Aktuális

Kedvenc blogjaim a világ minden részéről – a szokásostól eltérő életmód

fotó: adorabatbrat

Hűha, már jó régen nem készítettem blogajánlót. Pedig igazán jó móka, szeretem bemutatni azokat a szuperkúl, érdekes, színes, változatos naplókat, amiket éppen a legszívesebben olvasok. Vigyázat, mind nagyon különböző - még szerencse, hogy remekül tudok kötni. A közös nevező mindenesetre az átlagostól eltérő életforma lehetne talán...

Adora BatBrat
Svédország

fotó: adorabatbrat.blogspot.com

Általában nem érdekelnek a divat-blogok, de Adora BatBrat oldala több ennél. Svéd alternatív modell, sminkes, stylist, igazi oldschool electrogoth – az én világom, tudjátok, X-TRA-X, M’era Luna, WGT meg ami kell, a zenéimmel. Adora idén betölti a harminckilencet (először azt hittem, egy évjárat vagyunk), huszonkét éve él a férjével, három nagyon szép és okos gyerekük van (két lány, egy fiú – it ust be tons of fun). Tetszik az a vidámság, talpraesettség, humor és életigenlés, ami a vagány csajsziból árad, és tiszteletreméltó a tudatosság, amivel a külseje tökéletesítése még boldogabbá teszi.

Sajnos sosem voltam igazán divattudatos, remekül elvagyok egy topban és egy egyszerű szoknyában is, délelőtt pedig húsz perc alatt elkészülök. Vonzó opció a fűző, a csipkekesztyű meg a lakkszoknya, meg is tehetném, hogy így mászkálok (elvégre a kreatív szakmákon belül is a tiniipar adja a kenyeremet), de… be kell látni, én nem az a típus vagyok, aki napi két-három órát tölt a tükör előtt, és persze az is zavar, ha megbámulnak. Jobban szeretem a természetes dolgokat, de ettől még nagyon jó nézni, ha valaki a külső és a belső szépséget ilyen harmonikusan képes megélni.

Iwed
Indonézia

Nézzünk még egy gótot – a világ egy teljesen más tájáról. Mindig is érdekelt, hogyan működnek a különféle underground szubkultúrák a világ különféle tájain, különösen azokon a területeken, ahol a vallás is több ember életének fontos része, mint nálunk. Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, és ennek ellenére mégis élénk punk, goth és metál színtér működik errefelé (azért érdekes mindez, mert a Korán szerint csak az a zene megengedett, amiben csak dob van. Oké, hogy ettől a punk nem áll túl messze, de akkor is).

Iwed a darkság metálosabb oldaláról közelít, de vannak közös kedvenceink is. A férje death metálos arc, és ő is énekel egy goth metal zenekarban. Tetszik, hogy nagyon kreatív, határozott csajszi, igazi lázadó, mindenről van véleménye, ugyanakkor nagyon erősen jelen van az életében a hagyománytisztelet és a hit. Ez a kettő együtt – pláne, ha harmonikusan ér össze – mindig is elkápráztatott. Az eredetiség, a kreativitás és a különbözés nem zárja ki az alázatot és a hagyományok tiszteletét.

Nice Jewish Girl
USA/Izrael

fotó: blog.mayaescobar.com

Nemrég fedeztem fel ez a blogot: sajnos már nem igazán aktív, de így is nagyon érdekes és tanulságos olvasmány. Adott egy ortodox zsidó lány, aki úgy nőtt fel, hogy nem hisz semmilyen érintésben, ami férfi és nő között házasságon kívül történik. Harmincnégy éves volt a lány, amikor először írt férjkereső dilemmáról és szexuális túlfűtöttségéről, ma már negyven: sajnos még mindig nem talált párt. Nehéz helyzetben van, hiszen a vallásos emberek 18-22 évesen házasodnak, ő pedig olyan férfit keres, aki hozzá hasonlóan intenzív hitéletet folytat.

A legérdekesebb a blogban az, ahogyan egy frum, vagyis az ortodox zsidó szabályokat maximálisan követő nő megveszi első vibrátorát, leírja, hogy fogadta el egy férfi fizikai közeledését és élte át az első csókot, és milyen értelmetlenné válik a tóra, amikor nincs kivel megosztania az életet. Működhet az érintetlenség, szüzesség évtizedeken át a hit erejével vagy ezt a szabályt a tizen-huszonévesen házasodók számára találták ki? És egyáltalán: spirituális értelemben van értelme egyáltalán az ötezer éves szabálynak? Végtelenül filozofikus, lebilincselő írások sok-sok humorral és önkritikával egy teljesen más kultúrából – érdemes benézni a Nice Jewish Girl-höz.

Fattractive

Egyiptom

fotó: The Egypt Site

Fattractive hasonló gondokkal küzd, mint a Nice Jewish Girl: nem talált még férjet egy olyan kultúrában, ahol mindenki házas húszéves korára. Persze ez a lány nagyon más, mint amerikai zsidó sorstársa: még harminc alatt van, az egyiptomi felső tízezer sarja, a világ legjobb egyetemeinek egyikén tanult, vezérigazgató egy igen komoly cégnél. Rengeteg pénzt keres, sokat utazik, bejárta az egész világot, rengeteg barátja van a világ minden részéről – ennek ellenére mégis istenfélő, gyakorló muszlim maradt.

Perifériára került a 70 millió analfabéta országában: nem talál olyan társat, aki iskolázottságban, rangban, vagyonban és intelligenciában a nyomába érne ugyanakkor hozzá hasonlóan vallásos lenne. “A Cambridge-en végzett srácok nem vennének el egy lefátyolozott lányt, őket a bulik, a márkás ruhák és a gyors sportkocsik érdeklik inkább” – írja. Szívesen elmondanám neki, hogy jobb lenne, ha a pénz-rang-végzettség kérdést ő is félre tenné, és inkább a közös értékrendre fókuszálna: de Fattractive blogja pont azért ennyire érdekes, mert bemutatja az egész huszadik-huszonegyedik századi egyiptomi társadalmat. Egyszerre imádja és gyűlöli a hazáját, a kultúráját – mégsem tud szabadulni tőle.

Mama, I Married a Masri
Ausztrália

Igazi ír-ausztrál csaj, aki egyiptomi férjet választott magának. Ange klasszikus jobboldali katolikus családból jött, aztán huszonegy éves korában muszlim lett, nem sokkal ezután pedig megismerkedett leendő férjével. Ange nagyon szókimondó, poénos, határozott lány, akinek megvan a véleménye a dolgokról… amiket legtöbbször úgy ad elő, hogy visítva röhögök.

Gyerekkorom óta nagyon érdekelnek azok a élettörténetek, amikor valaki óriási változáson, váltáson ment keresztül kulturális, életmódbeli, vallási, spirituális értelemben. Legalább hússzor láttam már a Rocktérítőt, és imádom, amikor “Jim Morrison” (na jó, Pajor Tamás) megtér. Nem számít, hogy én nem vagyok vallásos, maga a vallás lebilincsel, bármilyen formájáról is legyen szó.

Nos, ez most épp öt nagy kedvencem volt a világ különböző sarkaiból. Igyekszem legközelebb hamarabb jelentkezni blogajánlókkal, megint csak más koncepció mentén.

Nektek vannak kedvenc blogjaitok, amelyeket érdemes lenne itt megemlíteni?

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

4 hozzászólás Kedvenc blogjaim a világ minden részéről – a szokásostól eltérő életmód bejegyzéshez

 1. Jah, van egy csomó, csak még nem gondoltam rá, hogy blogajánlót írjak róla, néhány ki van téve blogrollba, de azt sem frissítettem már egy ideje.
  Asszem majd valamikor én is ajánlok párat, de most éppen nincs koncepció a fejemben – anélkül meg profizmus híján kicsit nehezen alkotok :P

 2. http://japanban-blog.madu-kapu.com/
  Egy ismerősöm csinálja, magyar srác aki Japánban alapított családot, mindenkinek ajánlom akit érdekelnek a tokiói hétköznapok egy magyar szemén keresztül. A nagy földrengéskor készült bejegyzésekért külön érdemes lapozgatni, hátborzongató pontossággal írt le mindent, tényleg nagyon olvasmányos.

  http://nowthisisgothic.tumblr.com/
  Leginkább postpunk/deathrocker/goth arcokról vannak itt archív fotók, régi wgt képekkel, dokumentumfilmekkel (pl a new yorki goth közösségről a 80-as években) és egyéb jóságokkal, szerintem tetszeni fog : )
  Most ezek jutottak eszembe így hirtelen, köszönet az ajánlásokért, meg is nézem az összeset : )

 3. én főleg travel-es meg nyelvtanulós meg főzős blogokat nézegetek mostanában, azokból is van jópár (bár te biztosan ismered már őket, így nem linkelgetek)
  magyar blogok közül (szinte) csak a tiédet nézem (plusz olykor ami még ki van téve ajánlónak), így nagyon szépen köszi hogy általad megismerhetek újakat is!!!

 4. Köszi a tippeket, megnéztem őket, ezek tényleg nagyon klasszak! :)

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. Kedvenc blogjaim a világ minden részéről – a harmadik felvonás | Eszter's Offtopic
 2. Amikor az esküvőn látod először a nagy őt « Eszter's Offtopic
 3. Kedvenc családi (!) blogjaim – akiktől sokat tanulhatunk « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: