Aktuális

Napi ezobazár, szellemgyógyász tanfolyam nélkül

Azért ennél az asztalnál a büfében betoltunk egy nembió és nemvegán forrócsokit és cappucinót

Úgy terveztem, hajnalban kelek, hogy eljussak a Natura Egészségnap délelőtti mozgásóráira, a zumbára, az aerobicra és a jógára – sajnos viszont elhúzódott az estém, így csak fél tizenegyre sikerült kihalászni magamat az ágyból. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy sport- és életmód guru lett volna belőlem, azért csendben megjegyzem, hogy csütörtökön korlátlan fogyasztású exkluzív céges bulin voltam, ahol húsz órától reggel fél ötig öntöttem magamba a triplarumos Cuba Libréket egyetlen lányként az öt fiú ritmusában (akik közül ketten arccal lefelé végezték), így egyelőre azért még nem kell egészségközpontot elnevezni vagy bioalapanyagú szobrot formázni rólam.

A Natura Egészségnap Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban szokott lenni, én most voltam először. Nagyszerű, hogy létezik egy rendezvény, amelynek keretében számos mozgásórán és előadáson lehet részt venni, emellett pedig van sok-sok termékbemutató, kóstoló és egyéb szolgáltatás is. Szintén remek, hogy a belépő csak 500 Ft-ba kerül, és ezért cserébe reggel 9-től este 19 óráig bármikor ki-be lehet mászkálni, mint egy fesztiválon. A Mátra Művelődési Központ kényelmes, tágas, könnyen megközelíthető, szóval ezért is piros pont jár.

Ami szerintem egy picit szerencsétlenebb döntés, az a programok időzítése és elrendezése. Lássuk be, hogy ilyen helyekre főként a háziasszonyok járnak, akiknek reggel 9-kor még korán van a zumba, mert épp ebédet főznek. A célcsoport másik része, a dolgozók és a diákok meg nem fognak hétvégén hajnali 7-kor meg 8-kor felkelni szabadidős program kedvéért, én sem tudtam rávenni magam erre. Javasolnám tehát, hogy a kezdés 13 órakor legyen, így mindenki kényelmesen meg tud ebédelni – ellenkező esetben legyenek egzotikus, vegán és bió kajastandok is, ne csak szendvicsek. (Egy jó csípős-fűszeres indiait örömmel betoltam volna jóga után a helyszínen.)

Igen, végül is csak a 11-kor kezdődő hatha jógára jutottam így be Muhari Ági sportoktató vezénylete alatt, ami sajnos 40 percre zsugorodott, mert reggel “a zumbás ember” – mindenki így nevezte – 15 percet ráhúzott az első órára, így nagy volt a csúszás. Nagy tömeg, csúszós polifóm, így aztán persze a legkezdőbb gyakorlatokat csináltuk (a keddi Iyengar-móka után nagyon nagy lett a mellényem, haha). Volt paschimottaszána is, amiben nem vagyok valami penge, bár május óta mintha egy picit közelebb lenne a fejem a térdemhez. Hiába, ez a póz a türelemről szól, amiből nekem egyelőre nincs túl sok… és ez látszik is.

A hastáncot meg a harcművészeti órákat ugrottuk, szétnéztünk inkább a vásárban. Mit szépítsük, már a bejáratnál komplett szellemgyógyász-tanfolyamot akartak nekem eladni, rögtön utána pedig mosolykártyákat 800, és mosolynaplót 1500 Ft-ért. Jó képet vágtam mindenhez, aztán megmasszíroztattam a fejem egy “habverővel”, ami állítólag biorezonanciával kelt jóérzéseket bennünk – nekem kicsit macerás és csiklandós volt, de legalább ezt is kipróbáltam. Vettem két doboz füstölőt, mert már elfogyott itthon a készlet, meg kóstoltam mézeket, sajtokat és biokolbászokat is.

Kíváncsiságból megnéztem pár fizetős szolgáltatást, a repertoár az ilyenkor szokásos volt: íriszdiagnosztika (5000 Ft/fő, két főnél 3000), kártyavetés (1000 Ft), jóslás (2000), grafológia (ennek nem volt kiírva az ára), életútelemzés, horoszkópkészítés, aurafotózás, Bach-virágterápia, tarot, satöbbi. Az igazság az, hogy sosem vonzott engem ez az ezo-bazár: a sok bizonytalan ember elmegy, hátha valaki megmondja nekik a frankót, miközben a válasz minden kérdésükre bennük van, csak hát azt azért munkásabb dolog kibogozni. Az instantmegoldás odaadni pár ezer forintot egy gurunak, aki rosszabb esetben még coldreader is (még rosszabb esetben hotreader, ugye). Persze lássuk be, még a leghitelesebb jós is maximum pillanatnyi érzésekre épülő tendenciákat tud mutatni, ráadásul kevesen vannak, akik ezt konstruktív formában képesek tálalni (nem befolyásolnak, nem utasítanak, hanem a lehetséges megoldások hatásait beszélik meg a kuncsafttal). A legtöbb látó nem jó pszichológus és életbölcsességgel se feltétlenül rendelkezik, a legrosszabb médiumok viszont kiválóan tudnak olvasni a látható jelekből, így bármilyen bóvlit képesek jó pénzért a vevőre sózni. Óriási, virágzó biznisz ez, mert a kor gyökerektől és hagyományoktól elszakadt embere kétségbeesetten keresi a kapcsolatot önmaga legmélyebb egységével és mindazzal, amihez ez az én tágabb értelemben kapcsolódik.

Az előadások közül egyik sem keltette fel az érdeklődésemet: asszem, már nagyon távol állok a statikus elméleti oktatás világától, én inkább a kiscsoportos, esetleg kétszemélyes diskurzusokat szeretem, bármiről is legyen szó. Néha eszembe jut, hogy jó lenne találni egy mestert, aki néha meglök, ha elakadtam, de a sorbanállás-után-tíz-perc-x-forint-féle instant, bazári megoldások számomra mindig is túl felszínesnek hatottak. Nem mondom, hogy egy húszperces tanácsadás vagy egy egyórás előadás nem lehet hasznos, de… nem nagyon találkoztam új megközelítéssel a témában az elmúlt tíz évben, a komolyabb megoldások azért mindezen túl kezdődnek. Been there, done that, azért köszönjük.

Mindent egybevetve, nem rossz kis rendezvény ez a Natura Egészségnap, csak legközelebb pár órával később kellene kezdődnie a mozgásóráknak: addig felőlem mehet a Biotron-lámpázás, az ezoterikus talpmasszázs és az angyalkártyázás a kommerszebb, koránkelő keresőknek, akik mosolyfüzetből puskázzák a nap mosolyüzenetét, mert maguktól nem jut eszükbe ilyesmi. Tisztelet a kivételnek, de azért mindig van egy abszurd bája annak, amikor az előadásfüggő ezomániás Elixír-olvasó lecsesz, mert a sok fehérliszt lezárja a koronacsakrádat, azután pedig félórát bosszankodik azon, hogy “milyen szemtelen minden mai fiatal” és “mennyire bolond az időjárás manapság”. Érted, megveszi a bőséghozó gránátalmalét kis kártyákra írt pozitív affirmációkkal a pénzről a bőségszemlélet jegyében, majd panaszkodik egy órát, hogy “tisztességes munkával ma Magyarországon csak filléreket lehet keresni” és minden “gazdag vállalkozó a kisemberek vérén hízott kövérre”.

Na, betolok egy kis vesevelőt egy pohár sörrel*, nektek meg áldás, béke, mosolygós csodaszép nap meg minden egyéb, természetesen nem csak kártyából jósolva vagy füzetkébe írva! :)


*jól hangzik, de a csütörtöki buli után pár napig most nem tudok szeszre gondolni, még sörre sem…
Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

3 hozzászólás Napi ezobazár, szellemgyógyász tanfolyam nélkül bejegyzéshez

 1. Látom, már Te is kipróbáltad az ilyen rendezvényt :) Én Kismaroson voltam egy ezo-napon még az év eleje felé, ami nem volt rossz, tekintve, hogy nem voltam egyedül (a legjobb barátnőmmel mentem, aki lélekemelő, és nem a lehúzós fajtából), és hogy sok tapasztalattal gazdagodtam, mint például a Moksa elixír hatását energetikailag, amiből én semmit nem éreztem… Szimplán azért, mert nincs rá szükségem, de aki tartotta az “előadást”, váltig bizonygatta, hogy “hárítottam”… De alapvetően jó móka volt.
  A mai napon egy szabadban vezetett ingyenes meditáción voltam – először is, fel kellett mászni egy dombra, és persze, hogy a legnehezebb utat választottam, de legalább megdicsérve éreztem magam… Majd olyan erős rezgések áramlottak körülöttünk, hogy többször ki kellett állnom a körből, mert (még) nem bírtam. Ennek ellenére jó kis “edzés” volt, és szükség is van rá, hiszen az “átlagember” ettől nagyon gyorsan kipurcan… (Szédülés, hányinger, összeesés kerülgetett még engem is.) Nem kell elhinni, meglátjuk, merre felé megy a világ… :)

  • Nem úgy volt, hogy szmogriadó van, és nem ajánlott szabadba menni? Itt amúgy mára óriási köd lett, és négykor már tök sötét. De a szabadtéri cuccok mind jól hangzanak. :)
   Erről a Moksa Elixirről már én is hallottam, de még nem próbáltam.

   • A szmogriadóról Kryon szerintem olyasmit mondana, hogy tiszta, és gyógyulni kívánó léleknek semmi sem árthat… Eszembe sem jutott erről mélázni (azt gondolom, az egó minősíti a szmogot is károsnak… ha nem tudsz róla, eszedbe se jut, és semmi bajod, ha meg tudod, akkor magadban azon kerreghetsz, hogy mi bajod lehet tőle… én két pulcsiban vágtam neki, szétfagytam meg minden, de ma nem úgy tűnik, hogy olyan nagyon megbetegedtem volna…), sokkal erősebbek voltak Kryon és a Hathorok energiái, meg aztán arany tóruszt csináltunk, ami szerintem ezerszer jobban védett a szmogtól, mint ha ki sem mozdulsz.
    A Moksa elixír azoknak segíthet, akiknek mindenképpen kell valami “anyagi” ahhoz hogy az energiákat észlelni tudják, vagy önmagukban gyógyulást indítsanak el. Lélekemelő barátnőmmel teljesen egyetértettünk abban, hogy nem “hárítottam” ennek az energiáját, hanem szimplán nem volt rá szükségem, ezért nem is fogadtam be.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Végre írtam a vonzás törvényéről, és ahogyan (nem) működik | Eszter's Offtopic
 2. Egy szülinappal még tartozom: 4 évesek lettünk « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: