két próbahónapot: megnézem, tudom-e tartani a havi 4-6 ATM-használatot, méghozzá úgy, hogy az első két nagyobb összeg felvétele a hónap elejére esik (az OTP és MagNet is az első tranzakciót adja full ingyé’, ez egy közös pont). Ezután figyelem, mi történik a mínuszokkal: 2010-ben nem volt mínuszom, 2011-ben egy hónap csupán, 2012-ben nulla, de most 2013-ban zsinórban 4 hónap becsúszott: repülőjegy (azzal nem várhatsz, mert két-három héttel később dupla annyi is lehet), új netbook (azzal sem lehetett tökölni, mert napi szinten használt munkaeszköz), futócipő (a 40 km-es túra előtt kellett) és egy családi projektbe is be kellett szállnom. Voltam bent MagNetéknél, és azt mondták, hogy hagyományos hitelük van, azt személyesen be tudom izzítani, ha szükség van hirtelen pénzre. Nyilván nagyobb összeget még nem költöttem soha, mint amennyit megkerestem, csak ugye a fizetés mindig a ledolgozott hónap végén vagy a következő hónap elején jelenik meg a számlán, és nem lehet/érdemes mindig addig várni.

Ha sikerül egy egészségesebb ATM-használatra szokni (sok-sok előtervezéssel, például azzal, hogy utánanézek, hogy a hely, ahol most Csakazékkal koccintani fogok, elfogad-e Erzsébet-utalványt, SZÉP-kártyát vagy bankkártyát, vagy muszáj kp-t felvennem), és feldolgozom azt, hogy a havi költéseim végesek (de legalábbis körülményes lesz pénzhez jutnom sürgős esetekben és vészhelyzetben), akkor egyértelműen váltok. (Oh god, az utóbbitól nagyon félek, de tudom, hogy ez is a felelős pénzügyi magatartás része, amiért cserébe a kényelmet kell beáldozni.) Sokkal nyugodtabb lesz a lelkiismeretem, és a bankolást is ki tudom hozni kb. 500 Ft-ból (havidíj 0-1000 Ft, ízlés szerint, mert alapítványokat támogatsz ezzel, bankkártya havidíj 200 Ft, netbank havidíj 150-200 Ft számlacsomagtól függően, netes átutalás ingyenes, de augusztustól 0,15%**, banki sms 25 Ft/db, ATM-használat havonta 2x ingyenes, utána sajátból 50 Ft, idegen automatából 250 Ft, kártyás fizetés itthon és külföldön ingyenes, mint a többi banknál általában).

Ó jaj, vajon felnőttem én már ehhez a koncepcióhoz?! Az egész a felelősségről, az előretervezésről és a türelemről szól, de a nyereség anyagi és erkölcsi szinten is hatalmas.


*ez fontos része a sztorinak, úgyhogy senki ne jöjjön azzal, hogy de hát van kb. 5 nagyobb bank több ATM-mel, ahol nincs havidíj, van viszont mínuszba futási lehetőség. Arról már nem is beszélve, hogy a 2025 db OTP-automatához képest a többi “nagy” banknak csak 130-176 automatája van az országban, tehát minden váltás alapjáraton brutális ATM-csökkenéssel járna, úgyhogy innentől a 13 MagNet-automata, ami most a Banco Popolare felvásárlása miatt 23-ra nő, tulajdonképpen nem jelent akkora különbséget.
**a tranzakciós adó miatt persze, ami egy állami döntés, nem csak a MagNetet érinti

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

31 hozzászólás Ön kinél bankol? bejegyzéshez

 1. Szerintem is baromi drága az OTP, csoda, hogy annyian ragaszkodnak hozzá :/ (Én CIB-párti vagyok, bár ki tudja, ha kiöregszek az ifjúsági csomagból vagy mi a csudából, utána mennyire fog tetszeni… :D)
  Hát most figyelj, veszteni nem veszíthetsz, legrosszabb esetben visszatérsz az OTP-hez, nem? :)

  • Bank, vagy más szolgáltató (pl. telefon) sajnos nem is tudok olyan céget mondani, aki nem az új belépőknek kínál óriási akciót és lehetőséget, hanem az évek óta tartó hűséges vásárlóinak. Mondjuk OTP-nél gyerek korom óta volt számlám. Soha nem írták, hogy ez ám a kitartás, amikor jobb lehetőségeid is lennének! :)

   • Igen , épp ezt beszéltük a minap: 13 éve van számlám, de még semmit nem kaptam a kitartásomért. :( A UPC-nél és a Telenornál is 2 évente új szerződést kellett kötni, hogy megérje. Ez valahol tök kiábrándító.

  • Jaja, de ha kipróbálom, először párhuzamos számlát fogok csapatni. :)

 2. Én is éppen váltok, annyiban előbb járok, hogy már a választott banknál is van számlám. Nekem anno sokat segített a választásban ez http://www.bankracio.hu/bankszamla-osszehasonlito/ és az ilyen bejegyzések kommentekkel: http://kiszamolo.hu/melyik-a-legolcsobb-bankszamla/ ,bár hozzáteszem, hogy ez sem kalkulál mindent abba, ahogy szeretném használni a számlámat. Eddigi tapasztalatam az íráshoz hasonlóan: az OTP rendkívül kényelmes megoldás az átlagnál több pénzért. Tényleg nem ajánlanám a váltást olyannak, akit igazából nem érdekel a pénzének kezelése rendszerezett és mélyebb formában. A pénzkivétel csak a kisebb gond, sokszor pont, hogy a betétel és a deviza, ami a gyenge pont. Egy a lényeg, elkapkodni nem szabad, és valóban érdemes hónapokig párhuzamosan futtatni a két bankot… Sok sikert.

  • Köszi a linkeket, az előbbit ismertem, az utóbbit nem. A párhuzamos futtatás a legbiztosabb tesztmódszer, az fix. Az a helyzet, hogy nincs két ember, aki ugyanúgy használná a bankot, ezért főként egyéni dolgokat lehet figyelembe venni csupán, más nem tud helyettünk dönteni.

 3. Hát eléggé nagy tájékozatlanságra vall ez a cikk.:)

  Nekem Visa kártyám van, bármelyik ATM megfelel..
  Havidíjam sincs, ingyenes számla, Axa. Annyi, hogy készpénzt nem lehet befizetni.
  Az atm használata kb 200 ft körül van. De nem szoktam használni, inkább utalgatok, az is ingyenes.

  • Voldi. A VISA nem a bank neve, hanem a kártya típusa. Mivel a cég kivonul az országból (http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/06/19/kivonul-a-visa-magyarorszagrol/), június 1-től nem választható, marad a MasterCard. A te VISA kártyád sem lesz használható hamarosan. Az Axa, mint bank pedig nem közösségi bank, és én – ha már váltok – azt keresek, tehát hiába remek opció számodra, én teljesen másról beszélek. Kábé, mint amikor egy vega mondja, hogy nem nem eszik marhát, és te disznóhús fogyasztására biztatod. :)

   PS.: Abban igazad van, hogy a VISA olcsóbb kártyatípus volt, mint a MasterCard, az OTP-nél, a Magnetnél és az Axánál is, de ez irreleváns. Megszűnik, és amúgy is maga a banktípus az, ami érdekel, nem a 100 Ft-tal olcsóbb kártya.

   (Ilyenkor tényleg nem vágom, hogy én nem fogalmaztam-e világosan, vagy te értettél félre teljesen valamit. Most úgy érzem, az utóbbi.)

   • Lehet, de te is félreértetted, nem banknak írtam a Visa-t.
    Nem biztos, hogy megszűnik
    “Kiss Endre a Napi Gazdaságnak adott interjújában ugyan nem adott egyértelmű választ arra, hogy kivonulnak-e Magyarországról, de ezt nem is zárta ki. ”
    Nem is a visa-t akartam kiemelni, hanem hogy ingyenes a számlavezetés. Az pedig, hogy közösségi bank.. hát hisz még valaki a mesékben? Demján meg a jótékonykodás.. :)

    • Azért ha már a bankok csak Mastert ajánlanak, annak oka van: valszeg nem születtek új szerződések, de a bejelentés a távozásról még nem hivatalos. Érthető is, üzleti szempontból buta dolog volna nem várni az utolsó pillanatig. Az is lehet, hogy még várnak valamire.

     (Amúgy ne érts félre, kívánom, h maradjanak, nem csak azért, mert olcsóbb, hanem mert a monopolhelyzet sosem egészséges.)

     Jótékonyság? Pont az az aspektus nem érint különösebben meg, mert máshol jótékonykodom. A fenntarthatóság, átláthatóság viszont nekem fontos szempont.

 4. Pedig ákcijóóós a személyi kölcsönünk, és remek biztosítást is tudok aktiválni a folyószámládon, a Net számlacsomagodról meg válts Simple-re :)

  • Miér’, az mit tud? Az a baj, hogy SEHOL nem találok táblázatot az OTP-s számlacsomik összehasonlításáról, és az OTP-oldalon sincs világosan leírva egyenként sem, mi mennyi. Ez nagyon zavaró!

 5. https://www.simple.hu/kellnekem

  nekem hivatalból van, de lehet h így táblázatba foglalva banktitoknak minősül :D
  fészen majd pm-ben megírom mi mennyi. holnap meg hétvégén nem leszek nagyon gépközelben, de jövőhéten hazahozom majd a cuccom és akkor megdumáljuk.

  • Oksi, ráér, de nagyon köszi. Valszeg pár hónap, amíg lecseng, mit is akarok (ill. mi az, amit reálisan mérlegelve be tudok vállalni, mert egy teljes életmódváltás k. komoly dolog), de addig végül is válthatok számlacsomagot, addig nem változik a számlaszámom, csak olcsóbban megúszom. Ez egy jó lehetőség!

   • Ha majd mégis az OTP-nél maradsz, ígérd meg, hogy ha a jövőben bármi óhaj-sóhaj, kérdés-nyűg van, engem keresel… :) persze, csak ha nincs konkrét ügyintéződ.
    Nem minden témában vagyok otthon, de bárminek utána tudok nézni/nézetni :)

    • Dehogy van konkrét, simán téged faggatlak majd, thx! :)

     Hirtelen lejönni a 2 naponkénti ATM-használatról most olyan lenne, mint amikor a heroinistának a napi 1 lövés után azt mondják, hogy mostantól havonta csak kétszer lehet… És a mínusz is… Megpróbálom visszafogni magam, de nem biztos, hogy én már ott fogok tartani fél éven belül, hogy heti 2-4 ATM-használat és soha semmi mínusz… Hónapról hónapra tök nagy váltás lenne, jól jön minden átmeneti megoldás… :D

 6. Nekem a havi keretem kb. fele van most kp-ban és fele kártyán és igyekszem kiegyensúlyozottan költeni. Ámbár azt se bánnám, ha egyetlen bank se lenne az életemben :) Szépen kiadnák kis borítékban, oszt kész :)
  De egyébként mindig tervezünk, hogy hol mit fogadnak el, ahol tudjuk az erzsit vagy a szépet használni, ott használjuk, míg ki nem merül.
  De az ATM-ekkel is úgy vagyok – mivel mátéval külön banknál vagyunk – mint a wc-kkel, mindig tudom, hogy az egyes városrészekben/plázákban hol a legközelebbi elérhető XD
  Legalábbis ha új helyre megyek, akkor guglizok, ha előreláthatóan szükséges lehet.
  De hogy mondjak vigasztalóbbat: egész Fehérgyarmat és vonzáskörzete (kb 30 falu) ugyanabba az 1 db gyarmati bankba kénytelen járni és az egész körzetben az az egy automata van :) Így külön trip a “bemegyünk az automatához”, ami 20 km-re van :)

 7. Én is váltottam, bölcsészkar által rámerőltetett Postabank-ERSTÉről etikusnak gondolt Raiffeisenre, és az maradt, de még MagNetre is. A MagNet öntudatot ad, az ügyintézők személyesek és empatikusak, 400 forintos számlavezetési díjat vállaltam, az általam és férjem által termelt nyereség tíz százalékának felhasználásáról épp most döntöttem, és gond nélkül használom az idegen ATM-eket (nem érdekel a költség), és igen, neked ott a József körúti! Csak biztatnálak. Lehetett kártyával fizetni, tele van külföldivel a hely, Zuckerberg is ott ebédelt a minap!

 8. Hogy segítsek a döntésben: szerintem a MagNet a leírt erkölcsi szempontok szerint majdnem ugyanúgy működik, mint az OTP, vagy bármelyik másik bank.
  1. “a normál bankok abból termelnek nyereséget, hogy hitelkamatokat nyúznak le a népről, termelés nélküli fiktív pénzmozgásokkal”

  A Magnet is. Meg bármelyik bank (közgazdászok, könyvelők forduljanak el, borzasztó primitívség következik) Egy bank erről szól, hogy a betétesek pénzét (amiért ad valami mütyi kis kamatot) kihelyezi hitelként, nagyobb kamatra. A két kamat különbsége a bank nyeresége. Ha nem elég nagy a különbség, a bank bedől. Ha elég nagy a különbség, a bankvezér Ferrariból eteti a pudliját bélszínnel.

  2. “Közben pedig az ügyfélnek nincs beleszólása abba, mi történik a saját pénzével”

  Hát, ha jól láttam, itt sem szólsz bele valami komolyan. Tény persze, már az is nagyon szép, hogy meghatározott területekre adnak hitelt, szóval pl. nem hitelezik meg egy vak indiai gyermekmunkásokkal induló szövőgyár létrehozását. Meg jó, persze, értem, olyan ez, mint a szavazás, elvi szempontból nagyon nem mindegy, hogy egyáltalán nem is szavazhatsz, vagy szavazhatsz, bár egymagában a szavazatod lószart nem ér. De ne galoppozzuk el magunkat, stratégiai döntésekbe nem szólsz bele. Nem teszik eléd a Netti Takarító Kft. üzleti tervét, hogy partvisra kér hitelt, adjunk-e neki.

  A tájékoztatás viszont ölég korrekt, reméljük, meg is felel annak, amit valóban csinálnak. Oké, ez már paranoia.

  Az olcsóság meg.
  Az OTP persze, hogy drága. Van neki úgy 400 fiókja (MagNet: 13), amikben dolgoznak az emberek. A helyiséget fenn kell tartani, az embereknek fizetést kell adni. ATM-je úgy 1700 (MagNet: nemtom, 13), ezt kell fenntartani, pénzzel feltöltögetni, javíttatni stb. Te ezt az infrastruktúrát fizeted ki a magasabb banki költségekkel.
  Az OTP-s olcsó bankszámla is erről szól (mint az önkiszolgáló bolt), mindent magad, uram. Ha mégis kell eladó (banki alkalmazott), fizesd meg. Hogy miért büntetésnek hívják, nem értem, biztosan nem futja drága marketingesre.

  Nekem is szimpatikus a Magnet, de ne feledd, ez is csak egy bank.

 9. Nekem is ez szokott kelleni bármilyen váltáshoz: “a nyereség erkölcsi szinten hatalmas”. Tudom h a Magnet is lutri még, majd kiderül. Mondom ezt évek óta kifelé kacsintgatva az OTPből. Ahol ahányszor bemegyek, mindig a fejüket csóválják értetlenül, hogy még mindig nem akarom elmozdítani nulláról a hitelkeretemet. Havonta max. 5x használok ATM-et. Lehet h készen állok a váltásra?
  Amúgy szívem szerint iszlám bankra váltanék. Ott ugyan nincs kamat, de valóban ingyenes a számlavezetés. Az iszlám u.is tilt mindenféle kamatot. A legközelebbi azonban sajnos Ausztriában van… De úgy látom egyre nagyobb az igény ilyen bankra is. Ennél jobban nem értek a pénzügyi részéhez, voltak itt előttem szólók, akik talán erről is tudnak vmit.

 10. Az iszlám bank ugyanez pepitában. Annyi csavarral, hogy csak pénzért nem lehet pénzt kérni, így belekeverik az áru (szolgáltatás-) forgalmat is. Magyarul pl. nem pénzt adnak a Netti Takarító Kft.-nek, hogy vegyen partvist, hanem a bank vesz egy partvist, majd azt a vételárnál drágábban eladja a Nettinek. Kb. mint egy lízing.
  Számlavezetési díj van (nincs, ha van kellő forgalom, de ezt pl. az Erste is tudja). Ott szolgáltatást veszel.

  Meg még sok más egyéb csavar van, tehát pl. a te betétedet nem odaadják a hitelfelvevőnek, hanem a pénzeddel beszállnak az üzletbe. A hitelfelvevő nem kamatot fizet, hanem az üzletrész arányában az üzlet nyereségéből részesedsz. Ha az üzlet buktás, te sem kapsz betéti kamatot (ami nem betéti kamat, hanem ajándék azért, mert besegítettél az üzletbe).

  Szóval szerintem az iszlám bank olyan, mint a kóser csirkepaprikás, a vége ugyanaz, csak közben sokkal több a tohuvabohu.

  • Értem hogy ez így nem az a közösségi bank amiről szó volt. De az a tovuhabohu mégis más minőséget ad – nekem – mint egy Erste vagy OTP. Mint a kóser – avagy halal – csirkepaprikásnál, van különbség, még ha nem is látható. Nem csak egy vágási eljárás, hanem Istennek ajánlják fel, adnak hálát. Ezt persze már embere válogatja, s a muszlim bankár nem aszkéta szerzetes – bár ki tudja -, de mégis a pénzmozgatások közepette neki nagyon fontos szempontokat kell figyelembe vennie. A szabályok között ott van az is, hogy ne közelítgesse a határokat. Mert aki közelíti, az jó eséllyel át is lépi. S az életével – mármint a túlvilágival játszik. De persze ember a hívő bankár is, nem lehet senkiben vakon bízni. S a bankok nem az én segélyezésemre jöttek létre.

 11. Igen, az ideológia is fontos. Illetve ha az anyagiakban (költségekben, kamatokban) valójában nincs sok különbség a bankok között, akkor már valóban tkp. hitéleti/erkölcsi-elvi kérdés, ki melyik bankot használja.

  Csak kötözködésképp kérdem meg, hogy az iszlám bank ha szeszgyárat nem is (mert azt tiltja a saría), de terroristasejteket támogathat? A másik, végképp szurkálódásképp, hogy egy nő nyithat-e egy iszlám bankban folyószámlát, vagy kell hozzá a férj/apa is?

  • :-))) A terrort tiltja az iszlám, akik csinálják, azok szándékosan (v lehet hogy túlbuzgóságból) félreértelmeznek vmit. Mint anno a keresztes haborúknál. Minden kioltott emberélettel el kell számolni. Ha a másik fél is harcol, fegyvert fog, akkor szabad csak. De ártatlanokat, pl. utcán sétálókat tilos. A másik kérdésednek utána nézek. De anno, amikor a Korán ki lett nyilatkoztatva, pont abban (is) volt forradalmi, h onnantól a nők is saját vagyonnal rendelkezhettek. Kötelező örökös részük lett, s a hozományuk is of course a saját tulajdonuk, amit keresnek, az is az övék teljesen. Vagyis a háztartás költségeit a férj egyedül állja. De hogy ezt a sok-sok pénzüket berakhatják-e férfi felügyelet nélkül a bankba, ezt a kérdést kicsit eltolom. De ha csak kötözködésnek :-) írtad, akkor lehet h Te tudod a választ?

  • http://hu.theislamicbanker.com/
   Találtam egy leírást a működési elvekről. Ez az elv. Egy HVG cikk szerint a gyakorlata még muszlim országonként is különbözik. Lehet a megengedett dolgoknak szabad utat adni az alapelvet mindig szem előtt tartva és folyamatos önvizsgálattal. És lehet látszólag betartani, megengedettnek csomagolva azt ami nem az. A hangsúly nem a tiltáson és megengedésen van persze, hanem az igazságosságon.

 12. Ah…! Jó, csak ezek a , khm, vallásilag túlbuzgó csoportok elég zajosak (=sok figyelmet keltenek), muszáj volt feszegetnem a témát. Nem mintha a nem iszlám bankok nem tudnának pl. pénzmosodaként működni vagy érdekes cégeknek-szervezeteknek kvázi hitelezni.

  Nem, nem tudom a választ. Egyébként felteszem, hogy igen (és ez most valódi információ nélküli spekuláció), mert ha a bank a saría megengedőbb értelmezése szerint működik, akkor beleférnek a nők is. A szigorúbb értelmezésbe meg maga a bank nem fér bele, akármilyen csűrcsavarral sem.

 13. http://hu.theislamicbanker.com/
  Egy link az elvekről. Ez az alapelv. A HVG egy cikke szerint ez a gyakorlatban muszlim országonként is különböző. Lehet a megengedett dolgoknak szabad utat adni az alapelveket folyamatosan szem előtt tartva, és lehet megengedettnek csomagolva azt ami valójában nem az. A lényeg persze nem a tiltáson és megengedésen van hanem az igazságosságon.

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: