Aktuális

Még egyszer a menekültügyről, mert sok minden történt

Gyerekes, bosszantó, tájékozatlanságtól és előítéletektől ordító butaságnak tartom, amikor az orrom alá dörgölik a menekültkérdéssel kapcsolatos megnyilvánulásaim miatt, hogy “ha ennyire szereted őket, fogadj be párat”, illetve “ne csodálkozz, ha húsz éven belül a te lányodat fogják megerőszakolni és agyonverni ezek a pokolfajzatok, csak mert túl színes volt a burkája”. Tudomásul venni azt, hogy jelenleg krízis van, és ezért egyre több migráns érkezik, akik hozzánk hasonlóan emberből vannak, nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül mindenkinek és bárkinek magyar állampolgárságot és korlátlan anyagi támogatást adnék, hanem azt, hogy korrekt, humánus, európai szintű összefogás mellett születő rendezést szorgalmazok, a gyűlöletpropagandába fektetett irdatlan közpénzek helyett.

A védett földikutya viszont veszélyben a kerítés miatt - Kép: Karnok Csaba – delmagyar.hu

A védett földikutya viszont veszélyben a kerítés miatt – Kép: Karnok Csaba – delmagyar.hu

Nincs homogén massza: nem lehet egy kalap alá venni a hozzánk érkező menekültek csoportjait

Természetesen senki sem örül, hogy egyre több idegen érkezik az országba (jobb, ha tudod: azok sem, akik jönnek), de sajnos a jelenlegi krízishelyzet az ISIS körül jóval durvább, mint a korábbi háborús szituációk a régióban. Féktelen pusztítás folyik, rettegnek az civilek, és megszámlálhatatlanul sokan nem képesek a hazájukban emberhez méltó életet élni.

Nem lehet minden menekültet egy kalap alá venni. Egy részük egészen rossz körülmények közül, mélyszegénységből érkezik, a család minden pénzét arra költötte, hogy ő (és még esetleg két családtag) útnak indulhasson. Mások középosztálybeliek, felsőfokú végzettséggel, komoly egzisztenciát hagytak maguk mögött. És igen, szinte mindegyiküknek van okostelefonja (és/vagy más hordozható eszköze), mert ez számukra a kapcsolattartás, a tájékozódás és az információszerzés – vagyis a túlélés – záloga. A húszezer forintos okostelefonok korában ez egyébként sem elképzelhetetlen luxus már.

A közhiedelemmel ellentétben nem mindenki muszlim, illetve nem mindenki az iszlámnak ugyanazt az irányzatát követi. Szíriában például sok keresztény él, mások ateisták, tehát vallási értelemben sem homogén masszáról beszélünk. Van, akit a hite miatt üldöznek a hazájában, míg más nem tud és akar azonosulni az iszlám fundamentalizmussal.

Igen, a a többségük piszkos és büdös, ami nem teszi boldoggá a környezetüket (engem sem), de te sem volnál rózsaillatú több napos embertelen utazás után a kánikulában. Igen, van, aki szemetel, nem tart rendet maga körül, hangoskodik: ez azonban nem – Boross Péter volt miniszterelnök szavaival élve – “az eltérő ösztönrendszerük, biológiai, genetikai adottságaik miatt” van így, hanem azért, mert a deprimált, rossz körülmények között élő, más miliőben felnőtt emberek gyakran nehezebben alkalmazkodnak, ha idegen helyre kerülnek, emellett a szocializáció is sokat nyom a latba.

És igen: a menekülők nagy része fél és zavart, esetleg agresszív, és közülük sem mindenki tartja be a törvényeket. Igen, van olyan, hogy egy menekültstátuszú migráns bűncselekményt követ el, amit természetesen nem legitimizál a tény, hogy a hazájában véres háború folyik és esetleg elvesztette a családját: egy ilyen helyzetben a kihágást szankcionálni kell. De ettől még nem lesz minden menekült bűnöző, ahogyan a fehér, keresztény kultúrában felnőtt, magyar erőszaktevők miatt sem gondolunk így minden fehér, keresztény magyar férfira. Hála az égnek!

El kell vonatkoztatni a politikai hisztériakeltéstől, jobbról és balról egyaránt

Rémes látni azt, hogyan igyekszik a politika tőkét kovácsolni magának ebből a példátlan humanitárius krízisből.  Az M1 a héten több híradóját is migráns-tömegekkel és lázadásokkal kezdte, hogy hangulatot keltsen. A szerkesztők az adásmenet szerint gyerekeket nem mutathattak, nehogy részvét ébredjen a nézőkben, inkább a mocskos-piszkos, esetleg türelmetlen, hőzöngő férfiakra helyezték a hangsúlyt, mint szánalomra legkevésbé méltó csoportra. Manipuláció a köbön, ahogyan az az egyre ismétlődő frázis is, hogy ezek a migránsok már mind “ki vannak okosítva a jogaikról”, ami borzalmas dolog: emberek, akik tudják, mik a jogaik, hallatlan! Eleve már a jogok, ugye…

Külön szép, amikor Kovács Zoltán kormányszóvivő hetvenegy (!) ember – köztük gyerekek – pokoli kínhalála kapcsán elmondja, hogy “Görögországban már nincs háború. Macedóniában már nincs háború. Szerbiában nincs háború, és nálunk sincs háború. Nincs mi elől menekülni. Innentől kezdve kihasznált, vagy önmagukat áldozattá tevő emberekről van szó”.  Vagyis azok, akik kétségbeesésükben – és egyéb lehetőségek híján – embercsempészekhez fordulnak, maguk tehetnek arról, hogy menekülniük kell. (Felfoghatatlan, hogy senki sem mondta ennek az elefántcsonttoronyban pöffeszkedő balfasznak, hogy ilyenkor azt kell mondani, hogy “szörnyű tragédia, pártunk és kormányunk mindent megtesz, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő”, még ha ez nem is igaz…)

Közben mindennaposak a hasonló cikkek, az alábbi például az elég mainstreamnek számító, több mint 235 ezer ember által kedvelt Hir.ma nevű színes-szagos bulvároldalról származik (ők azok, akik 30 Ft-ot fizetnek egy cikkért a szerkesztőiknek):

Képernyőfotó 2015-08-31 - 0.30.28Képernyőfotó 2015-08-31 - 0.31.24
A történet természetesen felháborító, de
1. egyrészt nem tudjuk, hogy a huligán illegális bevándorló-e vagy éppen már a nagyapja is Franciaországban született – és esetleg nem épp önszántukból, például egy gyarmatosító akció keretében kerültek az ősei az országba, ami egészen más fénybe helyez azért dolgokat: 1789-ben, a francia forradalom idején ugyanis több mint 500 ezer fekete rabszolga dolgozott Franciaországban, és egészen 1848-ig nem is került sor a felszabadításukra
2. a “liberalizmus” természetesen nem azt jelenti, hogy bárki büntetlenül követhet el bűncselekményeket: az egyén szabadsága addig tart, amíg mást ezzel nem korlátoz, ahogyan arról sincs szó, hogy a helyes megoldás az, ha minden egyes (illegális) bevándorló érkezése másnapján állampolgárságot kap: a differenciálásra igenis szükség van, ahogyan a kvóta is fontos
3. “mintha otthon lennének'” – mesteri taktika eljátszani azt, hogy minden egyes sötét bőrű, idegenajkú figura egy olyan földről érkezik, ahol MINDENKI úgy viselkedik, mint ezek a seggfejek, mert ott ez a természetes, az elfogadott, sőt: ez az elvárt norma, tessék kérem szépen összerezzenni (ezt azért bőven tudják cáfolni azok az ismerőseim, akik éltek már Afrika különféle országaiban, hogy a Közel-Keletről ne is beszéljünk… mindenesetre mókás mindezt attól a szélsőjobboldaltól látni, akik nemrég még azt zengték – a Jobbik retorikája nyomán – hogy “az emberiség kultúrájának utolsó védőbástyája az iszlám“)
4. a bűncselekmény bűncselekmény, függetlenül attól, hogy az elkövetőnek milyen a bőrszíne, a vallása, mi az állampolgársága és az anyanyelve, és ezzel a “liberális” és “konzervatív” politikusok is tisztában vannak (szakadjunk már le erről a duális panelről egyébként is, 2015 van, basszus, nem 1995)
5. tessék már jobban megfizetni ezeket a cikkeket, kedves tulajdonos, mert így nem csak tartalmilag, de nyelvileg is hasonló förmedvények születnek tucatszámra. És ez ciki.

Míg a jobboldal így áll a kérdéshez, az ún. baloldal a haláleseteket arra használja, hogy orbánozzon közben egy jóízűt. Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője például a hetvenegy ember tragédiája kapcsán a következőt találta mondani: “Ezt hiába akarják románokra kenni! Ez Orbán lelkén szárad! Ha ezeknek az embereknek nem kellett volna a magyarok elől is menekülni, akkor még élnének!”, ami lássuk be… gyomorforgató csúsztatás, hangulatkeltés. A felelősség európai szintű, mert ebben a kérdésben csak a közös gondolkozás és döntéshozatal vezet eredményre, ami sajnos késik, hiszen nincs konszenzus. Ilyesfajta kirohanásokat rendezni politikai célból egyszerűen gusztustalan, még ha a kormány menekültpolitikája a lehető legnagyobb jóindulattal sem nevezhető célravezetőnek (és ebben a Fidesz pártcsaládjába tartozó európai vezetők közül is többen egyetértenek, például a szintén kereszténydemokrata Angela Merkel).

Mit lehet akkor tenni, mi a megoldás? Nem vagyok sem politikus, sem szakember, a megoldást inkább rájuk bíznám… őszintén szóval inkább az utóbbiakra, mert jól látszik, hogy alantas, önző érdekek mentén folyik a kommunikáció a témában a közbeszéd szintjén, ami a közgondolkozásra is rányomja bélyegét, és értelmetlen, indokolatlan erőszakhoz vezet. Én csak azt látom, hogy ha már ADOTT egy bizonyos létszámú, messziről és szükségszerűségből érkező embercsoport, akkor a lehetőségeinkhez mérten segítsük őket abban, hogy eljussanak a céljukig, ami általában – az eddigi statisztikák szerint – nem Magyarország… elvégre egyelőre mi vagyunk azok, akik priveligizált helyzetben vagyunk, és… a kultúránkat körbefonó, államszinten is előtérbe tolt keresztényi szeretet is ezt diktálja.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

41 hozzászólás Még egyszer a menekültügyről, mert sok minden történt bejegyzéshez

 1. A gócpontoktól messze élek ahhoz, hogy érdemben bármit is hozzá tudnék szólni vagy cselekedni tudnék, egyelőre a menekültkérdésből csak előnyöm származott, a gyerekeim kiválogattak két zsák kicsi plüssjátékot, és elvitték a Keletihez.
  (Egyébként ahova iskolába járnak, közvetlenül a mellette lévő épületben van a migráns fiatalok befogadóhelye évek óta, és igen, néha zavaró, hangos zenét hallgatnak, beszólogatnak a lányoknak – pont mint bármilyen más fiatal srác tizen-húszévesen.)
  Eszembe jutott még egy előny, most remekül tudom szűrni a fészbúkos ismerőseimet. Számomra a legpikánsabb a huszonévesen Szabadkáról idetelepedett srác, aki most elég hangosan fröcsög a bevándorlók ellen. Nem lett volna píszí elmondani neki, hogy települjön haza családostul, és onnan ossza az észt, igaz? (Inkább töröltem.)

  • De, piszi lett volna. De igy se rossz.
   Ettol meg persze nem tudom, szulovel, testverrel mit lehet tenni

  • Én azon az ismerősön mosolyogtam, aki úgy anyázza a menekülteket, hogy Amerikában él tíz éve ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKÉNT.

   • Az ilyen embereknél nincs otthon tükör?

    • Meg még az a kedvencem, épp most beszéljük FB-on egy kollégával, amikor kiakadnak a népek, hogy MacBookja meg Nike-cipője van a menekültnek, és ez ilyen már, akkor takarodjon haza. Ja, igen, mert ha vannak márkás holmijaid a korábbi egzisztenciád lenyomataként, akkor persze nincs véres polgárháború és népirtás a hazádban, mi? Illik akkor már rongyosnak és csórónak lenni, nyilván.

     • Nyilván a rongyos pont nem is indul útnak. Egyrészt, mert annyira nem hülye, hogy ne tudja: pénz kell az útra. Másrészt, mert nincs annyi vesztenivalója. Ha siíta, keresztény, jazidi, akkor meghúzza magát a határon túl. Ha vallásilag sincs félnivalója, akkor meg marad: nem mindegy, kinek a hatalma alatt szegény? Sőt, a menekültek maradék vagyonát még le is tudja nyúlni, ha nem lázong az IÁ ellen.

      • Nekem a hazai történések mellett ezt rémes végiggondolni, hogy akik idáig eljutnak, a jéghegy csúcsa. Van laza kétmillió Líbiában, nem tudom mennyi Törökországban, a többi meg maradt otthon.

       • Igen, ez a durva igazán :(

       • Egy barátom tegnap a Keletinél segített, elvitte a Péterfybe azokat, akik ellátásra szorultak. Várakozás közben mutogatták a fotókat a telefonjukban a korábbi életükről: szép ház, plazmatévé, új számítógép, klassz gépesített konyha, minden. Döbbenten mondta: “te, az ember ezt nem hagyja maga mögött csak úgy, ha nincs oka rá. Ezek nem azért jöttek az EU-ba, hogy a 70 centis plazmatévé helyett 90 centisük legyen”. nem beszéltek közös nyelvet, de pár szóval elmutogattak. Mi most csak küldtünk cuccot, de jövő héten kinézünk megint.

 2. Még ha nem is Mo. a céljuk, sajnos nem tudnak eljutni a céljukig, ugyanis legálisan, papírok, vízum nélkül nem tehetik ezt meg. Naponta 2-3 ezerrel nő a létszámuk, nincs hova “tovább küldeni” őket, tehát az átmenetinek gondolt probléma valszleg tartóssá fog válni, erre fel kell készülnie az országnak, akár tetszik, akár nem. Ráadásul még messze a vége, sztem az elkövetkezendő 1 évben ez állandó téma lesz, exponenciálisan nőni fog a menekültek száma.

 3. Én is megpróbáltam a saját véleményem közzé tenni. De mi lett az eredménye? Az ostoba emberek annyira hajthatatlanok, hogy ha elhiszik, hogy a kék piros, akkor bárhogy magyarázod, van mindkettő, de mégis más, neki minden csak piros… Ez érthetetlen nekem is. És tény, a szakemberek munkásságát kéne támogatni velük által a menekülteket. Mert nem állatok vagyunk. De vicc az egészben, hogy az állatok ilyen téren is jobbak nálunk!
  Az meg megint nevetséges, hogy nem mutatják: hány száz gyerek érkezik szülő, felnőtt nélkül! Valamiért elvesztette azt akivel jött és egy szál maga jön ide. Tudja bárki is, min mennek keresztül ők is? Gyermeki joguk semmi, traumákban annál több a részük! Nőket, akik bátran idetartanak biztosan megerőszakolják, jobb esetben. Ha nem megölik mert ellenállt. A férfiakat is bántják ám, őket sem kell magasztalni.
  Olyan dolgokon mehetnek keresztül, amik után a sok jó életű magyar lelkileg annyira összetörne, hogy az elmegyógyban végezné. Már nem azért, de érdekes mód egyik kis undok, gonosz, ellenséges ember nem mondott arra semmit, hogy “mi lenne, ha a magyarokkal ugyan így bánnának a britek, németek vagy bárki, ahol jobb lehetne az élet?” Mi lenne ha csak miattunk vasfüggönyt emelnének mert a magyar ne léphesse át a határt? Felháborodás lenne nemde? Pedig itt még háború sincs.

  Ugyan úgy gyilkolt már fehér bőrű magyar, mint fekete bőrű, magyar állampolgár vagy külföldi. Ugyan úgy lehet egy életmentő orvos, tűzoltó vagy rendőr a menekült, mint mi magyarok vagy egy német. NINCS SEMMI amiben másabb! Egyik sem! Mindenkit egyenlő jogok és kötelezettségek érintenek, épp ezért ugyan úgy érvényes mindenkire az ártatlanság, ahogy a bűnösség. A törvény és rendvédelem nem viccből van.
  Én akkor ismerek el bárkit is, a véleményével együtt, ha látom, tényleg tett is érte valamit. És feleslegesen dühős leszek minden ostoba ember véleményére egyaránt….

  • Amikor egy Breivik gyilkol, egyetlen (norvég) fehér kereszténynek sem kell tartania attól, hogy terroristaként bélyegzik meg ismeretlenül. Ezeknek az embereknek viszont mások tetteiért is el kell hordozniuk a felelősséget, holott épp a terrorizmus elől menekülnek. Szomorú.

 4. Azt bírom benned, hogy a közérthető vagy. Annyira, hogy már sokkal-sokkal több embernek értenie kellene, hogy egészen pontosan miről is van szó. Hogy az egész már régen nem arról szól, hogy akarjuk-e hogy maradjanak, vagy nem, rézzelkivert bajszos betyárokkal a sarkukban. A probléma annyira globál, hogy politikailag sincs rá érdemben válasza senkinek, olyan végképp nincs, ami mindenki számára kielégítő lehetne. Eörsi Mátyás mai okfejtését olvasgatva meg (mindent elolvasok, nem ő a titkos favoritom, pro-kontra, ami jön) azért elég rendesen elgondolkodtam. Csak mert már mindent el tudok hinni. Ezért aztán érdemes az embernek preventíve gondolkodni a hogyantovábbról. Beszélgetnie a környezetével, a gyerekeivel. És emberként, szociális lényként gondolkodni, pontosan ezen a szinten, az egyén szintjén a lehetőségeihez képes az elvárhatót megtenni. Az a baj, hogy a tökéletesség megosztható álomvilágából ez súlyosan hirtelen ébredés. Kipukkanni látszik a virtuális, nemlementés jókívánságokkal induló lufi-napunk…

  • A terrorveszély kiegészül még a környezeti katasztrófa közelgő rémképével is: néhány évtizeden belül a világ több mint fele szomjazni fog. A természeti erőforrásokért óriási harc folyik, és a mi féltekénk tette a legtöbbet a pusztulásért. Óriási,globális baj van, aminek az enyhítéséhez nem elég nemzeti konzultációt tartani és kerítéseket felállítani. A plakátkampány nem változtat a helyzeten, a kerítés nem tartja távol a potenciális humanitárius katasztrófát.

   • Pontosan ezt pedzegette Ferenc pápa Bolíviában…

   • Én viccen kívül néha mostmár örülök, hogy nincs gyerekem. Talán én még képes leszek egy jó kis szívrohamban, agyvérzésben, hagyományos ágybanfekvésben elpusztulni, bár valszeg rezeg a léc. De jobb hogy itt meg is áll a rezegnivaló.

    • Egy holokauszttúlélő mondta egyszer arról, hogy tudott 9 gyerekes családot alapítani, miután minden hozzátartozóját elvesztette 15 évesen: “Mikroszinten optimista vagyok, globális szinten pesszimista. Az emberek körülöttem jók, de a világ nem jó irányba megy”. Hát, valahogy így.

    • Janne Teller_Ha háború lenne nálunk_elgondolkodtató…

    • Pontosan ezen agyaltam tegnap. Nekem ugyanis van három. Minden szülő érzi a felelősséget a jövőjükért. De ez a mostani jövő szinte beláthatatlan. Nem is tudom mire készítsem fel őket. Minden elfogadásom, megfelelő morális és erkölcsi hozzáállásom ellenére sem.

     • Nem is nagyon hiszem, hogy megnyugtatóan fel lehetne készíteni bárkit is. Nincs már semmi, ami biztos keret, tudás, képesség lenne. Talán a nyitottság, rugalmasság – nem tudom ezt mennyire lehet tanítani – aztán remélni, hogy amikor helyzet lesz, beválik.

 5. majdmegnovok // augusztus 31, 2015 - 13:13 // Válasz

  Az biztos, hogy Európa nincs felkészülve a menekültek ekkora tömegére, ami nem sok jót sejtet a jövőre nézve. Mindent együttvéve is túlhangsúlyozott a kontinens felelőssége. A nyugati államok teszik, amit tenni tudnak, a többinek pedig magára sincs elég ereje, Magyarországnak sincs. Bár ez a gyűlöletkampányt semmiben sem legitimálja.
  A menekültáradat európai kezelése azonban akkor is csak tüneti megoldás lehet, és csak ideiglenesen, és csak korlátozott számú embert befogadva, a bajt a gyökerénél kellene kezelni, hogy senkinek ne kelljen menekülni. Összeesküvés-elméletek a gazdaságilag fejlett országok felelősségéről ide vagy oda, az egyes hús-vér emberek bajban vannak, nekik valahogyan segíteni kell. Attól, hogy őket visszaküldi akárki is oda, ahonnan eljöttek, még nem szűnik meg az erőszak, csak nekünk lesz kevesebb problémánk vele, és ha nem előbb, de utóbb úgyis ideér.

  • És Törökországnak van erre ereje? Libanonnak, ahol máris él millió palesztin menekült, van ereje a négymilliós lélekszámához még egymillió embert befogadni (annyian vannak ott már). Igen, ezek indulnak aztán tovább Európa felé, ha már – az USA-val karöltve – segített az Unio szétverni a diktatórikus, de mégis ÉLHETŐ szíriai államot, meg hát bizony Irakot is, ami szintén rosszabb hely lett még Husszein rezsimjénél is. Úgy értem, az IÁ területén kívül is.

   • Igen, főként Libanon viszi el a balhét:

    “Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a héten frissült adatai szerint összesen 4 089 023 szíriai hagyta már el hazáját, ebből az európai országokba július végéig alig 350 ezer szíriai jutott el (ezek felét ráadásul két állam, Svédország és Németország fogadta be). És miközben sokan jajonganak a duzzadó hullám miatt, hogy „Európa megtelt”, közben Szíria sokkal szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező szomszédai valóban óriási tömegekről kénytelenek gondoskodni.”

    http://index.hu/kulfold/2015/08/29/sziria_menekultek_menekulthullam/

   • majdmegnovok // augusztus 31, 2015 - 14:24 // Válasz

    Nem hiszem, hogy lenne, csak közelebb vannak és kevesebb a választásuk. Azt sem tudom, hogy egy menekült mit kap Libanonban, milyen körülmények között kell éljen ott meghatározatlan ideig, őt a továbblépésben hogyan segítik. NY-E-tól vajon elfogadható lenne-e, amit T-o, vagy Libanon adni tud? Senkit nem szándékoztam itt felmenteni, de a probléma sajnos attól sem fog megoldódni, ha most egész Szíria, Libanon Eritrea és sorolhatnánk tovább, mind Európába költözne (Persze nem fog, nyilvánvaló.). Ha a helyzet mostani állásáról 100%-ban Európa és Amerika tehetne, akkor az lenne a megoldás, hogy ott harcoljon, aki akar, az ő játszóterük, majd mi megmentjük, akit lehet? Én mindenkit megmentenék egyébként, csak nem hiszek abban, hogy ez megoldást hozna. Nem tudom a megoldást sem.
    Hús-vér emberek vannak a közelemben, akik már megérkeztek (nem Mo.ra), de egyre többen vannak, és félek, hogy egy idő után a társadalom peremén végzik, mert még a nyugati államoktól sem fogja többre futni integrációból. Akkor vajon jó dolog ez?

 6. Jó, és a határ közeléig még el is utaznak rajtuk, de Magyarországra a zöldhatáron jönnek.

 7. Hű, mivel nagyon egyértelmű az álláspontod (amit maximálisan tiszteletben is tartok természetesen), és mert nem vagyok egy provokatőr, ezekre a témákra nemigen szoktam reagálni.
  De most talán megengedsz egy választ, pár gondolatot.
  Valahogy mindig úgy jön ki, hogy vannak menekültellenesek, akik a menekültek emberi mivoltát sem tisztelik, és vannak a menekültpártiak, akik maximálisan odaállnak és integetnek a menekülteket hozó vonat érkezésekor. De nincs így. Azt érzem, hogy a teljesen jogos és alapvetően kívánatos emberiesség valahogy elhomályosítja egyéb tényeket, amik szintén fontosak. Ha az ember olvasgat (már csak rémületében is) a szíriai helyzetről pl. egészen megrendül. Mert borzalom, ami ott van. És ami várható. És az egész. És ha a sok lenézett, lenácizott ember nem félne, legalább 95%-uk ugyanúgy azt gondolná, hogy a menekülés teljesen érthető és ők is így tennék. És szerintem a legtöbb ember segíteni is hajlandó, amíg a saját életét (fizikai vagy/és egzisztenciális értelemben) nem érzi veszélyben. Mert nem nácik és nem embertelenek és mégcsak nem is ostobák. (Többségében persze). Nem hinném, hogy egy olyan cikk elolvasása után, ami a gyerekek (Jézusom, 1-9 éves kor között, stb) szexrabszolgaságra való eladásánál az árukról értekezik, lenne, aki ne akarna tenni valamit, hogy segítsen.
  A gond az, hogy akik ide jönnek, ezelől, azok is hasonló kultúrából érkeznek, és amikor nem volt a szélsőséges IS, akkor is hasonló értékrendben éltek. Jó, nem ennyire durván, ez nekik is sok. De ami nekik oké, ami ok a fejlett Szaúd-Arábiában, akárhol akár most is, mi azt sem tartjuk okénak. Nagyon nem. És hívhatjuk kultúrának, amit el kell fogadni, mert ennek köntöse alá aztán bármit be lehet söpörni, de mi sok száz éven keresztül igen keményen küzdöttünk és megküzdöttünk azért, hogy itt már ne ez legyen. Emlékszem, mikor anno tanultam (és még messze volt ez a mostani helyzet, így az állítólag Kormány által keltett hangulat is) pl. arról, hogy van az ius cogens (amiről persze nem sokat tudok), a mindenkire kötelező normák, melyek tiltják az erőszakot, a kínzást, a rabszolga-kereskedelmet, benne van az önrendelkezés joga, stb. elgondolkodtam, hogy ez most hogy van? Nemzetközi jog? És a megkövezések? A becsületgyilkosságok? A nő teljes alávetettsége, a férfiak tulajdonjoga felettük? A gyermekek adás-vétele házasságra akár 10 éves kor körül (alatt)? Nők, házasságok intézése pénzért? Most akkor ez nemzetközileg érvényes mindenkire? Akkor hogy lehet olyan sok helyen még mindig ezzel ellentétes a hivatalos, legitimizált gyakorlat? Emlékszem, megkérdeztem anno a férjemet, hogy hát hogy lehet ez az egész? Hogy lehet, hogy ott még ez mindig van, ott, ahol elvileg béke van és kiszámítható rend (nem mint Kongóban pl). Miért nem tesz a „fejlett, nyugati, civilizált” társadalom azért, hogy ez ne legyen? Akkor a férjem nagyon éleslátóan azt mondta: mert túl sokan vannak. Nagyon-nagyon kevés ezirányú tanulmányom volt, de pl. a büntetéstörténet is érdekes.
  Mert Európa is állt ilyen szinten, de már nem, és nem hiszem, hogy nehéz belátni, hogy ha eltérő kultúrájú népek keverednek, két dolog számít: a lélekszám és az erőszakosság. És elolvasni egy-egy tanulmányt arról, hogy ha van 10000 kék ember és 10 piros, de a kék csak 1,2-es szorzóval szaporodik, a piros meg 5-el, hány éven belül változnak meg az arányok, érdekes. Nem pánikkeltés az, ez tendencia, ami látható pár országban már és a következménye is. Én nem hiszem, hogy ha ezt NEM AKAROM, akkor máris náci lennék, meg rossz, lelketlen ember. Ragaszkodom a megszokott, kiharcolt kultúránkért pl. És nem, nem akarnék úgy élni, ahogy a Közel-Keleten normális és elfogadott. Ami ellen nem akarnak menekülni, mert az nekik jó. De nekünk nem. És ha túl sokan lesznek itt, önáltatás, struccpolitika azt gondolni, hogy nem változik majd az itteni élethelyzet.
  És már régóta van a munkaerő szabad áramlása Európában, európai országok európai polgárai és szokásai keverednek, nem okozott gondot. És senki nem pampogott miatta. És nem is értem, a menekültkérdést így a szívükre viselők miért mossák össze a kettőt. Ami gondot okozott, az egy olyan kultúrájú embercsoport számának felduzzadása lett, ami nem tudott megfelelően integrálódni ott, ahova ment. És nyilván megijed az ember, ha azt látja, hogy ez a szám csak megy egyre felfelé.
  Más kérdés. Persze elmebetegség azzal jönni, hogy „ha így szereted őket, fogadd be a lakásodba”. De ha nem vagy túl elfogult, kiterjesztheted a képet és belátod, jogos: Nyilván nem a személyes lakásodról van szó. Hanem arról, hogy van mondjuk 200e fizetésed, amiből csomó nem szükséges dologra költesz (általános alany), ahelyett, hogy odaadnád az úton kódorgó hajléktalannak. Jó, odaadod. És mindegyiknek adsz. Elfogy, mert a zsáknak, amibe búzát töltesz, nincs alja. Mikor a háború után be kellett fogadni az embereknek másokat a saját lakásukba, míg felépült az ország, megtették, de még a saját „fajtájukkal” sem szívesen, és ezt érthető. Mennyi ember fér el ide Európába? Úgy, hogy el tudjuk tartani? Hogy elég legyen a föld, a víz, stb?

  Meggyőződésem, hogy a mi népességcsökkenésünk egy természetes és kívánatos folyamat, egy válasz arra, amit az ember a Földdel csinál. Ahogy a pingvinek is kevesebb utódot csinálnak, ha kevés a hal abban az évben. Nagyon remélem, hogy ez a tendencia az egész Világon megmutatkozik záros határidőn belül. Nem hinném, hogy az lenne a feladat, hogy felduzzasszuk újra itt is a népességet úgy, ahogy Afrikában, Indiában teszik (nincs hibáztatás, elítélés, csak tényszerűen írtam), itt is hamar Afrika és India lenne. És az életszínvonal, életkörülmények. Mi, itt Európában ezt nem kaptuk ajándékba. Ezt mi csináltuk, harcoltuk, szenvedtük meg. Egy olyan társadalom, ahol nem az értékei, hanem a neme, születése (mint anno itt a rendiség) választják ki az embert erre-arra, nyilván nem tud úgy fejlődni.

  És újra: lélekszám és erőszakosság. Ha megváltozik itt a mostani európai kultúrát képviselő emberek (kit érdekel a bőrszíne, az ég szerelmére?!), és a más, mienkkel összeférhetetlen kultúrát képviselő emberek aránya, mi lesz Európával? Mi leszünk az új indiánok? És NEM, nem vagyok paranoid. Ők sem gondolták, hogy a fehérek majd új járványokat, influenzát, pestist hoznak. És hogy majd elveszik a földjüket. És hogy az első hálaadási pulykával elkezdődött az ő kihalásuk? Mert az ember inváziós fajta. És ahogy sokan reagálnak, az leginkább az emberben szintén ősi ösztönként levő területvédő ösztön, ami kell, ami ha nincs, akkor tényleg életképtelenné válunk.
  Hozzátartozik, hogy tényleg a kulturális különbség nyomja fel szerintem az emberek pánikszintjét, az itt levő kínaiak (japán, koreai, thai, stb) miatt sosem volt ilyen ellenkezés, békésebb és alkalmazkodóbb kultúra.
  Nem mondom, hogy ne jöjjenek, mert sajnálom őket, mert a tragédiájuk megrendít. De nem mondom, hogy jöjjenek, mert nem jellemző rám az a fajta rasszizmus sem, ami mindig más kultúrákat, bőrszíneket preferál, és a sajátját szidja és rendeli alá. Nem tudom, mi a megoldás, de jó lenne, ha a nagy emberjogokat védők legalább megpróbálnák megérteni a másik oldal félelmeit. MegÉRTENI. Nem kell együtt érezni, vagy egyetérteni. De megérteni kéne.
  Én értem, hogy ők emberek, és soha nem is láttam senkit másként, olyanért, amiről nem tehet. (Tehát egy sorozatgyilkos jogait én nem védeném.) Hogy hol született, hol milyen kultúrában nőtt fel, arról sem tehet. És ember, ugyanolyan érzésekkel, mint mi. Szerintem az emberek nagy többsége, aki fél attól, hogy túl sokan jönnek, nem látja őket másként, mint esendő, menekülő, szerencsétlen embereknek. De én azt is hiszem, hogy a félelem attól, ez az egész hova vezet minden, csak nem alaptalan.
  Pár idézet végezetül: József Attila: „Szivére viszi terhünk, gondunk / Vállára venni nem bolond.” Az ember önvédelme működik, működött, működni fog. Ha nem, ott vége van mindennek.
  Churchill: „Aki 30 éves kora alatt nem liberális, annak nincs szíve, aki 30 fölött nem konzervatív, annak nincs agya.”

  Ja és még egy gondolat a vízről, amit említettél: „néhány évtizeden belül a világ több, mint fele szomjazni fog. … és a mi félteként tette a legtöbbet a pusztulásért.”
  Erről a tudósok véleménye megoszlik, de konkrétan a vízzel kapcsolatban: „A helyzet az, hogy az elérhető víz nagyjából ugyanannyi, mint volt, csak mi, emberek vagyunk egyre többen, és használunk el egyre több vizet.” Ez meg nem elsősorban a mi sarunk. Persze az átrendeződés, hogy hol van szárazság és hol lesznek új vizek, magával vonzza az emberek vándorlását is, ahogy mindig is így volt.

  • Igen, én is hasonlóképp érzek. Nehéz, vészterhes helyzet, kevés mozgástérrel, de mégis embernek kell maradni, és felelősséget vállalni. Azt hozzátenném, hogy Szíria népével pl. nem olyan durva a kulturális különbség: a gyerekkori legjobb barátnőm édesapja szír, éltek is kint családilag, mesélt sokat. Bizonyos félelmek az ismeretlentől való félelemből fakadnak. Más félelmek ettől még jogosak, és sosem fekete-fehér a helyzet.

  • Ehhez nem sokat lehet/kell hozzátenni, minden szavaddal egyetértek.

 8. A világ legrégebbi fővárosa a szíriai Damaszkusz, régebb óta lakják folyamatosan mint a világ bármely más városát – mintegy 4500 éve. A városközpontban található 14. században emelt Omajjád-mecset főminaretjét díszítő napóra, mely az időn kívül a napkeltét, a delet, és a napnyugtát, valamint a délutáni ima idejét is jelzi, a középkorból ismert legbonyolultabb napóra.

  Az emberiség bölcsőjének is nevezett Ur (Tell Muqagyar) és Uruk (Erech) (mai Warka) városa, korabeli népessége szintén lenyűgöző. Míg utóbbi Kr. e. 3000 évvel, nagyságrendileg 50.000 lakost, az előbbi; Kr.e. 2200-ban, hozzávetőlegesen 250.000 polgárt számlált. Állítólag akkora piaccal rendelkezett, hogy fél napig tartott megkerülni, és 10 km távolból is hallani lehetett a bazári forgatagot. Viszonyításképpen a mai Prága helyén, ugyanebben az időben egy 20-40 fős kolónia élt. Európában ekkor még a vadászó-halászó életformát folytató ember teljesen elszeparálódva élt a földművelést-állattartást végző embertársaitól. Évezredeken keresztül nem keveredtek egymással, elkerülték egymást… ez a rasszizmus legkorábbi ismert formája.
  Azóta a világ persze megváltozott, és ennek az egésznek már semmi jelentősége…

 9. az alábbi 10 perces videó, megér egy misét:

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Bevándorlókrízis | Olaszországba jöttem

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: