Aktuális

A fej nélküli nő, a hőbörgő díszmagyar és a rejtőzködő szekta – fura Facebook-megosztásaink krónikája

Azért (is) klassz dolog a Facebook, mert mindig szembesít azzal, amin épp el kell gondolkoznom. Ma például három furcsa megosztás-hullám is elért, amelyek számos kérdést ébresztettek bennem, rögtön a hozzájuk tartozó határozott válaszokkal… Ti is el-el tűnődtök ezeken a dolgokon? Feléled a régi sorozat

A hőbörgő díszmagyar

hülyeség3
“Azért nekünk Magyaroknak, bármit le lehet nyomni a torkunkon… Egy ország rajong a Szulejmán című sorozatért. Elvégre Szulejmán csak pár százezer Magyart ölt meg, ami végül is nem gáz. De a sorozat rajongóinak innen üzenem, hogy az utolsó epizódban Szigetvárnál megdöglik! Jövőre meg jön a Habsburgok című sorozat…” – írja egy Rekop György nevű próféta az oldalán. Mondja már meg nekem valaki, hogy ezek a vérmagyarok miért nem tudnak soha helyesen írni? Ja, mert olvasás helyett hőbörgéssel töltik idejük jelentős részét, értem. Rossz vásár, barátaim, rossz vásár.

Mindenesetre ha a bölcs gondolat szerzője azt hiszi, hogy nemhogy “a sorozat rajongóit”, hanem bárkit is meg tud lepni a megdöbbentő szpojlerrel a szultán haláláról, akkor elég komoly történelmi és irodalmi hiányosságok lehetnek az életében. Persze meglehet, hogy ő már gyerekként kivonta Zrínyi Miklóst a tananyagból, mert becsületes, méltó ellenfélként írja le Szulejmánt a Szigeti veszedelemben.

És bár a Szulejmán sorozat nem 100 százalékos történelmi hűséggel dolgozik és szán teret a képzeletnek is, el kell mondjam: mindig is megijesztettek azok az emberek, akik nem kíváncsiak egy érem mindkét oldalára. (Érdekesség, keretes: egyébként a törököknél is voltak tüntetések a sorozat miatt, mert Szulejmán sötét oldala is bemutatásra kerül, márpedig egy nemzet legnagyobb történelmi hősét kritizálni veszélyes üzem, lásd István, a király-adaptációk.)

A rejtőzködő szekta

hülyeség_0

Menyasszonyi ruha, szerelem. Útja az önismeret, ki vitatná? “Honnan is tudhatnád, ki illik hozzád a legjobban… ha még nem tudod, Te milyen ember vagy…” Az ösvény a milyenvagyok.hu-ra vezet, ahol a jó öreg oxfordi tesztet kell kitölteni minden adatod megadásával, hogy megtudd, “milyen ember vagy valójában”. A rutinos játékosok, mint én, már tudják, hogy ez is egy szcientológus adatgyűjtő oldal a sok közül, de az egyszerű lány, aki meseszép esküvőről álmodik tizenkét koszorúslánnyal, talán ezt nem veszi észre.

Nem veszi észre, mert a szci’ egyház mindent megtesz, hogy titokban tartsa, milyen világi fedőszervezetek mögött áll. A képet először a Nyíregyházi Képességfejlesztők osztották meg, akik kedves kis tanulásmódszertan-önismeret portálnak tűnnek, de a szép kép-bölcs idézet illusztrációikon nem Paulo Coelho vagy Müller Péter szavai köszönnek vissza, hanem L. Ron Hubbard és David Miscavige techjei. Mégis, a szcientológia szó, nemhogy az egyház, egyetlen egyszer sem kerül említésre.

És még ha aljas manipulációnak és ostoba torzításnak is vesszük Bonyai Péter, Jenna Miscavige és a többi ex-szcienes disztópikus regénybe illő történetét, itt azért bebizonyosodik: ezzel a kisegyházzal valóban nem stimmel valami. Miért kell vajon elrejteni, titokban tartani, hogy milyen szervezet áll egy szolgáltatás mögött? Miért nem lehet ezt nyíltan felvállalni, hogy mindenki eldönthesse, kapcsolatba akar-e kerülni a projekttel?

Ha én igénybe szeretnék venni egy szolgáltatást, tudni kívánom, ki és mi áll mögötte (aztán szétguglizom a dolgot, és ha szükséges, megnézem magamnak közelebbről is). És ha őszinte akarok lenni, egyáltalán nem örülnék annak, ha a megadott adataim alapján bárki is felhívna, hogy eladjon nekem valamit, mint ahogy azt a szci’ egyház a párvonzó önismereti tesztek és “ingyenes stresszmérő-vizsgálatok” kitöltése után teszi. Egyáltalán, semmilyen porszívó-ügynök ne hívogasson: majd én megkeresem azt, amire szükségem van, és körültekintő kutatómunka után eldöntöm, megveszem-e, köszi.

A fej nélküli nő

hülyeség01

A felső sor zöldségkosár és víz, ami nagy cicikhez és kockás hashoz vezet (fej nélkül, persze), a második sor a duplaburger, a sült krumpli és a kóla, amelynek eredménye a hájas, narancsbőrös, százhúsz kilós test (fejjel, hadd égjen a szégyentelenje). Ezt a képet rengeteg ismerősöm megosztotta, “emlékeztető” gyanánt, és hát értem én az üzenetet: az egészséges életmód életet ment, és legkönnyebben az ember lányának a hiúságára lehet hatni, hiszen a húsz év múlva beköszöntő cukorbetegség, érelmeszesedés vagy agyvérzés fenyegető réme még túl távoli, a strandon azonban mindenki szexi akar lenni.

Én is pártolom az egészséges életmódot, félreértés ne essék, de van pár dolog, amit meg nem:
1. Nem pártolom azt, hogy a nő fej nélküli testként, szextárgyként kerüljön ábrázolásra, amelynek az a fő funkciója, hogy tetszetős és vonzó legyen. Érdekes, ha nagy a cici és kockás a has, akkor senkit nem érdekel, hogy a hölgy esetleg fogyitablettákkal, önhánytatással, jódtúladagolással vagy koplalással fogyott-e le, sőt, az sem, hogy jól érzi-e magát a bőrében (rengeteg bombanő nem, mert tele van megfelelési kényszerrel és szorongással, a bűntudatról nem is beszélve…).
2. Nem pártolom a bűntudatkeltés koncepcióját. Bosszant az a fajta nőimagazinos gondolkozás, amely a finom ételeket “ártónak” írja le, és a desszert elfogyasztását “bűnözésként” tünteti fel. Ez szerintem egy elképesztően rossz, hibás és veszélyes program. Miért akarnánk ilyet írni magunknak ételeinkre, amelyeket élvezünk? Minden azért van, hogy “élményül és eledelül” szolgáljon, és egy kiegyensúlyozott, egészséges, mértékletességet szem előtt tartó táplálkozásban nincs helye a “bűn” szónak. (Igazából máshol se nagyon, de ez egy elvont teológiai kérdés, hagyjuk most.)
3. Nem pártolom a végletes, sarkított, extrémista gondolkozást. A mértékletesség fontos, de egyébként azt az “iskolát” képviselem, amit Jézus is leír a Bibliában: nem az betegít meg, ami a szádon bemegy, hanem az, ami kijön, vagyis a negatív gondolatok és szavak. (“Mégsem értitek-é, hogy minden, a mi a szájon bemegy, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe vettetik? A mik pedig a szájból jőnek ki, a szívből származnak, és azok fertőztetik meg az embert. Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúbizonyságok, káromlások…” – Máté, 15,15-19)

Megkérdezném, hogy én vagyok-e túl szigorú, hogy aggasztónak találom kissé az ilyesfajta megosztások gyors ütemű terjedését. De nem kérdezem, mert ez az én világnézetem, akinek meg más tetszik, az meg csak osszon, osszon bátran – csak néha azért gondolkozzon is két osztás között, na.

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

9 hozzászólás A fej nélküli nő, a hőbörgő díszmagyar és a rejtőzködő szekta – fura Facebook-megosztásaink krónikája bejegyzéshez

 1. A sci. egyház….? Hűha, ezt azért nem gondoltam volna! Tetszik ahogy itt összefoglaltad ezeket, élmény olvasni!

  • Ja, és a Szulejmánból még egyetlen részt sem láttam (hihi, kilógok az “egy egész ország”-ból is :D ), de még a bemutatóját is csak alig. Ájjáj, valami hiba van a renceremben, úgy érzem

  • Hát, ugye visszafokozták egyházi egyesületté tavaly őket is, mint kb. minden nem történelmi egyházat (kivéve hitgyüli, mert a média hatalom), de ez nem annyira egy józan, korrekt döntés eredménye, inkább csak arról van szó, hogy a KDNP annyira nem szereti a konkurenciát…

 2. a szulejmanbol en se lattam egy reszt se,most epp egy szertornaszokrol szolo sorit neztem,termeszetesen csaladi, abc channel stilusban :) viszont sci-ekrol van friss tapasztalatom,a penyigei falunapon,ahol szabadsagom alatt jartam a szulokkel,a nagyszinpad mellett szorolapoztak,kampanyoltak a stresszmeressel,LRH konyvek hada,sok gyoker meg cuppant ra az e-meterre.mikor nekunk akart adni egy szorolapot,megeresztettem egy “ezek azok a kib@szott kurva szcientologusok” mondatocskat – am dianetika kozpont volt kiirva – anyamnak gyorsan elmondtam a xenu sztorit,faternak meg h mennyi penz kell az udvosseghez,uh mindketten jo messzire kerultek oket aztan xd hihetetlen,h mar szatmar megyei 500 fos falu falunapjan probalkoznak…

  • Ja, hallottam, hogy szoktak nyomulni ilyen helyeken is. Azért az, ha egy egyház – vagy bmilyen szervezet, for that matter – random fedőnevek alatt haknizik a szolgáltatásaival, már eléggé beszédes: valszeg nem elég népszerűek és piacképesek ezek a remek technikák. Most komolyan: ha annyira jók lennének, nyilván nem kéne lasszóval fogni a népet különféle hazugságok segítségével, nem?

   Xenu viszont odabasz. Nem is értem, hogy egy sci-fi író miért nem erőltette meg jobban magát vallásalapításkor.

 3. impozáns felsorolás, de tudok olyat, ami mindet veri: oravecz nóra idézet.

 4. Már alig várom két év múlva ilyenkor:

  Szovjetek
  ukrán-belga családi vígjátéksorozat

  Gerő Ernő magyarhangja Kautzky Armand

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Credo | Eszter's Offtopic
 2. Apró düh | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: