Aktuális

Holidayshaming: 20 karácsonyi beszólás, amiből egy téged is (s)ér(t)het

A bodyshaming és a kinkshaming után itt van a holidayshaming is – az utóbbit ugyan én találtam ki, de maga a jelenség létezik. Ők azok, akiknek a fejében olyan szigorú kép él a karácsonyról, hogy egyszerűen képtelenek feldolgozni, hogy más másképp csinálja/mondja/érzi, és az efölötti mély értetlenségüknek és irdatlan dühüknek feltétlenül hangot is kell adniuk.

A hol értetlenkedő, hol szarkasztikus humorral átitatott, hol pedig felháborodott holidayshamerek vélhetően az ünnepi szeretetáradat kényszerének hatására törnek ki: feszíti őket, hogy mindenki a maga módján érzi jól magát, másképp, mint ők. Ez év közben a kutyát sem érdekelné, ilyenkor azonban sok az idő, idegesítőek a rokonok, elég volt a főnökből, feszít a bejgli, ezért aztán ők előbújnak és megnyilvánulnak, általában a Facebookon:

 1. A tradicionalista: Én azokat nem fogom megérteni soha a büdös életbe’, akik már december elsején feldíszítik a fát, pedig nem utaznak el sehova. Hát hogy tehetnek ilyet?! A fát csak december 24-én délután lehet feldíszíteni, leghamarabb.
 2. A kényszeres igazmondó: Miért kell hazudni a gyereknek, hogy a Jézuska/angyalka/Mikulás hozza  fát? Ezért nem bízik később a gyerek semmiben, amit a felnőtt mond.
 3. A kötekedő: Mikulás, baszod? Az december 6-án volt!
 4. A gyanakvó: Mi az, hogy Télapó? Kommunista ez talán? Vagy zsidó?!
 5. A Facebookon fanyalgó: Két dolgot utálok. Amikor egész karácsonykor azon sír mindenki, hogy milyen rég volt már fehér karácsonyunk. A másik az, amikor arra ébredek, hogy mindenki úgy hisztizik a frissen esett hó láttán, mintha először látna ilyet.
 6. A trú: Azt mondjátok meg nekem, hogy mi értelme van a műfenyőnek? Az igazi megcsúfolása. Nem olyan a hangulata, engem senki nem tud meggyőzni az ellenkezőjéről. Hogy van már fenyőillatú olaj és gyertya? Ugyan, hagyjál már, kérlek!
 7. A természetbarát: Kivágni egy igazi fenyőt örökre? Ez milyen barbár dolog! Nem is értem.
 8. A kényelmes:  Meg a visszaültethető? Hát most májusig szedegessem a lakásból a tűleveleket?!
 9. A polnemkorrekt: Miért kíván ez itt nekem kellemes ünnepeket? Nem lehet kimondani, hogy KARÁCSONY, bazmeg?
 10. A tipikus: Gyűlölöm, hogy a karácsony manapság a pénzről szól. Mindenki eladta már a lelkét, és az emberek belegebednek a hitelekbe. A szeretet nem pénz dolga!
 11. Az énadómbólozó: Áll a kerületben/belvárosban/faluközpontban az égig érő fa, erre bezzeg van pénz! Az én adómból!
 12. A bűntudatkeltő: Amikor szedtek a halászléből, tunkoltok a töltött káposztából, felvágjátok a bejglit a jó meleg szobában a karácsonyfa fényeinel, gondoljatok azokra, akik ilyenkor éheznek és fáznak a sötétben.
 13. A jezsuita: Micsoda álszent dolog ilyenkor adakozni, amikor valaki egész évben tesz a szegényekre! Ilyenkor bezzeg van, aki ettől kell, hogy jobb embernek érezze magát.
 14. Az értetlenkedő: Én nem értem, miért kell belegebedni a karácsonyi sütés-főzésbe. Épp elég, ha van kaszinótojás és majonézes krumpli, az meg megvan max egy óra alatt.
 15. Az idegroncs: Ki vagyok borulva attól, hogy október közepétől hallgatom a karácsonyi dalokat a plázákban.
 16. A szigorú katolikus: A karácsony nem az ajándékokról szól. Ez a Megváltó születése, aki meghalt érted, a bűneidért. Szállj inkább magadba.
 17. A szigorú neopogány: Ez mindig is a fényünnep, a téli napéjforduló volt, ősidők óta. Csak a keresztények rátették ezt jézusos izét, pedig a csávó nem is ilyenkor született. A karácsonyfa is azért van, hogy a természetszellemek ne fázzanak kint a leghosszabb éjszakán, és velünk ünnepeljék a fény születését.
 18. A mélymagyar: Nem mondod, hogy harisnyába kapod az ajándékot? Hát amerikai vagy te?
 19. A sznob: Úristen, Reszkesssetek betörők meg Télapu? Áldatlan állapotban meg Junior? Hánynom kell a nyálas karácsonyi filmektől, ilyenkor be se lehet kapcsolni a tévét.
 20. A tagadó:  Ma is fél hatkor keltem, bementem dolgozni, lenyomtam a műszakot, ránk senki se gondol. Ez is ugyanolyan nap, mint a többi. Nem értem, miért kell ezt is felfújni.

És ez csak a felszín: 20-nál jóval többen vannak! Kiket hagytam ki? (Azokat direkt, akik kiakadnak, ha valaki 24-én délután internetezik, nem FÁT DÍSZÍT… csakhogy jobban érezzétek magatokat.)

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

21 hozzászólás Holidayshaming: 20 karácsonyi beszólás, amiből egy téged is (s)ér(t)het bejegyzéshez

 1. Na, én meg direkt nem írtam ki a fészre, hogy milyen unalmas már, hogy mindenki posztolja a bejglit. Merthogy a fanyalgás is milyen unalmas már. :)
  Boldog ünnepet! Vagy karácsonyt! :)

  • Az én lányom az “így még soha életemben nem szúrtam el” alpesi sípályát mintázó mandulatortámat küldte szét mindenki hibátlan hibátlan ünnepére válaszul ez egy őszinte torta szöveggel. Áldott békés ünnepet mindenkinek, kinek-kinek a saját elképzelései szerint!

 2. Azokról ne is beszéljünk, akik elvileg nem karácsonyoznak, de nem tudják kikerülni.. mint a jehovisták, zsidók, muzulmánok, stb. A mi “sűrűn-halal” környékünkön is villog minden, a kirakatokban coca-cola egyenruhás télapó integet, a pékségben a tunéziai lány boldog ünnepeket kívánt minden fatörzs-vásárlónak (itt ez a karácsonyi süti). Tavaly a szemközti katedrális előtt gépfegyveres katonák álltak az éjféli mise alatt, most idén nem tudom hogy lesz, de nem csodálkoznék rajta.
  (Közben a szomszédok kora délután óta üvöltő afrikai techno-válogatásra buliznak, kezdek unpici lenni.. ja, és én is internetezek most épp, pedig a karácsonyi menüt kéne főznöm. A gyerekek már megkapták az ajándékot, legóval van felszórva a padló.)

  • Multikulti környezetben emlékszem az első kérdés ilyenkor az volt: “Keresztény vagy? Akkor Merry Christmas!” :) nagyon aranyosnak találtam, nem is akarták kikerülni attól, hogy ők nem tartják. Ahogy én se igyekszem kikerülni hogy Ramadan Kareemot vagy Happy Eidet kívánjak nekik.

  • Sokan nem is akarják igazán kikerülni. Zsidóknak mondjuk kellemetlen (enyhén szólva), jehovisták alighanem többé-kevésbé istenkáromlásnak tartják, hiszen a Bibliából kiderül, hogy nem derül ki Jézus születéséről szinte semmi, tehát nem fontos – viszont az szinte biztos, hogy nem télen volt.
   Muzulmánokat aligha zavarja igazán, hiszen Jézus szerintük is rendkívül fontos, jelentős próféta volt, Isten igaz küldötte, bár a születését nem ünneplik semmilyen módon ők sem. Általában. Kivéve pl. az alavitákat. Mondjuk a legnagyobb karácsonyfát tavaly Dubaiban állították fel ;) De az nyilván turista-csalogató.
   Érdekes viszont, hogy a Távol-Keleten milyen komoly karácsony-kultusz kezd kialakulni, persze nem vallási alapon. Hanem, gondolom, fogyasztási alapon. De a karácsonyfa mindenesetre ott van.

  • Ja, zsidók: egy csomó zsidó tartja a chanukát is, meg a karácsonyt is. Pl. azon az alapon, hogy mind a kettő fényünnep. Vagy csak úgy, mert mind a kettő tetszik.

   • Egyetértek :) én is szeretem összeválogatni és testreszabni a saját ünnepeimet. Mondjuk a Ramadán nem lesz közte, mert annyit nem tudok éhezni.

 3. Jaj, hát hálás köszönet mindegyikért.

  Én a következőt utálom legjobban: rádióban panaszos hangon sápítozó riporter arról, hogy nem a vásárlásról kellene, hogy szóljon. Mindehhez megfelelő riportalany, persze.

  Meggyőződésem, hogy lényegesen sötétebb képet festenek a karácsonyról ebben is, mint ami valójában van. :-) Amúgy meg tülekedett plázákban a kutya! Mindent neten rendeltünk, időben. :-)

 4. Hát sajna én baromi jól szórakozom mindegyiken. A hetest leszámítva, mert azzal azonosulok. Mindegyikből van az idővonalamon és ez szerintem isteni, jobb mint ha csak uncsi két-háromfajta lenne. Ráadásul zömmel szenvedélyesek, nekem meg tetszik, ha megadják a módját, bármilyen meggyőződésről van szó :)
  Bár lehet, csak kicsit sok volt a Martini meg a vörösbor. és rájöttem, hogy mandarint is lehet facsargatni a vodkába. Ha nem jöttem volna rá, lehet sokkal kevésbé lennék toleráns :)

  • Hetes: persze, hogy barbár dolog, hát állítólag a germánoktól ered maga a szokás. De az örökzöldek tisztelete mindenképpen pogány szokás. És nálunk nincs 200 éves ez az ősi magyar hagyomány :D Kb egyidős a szintén ősmagyar mangalicával.
   Favágás: annyi értelmetlen célból vágunk fákat: papírnak, amiből karácsonyi csomagolópapír lesz, mintha az lenne az ajándék, vagy épp kereskedelmi szórólap (aztán nem gyűjtjük külön a hulladékot, ezért sokkal több fát kell kivágni, mint igazán kellene), vagy csak azért, hogy a helyén “bio” (muhaha) diesel, meg kozmetikai szerek előállítására való olajpálma legyen. Vagy hogy csökkenő lélekszámunk mellett nyilván rendkívül szükséges újabb lakóparknak csináljunk helyet. Miért pont a kifejezetten karácsonyfának (jó sűrűn) ültetett fenyők kivágása zavar? Amikből aztán vagy parkokba való mulcs, vagy simán tűzifa lesz? Vagyis lehetne, ha nem a háztartási hulladékos konténerekbe dobná az értelmes lény. De most már egyre többször azt látom, hogy tényleg külön gyűjtik.

 5. Nálunk a rokonok lepődtek meg azon, hogy amikor ma megérkeztek délután három körül, mindenki épp aludt. A nagynéném nézett, hogy hát hogy lehet karácsonykor délután aludni? Hát úgy, hogy fáradtak voltunk, tesóm az éjjel beteg volt, a párja virrasztott felette, mi utaztunk, anyu főzött, este sokáig beszélgettünk, így aztán mindenki ledőlt ebéd után.

  De olyan is volt pár éve, hogy karácsony másnapján ebéd után aludt el mindenki, az egész család, vendégekkel együtt. Mindenki ledőlt valahol, ahol helyet talált és szundított egyet. :) Akkor is az érkező rokonság csodálkozott el azon, hogy ilyesmi hogy lehetséges, vendégségben aludni… Hát, ha mindenki hulla, akkor ez lesz.

 6. Jajmán, azt hittem a mandarin-vodkához fogsz hozzászólni :)
  Nem tudom, valahogy élőlényeket nem tudok úgy nézni, hogy “úgyis csak arra tartják” vagy “úgyis csak azért született” nekem nem lenne vigasz, ha én születtem volna úgyiscsak arra. Mondjuk vega is vagyok, szóval következetes. a mangalicáknak is csak a hullott körtét hordtam, hogy szépen röfögjenek és vakarhassam a fülüket, de egyéb ambícióm nem volt velük kapcsolatban.

  • Nem, ez önmagában nem vigasz, hogy arra tartják, legfeljebb némi környezetvédelmi adalék. Ugyanakkor: hm. a fenyőt arra “tartják”. A káposztát meg arra, hogy megedd. A búzát is. A csirkét is, akkor is, ha te nem eszed meg konkrétan. Minden háziasított állatot és növény azért tartanak, hogy … A kutyát is azért, hogy a gazdájának legyen jó. Akkor is, ha persze egy kedvenc jólétére odafigyel a gazda, de jelzem, a jó gazda a haszonállat (és -növény) jólétére is, nem csak a kutyuska, cicuska, rózsácska, begóniácska jólétére. Szóval ha az a cél, hogy megedd, vagy az, hogy feldíszítsd, vagy az, hogy bútor/padló legyen belőle, nem nagyon látom, mennyiben különbözik.

   • “Ugyanakkor: hm. a fenyőt arra “tartják”. A káposztát meg arra, hogy megedd.”
    Azért az utóbbi pár fokkal értelmesebb cél. Nálam itt húzódik valamiféle tudattalan határ, bár nem éles határ – hogy ti. enni kell a túlélésért, fát kivágni csak azért, hogy pár napig ott legyen a nappaliban, luxus kategória minden szempontból, illetve: hiábavalóság.
    Ez akkor feltűnő nagyon, ha azt látod, hogy már karácsony másnapján(!) kidobja a szomszéd a még leveleit se hullajtó fáját. (A lakótelepen mindig akadt pár ilyen.)
    Ja, a szórólapok is dühítenek hasonló okból.
    Persze lehetne vitatkozni azon, hogy például a könyv ebbe a kategóriába tartozik-e. Olvasó emberként nem érzem úgy, hogy beletartozna, ugyanakkor ha globálisan nézzük, nagyon is.

    • Jaja, szóról-szóra így. Ez a “nem ünnep az ünnep fa nélkül, mert úgy tanultam gyerekkoromban” meg jajde kell a fenyőillat egy fenyő haláláért elég gusztustalan, na. Inkbb ne tanulja így senki mostmár gyerekkorában.
     Mindemellett ha valakinek szüksége lenne valamihez egy kb 25 méter magas fenyőre, vigye el bátran a kertemből. :) Van az az ok, aminél már indokoltnak érzem a fagyilkolást, még ha el is mennék közben otthonról, hogy ne lássam.

    • Egyet is értek, meg nem is. Az, hogy neked, vagy Matifának nem jelent annyit a karácsonyfa, hogy azért ki legyen vágva egy, az a ti ügyetek. Az, hogy nagyon sokan tényleg csak szokásból, megfelelésből állítanak fát, az valóban gáz. Kicsit olyan, mintha aki csak azért gyárt töltött káposztát, mert szokás, de igazából utálja/rosszul van tőle (Bilagit), és a lábos kétharmada végül a WC-ben, jó esetben a kutya gyomrában végzi.
     Szóval hogy nektek ilyen a véleményetek a karácsonyfáról, az rátok nézve jár következménnyel. De azt állítani, hogy a megevés értelmesebb ok a kinyírására egy növénynek, mint az, hogy valaki valóban élvezi, sokat jelent neki, ünnepi hangulatot jelent neki – ez szerintem óriási tévedés. Miért is van több értelme akkor szőlőt telepíteni azért, hogy bódító pia legyen belőle? Mert te szereted a bort? Vagy kakaó- meg kávécserjéket és fákat ültetni? Mert te szereted a kávét és a csokit? Vagy az evés-ivás valami magasabb rendű tevékenység, mint az ünnep például? Minden vallásos résztől függetlenül. Gyertyát gyújtani az ünnepi, vagy az sem rendes dolog, mert szegény méhek lépjéből készül, ha nem mindjárt marhafaggyúból (kivéve, ha büdös paraffin)?
     Nem lehet, hogy egyszerűen a saját ízlésetekről azt képzelitek, hogy az pont rendben van, és mindenkinek ilyen ízléssel kell rendelkeznie? Mert szerintem az, hogy könyv (ma, az e-könyvek korában), vagy egy ünnep részét képező karácsonyfa, egyformán lehet luxus is, hiszen nem arról van szó, hogy nem tudsz másképp olvasni, “csak” arról, hogy a könyv maga, mint nyomdai termék, amit lapozni lehet, illata van (igen, mint a karácsonyfának), valami pluszt ad mondjuk a monitorhoz képest.

 7. A jegyzőkönyvön ez fog állni: Barokeszterblog okozta fulladásos halál :D
  Kellett nekem teát inni olvasás közben.

  Imádlak :D :D :D :D

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: