Aktuális

És a szennyessel mi lesz?

1.

Szóval, az van, hogy Julcsinak összegyűlt egy halom szennyese, és napok óta képtelen rávenni magát, hogy kimossa őket, mert elromlott a mosógépe. Berúgja hát a sok retkes, büdös ruhát az ágy alá, hogy ne is lássa egyiket se. Egy ideig minden szuper, de sajnos pár hét elteltével szopóág következik, mert a cuccoknak egyrészt szaguk van, másrészt pedig Julcsinak egyre jobban hiányzik a kedvenc kötött kardigánja és a méregdrága, spéci futózoknija. Ezért káromkodik néha egy sort, esetleg sírdogál esténként titokban, hogy milyen szörnyű is az élet, amiért nincs meleg holmija és futásra alkalmas zoknija, de összességében véve azért jól elvan a világgal, mint a befőtt.

Aztán egyszer csak feltűnik a színen egy sokat látott próféta, aki a szószék – vagy még gyakrabban egy fórumfejléc, blogsablon – tetején  azt mondja, hogy és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók, meg az a fura kis izé… raf… raffiakötő állvány  drága tesó, igazából semmi közöd nincs ahhoz a rengeteg retkes, büdös ruhához, ami az ágyad alatt hever, hiszen te igazából egy szegény áldozat vagy, akinek elromlott a mosógépe, nincs pénze újra. És amúgy is, minden mosógép köcsög, csak addig kellesz, amíg öntöd bele a kurvadrága Calgont és az intelligens mosóport. Bojkottáljuk hát minden háztartási eszközt (a turmixgépet is, miért lenne kivétel?!) és sztrájkoljunk, amíg jobb nem lesz a helyzet, a mosónők meg haljanak korán!

A próféta szava nyomán sok ezer követő ugrik elő a semmiből, akik szeretik ezt hallani, mert ők is szanáltak már le pár Lehelt vagy Hajdút, és nekik is van otthon mosatlan szennyesük, meg pár csontváz a szekrényben. Julcsi pedig megnyugszik, hogy tök jó, ezek szerint ő nem hibás, nincs para. Az elromlott mosógéppel, sőt: úgy általában a mosógépekkel van a gond. Hónapokig kéjeleg az érzésben, hogy végre felébredt, szabad emberré vált, megértette az élet értelmét, a Zanussi élete rákfenéje, ki kell hát dobni a picsába.

És tudod, mit mondok? Valószínűleg így is van: a próféta jól beszél, meg kell szabadulni attól a selejtes, ócska, régi géptől, vagy éppen vissza kell küldeni a gyártónak azt a frissen beszerzett, de gyári hibás, zúznivaló vacakot, ezek a mai gépek már műanyagból vannak, egy-két év után mehet a kukába mind. Igen, a prófétának tökre igaza van: Julcsi egy jó arc, nem érdemli meg, hogy szenvedjen ilyen pitiáner szarság miatt, ami egyszerűen a kapitalista, fogyasztói társadalom  érzéketlen és erkölcstelen profitcentrikus irányultságából fakad. Egyetlen julcsi sem érdemli meg.

Igen, tök jó minden, csak egy gond van: mi lesz a retkes, büdös szennyessel? Mindig ez a kérdés, a rohadt nagy kérdés, hogy mi legyen vele. Ha már.

2.

És akkor egyszer csak előugrik a sarokból egy hívő lélek, aki azt mondja, hogy kidobni nem lehet, mert emlékeztet mindannyiunkat a múltra, szolgáljon mementóul egy életen át az orrfacsaró bűzzel együtt. Hurcoljuk magunkkal halálunk napjáig, sőt, utána is, mert hát mi nem tehetünk erről az egészről, ráadásul – és ez, lássuk be, vitathatatlan tény –  a mosógép nem kért soha bocsánatot, amiért orvul tönkrement. A köcsög, csakugyan.

Mondom én a Julcsinak, hogy szállíttassa el a roncsot, vegyen egy új gépet, vagy mossa ki a szennyest kézzel, de Julcsi ekkor vádlón rám néz, és ordítani kezd, hogy átmosta az agyamat Rhonda Byrne, a Cosmo EZO-rovata meg a New Age-szarságok, mert mégis hogy a retkes lófaszban képzelem, hogy egy ilyen trauma után vigyorogva tovább tud lépni az ember, mintha mi se történt volna?! És én őt megítélem, amiért szenved, mások hibájából, ártatlanul és kiszolgáltatottan, amikor hónapok óta nincs már egy rongya sem, amit felvegyen! Nem éltem én ezt át, nem tudom, mit beszélek, ne adjak neki tanácsot.

Hát Julcsi, én nem is adok. De nyilván már vágod, mi van: az is egy döntés, ha a szennyes ott marad, ahol most van. Csak akkor nem kell nyávogni, panaszkodni és hisztériázni, amiért büdös a lakás, és üresek a vállfák a szekrényedben. De te tudod…

kép: organicmommytoday.com

kép: organicmommytoday.com

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

25 hozzászólás És a szennyessel mi lesz? bejegyzéshez

 1. Ha megfigyeljük a létezést azt láthatjuk, hogy minden igyekszik a szennyesétől megszabadulni. Nézd csak meg a tengert, ahogyan partra sodorja a mocskot a menetrendszerinti dagállyal vagy akár az éppen aktuális időjárási frontot, ahogyan a szél kitisztítja a Kárpát-medence levegőjét! Mindennek van egy jól megfigyelhető megújulási, felfrissülési folyamata.

  Az emberiség ez alól kivétel. Az emberek nagy részének egyszerűen szüksége van a múltra minden formában, legyen az egy korlátozó hitrendszer – megideologizáljuk azzal, hogy hagyománytisztelők vagyunk – vagy éppen egy 15 éve hordott ruhadarab. Mindent toldozunk, foltozunk, ahelyett hogy kidobnánk a bánatba. Pedig minden, ami a múlthoz köt egyben vissza is húz. Egy kötél, béklyó, korlát, gát, akadály vagy nevezzük bárminek is.

  No mielőtt még kisregényt írnék éppen szombaton juttattunk el egy köbméter ruhát rászorulók részére (pedig nem is volt szennyes). Van néhány feleslegessé vált, de egyébként abszolút hibátlan és működő hardverem, amit tehetősebbeknek egy üveg borért, kevésbé tehetőseknek ingyen és bérmentve ezúton is felajánlok. Ja és egy 18 év alatt kb. 5 alkalommal használt zsolnai pillangó dekoros étkészlet az összes létező kütyüvel. Jelige: biztos megegyezünk!

  Ha a hozzászólás hirdetésnek minősül, akkor nyugodtan dobd a szennyesbe Vaddi! :)

  • Nagyon tetszik az észrevétel a természettel kapcsolatban: tényleg, így van. És hát hallottál már olyan fáról, ami sír a lomkoronája után ősszel?

   Van az emberben valami beteges, ahogyan ragaszkodni tudunk a traumáinkhoz. A fájdalom identitást ad. És a gyeplő nálunk marad közben, rajzunk áll vagy bukik minden. Elsősorban persze bukik, igen. Ezzel a fura ragaszkodással már pár évvel ezelőtt is foglalkoztam:
   https://barokeszter.hu/2011/07/16/a-fajdalomreteg-alatt/

   A cuccoktól meg jó megszabadulni. Bizonyos időközönként konkrét terápia ez az egész. :)

  • Szia!

   Az a Zsolnay-készlet érdekelne, rajongok a Zsolnayért. (Itt zárójelben megjegyzem, hogy a Hollóházit lecserélni Zsolnayra az nekem terápia, mert a Hollóházi piros színű, és anyukám kapta nászajándékba, és eme rosszul sikerült nász gyermeke volnék én.)

   Szóval ha volnál annyira kedves, és felvennéd velem e-mailen a kapcsolatot, nagyon hálás lennék, köszönöm!

 2. @goldeneye mik váltak feleslegessé? :) és milyen bort szeretsz?

 3. @kerepetra

  1. ASUS P5P800 alaplap
  2. AMD processzor (talán 2.4 GHz-es)
  3. Samsung HD080HJ 80GB/7200rpm/8M winchester
  4. LG GCE-8240B 24x10x40x CD író/olvasó
  5. Asus DRW-2014L1 DVD író/olvasó
  6. LC420H-12 MAX420 ATX tápegység

  Ami a bort illeti: minőségi és száraz. Bár az sem baj, ha egy kicsit nedves. :)

 4. Ó, úgy látom indíthatunk egy árverési aukciót is! :)

  @veragelencser

  Ki kell derítenem az email címedet vagy megírod? :)

 5. epic! – mondja a művelt magyar. :p

  Igen, a rendszer ilyen, igen, a mosógépek elromlanak, és igen, a szennyes folyamatosan termelődik. És igen, találhatok olyan mosógépet, amire 115 év garancia van, de nem kell soha igénybe venni, és önbepakolós, és önteregetős, és önszárítós, és önvasalós, és én észre sem veszem, hogy van szennyes vagy mi van vele – de ettől én most akkor megtanultam mosni?
  És kilépve a mosógép-analógiából, az én önjáró “gépemnek” vajon az a rendeltetése, hogy az én szennyesemet mossa? Neki nincs? Azzal mi lesz?
  Igen, rengeteg a szar “mosógép”, és szar “mosógép” nem kell. És igen, ha eltörik benne egy csavar, eldönthetem, hogy teszek bele új csavart, kipróbálom, azzal működik-e, vagy kidobom az egészet az ablakon.
  És ha jól akarom érezni magam a lakásomban, akkor az én dolgom, hogy ne kerülgessem tovább a bűzt meg a szeméthalmot, hanem nekifogjak és eltakarítsam – a mosógépet ez talán kevésbé hatja meg. Nem kell elfelejteni, hogy volt ott egyszer egy nagy kupac büdös ruha, és hogy az milyen érzés volt – de életem végéig a kupacon szenvedni és vergődni, nekem luxus.
  És igen, baromi fontos, hogy tisztában legyünk a “szarmosógép”-helyzettel, és a rendszerszintű okaival. Különben fogalmunk sincs, hogy mitől vagyunk szarul, és merre indulhatnánk el. De ez még nem a vége, szerintem nem.
  :)

  • Ezt kinek mondod, es miert? Helyezd kontextusba, kerlek!

   • Nem címeztem konkrétan senkinek, illetve akinek inge-gatyája, az majd magára veszi, gondolom, ha akarja, de nem szántam meghatározott személy(ek)nek.
    A “miért” és a kontextus: vicces módon, mielőtt idetévedtem elolvasni ezt a cikket, épp olyan problémákon töprengtem, amikkel kapcsolatos véleményemet aztán visszaigazolva éreztem részedről is a mosógépes eszmefuttatásban.
    Nevezetesen arra a problémakörre gondolok, mikor a vakságából (látszólag?) ébredőt valaki felhomályosítja, hogy a világ (valamely része) nem azért szar, mert a világ már csak ilyen, hanem mert (bizonyos) emberek, gondolkodásmódok, reakciók, társadalmi berendezkedések, kulturális beidegződések, stb. teszik szarrá. Innentől kezdve ő frankón elvan azzal, hogy a világ azért szar, mert a “rossz” emberek azzá teszik, a (hozzá hasonló) “jókat” pedig örök szerencsétlenségre és boldogtalanságra kárhoztatják. Azt a véleményemet akartam kifejteni, hogy – bár vitathatatlanul fontos, hogy tisztában legyünk bizonyos külső körülményekkel – , szerintem a változás mindig belülről és alulról indul meg, és ha beleragadunk a “világ szar mert ilyen” állapot helyetti “a világ szar mert bizonyos emberek szarrá teszik, és amíg ŐK nem tesznek valamit addig így marad” állapotba, azzal bár tettünk egy fontos lépést, még nem vagyunk az út végén, sőt. Innentől kapcsolódik az áldozathibáztatás és az egyéni felelősségvállalás szorgalmazása közti vékony (és sokak számára láthatatlan) határvonalhoz, amiről már te is írtál.
    Ha egészen konkretizálni akarom, akkor feminista, női egyenlőség, patriarchátus, stb. témakörben láttam mostanában ezt a jelenséget, így indítódtam erre a hozzászólásra. De kb. ugyanezt le lehetne vezetni pl. környezetvédelmi és még sok egyéb más témában is.
    Ha túlzottan belekavarodtam a mosógép-analógiába, és emiatt nem lett érthető a mondanivaló, akkor bocs. Egyébként nem lett érthető? Én nem tudom megállapítani, mert tudom, hogy mire gondolok. :D

    • Jaj, basszuskulcs, ez nem neked volt címezve, hanem az utánad szólónak, át is kopipéasztelem oda, bocsánat! Még az ágyból néztem rá a telóra, félálomban voltam! A te mondanivalód tökéletesen érthető volt! :)

 6. Nekem amiatt van egy kis hianyerzetem, hogy ugy tunik, marcius 9 ota nem tortent semmi jo veled.

 7. Ha kep is lesz hozza, tuti nem atlagos orom :) amugy is a boldogsag vilagnapja van

 8. Na ugy, na! :) Lajk :)

 9. Általában totál érzéketlen vagyok a metaforákra, de itt feltételezhetem a mosógép = párkapcsolat/férfi relációt?

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: