Aktuális

A 888 az új tökéletes szám

Elindult a kormánypárti 444, és – tök kreatívan – az a neve, hogy 888.hu. Hogy kormánypárti, az nem baj: én az OXOX megszűnését is sajnáltam (bájosan amatőr volt szakmaiságában, de életszagú és szimpatikus a maga nemében, a Pesti Srácok kapcsán már nem érzem ezt az erős kémiát, egyszerűen untatnak).  Az viszont, hogy kicsit izzadtságszagú már az elején, inkább sajnálom.

Méghozzá centrális

Méghozzá centrális

Szinte előttem van az a szerkesztőségi ülés, ahol Habony csapata, G. Fodor Gábor vezetésével leült bréjnsztormolni, és kitalálták, hogy nagyon lazának, fiatalosnak, trendinek és menőnek KELL lenni (elképzelem hozzá a szerkesztőségi castingot is a régi, rátermett fidelitasos arcok közül, “a nagy neveket a frissesség megőrzése céljából egyelőre hagyjuk”, mondhatták), ugyanakkor a konzervatív, jobboldali, keresztény értékek életben tartása is fontos cél. Ez egy teljesen korrekt definíció amúgy egy nyíltan kormánypárti termék kapcsán, viszont egyelőre nincs sodró lendület, frissesség, sőt: egy kis hónaljszag is vegyül a nagy igyekezetbe.

A bemutatkozás – Mi az a 888? – rögtön a Bibliával (és a Koránnal…) indít, amit keresztény számmisztika követ: “A keresztény misztikában a 888 a tökéletes szám: Jézus, a keresztség és a megváltás jelképe. A 666 pontos ellentéte, a gonosz feletti győzelem száma”.  Érdekesség, hogy a szerkesztőség állításával ellentétben tökéletes számnak nem a 888-at szokták nevezni, hanem a 999-t. A 9 misztikus szám, bármilyen számot szorzol meg 9-cel, a számjegyek összege mindig 9 marad, a test-lélek-szellem hármasság háromszorosa, és a híres 666 ellentéte, elvégre a három 6-os megfordítva három 9-est ad. Oké, ez bizonyára játék, paródia, elvégre a piaci konkurenciaignorálás jegyében nem mondhatják ki, hogy a 444-re akarnak ráverni, rögtön egy duplázással.

Tarlós István mindenesetre kimondja. Az első videóinterjú – a nagyon kúl Ki a faszagyerek? címmel – Budapest főpolgármesterével készült, aki elég nyílt üzenettel indítja útjára a 888-at: kívánja, hogy “kompenzálni is tudják, amit kompenzálni kell”. Ebben azért van valami szánalmas: az a fíling, amikor az új pároddal azért vagy látványosan boldog a Facebookon, hogy az ex szenvedjen, mint a kutya, és közben a közös ismerősök pirulnak, amikor erre vered a melled. Ez a fajta mástól függés, más általi öndefiníció ilyen mértékben a szánalomfaktor mellett már csak azért is bizarr, mert Habonyéknál a pénz és a paripa, állami hirdetésekből és kormányközeli cégek promóciójából akár a 444-től függetlenül is meghatározhatnák önmagukat. (Van kommentelő, aki a videó alatt a  tegezős formát is kifogásolja, de az egy ilyen mikutyánkkölyke-nexusban természetes: inkább az a zavarbaejtően modoros, ahogy Vágó Gábor az Átlátszón publikált interjúban magázva cseveg Hadházy Ákossal, és közben tudod, hogy nyilván soha nem magázódtak az életben, ez csak egy retorikai fogás Vágó újfent civil mivoltjának érzékeltetésére.)

Azért van hasznos tartalom is: menekültügyi kisokos (arról, hogy milyen fair a kormány, ha a migráns betartja a törvényeket), gondolatok a népvándorlásról és a multikulturalizmusról, Európa valódi elrablása címmel, ahol a vezérgondolat nagyjából annyi, hogy “a multikulturalizmus megbukott“, ugyanez – “a multikulti megbukott” – még egyszer elhangzik a Nyolc bekezdés a népvándorlásról című opuszban is, bár ott csak a második pontban: az első a nagyon drasztikus Vagy ők, vagy mi, amivel kicsit azért túltolták ezt a vonalat. Komplett rovatot is szentelnek a témának, Közeleg a tél címmel. Értjük, ugye? Közeleg a tél, meg fog fagyni mind, aki útra kelt.  A rovatcímek, vagy inkább címkék amúgy viccesek: a szabadidő-kultúra szekció például nemes egyszerűséggel csak a Szabad vasárnap címet viseli. Értjük ezt is, ugye? A kormány tette lehetővé, hogy ezen a csodálatos napon mindenki pihenhessen, és olyan lendületes, fiatalos, trendi dolgokat csinálhasson, mint például az 5 kihagyhatatlan raplemez meghallgatása, Hollywood vámpírjainak megtekintése, de van átfogó sorozatkritika és CSÖCS is. A többi a többi kontentet egyelőre nem néztem, de igazából a trollkommentek adják el az egészet.

Olyan ez egy kicsit, mint Eörsi Mátyás kirohanása Szily cinkes publicisztikája ellen a Magyar Narancsról: nem az a baj, hogy nem értek egyet az orbán-a-fasiszta-mi-vagyunk-az-út-az-igazság-és-az-élet dékás szemlélettel, hanem az, hogy Eörsi láthatóan nem érti az írást átható finom erkölcsi nüanszokat, ráadásul míg Szily Laci posztja egy sodró erejű, erős publi, Eörsié olvashatatlan, száraz PR-szöveg egy általános iskolás fogalmazási szintjén. Egyelőre ez a bajom a 888-cal is: lehetne ez jobb is abban, amit csinál, mert így inkább rajtuk mosolyog az ember, mint velük, és közben néha összeszorul az ökle.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

19 hozzászólás A 888 az új tökéletes szám bejegyzéshez

 1. A keresztény számmisztikában a 999 nem kicsit azért a tökéletes, mert a 666 fejre állítva: következésképp csak a középkor legvégétől lehet ez igaz, az arab számok elterjedésével. Ellenben: a 666 azért gonosz szám a ZSIDÓ (kabalisztikus) számmisztika szerint, mert a 6 épp eggyel kisebb a tökéletes 7-nél, és ez háromszor, az maga a gonosz szám. Pontosabban kifejtik, de nem tudom.
  A 9 NEM prim szám, az 1, a 2, a 3, az 5, a 7 után a 11 a kovetkező prim szám ;)

 2. És káromkodás a cikkekben, oda nem illő, többségében indokolatlan esetben. Kaptunk egy Bayer Zsoltit huszonévesre plasztikázva.

  • LOL, a Zsótival is az a fő baj, hogy annyira kiszámítható. Dögunalom. Egyszer lepne már meg, legalább a Szőnyi szokott néha.

   Mit gondolsz, kiemelkedik valami szórakoztató egyéniség ebből termékkategóriából?

   • Nem, pedig tényleg kéne már egy igazán jó jobboldali újságíró. Egyébként szerintem Zsóti jobban fogalmaz (bár a tartalom miatt ritkán bírom végigolvasni amiket összeránt) Szilárdnál, utóbbinál már nem csak a tartalom untat, hanem a forma is.

    1. Tehát
    2. hogy
    3. mindent
    4. pontokba
    5. kell
    6. szednie.

    És azért ez szerintem nem a fogalmazási készség csúcsa.

    • Formailag Zsóti jobb, de Szilárd tartalmilag színesebb. Stefka is unalmas. Most azon gondolkozom, ellenzékben jobbak voltak-e, de nem. Kéne egy karakter.

 3. Csak beleolvastam 2 cikkbe és felcsesztem az agyam. Különösen azon az erőltetett jópofizáson, hogy “Merkel anyó megaszonta” Srsly?

 4. Még jó, hogy nem 666…

 5. Nekem egy szó jutott róla eszembe, “hányás” :( Talán az a baj, hogy öregszem, a túlburjánzó giffekkel önmagában el tudnak kergetni.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. 10 gyakori tévhit a liberális “mételyről” | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: