Aktuális

Megérkezni

SMariaRekanak, születésnapjára szeretettel

Ezt nyáron fotóztam, de az érzés ugyanaz

Amikor egy kézzel megfoghatatlan, szóval leírhatatlan spirituális élményért három országot stoppoltunk végig mínusz tíz fokban karácsony másnapján, katartikus élmény volt végül a megérkezés. Az aréna vécéjében, ahol arcot festettünk elalélt és kialvatlan fejünkre és belebújtunk a koncertre hozott ruhákba, többször is ránk szólt a takarítónő, hogy ne vihogjunk olyan hangosan, más emberek is vannak körülöttünk. Nehéz volt az út, mert egyikünk sem stoppolt még, és rögtön több országgal kezdtünk: két lány két hátizsákkal, akadt olyan határ, amin gyalog sétáltunk át. Karácsony volt, órák teltek el úgy, hogy senki nem járt az úton, és megfelelő földrajzi rálátás és releváns helyismeret nélkül nem zárhattuk ki azt sem, hogy esetleg az Európa-térkép másik sarkában kötünk ki... vagy ami még rosszabb, későn érkezünk. Csikorgó hideg volt, lefagytak az utak, téli napforduló, háromkor már sötétedett... soha nem fogom elfelejteni, ahogy ott álltunk az autópálya szélén, Németország közepén. Voltak pillanatok, amikor arra gondoltunk, hogyan fordulhatnánk vissza.

Gyakran eszembe jut az érzés, amikor megérkeztünk. Katartikus boldogság, testen túli extázis: a felszabadult tudat, hogy nincs lehetetlen, ha valamit akarunk és teszünk is érte. Most már tudom, hogy azon a napon nem csak három országhatárt léptünk át, hanem a saját határainkat is: nem számított a múlt (átfagytunk, éhesek voltunk és nem volt pénzünk) vagy a jövő (azt sem tudtuk, hol fogunk aludni vagy hogyan jövünk vissza), egyedül a jelen hatolt át a tudatunk rétegein. Őrültség volt az egész, de pont ez volt a lényeg.

Furcsa volt látni azokat az embereket, akik a szomszéd utcából jöttek. Szebbek, frissebbek és jobban öltözöttek voltak, mint mi, de fogalmuk sem volt arról az önfeledt, könnyű, vegytiszta boldogságról, amit akkor pótszer nélkül, tiszta fejjel éreztünk. Természetes, magától értetődő hétköznapnak vették az élményt, ami számunkra a különleges és hosszú út utáni beteljesült megérkezés volt. Bár minket csak a diákélet pénztelensége vezérelt, akkor értettem meg, miért indulnak a hívők időről időre különféle zarándokutakra. Fontos a spirituális töltekezés a helyszínen, de talán még fontosabb maga az út, ami odáig vezet.

Eltelt öt év a “zarándoklat” óta, de most is gyakran eszembe jut, ha nehéz helyzetben találom magamat és úgy tűnik, a cél elérhetetlen távolságra van tőlem, míg mások aranytálcán kapják meg mindazt, amiről én csak titokban merek álmodni: azok, akik helyben vannak, sokszor észre sem veszik a helyzetükből fakadó szépséget, szabadságot és lehetőséget. Azok viszont, akik hosszú és nehéz utat tesznek meg a célig, sokkal, de sokkal boldogabbak akkor, amikor végül megérkeznek. Már csak ezért is érdemes elindulni…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

7 hozzászólás Megérkezni bejegyzéshez

 1. “Fontos a spirituális töltekezés a helyszínen, de talán még fontosabb maga az út, ami odáig vezet.”- IGEN…

 2. Ez nagyon szép volt.

 3. Világosi Niki // december 14, 2010 - 06:06 // Válasz

  Szia ! Kérdezni akartam, hogy a könyveteket hol lehet megrendelni, mert nagyon kíváncsi vagyok rá ! :-) Niki

 4. Niki, mail ment. :)

 5. Nagyon-nagyon köszönöm, meghatódtam, na… :-))) Sokszor elolvastam, nagyon sokat ad ez az írás nekem. Ha nem haragszol, most megszegem a copyright jogokat és ellopom, persze csak magamnak mentem le, meg az utókornak :-), hogy az unokáim is lássák majd, hogy nekem ilyen szépet írtak a születésnapomra. Imádlak, Te, mátragirl, szőlőtőkehercegnőm.

 6. A könyves kérdést én is feltenném, mert nézegettem neten, de sehol nem láttam, hogy meg lehetne rendelni, és mivel nagyjából majdnem elolvastam a korábbi bejegyzéseket, most már a könyvre is kiváncsi vagyok :D.

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. Buli van: harmadik születésnapját ünnepli a blog | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 2. A harmincadik születésnap | Vergiftet – Eszter's Offtopic
 3. Just your typical out-of-body élmény, avagy a tértelen, tiszta tudatfeletti és a VHK-dolog « Eszter's Offtopic
 4. Az útról | Eszter's Offtopic
 5. VNV Nation – nem igazán beszámoló, inkább sztorizás | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: