Aktuális

A napi testszégyenítéssel kísért szexizmus, amit még lájkolunk is

Megnyitom a Facebookot, mit látok? Hét ismerős is megosztott egy primkó viccet, ami egy dán testépítő – szerintük nőietlen –  külsején élcelődik. Épp úgy, ahogy az óvodában piszkálják a gyerekek azt, aki más, mint ők. Ostobaság, gonoszság, vállat rándítok. Nézelődöm tovább, erre az arcomba ugrik a Római Strand szponzorált tartalma, ami egy kevésbé feszes popsijú fürdőző ábrázatán fanyalog. A marketingesük tényleg úgy gondolta, ez a kommunikáció építi a hidat a strandolók széles tömege felé. Arcul csap a hétköznapi szexizmus: tényleg ezek a megosztások számítanak normálisnak, és erre a vonatra érzékeny és értelmes emberek is örömmel felkapaszkodnak, hogy egy kicsit jobban érezzék magukat a bőrükben?!

Nézzük az első példát*:

bodyshaming
Irene Andersen dán bodybuilder, majdnem 50 éves, három gyerek anyja.  Az arcvonásairól nem tehet, az pedig, hogy gigazizmokkal érzi jól magát a bőrében, az ő dolga. A párja (nem mintha a párkapcsolat lenne az élet egyetlen és fő célja, de már ha a házasság a vicc tárgya) ezzel a külsővel tartja vonzónak, mint ahogy sokan mások, azonkívül feltételezhetően nem kizárólag a fizikai adottsága miatt van vele, hanem egyéb értékei is a képbe kerülnek (jézusmária). Sokféle nő létezik: izmosak, csontosak, teltek, sportosak, magasak, alacsonyak, sötét- és világos bőrűek, természetesek és plasztikázottak, hadd ne soroljam. Ettől még mindegyikük nő, és a te primitívséged tükre, ha hujjogsz meg röhögsz rajtuk, hogy a fanyalgásról ne is beszéljünk… Irene Andersent ugyanis két edzés között ez bizonyára nem érdekli, pályafutása során találkozhatott már ennél cifrább véleményekkel is.

A második példa még csak nem is egy sportoló, aki kiáll a világ elé, hanem egy hétköznapi strandoló, aki nem sejtette, hogy lefotózzák, és eszközként használják majd a testét:

bodyshaming2

Aki a hasonló képeket marketingcélja használja, illetve nézőként tapsol hozzá, az vajon elgondolkozik azon, hogy egy emberi lényről van szó, akiről semmit sem tudunk? Hogy beteg. Hogy gyerekkorától szorong a teste miatt. Hogy így boldog és elégedett, és örömmel néz a tükörbe (ráadásul még csak nem extrém kövér vagy plötty, egyszerűen csak előnytelen a fürdőruha). Hogy más prioritásai vannak az életben a testén kívül. Hogy lehet, hogy épp most fogyott 120 kilóról hetvenötre, egy nagyon komoly életmódváltás után, és aki “lustázik”, az is tanulhatna tőle. De tegyük is egy pillanatra félre ezt a nőt, akinek csak az ülepét ismerjük: mégis honnan jön az elképzelés, hogy bárki is – ideértve a feszes popsijú hölgyet – azért jár strandra, hogy vizuális élményt nyújtson mások számára?! És hogy megtehetjük, hogy gúnyt űzünk abból, aki a mi szépségideálunknak nem felel meg, mintha a díszítés a vagina körül – maga az ember – már nem is számítana?

Egy testépítő vállalja a testét, a strandon pedig törvényszerűen lenge öltözékben jelenünk meg. De mi van akkor, amikor testen túli kontextusban is a hús áll az érdeklődés fókuszában? Amikor Morvai Krisztináról az a mém járja, hogy EU-s pénzen zsírdisznóvá hizlalt náci, és magukat nagyon liberálisnak képzelő ismerőseim a tokáján röhögnek. Amikor a Vadai Ágnesről készült előnytelen képcsokorban arról olvashatok, hogy milyen nőiségében fellépő hiányok miatt hagyta el fiatalabb nőért a férje (mintha egyébként is volna közünk hozzá, de tényleg). Amikor Szél Bernadett a parlamentben – releváns válasz helyett egy fontos kérdésben – megkapja, hogy lehet, hogy szép, de attól még nem lesz okos.  És minden napra jut valami hasonló.

Normális az, hogy ilyenkor lelkesen lájkolunk és vigyorgunk, vagy éppen egy szót sem szólunk, mert már megszoktuk, hogy így működnek a dolgok, ezzel kell szembenéznie az embernek izmos sportolónőként és kevésbé kisportolt civilként is? Sőt: még akkor is, amikor a testünk egyáltalán nem is volna szabad, hogy fókuszba kerüljön, mert teljesen máshol vannak épp a hangsúlyok?


*gondolkoztam rajta, hogy kitakarom a neveket, de helló: ezek az emberek arccal és névvel, nyilvánosan vállalták a véleményüket az interneten
Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

125 hozzászólás A napi testszégyenítéssel kísért szexizmus, amit még lájkolunk is bejegyzéshez

  1. Helyettem írtad, Eszter

  2. Engem is szíven ütött a 2. kép, mert láttam is valahol. Az, hogy a kommentek azt sugallják, hogyha nem szuper a genetikád, akkor süllyedj el és ne mutogasd magad, az totál elkeserítő. A bal oldali csaj lehet, 20 éves, ráér edzeni, a másik meg soha nem lesz ugyanolyan testalkatú és lehet, ideje sincs rendszeresen!! (mert ezt a sport lényege) edzeni, mert pl. most is a 3 gyerekkel van kint strandolni. Aki elöl deszka, hátul léc, az sosem lesz kerek.
    Engem mérhetetlenül idegesít, hogy lehet akármilyen alakod, akkor is foglalkozni fognak vele valamilyen szempontból. Nem tudok úgy találkozni a sógornőmmel, hogy ne tenne megjegyzést az alakomra.
    Aki ilyet kitesz, alázva egy tök ismeretlent, az nekem már görény kategória.

    A sportolónő meg? Mintha Rubint Rékát ekéznénk, hogy izmos. Ez a foglalkozása, az élete, könyörgöm, mit várunk tőle??

    • Egyetértek veled, de a rómais képen a fenekek különbsége szerintem nem annyira genetika kérdése. Ha már elemezzük, akkor: életkor (amit te is írsz), rendszeres sport, jól választott fürdőruha, meg a kötőszövetek edzettsége.

      • Hogy a lényegre reagáljak: kötőszövetre hogyan kell edzeni?

      • Az egész testet néztem. Lehet, a jobb oldali nő ki tudja hozni saját magából a legtöbbet, lehet izmosabb és vékonyabb és feszesebb, de nem lesz pont olyan csini, mint a másik. A testalkatot nem lehet teljesen megváltoztatni. A szélesebből soha nem lesz nyúlánk, a csípőcsont sem megy össze 10 centit. A jobb oldali nő sem kövér, csak nem sportol, ez van, nem szereti, kész.

  3. Komolyan, büntetni kellene az ilyesmit, a nyilvános megszégyenítést, pláne, hogy még dokumentálva is van.

  4. Gondolkodtam, kiosszam-e a primkó libát, aki szerint a megcsalt nő mindig maga tehet a férje, párja suttyóságáról, de láttam hogy kurvára nem is veszi fel a beszólásokat. Mindenesetre az ilyenekkel szemben, akik még a külsejük bűvkörében élnek és onnan ítélnek meg mindent, nos az ilyenekkel szemben érzem azt a lenéző sznobságot magamban (Ó,te kis hülye! Majd mikor10 év múlva elhagynak egy puhatestűért…majd akkod guggoljál bazmeg!) és érzem magam valami eszeveszett jól, állati szupernek.
    Mert tudod: elhízott, löttyedtseggű, lusta (kimerült) sokgyerekes negyvenes anyuka(testű)-nőként is jó nekem!
    Mert szeretnek, mert szuper (apukatestű) pasim van, mert a hűség nem innen indul, nem a külső határozza meg!
    “ó,lóg a segge, elhagyom” ilyen nincs. Nem szeretem eléggé, megcsalom, elhagyom, no ilyen van!
    Mert nem a kinézeten múlik, hanem az érzéseken.

    A Római reklámkampánya pedig úgy undorító ahogy van!

    • Hú, a kommentek némelyike a poszt alatt talán még sokkolóbb volt, mint maga a poszt. Hogy a plötty, kövér nőt elhagyják, a feszest bezzeg nem… Eszem a szívét a kis naivnak, mintha volna szoros, törvényszerű összefüggés…! Mintha nem volna mindenkinél szebb, ifjabb, feszesebb, izmosabb, kerekebb stb…! Mintha mindenkinek ugyanaz volna szexuálisan izgató…! Mintha a kapcsolatok csak erre az egyetlen aspektusra épülnének…! És a legfontosabb: mintha nem járna jobban egyedül az, akit azért hagynak el, mert nem kockás a hasa és teniszlabda a feneke…!

      Olvastam valahol a kommentek között, hogy a csajszi a terhessége alatt hízott tíz kilót, és a férje elutasította az ágyban, merthogy kövér, mint egy bálna, sorry. Aztán a csaj lefogyott, hasizmot épített, a pasi meg még nagyobb sörpocakot eresztett… és asszonypajtás hűvösen elutasította az urát, merthogy kövér, mint egy bálna, sorry. Hmm, lehet, hogy ezt nevezik… karmának? Mindenesetre erős alapokra épülhetett az a kapcsolat is. :S

    • Magda Kötelesch // július 29, 2015 - 12:36 // Válasz

      A szépség relatív fogalom! Mit ér a legtökéletesebb testi szépség, belsö értékek nélkül? Csak annyit ér mint egy két lábon járó igazi tartalom nélküli festmény!
      Megismertem az eddigi 73 évem alatt tökéletesen szép és nagyon csúnya-elönytelen külsövel “megáldott” embereket. A legtöbb szépnél, közelebbi ismeretség után , azt kellett megállapítanom, hogy csak olyan, mint egy kivül szép, kivánatos alma, amelynek a belseje legjobb esetben csak üres, vagy romlott!
      Az úgy mond csúnyákat közelebbi ismeretség után,kellemes, vonzó emberekként ismertem meg és nem az elönytelen külsöt, hanem a belsö szépséget láttam!!!

  5. Tegnap az egyik csoportban egy középkorú hölgy megosztotta a fürdőzős bikinis képeit. Olyan 160-170 centi lehet, és kb. száz kiló, de annyira arányosan elosztva, hogy női szemmel is jól nézett ki, és láthatóan jól is érezte magát a bőrében. Mígnem jött egy huszonéves kis hölgy, meg a kishölgy kegyeire hajtó pasika, és rendesen elkezdték kiosztani. Ja, meg egy besavanyodott negyvenes is volt. Addig-addig, míg a posztoló hölgy (a többszáz pozitív hozzászólás ellenére) törölte a képeket. Sajnos. Tényleg jó volt ránézni, annyira sugárzott.
    Komolyan, mikor magukat elhanyagoló, TV előtt tespedő férfiak mondják meg a tutit, meg tinik, akkor… Jó! Jobb nem meghallani.

    • Nap mint nap látok sajnos lesifotókat, amiknek a kapcsán a muffin topon meg a hurkákon röhögnek, hogy ennyi kilóval ilyen ruhát felvenni gáz. Miért lenne az? Mindent lehet ízlésesen hordani, de az embernek nem az a célja, hogy random járókelőknek tetsszen, hanem az, hogy önazonos legyen az öltözékében, és kényelmesen érezze magát. ,

  6. nem gondoltam volna, hogy a mai világban ha belépek egy strandra, aláírok egy szerződést mely szerint fénykép és videó tartalom készülhet rólam amit bárhol felhasználhatnak…. én simán beperelném az illetőt aki a fotót készítette, az a szerencséje, hogy nem én vagyok a képen.
    azokat az embereket akik meg csak a testükig látnak csak sajnálni tudom.

  7. Hát most van az, hogy nem állom meg, és kommentelek:

    nekem, aki hét hónapja járok edzőterembe, és egre jobban szeretem, a dán testépítő kitartása, tónusossága, feszessége abszolút példakép — volna. Nekem az izmos, kidolgozott test tetszik, nem a vékony. És ötven évesen, három gyerekkel, hát basszus, le a kalappal. De ez a személyes perferenciám, én nem mondom senkinek, hogy “szerintem te is elmehetnél edzeni”, azt viszont felháborítónak tartom, amikor olyanok fikázzák a sportolók kinézetét vagy életmódját, nevezik őket túlzónak, kompenzálónak vagy taszítónak, akik egyáltalán semmit nem tesznek a testük állapotának, teljesítményének és kinézetének javításáért. Amikor visszavágnak, amikor teleesen egyértelmű, hogy az idegenkedésük mögött frusztráció és hárítás áll. Arra már nekem is kedvem támad visszaszólni, hogy barátom, mielőtt olyan nagy hévvel tartanád “normálisnak” azt, ahogy te kinézel vagy táplálkozol, nézzél már tükörbe, számold ki, mennyi üres kalóriát eszel egy nap, le bírsz-e futni laza tempóban öt kilométert, valamint méresd meg a BMI-det, metabolikus életkorodat, zsírszázalékodat, trigliceridjeidet, inzulinodat. Szomorú dolgokkal szembesülhetsz esetleg. És téged mégse tesz nevetségessé ez az Irene.

    Itt viszont nem csak erről van szó: amit a nem-testépítők, nem-sportolók, az ilyesmit nem különösebben becsülők kiszúrnak Irene képén, és amit én is bírálnék — ha bárkit is érdekel, nekem tetszik-e az ő (nyilvánosan megmutatott) teste –, az az, hogy ez a test keményen meg van tesztoszteronozva és/vagy szteroidozva. Ez az az arcszögletesség, szálkásság és hajhatár, amit a koksz okoz a nőknél, ez nyilvánvaló azoknak, akik lejárnak terembe, és közelről és nagy számban látnak ilyen testeket. Esetenként hallják a hasonló kinézetű nők meghökkentően mély hangját is. És ez nem egészséges már, meg a rengeteg, vizet kihajtó, szálkásító többi eljárás sem az, és az ilyen eszközökkel élő, nagyon keményen edző perfekcionisták gyakran testképzavarosak is, és mindent alárendelnek ennek a célnak. A body buliding egyedülálló: ez az a sport, amelynek céja a látvány és csak mellékhatása az erő, a teljesítmény. Összességében amit a versenyzők csinálnak, az nem példaszerű. Ezt mondhatjuk, ha újságírói aggyal, a köz érdekét is képviselve közelítjük meg Irene kinézetét.

    De ettől még rajtuk röhögni, facebook színvonalon utálkozni, személyeskedni, az nagyon ciki és nem emberi, és semmi köze a köz érdekéhez, inkább jellemhiba. Felhasználni bárkinek a fotóját az engedélye nélkül, ócska viccek illusztrációjául kirakni undorító és elítélendő.

    Az első számú szabály az, hogy nem bántunk, nem sértegetünk, nem mutogatunk ujjal, jó érzésű ember nem oszt meg ilyet és nem is röhögcsél rajta. A Gucci-bemutatón sem, egyáltalán, az emberek identitását jelentő kinézeten nem élcelődünk, hanem tiszteletben tartjuk, a tetkótól a vintage ruhákon keresztül a lila hajig. És nem is választjuk le a testet, a kinézetet az adott ember személyiségéről. Külön kezelni, az dehumanizáló és sajnos általános gyakorlat.

    Eszter, kösz, hogy ezt megírtad, nagyon fontos.

    • Köszi a kiegészítést, a kokszolás tüneteihez kevéssé értek, azt viszont tudom, hogy sok életmódszerűen sportoló ember csúszik el a különféle legális és illegális serkentőszerek használatán. Egyszer egy ismert sportriporter főként egykori – médiakarrierre vágyó – olimpikonokból álló csoportnak tartott előadást kameráktól távol, és kimondta: 10-ből 8 élsportoló doppingolna akkor is, ha a cucc súlyosan károsítja hosszútávon az életminőségét, amennyiben az aranyérem ezáltal garantált, és nincs esélye a lebukásnak. Érted, szóval akár tolószék és vegetáció 45 éves kortól, ezt is vállalná a túlnyomó többség. Én akkor ezt retorikai fogásnak képzeltem, de az egykori olimpikonok helyeseltek, elhűlve hallgattam. Mi ezt elképzelni se tudjuk: 4-6 éves korodtól napi 8-12 órán át dolgozol valamin 10-20 évig, aminek eredményessége érdekében négy percen belül, egyetlen napon kell a legjobbnak lenned a világon, és másodperceken múlik minden. Miközben az életedben – többnyire – semmi más nincs… Nagyon kemény. Meg persze… van, aki csak úgy belekattan, szomorú és ijesztő.

  8. Szorongó, önmagukban bizonytalan és fejletlen emberek sajátja ez a fajta viselkedés. Azért írtam, hogy primitív, mert érettebb és magas EQval rendelkező embereknek is lehet csekély önbizalma vagy kétségei, de ők jó eséllyel nem mások alázásával kompenzálnak.
    Én például egészségesen étkezem, egy héten kétszer trx-ezem és négyszer futok min 10 km-t, mindezt hajnalban 6-7 között, mikor a 2 évesem még alszik. Ennyi befektetett energia mellett is távol áll a testem az ideálistól és igen, vannak párnácskáim és olyan formáim, ami miatt simán szerepelhetnék egy ilyen fotón, megalázó megjegyzéseknek kitéve. Már csak emiatt is szégyenletes dolognak tartom. A személyes sztorimon túl pedig szomorú látni azt a képet, amit az emberek szellemi lelki és érzelmi színvonaláról rajzol.

  9. Egy férfi vélemény: nemrég jártam a Balatonon táboroztunk, ahol a fiúkon túl volt 4-5 lány ismerősöm is. Volt közöttük tipikusan szép, hosszú lábú, kerek popsijú stb. is, nem is beszélve a körülöttünk flangáló még ideálisabb, tangás lányokról. Az ismerősök között azonban ott volt Ő, aki alapjaiban döngette meg érzelmeimet már az első találkozásunk óta, és már elég rég csak rá gondolok. Huszonéves, igaz, de Ő nem egy modell alkat. Nincsenek hosszú lábai, a mellei gyerekesek, a vállai relatíve szélesek. Az arca aranyos, talán az objektíve is szép, de azért az sem modell kategória.
    Miért lényeges ez? Azért, mert egyszer amikor Baywatch szerűen elindult a strand “krémje” felénk a gyönyörű lányokból nem láttam semmit. Úgy ahogy mondom, én csak ezt az említett egy lányt láttam, aki kicsit hátrébb is volt. Valahogy a többit nézni nem adta meg azt a belső telítettség és boldogság érzést, ahogy Őt láttam. (most, hogy vissza olvasom még ez is igaz, őket csak néztem volna, Őt láttam is.) A tipikus szexi vonásokat, melyeket én is annak tartok, itt felborultak bennem, és pont azt szeretem benne, hogy ilyen.
    Az élet fintora ráadásul, hogy mégsem ez a szekér akar felvenni…

    • Hát igen, semmi ráció sincs abban, hogy kit kívánunk, szeretünk. Nem a tökéletesség, de még csak nem is az ideális lét az, ami ezeket az érzéseket életre hívja. Én is kívántam-szerettem már pocakos, durván szőrös pasast is, holott megakadhatott volna a szemem – szívem – kockás hasú titánokon is…

    • Ez egy nagyon jó történet, mert a személyességén túl azt hiszem rámutat a legfontosabb kérdésre ebben az egész testszégyenítés témában. Nemrég sikerült ezt megfogalmaznom (mert megvannak a kis harcaim saját magam elfogadásával), de azt hiszem szépnek mindig a szeretet lát. Nem az lesz szép, aki tökéletes, hanem akit szeretnek, márcsak azért is, mert kellő “nem-szeretéssel” mindenkin lehet hibát találni. Volt egy nagyon jó barátom, akinek tetszettek lányok, össze is jött velük, csak mindig talált valami külső tulajdonságot, ami idegesítette (vastag a combja, pihék vannak az arcán, stb.) Először arra gondoltam, hogy irreálisan magasak az elvárásai, de aztán rájöttem, hogy csak még baromira éretlen ahhoz, hogy feltétel nélkül szeretni tudjon. De nem kell a párkapcsolatokig menni, egy barátomról/barátnőmről, akit nagyon szeretek ugyanúgy gondolhatom, hogy szép függetlenöül attól, hogy hogy néz ki. Még elemibb példa ahogy kisgyerekként a szüleinket a legszebb embereknek látjuk, vagy szülőként a gyerekeinket.
      A másik kinézetét/testét/stílusát kritizálók szerintem leginkább ettől a léthiánytól SZENVEDNEK (ó, tudom, ez messze visz, hiszen minden rossz a jó léthiánya… :D). Persze baromi igazságtalan ha ezt a szenvedő rosszindulatot pont rád turházzák, de ilyen a rosszindulat természete, valahol ventillálni fogja magát. Szerintem aligha tehetünk mást, mint hogy ezzel a belátással felvértezve magunkat próbálunk a saját köreinkben minél szeretetteljesebb közeget kialakítani, ami hihetetlen nagy munka, de egyrészt máshogy szerintem nem érdemes élni, másrészt pedig olyan szánnivalóvá és jelentéktelenné teszi az ilyen és ehhez hasonló posztokat, amilyenek valójában. Végül is kit érdekel, hogy olyan emberek, akik nem törődnek velünk és még csak nem is ismernek, mit gondolnak rólunk.
      Az viszont, hogy egy marketinges ezt az emberalatti, sötét ösztönt használja arra, hogy a gazdáinak és saját magának pénzt keressen az nagyon komoly etikai problémákat vet fel, és a tiltakozás ellene több mint szükségszerű.

  10. Engem úgy neveltek, hogy nem illik másra mutogatni, nem gúnyolódunk, nem bántalmazzuk a másikat, ami nem csak a fizikaira értetendő. Érdekes, hogy sok ezer, sőt, akár milliós nagyságú azon emberek száma, akik mindenféle lelki furdalás nélkül bántalmazzák a másikat. Egyet értek a cikk íróval. Én tudom magamról, hogy nekem megvan a korom, időm és elég energiám hozzá, hogy változtassak azon, ahogy kinézek. A genetikám sem akadályoz ebben. De tény, van olyan is, amin nem lehet (legalábbis szike nélkül, biztosan). De ez megint olyan, hogy… mindegy is.
    Szerintem csodálatos dolog, hogy a genetika ennyire színes, változó, szinte sosincs ugyan olyan. Ezért is léteznek többféle kinézetű állatok és emberek egyaránt. Miért lenne ez hiba? Miért baj, hogy a természet, a biológia ennyire egyedivé tesz minden élőlényt?
    Ilyenkor (is) úgy vélem, egy emlős állat ezerszer intelligensebb, mint mi. Ő azért él, amiért született, se több, se kevesebb. Nem ítélkezik, nem bánt senkit. Feltéve ha nem ragadozó, de minden élőlény tisztában van a létének okával, él, ahogy az ösztönei diktálják. Erre jött az ember és…
    Mindegy, mindegy! Nem leszek feleslegesen ezért mérges.

  11. Érdekes, hogy egy ilyen poszt alatt is többen használtok igencsak átgondolatlan minősítéseket, címkéket. :( Van egy csomó semleges, nem sértő szó, ha már bírálunk valamit.

  12. Köszönöm! Fejet hajtok előtted!

    • Valóban, és 4 féle férfi létezik:
      – az, aki így néz ki
      – az, aki nem így néz ki, de azt hiszi, hogy így néz ki
      – az, aki nem így néz ki, ezt tudja is, és emiatt rohadtul frusztrált, és névtelen trollként tölti ki mérgét
      – az, aki túl van már azon, hogy így néz-e ki vagy sem, értékeli magát, és ezért másokat is képes értékelni.
      Én ezt az utóbbi típust szeretem nagyon. :)

  13. Pedig a vicc nem rossz :) eszembe is juttatott egy másikat:
    Két férfi véletlenül egymásnak tolja a bevásárlókocsit egy áruházban.
    – Elnézést hogy magának mentem, de a feleségemet keresem! – szabadkozik az egyik.
    – Semmi baj, én is az enyémet keresem… az öné hogy néz ki? – kérdezi a másik.
    – Hosszú szőke haj, kerek fenék, nagy mell, hosszú combok stb… és az ön felesége?
    – Hagyjuk, keressük a magáét!

  14. Most nézem, a 2. példában Szilvia Simon(40) milyen agresszívan “ráemel” a tizenéves “strand szépére” egy távoli merésszel. (és meg is kapta az 5 like-ját, nem történik tragédia…nem lesz szalagcikk… öten visszaigazoltak Sylvinek)

  15. Nos, en vagyok,aki feltoltotte magarol a vekony tangas kepet. Marpedig igen, mindenki le tud fogyni es feszes format csinalni maganak, de van aki betegseg miatt nem… Na de az,aki lusta, es csak sir a szaja….hat neharagudjon mar…mindenert tenni kell. Kozelitek a 30hoz, nem tizeneves vagyok :) nem kor fuggo ez az allapot, a konditeremben van olyan no,aki 42 evesen 3 gyermek utan kezdett el edzeni, es csinalja, mert nem csak edesanya szeretne lenni,hanem szeretne ha a ferje nokent nezne ra….
    Marpedig a legtobb megcsalas is ezert van, a ferfiak is de a nok is felre lepnek elobb utobb, ha mar nem kivanatos a parja… Es akkor nem az az illeto a hibas ,amelyik felre lep. Persze ha kulsoleg minden oke,akkor is megtortenik, akkor azert, mert a parjatol nem kap meg mindent,amire vagyik….logikus…

    • És ha szépek és csinosak vagyunk, valamint megadunk mindent neki, amit szeretne, akkor nem fog félrekúrni?

    • Persze, mindenki hozza ki magából a lehető legjobbat, legtöbbet, nem csak esztétikai, hanem egészségügyi okok miatt is. De van sok fontos dolog, amit elfelejtünk, amikor (kép alapján) ítélkezünk:
      1. Ezt a mindenkit-hozza-ki-magából dolgot nem lehet zsarolással, parancsszóra elérni, és a testszégyenítés manipulatív megoldás. Lelki károsodást okoz, ha le is fogyna, és akkor nem lesz sem magabiztosabb, sem egészségesebb hosszútávon a delikvens. Itt csak belső motiváció lehet, minden más brutális nyomás, és mint olyan, kontraproduktív.
      2. Nem mindenki ugyanazt tartja vonzónak. Nekem például sosem tetszett a kockás férfihas, és ahogy én sem a legsportosabb pasikhoz szoktam általában vonzódni, úgy a férfiaknak is nagyon sokféle nőtípus jön be: van, akinek az izmos, van, akinek a telt, van, akinek a nagyon telt. Nem vagyunk egyformák!
      3. Egy párkapcsolat több pilléren áll, a külső ehhez képest csak egy dolog a sok mindenből. Mellesleg nekem is 30 fölött esett le igazán, hogy a vonzalom – csak a puszta kémia, semmi más – teljesen kiszámíthatatlan, a tudatllattira, az ösztönökre épít, nem centiken, kilókon múlik. És még mennyi más van, amiről a szerelem, és a társkapcsolat épül, te jó ég!
      4. Aki félrelép, az félrelép a világ legvonzóbb partnere mellett is. Alkati, erkölcsi, prioritásbeli kérdés, nagyon naiv dolog azt hinni, hogy ha tökéletes a testem, ki van zárva a félrelépés. Sajnos, nincs összefüggés. Bár lenne, de ezzel csak nyugtatja magát az ember, mert ilyenkor elhisszük: “nálam a kontroll, rajtam múlik”. Önáltatás. Láttam már eleget az életben, még ha nem is saját tapasztalatról van szó e téren.
      5. Mások életébe tényleg nem látunk bele. Nem tudjuk, ő miért, hogyan edz, nem edz, mit érez, honnan jön, mik a motivációi. Pl. amit írtam: mi van, ha a nagyobb fenekű hölgy egy éve ilyenkor még 120-140 kiló volt, és kőkemény munkával fogyott ekkorára, és még tart a harca? Akkor kiröhögjük? Ha nem prioritás neki a kerek fenék, mert más érdekli, más fontos neki? Akkor rosszabb ember, rosszabb nő, rosszabb társ? Nem hinném, de a kérdésfelvetés a strand és egyes kommentelők részéről ezt sugallja.

    • Értsed már meg, hogy nem arról van szó, hogy le tud-e fogyni, hanem arról, hogy ki a gyíkomat érdekel MINDENEK FELETT, hogy hogy néz ki valaki? Nem azért csalnak meg, mert nem vagy szép. Nem azért nem csalnak meg, mert szép vagy. Szerinted azért vagy értékes, mert fasza segged van? Hát csalódást kell okoznom, nem attól vagy értékes.

    • “nem az az illeto a hibas ,amelyik felre lep”–mivan???? Te olvasod magadat?

      “ha kulsoleg minden oke,akkor is megtortenik, akkor azert, mert a parjatol nem kap meg mindent,amire vagyik….logikus…”-tévedésben vagy. Van, hogy valaki mindent megkap a párjától, de nézi, meddig mehet el és úgy gondolja, a másik úgyis megbocsát, megteheti mellette, hogy megcsalja, mert hát mindent megtesz érte, odavan érte, ez is belefér. Ugyan, hányan csalnák meg a párjukat, ha következmény nélkül megtehetnék. Sokan, hidd el. De mivel a meglévő kapcsolatot nem akarják kockáztatni, sem a másikat megbántani, inkább kimarad a megcsalás.

      • Húúúúú, hogy a megcsalásnak meg az esetek 90 százalékában mennyire nincs köze ahhoz, hogy milyen és mit ad a másik… wow, úristen.

        • Szóval ha én edzek eszetlenül, kívánatos vagyok, kiszolgálom az uramat minden téren, szórakoztató vagyok és minden tökéletes, akkor az garancia? És a másik? Ő mit tesz meg? Ha ugyanezeket, ha mindent megtesz, hogy én boldog legyek, akkor tényleg a házasság is az lesz. De ha csak én teperek, az édeskevés.

    • Abban van igazság, hogy ált. sokan lejjebb (vagy le) tudnának fogyni (bár lehet, hogy akár napi 4x annyi edzésbe telik nekik mint önnek, az már más kérdés, hogy ennyi időt szán-e rá valaki, hiszen lehet, hogy pl. a gyerekeit, és a munkáját kellene elhanyagolnia, ha ezt bevállalja… és nem mindenkinél az alak élvez elsőbbséget), és bár a mai életmód is szerepet játszik, de a genetikai tényező is, a mai (magyar) valóságban a rengeteg ülőmunkát végző, túlórázó nem hagyja ott az állását emiatt. Az már nem igaz, hogy mindenkinek feszes formája lesz (max. műtéttel, de arra a többségnek nem futná), és persze kivételt képeznek a betegségben szenvedők (de gyógyszer is okozhat elhízást). Talán az ön környezetében nincsenek olyan emberek, akik alapvető adottságaik miatt nőietlenek és vékonyak, annak ellenére, hogy sokat esznek, vagy fordítva, nem is esznek sokat, mégis ducik… Vannak persze állandóan a tv előtt ülő emberek, akik rengeteget esznek (bár azt a kérdést is feltehetnénk, hogy ők vajon miért ülnek otthon, vajon a környezetük megnyilvánulásai, az ilyen kritikák mennyiben okozták azt, hogy elhíztak, mondhatni, hogy ők meg talán lelkileg betegek). Senkinek nincs joga következtetéseket levonni ismeretlenekről, és ok-okozati összefüggést látni a nőietlen külső és a sportolás hiánya között. És erkölcsről hallott már? Van, aki így is, úgy is megcsalja a szép, fiatal párját és van olyan, aki nem, hiába szed fel pár kilót… Ha egy férfi nem tud nőként nézni feleségére (vajon akkor tárgyként, cselédként néz rá?), akkor már a kapcsolattal van probléma, a külső megváltozása talán csak ideiglenes megoldás, vagy az illető férfi elég “primitív”. Egyébként ön kifelejt – talán szándékosan – néhány egyéb lehetőséget, pl. személyiségbeli változások történhetnek, vagy pl. elmúlik a hormonális kötődés, annak sincs köze a külsőhöz, vagy igényekhez, és sajnos vannak olyan emberek, akik szakítás helyett, megcsalják a másikat.

    • Önnek van egy leegyszerűsített világképe, ami kényelmes, de nem fedi le a komplex valóságot, és ön ebbe illeszti bele a környezetében lévőket az ön elképzelései szerint (Vajon jó ez nekik is? – bár önnek ez nem hiszem, hogy számít.).
      Ha én segíteni akarok másokon, nem osztom meg a tangás képem egy kritikával, nem ígérem meg, hogy bárki lehet ilyen, mert logikátlan. És valahol az empátia hiánya is lehetne, de nem állítom, hogy ön nem empatikus, mivel én nem szeretnék ilyen negatív következtetést levonni egy ismeretlen emberről, viszont azt elárulom, hogy minek tűnik ez: ön megmondja a tutit, közben eldicsekszem az alkatával – ami mindenekfelett áll a fontossági rangsorban önnél, nem baj, de nem saját magából kellene kiindulnia a többi emberrel kapcsolatban. Persze lehet büszkének lenni a kinézetünkre, de nem mindegy mit, hogyan, és hol mondunk/írunk.
      Én nem dicsekednék a biológiai ismereteim hiányosságaival (ha ugyanolyan bunkó akarnék lenni, akkor most azt írnám, hogy aki nem veszi azt figyelembe, hogy a környezeti tényezők mellett elég sok genetikai tényező is van az elhízással kapcsolatban, az ostoba – nem kell ehhez doktori, hogy belássuk, vagy – te jó ég! – olvassunk utána, mielőtt okoskodunk).
      Nem ön a világ közepe, nem mindenki olyan – alkatilag sem -, mint ön. El lehet képzelni, hogy pl. elhízásra hajlamosító génnel született embernek mennyivel több erőfeszítésébe kerül lefogyni, emiatt kudarc éri őket, és még negatív diszkriminációval, kritikával is szembesülnek, talán nem véletlen, hogy megpróbálják megvédeni magukat az ilyenekkel szemben. Hogyan legyen így egészséges valaki? – mert ne a külső legyen már az elsődleges érték egy másik emberben, vagy valakinek a hátsója. Talán ki se lép a házból, mert ilyenekkel találkozik. Ahhoz, hogy esetleg leadjon – ha így dönt – erőfeszítéseket kell tennie, talán biztatásra is szüksége van – az ilyen emberek miatt is -, de sokuknak a maradék akaraterejét is felemészthetik az ilyen kritikák.

    • ez népszerű nézet, és nem az a baj vele, hogy nem píszí… hanem hogy nem igaz! nincs a világon olyan szépség, olyan testarány, olyan finessz, amivel magadhoz tudnál vonzani és láncolni valakit csak úgy.
      bármennyire kínos is, de mindenkinek van személyisége (még ha tiltakozik is ellene), és vannak érzései (még ha nem is képes gondolkozni vagy beszélni ezekről), és vannak nem vizuális jellegű szükségletei.
      sarkítva: hiába néz ki úgy egy nő vagy egy férfi, mintha reklámplakátról lépett volna le, ha egysze nincs rendben emberileg, nem felnőtt, nem működőképes, akkor nincs történet. ezen viszont nem lehet a konditeremben meg az életmódmagazinokkal dolgozni. tök mindegy, hogy mik a méretei, ha lehetetlen együtt lenni valakivel.
      ha meg valakivel jó, akkor nem méricskéljük, szerintem aki így áll a partneréhez az nem szerető hanem hentes.

    • Kedves Szilvia!

      Én egy 23 éves joghallgató egyetemista lány vagyok. Idén voltam harmadikos. Kőkemény év volt. Levegőt is alig kaptam, annyit kellett tanulnom. Imádok futni, úszni, kerékpározni, túrázni, de egyszerűen nincs időm sportolásra. Számomra ajándék, ha kéthetente egyszer lejutok futni, felfrissít, nagyon szeretem. Nem tartom magam kövérnek egyáltalán, de bizony meglátszik rajtam a sport hiánya, a fenekem, hasamon. A hozzád hasonló emberek miatt nem voltam kb. 10 éves strandon, akik rám néznek, és megítélnek a külsőm alapján, azt mondják, h lusta vagyok. Lusta, miközben 13 évig kőkeményen tanultam a közoktatásban, két felsőfokú nyelvvizsgát szereztem, sorra nyertem a különböző tanulmányi versenyeket, éjszakákat tanultam át, zongorázni tanultam. Az ország első jogi egyetemére (állami támogatásosra) különösebb nehézség nélkül bejutottam köszönhetően 13 év kőkemény munkájának. Sok áldozatokkal járt ez az élet, többek között azzal, h lemondtam a bulizásról és a sportról. Nyilván vannak csodálatos emberek (mint te), akiknek minden megy együtt és semmiről sem kell lemondaniuk, én nem vagyok ilyen csodálatos, nekem csak az egyik ment. A tanulást választottam. Mint írtam, jelenleg egyetemista vagyok, olyan kemény, hogy emellett semmi másra nincs időm. Ebben a vizsgaidőszakban volt olyan, h 15 napig egyhuzamban nem keltem fel az ágyból, csak tanultam kimerülésig. És ez csak egy tantárgy. Most, hogy vége a vizsgaidőszaknak kimennék a strandra pihenni egy kicsit, de a hátam mögé áll egy barom, lefényképez, feltesz az internetre és azt mondja lusta vagyok. Lusta….

    • 56kg csini csaj voltam a férjem lecserélt egy 120kg-osra……most 76 kg vagyok azt mondják sugárzok és 2 éve egy dögös pasi a párom aki imád…..nos csak ennyi…

    • lillytheone // július 28, 2015 - 18:07 // Válasz

      Szilvi, az meg van, hogy valaki magasról tesz arra, hogy hogy néz ki? Az meg van, hogy nem a külseje határozza meg őt magát? Az meg van, hogy nem egy olyan világban akar élni, ahol mindenkit csak a külseje határoz meg? Mert elég szomorú lenne egy olyan világ, ahol te csak egy tangás test vagy és csak erre vagy büszke. Vagy te tényleg csak erre vagy büszke? Ez minden, amit az életben fel tudsz mutatni?

    • Idézném a témában egy férfiismerősömet: “Ha bejön a képbe egy másik nő, a férfiaknál nem az játszik, hogy jobb csaj-e, mint a feleségük, hanem az, hogy ÚJ.”

    • Kicsi szívem!
      Te egy testhez mentél/mész hozzá? Mi lesz ha levágják a lábát, vagy ne adj isten nem áll fel többé neki, mert a korral ez is járhat? Elhagyod, mert a teste nem olyan?
      Igen, van aki lusta. Ő dolga. Van aki lusta is és sír is. Ne figyelj oda rá ha zavar. De azt hiszem te vagy itt a legjobban elrugaszkodva a valóságtól!
      Mert a megcsalás olyasmi, mikor a megcsaló olyat kap, ami otthon nincs. Például melegség, törődés. Vagy másfajta szex. Vagy nyugalom.
      De aki egy kerek fenék miatt dug félre, az biza sosem volt szerelmes a megcsalt párjába! És az ezért lehet csak hibás, mert ezt nem vette észre!
      Megbántás nélkül: van egy világképed, aminek nagy része a testről szól. Legyen kemény, legyen ilyen, olyan, nehogy elhagyjanak, megcsaljanak.
      Próbálj kimenni a világba, beszélgetni kimondottan jó csajokkal, akiket megcsaltak, elhagytak, mert mondjuk sötétek mint az éjszaka, viszont kemény a seggük.
      Na mindegy, szószaporítás, majd egyszer megérted.
      Tisztelettel: Heni

  16. I Am No Cover Girl // július 27, 2015 - 23:15 // Válasz

    Örülök, hogy más is szívén viseli a testképzavarosok ügyét! A média által ránkzúdított manipulált képek miatt rengeteg fiatal szenved, önsanyargat, és az ilyen negatív hozzászólások csak rontanak a helyzeten. Elég csak elültetni a bogarat a fülben, és máris egy újabb ember szenved, mert próbál megfelelni a társadalomnak. Nem azokkal van a baj akiknek nem “tökéletes” a teste, hanem azokkal, akik még elhiszik, létezik “A tökéletes” alak, amit mindenkinek el KELL érni mert csak akkor lehetnek boldogok. Nem vagyunk egyformák, nem is kell egyformának lennünk, hisz mindenki egyedi, és ettől TÖKÉLETES.

  17. Szilvia,
    nos, én meg az vagyok, aki nem szereti látni más szaros ánuszát a neten, akármilyen csecse is legyen. a tiédet sem.

    nem, nem mindenki tud lefogyni. a kutatók a mai napig keresgélik a kövérség ellenszerét, és nem találják. mert egyszerűen nincs magyarázat arra, hogy rengeteg ember miért nem tud lefogyni, annak ellenére, hogy diétázik, tablettázik, és napi másfél óra kardiót nyom. meséld el a laboregereknek, akiket génmanipuláltak, megváltoztatták a bélbaktériumflórájukat, elvágták a bolygóidegüket, módosították az inzulinszintjüket, ptsd-t okoztak nekik gyerekkorban, és ftalátos vizet kaptak egy életen keresztül, hogy miért nem találják a kutatók a kövérség ellenszerét?

    közelítesz a harminchoz? no, akkor neked aztán hatalmas élettapasztalatod lehet.

    a 42 éves, 3 gyerekes anyukára nem néz nőként a férje? akkor lehet, hogy nem az anyukának kéne edzenie, hanem a férjnek kellene végre a 3 gyerek és háztartás feladataiból 50%-ot elvégeznie, és akkor nem azon járna az esze, hogy a felesége nő-e vagy sem.

    a legtöbb megcsalás nem a nő külseje miatt van, vagy azért, mert a férfi nem kap meg mindent, amire vágyik, hanem azért, mert a férfiakat arra kondicionálja a társadalom, hogy nyugodtan félre lehet kúrni még a szépségkirálynő feleség mellől is.
    a félrekúró pasik ellen nem az a megoldás, hogy hülyére fogyózod meg edzed magad, meg gyötrődsz azon, hogy hogyan nézel ki, és hogy hogyan felel meg a külsőd a félrebaszó fickódnak a legjobban, hanem az, hogy lecseréled egy olyan fickóra, aki nem kúr félre, és úgy szeret, ahogy vagy.

    edzeni meg azért menj, mert baromi jó antidepresszáns, rendbe rakja az inzulinod és a vérzsírszinteket, ülőmunka után nem fájnak az ízületeid, csökken az esélyed az oszteoporózisra, és úgy pattogsz fel a blaha lépcsőin, mint a pöttyös labda. egyszóval azért, mert jobban érzed magad tőle.

  18. hát de most nézz rá… attól, hogy csecse, még lehet mosatlan :))) a kőművesdekoltázzsal sem az a bajom, hogy ordenáré ronda, és helyszínen végrehajtott 30 centis rücskös műbrokival kéne büntetni, hanem az, hogy izzadt és paksimogyorós. és mutogatja. nekem.

    egyébként erről a képről az a botrány jutott az eszembe, amit norbika tolt azzal a nagyon kövér, nagyon csúnya lánnyal a SAJÁT életmódtáborában. nem csak az a baj ezekkel a képekkel és a hozzájuk írt tartalommal, hogy szar marketing, szexizmus, fat-shaming, és bullying, illetve alja kihasználás és visszaélés a személyiségi jogokkal, hanem az is, hogy egy bármilyen szép, bármilyen karcsú, de önbizalomhiánnyal és testképzavarral küzdő nő meglátja, és már rögtön elmegy a kedve a strandra menéstől. mert ő nem látja, hogy a baloldali nőt is lepipálja a seggszépségversenyben, ő azt látja, hogy ő még annál is rondább, mint a jobboldali. így aztán fogyókúrába kezd, anorexiás lesz, stb.

    és akkor még nem beszéltem, milyen pusztító hatása van ezeknek a képeknek és melléjük írt tartalmaknak a valóban kövérekre, akik lehet, hogy tényleg egy-két évre vannak csak a cukorbetegségtől, vakságtól, szívrohamtól, agyvérzéstől. lehet, hogy épp most jutott el a pszichológusával odáig, hogy na jó, akkor kimerészkedik az utcára (nem edzőterembe, nem strandra, csak ki a lakásból, az utcára, sétálni, utcai ruhában, mert az is egy kardio, ha sétál egy órácskát), és akkor egyszer csak pofánvágja a valóság. ahol nem a biztonságos pszichoterápiás környezetben van, hanem ott van egy tök átlagos nő, mellette egy csecsevalagú, ő meg mondjuk legyen 85-90-100 kiló, és ez fogadja. és még csak ki se lépett az utcára. hogy tegyen valamit az egészségéért. most képzeljétek el ezt a nőt (akit lehet, hogy gyerekkorában megerőszakoltak, vagy tinikorában sorozatosan zaklattak, és a tudatalattija termelt köré egy olyan védőhájat, ami természetesen semmitől nem véd meg, de legalább évekkel megrövidíti az életét), hogyan menne le akármilyen edzőterembe, vagy strandra, vagy uszodába (ami megvédené a súlytól az ízületeit) ezzel a külsővel, hogy megvédje a saját egészségét, életét, ha ilyen faszszopó, geciskedő tartalmakkal találkozik olyan emberek, olyan intézmények oldalain, amik elvileg arra szolgálnak, és azért veszik el a kövér nő pénzét, hogy a kövér nő életét jobbá tegyék, és az egészségét megvédjék?

    szerintetek ezek után le fog menni az utcára? el fog menni egy edzőterembe? el fog menni strandra, vagy uszodába? ahol le kell vetkőzni? ahol kb 99,9%-os eséllyel fogják bántalmazni a külseje miatt?

    és mi lesz a jó külsejű, önbizalomhiányos, anorexiába menekülő fentivel? fasza, lefogy 35 kilóra, bevágják a pszichiátriára, megtömik gyomorszondával, mint a libát, megtanítják kalóriadúsan táplálkozni, majd kiszórják, lelkére kötve, hogy egyen sokat, mert különben meghal. megijed, eszik. felhízik orvosi tanácsra először 50-60 kilóra. még mindig testképzavaros, és önbizalomhiányos, és egyre kövérebbnek érzi magát. mert még mindig csecse valagú macákkal és összehasonlító tartalmakkal gyötrik a neten. tovább eszik, mert a doki azt mondta. már 70-80 kilónál jár. és még mindig nem érti, hogy miért nem felel meg annak a szépségideálnak, aminek nem lehet megfelelni. vagy még rosszabb. egyre kövérebbnek érzi magát. nem bírja a nyomást. újra fogyókúrázni kezd, mert a doki is azt modnta, hogy átesett a ló túlsó oldalára, a 70-80 már rossz, de még a 60 is. az nem felel meg a szent bmi-nek. fogyjon egy kicsit. hát fogy, mert a doki azt mondta, és egyébként is ocsmány disznónak érezte magát már 60 kilósan is. már megint csak 45. már csak 42. csak 39. már egy éve nincs menstruációja. és most megint basztatják, hogy hízzon. de most már nem hagyja magát. nem hisz nekik. hülyeségeket beszélnek. egyébként sem tudnak segíteni rajta. még mindig túl kövér. járt már azon az oldalon, nem akar visszamenni többé. szerintetek hány hétig bírja a szíve még?

    ez nem vicc. ezek a képek nem viccek, ezek a tartalmak nem viccek. ezek a tartalmak gyilkossági kísérletek kiszolgáltatott, önbizalomhiányos, testképzavaros nők ellen. akik ilyen tartalmakat osztanak meg, vagy lájkolnak, vagy kommentelnek alá olyanokat, hogy a ronda löttyedt teheneket megcsalja a férjük, konkrétan potenciális gyilkosok. belefonnak egy szálat a kötélbe, amivel a nő felakasztja magát. éleznek egyet a zsilettpengén, amivel felvágja az ereit. kivesznek a szájából egy falatot, amivel pont annyi kalóriát venne magához, amivel még pont azt az éjszakát kihúzná. visszahúzzák a kövéret az edzőterem ajtajából. hozzátesznek egy tized értéket a vércukrához. elzárnak újabb két kapilláris eret a lábában, vagy a szemében.

    ez nem vicc. ezek a tartalmak súlyosan rombolják és pusztítják a testképzavaros, problémákkal küszködő nők egészségét, énképét, önértékelését, életét.

    • Na, Szilvia, vajon megértetted-e, miért nagyon gáz, amit csináltál, és miért nagyon gáz a korábbi kommented? Mert hanga nagyon pontosan leírta.

    • Ez nagyon így van, ki is emelném: “egy bármilyen szép, bármilyen karcsú, de önbizalomhiánnyal és testképzavarral küzdő nő meglátja, és már rögtön elmegy a kedve a strandra menéstől. mert ő nem látja, hogy a baloldali nőt is lepipálja a seggszépségversenyben, ő azt látja, hogy ő még annál is rondább, mint a jobboldali. így aztán fogyókúrába kezd, anorexiás lesz, stb.”

      Egyébként nem csak nő, nekem volt olyan párom, aki férfiként szorongott a strandrajárástól, mert nem egy G.I. Joe. Hogy ilyenkor sok belső harcra is fény derül, amit rendezni kell, az más kérdés, de az üzenet egyszerű: HA PIHENNI MEGYEK, NE KELLJEN MÁR AZON AGYALNOM, HOGY KI ELEMEZGETI A TESTEMET A VILÁGHÁLÓN UTÁNA AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL. Ezen a ponton mindegy, hogy negatív vagy pozitív kontextusban, mert nincs köze hozzá, punktum. De pláne, ha negatív, ugye, ami még szorongást is kelt és komplexusokat is ébreszt…

    • hanga, csúcs vagy!!! :)

  19. A Római Strandnál ugrott egy családi belépő bevétele, ennyit mindenképpen elértek. A többihez szólni se tudok, annyira.. szégyenletes megnyilvánulások.

  20. Szilvia, biztos mindenki el tud fogyni, ahogy azt nagyon bölcsen kijelentetted, csak nem mindenki akar, van aki kisebb-nagyobb súlyfelesleggel is jól érzi magát a bőrében, mert nem a teste alapján ítéli meg magát, és a körülötte lévő emberek, akiknek fontos és akik neki fontosak, nem egy jól szabott húsdarabot látnak benne.
    Ha a te gondolatmenetedet folytatom, akkor ezek szerint vékonynak és kidolgozott testűnek lenni muszáj, aki nem ilyen, az megérdemli, ha a lustasága miatt elhagyják, megcsalják, stb. Fogalmam sincs, honnan veszed a bátorságot, hogy leszólj másokat, csak azért, mert nem a fenekük körmérete az életük középpontja, mindenesetre meglepő, hogy ennyire bátran osztod az észt.
    De akkor a te logikád alapján, szerintem meg mindenki le tudna doktorálni atomfizikából, csak nem mindenki akar, mert vannak lusták, akik a strandon süttetik a seggüket, és akiket majd azért hagy el a férjük, mert sötétek, mint az éjszaka, és ahelyett, hogy használnák az eszüket arra, amire az hivatott (gondolkodni), csak a testükkel vannak elfoglalva, ami mellett nem marad idő okosodni.
    Nem mellesleg, ég óvjon az olyan pasastól, aki csak a testemet akarja, mint egy tárgyat, amivel villoghat strandon meg itt-ott.

  21. a szociális mellett a ‘rendes’ média is tele van ilyen #szarral# tartalommal.
    más dolog, de eszembe jut egy olyan kollektív rémképzet, amikor valami gonosz vírus megszállja mindenkinek a szerkezeteit, felismeri és kiválogatja a legelőnytelenebb fotóit, és elárasztja vele az ismerősei képernyőit. gondolom sokan sikítva ébrednénk fel, pedig cswak a saját sokféleségünktől és embertársaink visszautasításától iszonyodunk, ha iszonyodunk.

  22. Hát nem is tudom.. Ezek miért szexisták? Minden szexizmus már, amiben test van? Néha az az érzésem, hogy a szexizmust üldözők több szexet látnak bármibe, mint a szexisták. A probléma valós, de ez szimpla: irigység, rosszindulat, unalom, alacsonyrendű összetartozás utáni kajtatás, rossz neveltetés, prosztóság, illetve ezek valamilyen arányú elegye. Ugyanígy kapják az ívet a: zoknira szandált húzók, a kockák, a bölcsészek, és még rengetegen.. A dolog szexizmusnak benézett része a jelenkor testképideálja (és attól való eltérés), amit szexizmusnak aposztrofálni hiba (szándékosságtól függően bűn).

    • Az is, de közben szexizmus is. Mert pl. Vona Gábor súlygyarapodásáról még sosem olvastam, meg arról se, hogy Gyurcsány Ferencet miért hagyta el az előző neje a férfiassága viszonylatában, vagy hogy Schiffer András szép, de nem okos. Jól van, Orbán Viktor béna tusnádfürdői outfitjéről és kappanhájáról most olvashatunk, de az ilyesmihez már miniszterelnöknek kell lenni. Az meg, hogy a túl izmos nő már nem is nő, a nem kisportolt női fenék meg gáz, már tök direkt szexizmus.

    • kérlek szépen, hogy nézz utána gondosan, mit jelent és mit nem jelent a szexizmus szó, mielőtt nekikezdesz arról nyilatkozni, hogy mit hiba és mit nem hiba aposztrofálni ;)

      • Arra még nem jöttem rá, hogy ezt Dreamside-nak vagy nekem címezted, de én pl épp most tartottam magamnak egy szexizmus oktatást, és a következőkre jutottam:

        Az indirekt szexizmus kérdéskörét tartom relevánsnak, amikor is a kontextus és a csoporton belüli normák határozzák meg, mi a szexizmus, és mi nem az. E miatt nehéz idegenekkel beszélgetni a témáról, hisz a normák nincsenek lefektetve, a körülmények nem ismertek, a bizalom hiányzik. Egy jó példa : “Hol a söröm?” kérdés elhangzása után elképzelhetünk egy jó kertipartit, ahol a férj kérdezi a feleségét, hogy nem látta e valahol, vagy elképzelhetünk egy komor családi vacsorát, ahol ezzel a szignállal adja a tudtára a férj a feleségnek, hogy nincs a sör az asztalon, pedig ez a nő dolga. És a legszebb, hogy ebben a mondatban semmi szexizmus nincs szóról szóra vizsgálva, a kontextus a lényeg. ÉS még akkor is kétesélyes.

        Így nem marad más hátra, mint nyitott fórumon mindent szexizmusként aposztrofálni, akkor nincs baj, bár megjegyzem, az ártatlanság vélelme pedig pont arról szól, hogy senkire se süssünk rá semmit első körben, csak mert mi annak láttuk/gondoljuk.

        Én még mindig valószínűsítem, hogy akik posztolták ezeket a “viccesnek” szánt dolgokat, meggondolatlanságból tettek ilyet, éretlenségből, unalomból, esetleg gonoszságból. Aztán az, hogy ez bejutva egy olyan normacsoportba, ahol más a vélekedés, mit okoz, az ismét egy különlegesen jó kérdés az információ szabad áramlásának évtizedében.

        Örülök, hogy ezeket a dolgokat a kommentek hatására végiggondolhattam, köszönöm.

        • igen neked címeztem,
          különös tekintettel a “Minden szexizmus már, amiben test van? Néha az az érzésem, hogy a szexizmust üldözők több szexet látnak bármibe, mint a szexisták” – mondataidra,
          miszerint a szexizmus valahogy a szexuális aktussal és az arra irányuló gondolatokkal lenne mérhető vagy rokonítható, pedig nem.
          amiből nem vonhatok le más következtetést, mint hogy nem vagy tisztában a szexizmus szónak az ő jelentésével – nem a fogalomnak az ő alkalmi meghatározásának a hatalmi viszonyairól, vagy mi is ez amit fentebb írsz és tök irreleváns, hanem az, hogy maga a szexizmus szó mit jelent. ugye világosan fejezem ki magam?
          tehát akkor szótár, Wikipédia, ilyenek, hajrá.

          • Sajnos nem fejezted ki magad elég világosan, és így nem értem, hogy miért gondolod tök irrelevánsnak.
            Visszautalva pedig a részre, ahol tőlem idézel, hogy “minden szexizmus már, amiben test van?” – pont arra mutat rá, hogy van egy fotó és hozzá van csapva szexizmus fogalma, és nekem nem világos, hogy ez miért az. De talán pont azért, amiért számodra irreleváns, amit mondtam. Idegenek között okafogyott erről tárgyalni a közös kontextus hiánya miatt.
            A wikipédia szépen tárgyalja ezt a fejezetet a szexizmus címszó alatt.
            És legyél kedves a degradáló hozzáállásodból vegyél vissza, kényelmetlenül érzem magam tőle, pedig nem gondolom azt, alapot szolgáltattam a hozzáállásodhoz.

            • “Minden szexizmus már, amiben test van? Néha az az érzésem, hogy a szexizmust üldözők több szexet látnak bármibe, mint a szexisták” – kérlek a két egymás után írt mondatodat valahogy magyarázd meg az iménti hozzászólásod összefüggésében.
              rövid, lényegretörő választ kérek, nem túl nagy kérés ez. elvégre nyilvános komment, feltehetően azt akarod, hogy mások is megértsék terajtad kívül
              amúgy meg attól tartok, azt kénytelen leszel elviselni, hogy nem vagyok engedelmes.

              • Jaj, Dani, Te… Nagyon rossz vagy te hozzám. Ez már a harmadik oda-vissza komment, és egész egyszerűen nem jutok közelebb ahhoz, hogy mi a szexista a két cikkben, pedig úgy érzem, te nagyobb szakértőnek gondolod magad, és én is annak gondollak. Ezért kérdeztem. De valahogy csak annyi van, hogy a) itt vagyunk egy megszégyenítést tárgyaló cikk kommentfolyamában és b) megszégyenítve érzem magamat.

                So all in all: Most én lettem a dagadt (hülye) ember aki kimegy a strandra (előáll egy hülye kérdéssel), és találkozik az erőssel (okos), aki baszogatja, hogy miért dagadt (hülye).

                Puszilok mindenkit!

                • nem az én dolgom téged kiokosítani. a te felelősséged, mint felnőtt ember, hogy tájékozódjál, és úgy alkoss, és aszerint nyilváníts véleményt. az alábbi ámokfutásodhoz pedig nem is fűzök semmilyen további kommentárt.

            • amúgy ha nem kapok rendes választ a saját hozzászólásod valamilyen (legalábbis) kétértelmű pontjának a tisztázására, de ehelyett hosszan és tekervényesen írsz valami egészen másról, azt csakis úgy tudom értelmezni (fantázia híján, bizonyára) hogy nem áll szándékodban kétirányú kommunikációt folytatni, ebben az esetben épp velem. szerintem ne versenyezzünk, hhogy kinek kellemetlenebb érzés a másikat olvasnia.

              • Most mit magyarázzak meg egy kérdésen és egy érzésen? Hogy miért ambivalens? Mert nem értem. Nem értem a strandos és gyúros képet a szexizmus kontextusában. Feltételezem, hogy te érted. Ezért kérdeztem. Egyértelműen fogalmazva: nem értek a témához, viszont szeretném megérteni. Ebben kérem a segítségedet. Segítesz?

              • Sokat beszél keveset mond, ez fiú… a stílusa pedig bicskanyitogató. Pedig, csak maximum 9 szóban kellett volna leírnia a szexizmus általános definícióját. Azt magyarázd el nekem Dani, vagy legalább egy életszerű példával szemléltesd, hogy hogy a csudába tud egy nő egy férfival, testiségről/erotikáról beszélni úgy, hogy az utóbbi nem követ el sem szexizmust, sem tárgyiasítást… úgy egyáltalán semmi olyat, amiért ma már “demokratikusabb” helyeken éveket osztanak! Mert ha sehogy, akkor itt nem lesz párbeszéd.

              • Király! Figyelj Dani, ez marha jó! Én voltam, aki megkérdezte, hogy “Hol a söröm”, mert nem tudtam, hogy hol a söröm, és Te voltál az, aki azt hitte, hogy azért kérdem, mert én azt gondolom, hogy neked ebben valamiféle felelősséged van, és azt hitted, hogy támadok! Hát ezért fontos a kontextus! Óriási! Erről szól a wiki vonatkozó fejezete az indirekt szexizmusról! :) Király, már azt hittem rosszkedvűen hagyom itt ezt a beszélgetést.

                • … az indirekt feminizmus mint olyan, a feminizmus III. hullámának hozománya… tehát nem szól másról mint a párbeszéd ellehetetlenítésről, férfi és nő között. Ennyi. Egyszerűen nem tudsz úgy megszólítani “óvatosan az erdőbe bevinni” egy nőt, hogy valamilyen úton módon ne követnéd el ezt vagy azt. Ez volt a lényeg… ezért hívták életre. Egy roppant bugyuta példával szemléltetve, ha én azt mondom egy nőnek (aki történetesen a kedvesem), hogy ” Ó de szívesen beleszagolnék a szirmaidba”, (tudom, hogy gyenge, de most nem ez a lényeg), akkor én minimum 2 rendbeli törvénysértést követek el, ezzel a rendkívül óvatos virágnyelven megfogalmazott közeledési szándékkal: Tárgyiasítás, szexizmus.
                  Rossz kedved meg pláne ne legyen, egy elég érdekes témát forszíroztál, kár hogy nem lett a másik oldalról is kifejtve, kibeszélve…

  23. nesztek, pink megmondja a tutit

  24. de még a tlc is

  25. Kedves Szilvia!
    Elsősorban hozzád intézném szavaimat, de minden más, hasonló véleményű emberhez is.
    Az ilyenek miatt mint ti, nem merek strandra járni, pedig nagyon szeretnék. Gyerekkoromban rengeteget bántottak a súlyom miatt. Te hogy viselnéd, ha a menzán ebéd közben azon gúnyolódnának, hogy “milyen gusztustalanul tömöd a fejed”? (Emiatt egyébként a mai napig nem szeretek nyilvános helyen, mások előtt enni…) Hogy kinevetnek, mert ügyetlen vagy testnevelés órán, vagy mert nem bírsz úgy futni mint a többiek? Mit tennél, ha mondjuk a gyerekeddel csinálnák ezt? Egy felnőtt embernek is rosszul esik az ilyesmi, hát még egy 8-10 éves gyereknek… 14 éves koromra sikerült lefogynom egy viszonylag normális testsúlyra. Négy évvel később, depressziós lettem, és 86 kilósra dagadtam. Sajgott mindenem, nagyon rosszul voltam nem csak lelkileg, fizikailag is. Változtatnom kellett, sikerült is. 55 kg vagyok. Sajnos a bőröm soha nem lesz a régi, tele van sebekkel (stria), de ez még a kisebb gond. Hiába büszkék rám a szüleim, barátaim. Hiába örülök, hogy nem fáj már a térdem, hogy nem bélyegeznek meg az utcán. Képtelen vagyok fürdőruhára vetkőzni. Miattatok, rosszindulatú, ítélkező emberek miatt. Mert ti csak azt látjátok, hogy plöttyedt a fenekem és olyan a hasam, mint aki túl van egy terhességen, stb… Az nincs rám írva, hogy nekem ezért a fenékért mennyit kellett küzdenem. Szégyellem, mert nem szép, tisztában vagyok vele…ez van. Próbálok tenni azért, hogy amin lehet, még változtassak. Csúnya a combom, de legalább van. Van lábam, tudok járni…nem úgy mint nagyon sok ember. Ők valószínűleg örülnének az én formátlan, csíkos lábamnak is.
    Ezzel az egésszel csak azt szeretném mondani, hogy 1000x is gondold át, hogy mit cselekszel/mondasz. Nem tudhatod, hogy a másik emberen milyen életre szóló sebet ejtesz egy “humoros” beszólással.

  26. Ez mind szép és jó, csak sajnos messze nincs annyi beteg és szorongó ember, mint amennyi elhízott. A nagy jólétet ben tudják hova tenni a népek. Hol egy kövér tigris, vagy zebra? Köszöntem a kognitív figyelmet.

  27. oké, legyen mindenki kövér, alkoholista, drogos, cigizzen kedvére, mert így érzi jól magát…

    éljen az individualizmus!

    • lillytheone // július 28, 2015 - 18:59 // Válasz

      Igen baszd meg! Éljen az individualizmus. Neked miért fáj? NEM KELL ODANÉZNI!!! Senki sem kényszerít. Ahogy arra se, hogy azt az életmódot válaszd. CSERÉBE csak annyit kell tenned, hogy békén hagyod. Ítélkezz nyugodtan, ha ez a fétised, ha neked erre áll fel, de magadban, ne közönséggel. Tényleg olyan kurva nehéz felfogni a cikk lényegét? Talán a testedzés mellett a szellemet is ideje lenne ápolni, nem? Ja, hogy EQ-ra nem igazán vannak gyakorlatok. :-S IJ.

      • Mégis inkább ne legyen mindenki az.. Persze ez nem azt jelenti, hogy bíráljuk ezeket az embereket. De a pótcselekvésnek okai vannak, és ezek a függőségek tünetek. Lehet, hogy páran tervezetten és önszántukból váltak azzá, illetve mindig is tudatában voltak a következményeknek.. De általában nem ez a helyzet. És bár felőlem is mindenki csináljon, amit akar, legyen individualista, de a függő emberek a legkevésbé individualisták. Hiszen függők. Indivídumuk dependens.

        • lillytheone // július 28, 2015 - 19:28 // Válasz

          De mit nem értünk azon, hogy szarjuk már le milyen a másik??? Van közöd a függőségéhez? Ahhoz, hogy hogy néz ki? NINCS. Akkor????

        • venagancsos // július 28, 2015 - 19:43 // Válasz

          Az efféle sentetiák pediglen konstansan inkonveniensek.

          Soha nem értettem, hogyan gondolják emberek, hogy ilyen általánosan fogalmazhatnak olyanokról, akikkel életükben nem beszéltek egy szót se. vannak nem is kevesen, akik túlsúllyal is mozognak rendszeresen, keress csak rá a Fat Girl’s Guide to Running-ra, vagy Jessamyn Stanley-re; vagy ha tényleg olvasni is akarsz, nem csak nyilatkozni, az obesity paradox nevű jelenség is érdekes olvasmány lehet. Lehet, hogy pótcselekvés, lehet, hogy így érzi jól magát, lehet, hogy épp egy út közepén van – akárhogy is, a jó részük életéről nem tudsz semmit, és a concern trollinggal nem is fogsz elérni semmit, csak az önértékelésüket taposod még inkább sárba.

          Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem kell az egészséges életmódot promotálni, de nem ez a módja.

    • Hát, nem tudom. Az van, hogy adott egy tök egyértelműen megfogalmazott poszt, a kommentek azért általában tovább egyértelműsítik (még Szilviáé is), hogy miről van szó. Erre jön valaki, és olyasmiről beszél, aminek nyomokban sincs köze a poszthoz és a többi kommenthez. Ilyenkor kérdés, hogy az illető funkcionális analfabéta – vagy kissé részeg/drogos és ezért képtelen megérteni. Persze az is lehet, hogy csak simán egy ügyetlen troll.

      • Én is állandóan ezt kérdezem magamtól, és közben eltűnődök, hogy az ilyen kommenteket beengedjem-e egyáltalán. annyira lelombozó látni, amikor valaki nem érti, mi a téma, de hőzöng. :S

  28. Vagyok 43 éves ,158 centi ,90 kiló.De mocskosul nem érdekel mások véleménye.20 évig éheztem azért hogy a testalkatommal és a genetikámmal harcolva tartsam a 65 kilót,ami a testképzavarom miatt soknak tűnt .Ezért egész életemben kissebségi érzésem volt mert kövérnek láttam magam,pedig s-es nadrágot hordtam.Sportoltam sokáig versenyszerűen,ezért az izomzatom elég erős még mindíg,a magas tesztoszteron szint csak hab a tortán.Beteg lettem …gyógyszerek ..depresszió ..és most a 90 kiló.Nem érdekel mások véleménye ,már nem.Nem érdekel mit mondanak csak az hogy ki mondja :D

  29. Erről a képről nekem egy családi strandolás jut eszembe. A jobb oldali az édesanya, akin lehet hogy előnytelenül áll a fürdőruha, de nincs rossz alkata. A bal oldali a nagylánya, akire büszke az anyukája. Szívesebben veszi meg a nagylánynak a csinosabbnál csinosabb fürdőrucikat, mint önmagának. A nagylány mivel most kezdi felfedezni a nőiességét és az ebben rejlő erőt, még fokozottan figyel a parton a helyes tartására. Számtalan ilyen családot látni.

  30. Mutasd a kommentjeidet, megmondom, ki vagy… (Még ha csak a beleérzéseimet is, de…)
    Korunk egyre terjedő népbetegsége az érzelmi skorbut… áttéte pedig az érzelmi analfabetizmus, ami mind több kommentben is megjelenik. Ezek egyszerre lehetnek az érzelmi salakanyag kiválasztásának és az abból fakadó öröm megnyilvánulásai (sokaknak tán az egyedüli örömforrásként).
    Az érzelmi analfabetizmus/fogyatékosság az emberrel kapcsolatos visszaélésekben is megnyilvánul… például a személyiségi jogok sárba tiprásában… és az azok kiváltotta (kár)örömben másokban.

  31. Liza az albatrosz // július 30, 2015 - 18:34 // Válasz

    Sajnos én is láttam a popsis képet sok ismerõsömnél megosztva, fõleg az “én nem sportolok, mert nekem szerencsés alkatom van, alapból vékony vagyok” típusú fiatal nõk osztották meg, és óriási sörhassal rendelkezõ, semmit nem sportoló férfiak. A kommentek alatta meg még jobban elszomorítottak, fõleg az olyanok, amiket itt már említettetek többen is, hogy “fúj, igénytelen, tespedõ, lusta, ronda nõ, biztos elhagyja a férje / pasija egy feszespopsijúért”. Az is érdekes, hogy nem ismerik a jobboldali nõ életkorát, élettörténetét (pl. 10 gyereket szült, 60 kilót fogyott stb.), de kapásból rámondják, hogy nem sportol, még csak egyszer sem guggol le naponta. Én heti hatszor sportolok (és egészségesen táplálkozom) és az alakom inkább a baloldali lányéra hasonlít (bár õ valószínūleg egy tízessel fiatalabb nálam). A fenekemet kivéve, ami egy félrecsúszott vagy rosszul kiválasztott bikinialsóban inkább a jobboldali képre emlékeztet. Öröklötten elöl nagyon nem deszka, de hátul léc vagyok. Persze én is tudnék a baloldali képhez hasonló feneket csinálni magamnak, meg a jobboldali képen látható nõ is – kellõ odafigyeléssel és valószínūleg tízszer annyi munkával, mint az átlag. Az õ életébe nem látok bele, csak magamról tudok nyilatkozni: ugyan terembe is járok kiegészítõ edzés céljából, de nekem az esztétikus külsõ elérése csak mellékhatás: ezzel valószínūleg szinte egyedül vagyok a nõk között, de nekem mindig is fontosabb volt az átlagon felüli állóképesség, mint a feszes popsi. Nem is nagyon nézegettem magamat hátulról. Csak most kezdek eszmélni, hogy igen, az alakformálás is mennyire hasznos tud lenni.

    Amúgy meg el kellene már végre fogadni, hogy mindenkinek megvan a maga prioritási sorrendje, és nem minden nõnél a tökéletes alak áll a legelsõ helyen. Bírom, hogy mindenki meg akarja mondani, hogy mi a “normális”. A jobboldali strandos képes nõ nem edz eleget, Irene meg túl sokat edz. Mindenki nézzen körül inkább a saját háza…vagy feneke…táján.

  32. Kedves Eszter értelek is és igazad is van.
    De az emberek gyarlóak pallérozatlanok és néha, amikor igen ritkán módjuk van rá, akkor aljasul a büntethetethetetlenségük l pajzsa mögött kimutatják a rosszindulatukat is.
    Mert az is van ám bennünk emberekben, bizonyám ha valaki nem tudná!
    Az indító fotón lévő “hölgy” pedig a női nem brutális torzója.
    Egy pszichopata ,de nyilván én tévedek és én is rosszindulatú vagyok, lehetséges és vállalom is.

  33. Az én történetem ehhez:
    nekem a párkapcsolati életemet – viselkedéskultúrámat törte szét – sajnos, ha nem változik pozitív irányba valami – egy életre a testszégyenítés.
    Nagyon otromba a közeg, ahonnan jövök, pedig értelmiségiek, kiskoromban elültették bennem annak a magvát, állandóan felhívták a figyelmemet rá, hogy valami nincs rendben, pedig akkor még mondjuk 2-3 kilóval voltam több az átlagnál, 10 évesen.
    13 évesen a menstruáció megjöttével én is elkezdtem érdeklődni a fiúk után, de egy viszonylag kis iskolaközösség hangadó tagjai mindenhol csúfoltak, hogy kövér vagyok, és mindenki utál mert kövér vagyok…pedig nem voltam kövér, a 165 cmhez 52 kiló voltam, mindössze akkor én voltam a legmagasabb, ez egyenlő volt a kövérséggel. Sokszor mentem arra reggel az iskolába, hogy lerajzoltak a táblára, mint otromba formátlan szörnyeteget, ezzel hozom párhuzamban, hogy mindig kísért az a rész – talán Ti is láttátok, ha 90’es gyerekek vagytok – ahol a nagydarab kövér szörnynő üldözi Quack kapitányt a Kacsamesékben, hát én pontosan ilyennek láttam magam.
    Pontosabban: nem láttam magam ilyennek, de úgy láttam, mindenki ilyennek lát. Ezért komoly tartáshibám lett, állandóan leejtett vállal jártam, mint egy púpos.
    A két húgom mindig hipervékony szőke hosszúhajú csaj volt mindig, nálam jóval népszerűbbek, meg is kaptam, hogy a Kerozin “Hugacsaka” számát rólam írták, és rendre azt kellett hallgatnom, hogy milyen szépek és mennyire nem hasonlítunk.
    Nem csak kortársak között, rokonságban is.
    Ezek alapján valami bányarémnek gondolnátok, de nem vagyok ronda. az arcom kifejezetten szép, nem nagy kerek, a hajam is sok, hosszú, dús, jól néz ki, habár erről a viszonylagos jóról nem kapok más megerősítést, csak jóval idősebbektől, és a tükörtől.
    Középsuliban a mobbing már csak rejtetten volt jelen, de ugyanaz volt a közeg, így rendre ráfaragtam. Az egyetlen srác, akivel komolyabban jártunk volna, na arról is kiderült, hogy távoli rokonom, úgyhogy ejtettük is a témát.
    Mindezekért kezdettől nem tudtam jól viszonyulni a párkapcsolatokhoz.
    Nem tudtam és nem tudom venni a jeleket helyesen, félreértem…nem esik le, nem tudom megkülönböztetni, ha egy pasinak bejövök, vagy csak kedves…máig azt hiszem, hogy amikor odajön valaki beszélgetni bulin, vagy interakcióba lép, hogy biztos tetszek neki, illetve hogy biztos szivatni akar.
    Nem is volt még normális párkapcsolatom. Még soha nem kaptam ajándékot fiútól, virágot, ilyeneket. A külvilág nem is hinné, milyen kemény az életemnek ez a része, hiszen máskülönben sikerszakmában, több diplomával, 3 felsőfokúval doktori fokozattal rendelkezem, ápolt vagyok, adok a megjelenésemre, kedves és nevetőős vagyok, társasági ember, sokat járok el, jól érzem magam a bőrömben látszólag, úgymond a felszínes szemlélő számára sikeresnek látszom. Igen, nem vagyok vékony, igen, nagydarab vagyok, széles a csípőm, vékony a derekam, nagy a középső fertály elől és hátul, és kicsi a mellem. De annyian vannak, akik még kevésbé előnyös tulajdonságokkal (nem én mondom ezt, hanem a közízlés, én tudom, hogy nem ezen múlik, de nálam úgy tűnik,igen) rendelkeznek és boldog kapcsolatok tucatjait tudják maguk mögött. Nekem ezt a súlyfelesleget nem lehet megbocsátani.
    Nekem csak abnormális párkapcsolatom volt, agresszorral, aki szintén a kövérséggel alázott, vagy olyan, aki nem vállalt fel, este találkoztunk, illetőleg rendre előfordult a következő: meg akar ismerni, találkozunk, minden kellemes az estén/randin, megbeszéljük a következőt, eljön, zavarban van, bocs de mégse…rengeteg munkám van abban, hogy megpróbáljam kideríteni, mi lehet ennek az oka, hiszen nem vagyok ápolatlan, rossz szagú, hülyén vihogós, bunkóparaszt, aki nem tud viselkedni, megtartom a határokat, hozzá tudok szólni rengeteg témához, tájékozott vagyok, nem nyomulok, egzisztenciám biztos, divatosan öltözködöm, odafigyelek a másikra, érdekel, amiket mond, lazán szoktam jól és kötetlenül érezni magam.
    Toleráns, befogadó személy vagyok, vidám, széles látókörű.
    Többször eljátszottam, hogy randira titokban ott volt egy másik asztalnál egy bizalmasom, aki megfigyelte, mi lehet a probléma, senki nem tudta. Ők is meglepődtek, hogy nem tudtak segíteni. Mindig ugyanaz történik, hogy “ezúttal elhiszem” és mindig egy nem a vége.
    Erre vezetem vissza, hogy igazából nem hiszem el mélyen, hogy engem el lehet fogadni úgy, ahogy vagyok.
    Mindig nagyon bőghetnékem van, amikor belegondolok, mennyi próbálkozás van mögöttem (nem társkereső, az nem nekem való) és mindig nem a vége. El se hinné a külvilág, mennyire járatlan vagyok szexuális téren, nekem csak pár alkalmam volt eddig, az is csak azért, mert én kényszerítettem magamat, hogy valami tapasztalatom legyen. Szégyellem is magam ezért, hiszen annyira nem gondolná rólam senki. Illetve nekem is volt zaklatásom, ami miatt évekig rettegtem a szex gondolatától is.
    Mostanra feladtam hogy ki akarjam hozni magamból a maximumot, nekem elegem van abból, hogy ennyi belső érték mellett másokhoz képest mennyivel többet kell “teljesítenem” illetve hogy a párkapcsolatokhoz a belépő a tökéletes, vagy legalábbis nagyjából súlyfeleslegmentes test. Nem vagyok elviselhetetlenül rosszul a bőrömben, beletörődtem, hogy a mély minták úgy rögzültek, hogy nekem ez a kapcsolat nem akar összejönni. Legutóbb két hete jött oda egy kiállításon valaki, hogy megismerne közelebbről, végigbeszélgettük a délután, az estét, majd mivel nekem el kellett utaznom két napra, maradtunk a facebooknál, hogy ott egyeztetünk. Hívott telefonon, keresett facebookon, jelentkezett. Tényleg minden normálisnak tűnt. Mígnem egy hete elpárolgott, és annyit írt, hogy “majd beszélünk”. Mintha nem ő nyomult volna. Mintha nem ő akart volna megismerni.
    Nem tudom, de ideje lenne ezt a testszégyenítést és sok mindent átkalibrálni a társadalomban, túl sok korombélinek van túl nagy problémája önmagával, és túl gonosz a közeg…már ha ránéztek egy kommentfalra, ott is (mint fentebb is a képeknél) a kérlelhetetlenség, az alázás, a másikat nem tolerálás van.
    Bocsi ha hosszú lett, de talán valaki tanul belőle, talán valaki érteni fogja. Köszönöm hogy leírhattam.

    • Elég sok minden jutott eszembe. Egyrészt persze, jól látod, hogy a testszégyenítés kísér elsősorban ma is (és ezt jó lenne terápiában, vagy valami olyasmiben is kezelni alighanem), és valóan, a társadalomnak nagy hajlama van erre. Másrészt viszont azért van itt más is. Pl. leírod, hogy szerinted nem előnytelen a külsőd, hogy sok lány kevésbé csinos, mégis van párja – aztán arra térsz vissza, hogy a súlyfölöslegedet nem lehet megbocsájtani. Pedig akkor valójában mégis más a hiba (nem tudom, mi, azt sem állítom, hogy a te készülékedben van a hiba igazából). A másik, hogy nem tudod, mikor udvarlás, mikor sima kedvesség: no ennek a külsődhöz konkrétan biztos nincs köze. Lehet, persze, hogy a szégyenítéshez már annál inkább, hogy azok miatt nem érted jól mások jeleit. De az sem kizárt, hogy más az oka, millió lehet, pl. egy kis Asperger is akár, de nyilván az, hogy ez jutott eszembe, nem jelent semmit.
      Ha valaki úgy megy oda hozzád, hogy meg akar veled ismerkedni, akkor a külsőd már nem lehet számára (komoly) probléma. Vagy a viselkedésedben van tehát valami, ami elgondolkodtatja (fogalmam sincs, mi, talán a feszültség, amit érzel, és feszültté teszi őt is, vagy épp azt érzi, hogy NEKED nem jön be igazán Ő?) – vagy az illető határozatlan, maga sem tudja, mit akar, fene tudja. Ha utóbbi, akkor miért ilyen pasik találnak meg téged többször is? Megint fene tudja. Mert te is bizonytalan vagy?
      Egy kis video, a lényege a számomra: ha rendben vagyunk belül, akkor nem számít, ki mit mond. https://www.facebook.com/agostonlaszloartist/videos/1275805459190216/

      • Köszönöm, hogy írtál, nagyon örülök neki. :) Megkérdezhetem, milyen terápiára gondoltál? Én gondoltam már kineziológiára, eftre, mert pszichológusnál már többször jártam, de nem volt túl hatékony. Az egyik pszichológus azt mondta, hogy márpedig “nem hiszi el, hogy én amúgy nem utálom a testemet” (pedig tényleg nem, csak kicsit mérges vagyok rá, másrészt együttérzek vele, de szeretem) és ezen pörgött, a másik pedig azt, idézen, hogy tulajdonképpen “pofátlanság tőled, hogy ilyen sok mindenben jól teljesítesz, és elvárod a férfiaktól, hogy nem elég hogy van “sikerességed”, ami az arcukba köszön tudattalanul is, hanem mellé még nézzék el neked a súlyfelesleget is”.
        Nem sikerült meggyőzniük, hogy a pszichológia nekem való, inkább még jobban megerősített, hogy nem lehet ezen a problémán segíteni.
        De azért szeretnék. Ha volna bármi gondolat, köszönettel veszem.
        Azt, hogy szerintem nem előnytelen a külsőm, és sok lány előnytelenebb külseje ellenére pasizik,részemről nem ítélkezésnek szántam, gondold oda elé, hogy “a társadalom szerint”…mármint hogy a társadalom valakire nagyobb részben mondja, hogy előnytelen külsejű, és mégis talált társat…senkit nem szeretnék megsérteni, hiszen ez szubjektív, ez csak amolyan statisztikai megközelítés volt.
        Az aspergert ki lehet zárni, egyrészt egyszer nekem is volt ilyen gyanúm, leteszteltettem, másrészt viszont nincs okom rá, hiszen minden másban kifejezetten nyitott, társasági ember vagyok, jól olvasok az emberekből, jól működnek a “radarok”…egyedül a párkapcsolat, ahol mindig ugyanabba futok bele. És nem volt hajlandó elmondani senki, hogy mi volt a gond…egyszer egy valaki mondott annyit, hogy mivel ennyire érzékeny vagyok, mármint nem sértődékeny, hanem hogy ennyire gyorsan átlátom és reagálok a dolgokra, akkor nem kezdene velem kapcsolatba, mert egy nő nem ilyenekre való. Ezt ilyenformán közölte velem.
        A fogyás megoldás lehetne, de azzal úgy vagyok, hogy ha az az eredménye, hogy még több k*r*gépet vonzok magam köré, akkor hagyjuk. Alapprobléma, hogy nem hajlandók az én tempómban haladni, nekem pedig nagyon elveszi a kedvemet, az érdeklődésemet, illetőleg megijeszt, amikor két találkozás után már csak azt érzékelem, hogy “unszol” ha nem is verbálisan, de metakommunikatíve mindenképp, hogy mikor megyünk már ágyba…nem akarják megérteni, hogy nekem ez nem megy, képtelen vagyok magamba engedni valakit, akivel kétszer találkoztam életemben…biztos én vagyok defektes, de nekem kell a hosszabb ismeretség a bizalomhoz. A súlyfelesleg talán ettől is véd. Köszönöm, ha elolvastad.

        • Pszichológia: szerintem nem neked nem való (mint terápia), hanem az említett „szakembereknek” nem való (mint foglalkozás). Vannak jó szakemberek is. Nem mindig könnyű megtalálni őket, ez sajnos tény. A pszichoterápiának sok irányzata van, van amelyik jó lehetne neked, más meg nem való erre a célra, de ehhez nem értek ennél jobban. Terápiás hatása lehet egyébként a pszichodrámának, ahhoz értek is kissé. Ha érdekel, írhatok róla, de még inkább javasolhatok olvasnivalót (és talán csoportot is). A lényege, hogy jellemzően csoportos módszer. Sikeresség vs férfiak: az a helyzet, hogy akinek a másik fél sikeressége taszító, az nagy bajban van magával. Igaz, a társadalmi előítéletek (a férfi kell hogy többet keressen – miért is???) a pasik életét sem könnyíti meg ebből a szempontból.
          Ez percig sem gondoltam, hogy ítélkezés, amit a külsődről és más nők külsejéről írsz! Teljesen világos.
          Hát, aki szerint a nő nem erre való, az jobb is, ha nem maradt melletted. Mondjuk ki nyíltan: hülye.
          A fogyás ezekre a dolgokra kicsit sem lenne megoldás. Nem azért, mert még inkább a kefélőgépek (hagyjuk a finomkodást ;) ) találnának meg, mert ez nem biztos. De semmiképp sem változtatna a lényegen. Sajnos sejtem, hogy elég vacak a felhozatal pasi téren, de azért amikor azt gondolod, hogy „a” pasik olyanok, amilyeneknek te tapasztaltad őket, akkor lényegében úgy gondolkodsz, mint azok a pasik, akik azért, mert „aranyásókkal” szoktak találkozni, meg azzal a kérdéssel, hogy milyen kocsid van – azt képzelik, hogy „a” nők csak a pénzre hajtanak. Nem tudom egyértelműen, hogy mit gondolsz a pasikról, nem ilyen szélsőséges a megfogalmazásod, csak úgy tűnik, mintha lenne ilyen benned. Mindenesetre szeretnélek abban erősíteni, hogy nem, a pasik között is vannak normálisak ;) És nem, nem vagy defektes, teljesen érthető, hogy te úgy gondolkodsz, nincs benne semmi defekt.
          A súlyfelesleg véd? De hát mégis azt írod, hogy ágyba akarnak vinni túl hamar, tehát az biztos, hogy egy rakás pasinak semmi gondja, vagy legalábbis semmi komoly gondja nincs a külsőddel.
          Idézek Kertész Magdától a lefogyással kapcsolatban ;) (Kertész Magda – Szűr-Szabó József: A nők előbb jöttek le a fáról?!):
          „Mit szeretünk legjobban? Az édességet, csokoládét, tejszínhabot, marcipánt. Miért nem eszünk édességet?
          Logikus. Hogy ne hízzunk.
          Mit utálunk a legjobban? A mindenféle reszelt gezemicét: sárgarépát, céklát, retket. Miért eszünk mégis gezemicét?
          Logikus. Hogy lefogyjunk.
          Miért gyötörjük, kínozzuk, sanyargatjuk magunkat a fogyókúrával?
          Logikus. Hogy a férfiaknak tetsszünk.
          Milyen nő tetszik a férfiaknak?
          Logikus. A telt.”

8 visszakövetés / visszajelzés

  1. A tökéletes kontroll illúziója, a Velem Ez Nem Történhet Meg, Mert-szindróma | Eszter's Offtopic
  2. Fals jólmegmondás: az igazi nőnek nincs műkörme, régen a házasságok az égben köttettek, a gyerek meg a szabadban játszott! | Eszter's Offtopic
  3. 5 kihívás, amellyel a spirituális közösség szembe kell, hogy nézzen a 21. században | Eszter's Offtopic
  4. Ez (nem) ment idén: a 2015-ös blogstatisztika, számokkal és sztorikkal | Eszter's Offtopic
  5. Bochkor Gábor szerint a kövér nő ronda, de mit mutat az, hogy miként reagálunk erre? – Eszter's Offtopic
  6. Lilu meztelen: segíti vagy hátráltatja egy-egy szexi fotó a feminizmus ügyét? – Eszter's Offtopic
  7. Nemi erőszak, áldozathibáztatás, abortusztilalom, princípiumok és testszégyenítés – valami mintha elkezdődött volna, nem? – Eszter's Offtopic
  8. csak a testével foglalkozik | csak az olvassa — én szóltam

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .