Aktuális

Migrén: tapasztalatcsere áldozatokkal

Örülnék, ha hasznos és informatív cikket írhatnék a migrénről, de sajnos semmi okosat nem tudok mesélni, csak a saját tapasztalataimat. Azt sem szívesen teszem, mert a legjobb nem tudomást venni róla, de talán van pár sorstárs, aki erőt merít abból, hogy nincs egyedül. Kisóvodás koromtól időről időre előjön a migrén. Emlékszem, már kiscsoportos bulikon is előfordult, hogy haza kellett vinnie a szüleimnek, egy idő után már csak ledőltem egy üres szobában, és a dadusok hordták a borogatást meg cserélték a vödröt, ha nem értem ki időben a vécére. A dolog menete mindig egyforma: először kihagy a látásom, aztán furcsa, színes foltokat kezdenek táncolni a szemem előtt, mintha vakuba néztem volna. Negyvenöt percen belül jön a féloldalas, szúrós fejfájás, ami négy-öt óra alatt enyhül, amíg szakaszokban kipakolom a gyomrom tartalmát. A fájdalmas az, hogy akkor is csak a hányás segít, ha nem ettem semmit: ilyenkor folyamatosan innom kell a vizet, hogy legyen minek távoznia, a végére pedig őrületesen fájnak a gyomorizmaim. Négy öt óra után a fejfájás megszűnik és róka úr is odébb áll. Enervált és fáradt vagyok, mint aki napokig nem aludt.

Az elmúlt huszonöt év alatt, mióta a probléma fennáll, szerencsére több pozitív változás is történt:
– a rohamok most már sokkal kevésbé intenzívek és hosszúak, mint gyerekkoromban voltak (akkoriban megesett, hogy a háziorvosnak kellett átjönnie injekciós tűvel, hátha a gyorsan vénába juttatott fájdalomcsillapító megakadályozza a görcsöket és a hányást – ez soha nem történt így)
– a probléma már csak nagyon-nagyon ritkán jelentkezik, ebben az évben csak kétszer kellett szembenéznem vele
– noha évtizedeken át semmilyen gyógyszer nem használt, idén nyáron felfedeztem, hogy az Algoflex-M enyhíti a tüneteket (segítségével ha időben felfedezem a látászavart, egy óra alatt sötét szobában fájás és hányás nélkül ki tudom heverni a bajt – gond akkor van, ha éjszaka, álom közben jön a roham).

Mikor jön a baj? Egy időben naplóztam, de semmilyen rendszert nem fedeztem fel. Időjárás-változás, hőmérséklet ingadozás, menstruáció, stressz, rendszertelen életmód… ezek közül mindhez kötődik már migrén, de nem törvényszerű egyik sem. Sosem felejtem el, középiskolás koromban matekdoga előtt jött rám egyszer a para, végigrókáztam a folyosót, alig bírtak hazavinni. Egy hét múlva írtam volna a pótlást, és aznap reggel még a kollégiumban, messze a sulitól, jöttek újra a tünetek. Hét nap alatt két roham? Mindkettő matekdoga előtt? Ki fogja ezt nekem elhinni? Teljesen kiborultam, mert a tanárnő bízott bennem, és úgy éreztem, eljátszom a bizalmát.

Ma már persze rutinosan kezelem a dolgot, idén már csak két roham volt: egy áprilisban, a repülőtéren, a kollégákkal Svájcba menet. Imádok repülni, így nagyon idegesített, hogy végighánytam az utat, a többiek pedig azt hitték, biztos a repüléstől paráztam be. Nyugodt maradtam, becsuktam a szemem és felszállás után a gép farába húzódtam a fedélzeti hányózacskóval. Nem szép látvány, szűk helyen idegenek előtt pláne nem az. Azt is utálom, ha bárki is ott van velem ilyenkor. Mire Amszterdamba értünk (vicces kerülővel), szerencsére lecsengett a dolog, vidáman és megkönnyebbülten ettem a szendvicset, amíg vártuk a csatlakozást. Aztán most, péntekről szombatra virradóra egy újabb szenvedésem, ami miatt egy kellemes szombat délutáni programot is le kellett mondanom. Ha a roham már nem is tart órákig, utána ugyanúgy fél napig enervált vagyok és sajognak a hasizmaim.

Persze volt idő, amikor orvostól orvosig vitt a család, de semmi olyan elváltozást nem találtak a fejemben, ami magyarázatot adna a problémára. “Sajnos a migrénre még nincs hatékony gyógyszer” – tárták szét a kezüket az orvosok. Aztán az évek során forgalomba hoztak mindenféle csodaszert, de ezeket 24/7 kell szedni, amit én évi 2-4 alkalom miatt nem akarok bevállalni – vagy pedig egyáltalán nem használnak. Egyébként sem vagyok a gyógyszerek nagy barátja – a természetes megoldásokat preferálom, amíg lehet. Hosszútávon abban bízom, hogy a problémát sikerül magától kiszűrni az életemből: a rohamok száma évről évre csökken, talán teljesen el fog múlni egy napon. Abban is bízom, hogy az Algoflex-M segítségével minimálisra csökkenthetem a szenvedéseket addig is.

Akik ismerik a problémát, tudják, miről beszélek. Kíváncsi vagyok, milyen tapasztalatai vannak másoknak, illetve létezik-e olyan hatékony megoldás, ami az első tünetek jelentkezésekor elébe fut a gondoknak.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás Migrén: tapasztalatcsere áldozatokkal bejegyzéshez

 1. KissKrisztiii // december 12, 2010 - 02:03 // Válasz

  Nagyjából ugyanezek a tapasztalataim. Némi különbség, hogy nálam sajnos jóval gyakoribb a migrén, és a szimpla fejfájás is. Hiába a kivizsgálás, semmi kimutatható elváltozásom nincs. Drága gyógyszer van, ami hol lezsibbaszt/elálmosít, hol nem, hol használ, hol meg semmit sem segít. Majd holnap összeszedem magam, és leírom, mi mindent próbáltam, hátha neked, vagy a többi sorstársnak mégis bejön valamelyik “tuti” módszer. :)

  • A sima fejfájás nálam is előfordul, de azt általában egy mezei aszpirin megoldja. Azt mondják, annak fáj a feje, aki túl sokat agyal – lehet benne valami, ki tudja. Mióta igyekszem lazábban venni dolgokat és kevesebbet elvárni magamtól (nem volt könnyű :), tényleg csökkent a migrén-kvóta. Remélem, hamarosan az orvostudomány megtalálja a hatékony és elérhető megoldást.

 2. A tied a jobbik eset, én frontérzékeny migrénnel rendelkezem (meg is szoktam köszönni drága anyukámnak, hogy egy ezüst étkészlet helyett ezt adta örökségbe XD) és a legenyhébb verzió az ezer fős dobtársulat, a nagy kedvenc amikor cikázva lüktet.
  Azaz mondjuk elkezd a fejem jobb oldala fájni, aztán hátul egy kicsit, átmegy a baloldalra, végül lüktet egy kicsit elől is, na ilyenkor szokott az alap falfehérségem átmenni hullafehérbe, mókás mikor buli közben látványosan fehéredsz több árnyalatnyit.
  Mi az algopyrint használtuk, csakhogy mostanra kezdek immunis lenni rá, lévén az egy algo hat tíz perc alattból most már 2 algo talán hat másfél óra után fokozatig jutottam, úgyhogy most a Cataflam-ot tesztelem családi tanácsra, ott egy hat kb 20 után.

 3. Szomorú vagyok, hogy ennyi ember küzd ezzel a problémával. Nekem bizonyos ételektől/italoktól meg szagoktól lesz migrénem az időjárás mellett (ami hideg és meleg is lehet persze, hogy elérje a kívánt hatást :D). Leginkább ezeket próbálom kiiktatni, amennyire lehet, meg mentolos balzsamot szaglászok meg kenek a szemem, orrom alá, ha mégis kezdek rosszul lenni. Ha időben csinálom, akkor nem döglök meg tőle, de ha nem, akkor mindegy =(

 4. Együttérzek veled, nekem is van migrénem. Az oka nálam menstruáció, időjárási frontok, illetve a stressz, valamint ezek tetszőleges kombinációja. Fájdalom, hányás, hasmenés (a kettő együtt, egy időben nagyon buli) sőt hallucinációk is jellemzik, Régebben Apranaxot szedtem, de szép lassan sikerült lehoznom magamat róla – nagyon erős gyógyszer volt, használt, de túl nagyot ütött – és most elvagyok Saridonon, vagy Advil Ultra Fortén, vagy Algoflex Fortén, ha más nincs. A lényeg, amire rájöttem, hogy a kritikus napokon, amikor tudom, hogy várható, és érzem, hogy ott bújkál a kertek alatt, ne fogyasszak alkoholt (főleg bort ne) és ne egyek semmilyen fehér lisztes pékárut, kenyeret, vagy sütit. Ez utóbbiakat amúgy sem szoktam, de ilyenkor még jobban kerülöm őket. Persze néha így is beüt a krach, és ilyenkor az egyetlen módszer az, hogy időben be kell vennem a gyógyszert, hogy legyen ideje hatni, mielőtt hányni kezdek. Ha nem tudom benntartani, akkor bizony jöhet az ügyelet, meg az injekció. A legrosszabb az, hogy ha a fájdalmat sikerül is elnyomni, akkor is érzem, hogy valami nem oké, és teljesen szét vagyok esve. Kicsit olyan, mintha be lennék drogozva, (bár sosem próbáltam semmilyen tudatmódosító szert, mivel a tudatom amúgy is profi szinten módosítja önmagát ilyen alkalmakkor) és furcsa dolgok jutnak eszembe, meg ugye néha hallucinálok is. Ilyenkor nincs más megoldás, mint egy nap táppénz – szerencsére a melóhelyemen már megszokták, hogy van egy ilyen problémám.
  Mostanában iszogatok egy cickafarkfű kivonat nevű cuccost, ami természetes anyagokból készül, nem volt olyan erős a migrénem és kevesebb gyógyszert is fogyasztottam. De hogy van -e ok-okozati összefüggés, vagy csak átmeneti nyugalmi állapotról van szó, azt nem tudom…

 5. Hú, atyám… nem hittem volna, hogy ennyire súlyos esetek is vannak. Annyira durva, hogy az orvostudomány már mennyi mindenre talált megoldást, magyarázatot és gyógymódot, erre még mindig ennyien szenvedünk egy ilyen triviális, de ocsmány problémával!

 6. Hát, nem tudok sok tanácsot adni, mert én még nem találtam megoldást, de teljesen átérzem a helyzetet, mert iszonyatosan tudok kínlódni én is. Ráadásul én már követni sem tudom, milyen frontra vagyok érzékeny, mert össze-vissza kap el a migrén. Régen esős időben szenvedtem, ezért teljesen be voltak ijedve, amikor Angliába költöztem, hogy mi lesz velem, mert ott állandóan esik. Furcsa mód ott soha sem fájt a fejem esőben… most meg itt(hon), mint írtam, elvesztettem a fonalat. Múltkor kettős frontnál annyira fájt a fejem, hogy elsírtam magam a fájdalomtól. Olyan volt, mintha valami nagy súly lenne az agyamban-agyamon, zsibbadt a fél fejem, a szemembe is sugárzott már a fájdalom. A sok folyadék és egy fájdalom-csillapító segít valamennyire. Bár én ilyenkor néha arra gondolok, hogy belefejek valamibe, hátha elájulok és akkor legalább elmúlik a kín. :-)))

 7. a belefejek belefejelek lett volna…:-)

 8. névtelenülírninemmenő // december 21, 2010 - 03:29 // Válasz

  igen, ez ismerős sajnos :((((((((((((((

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. (Rossz) beteg vagyok « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: