Aktuális

“Szerkesztetlen” fénylények a fotókon és eszeveszett sötétség a fejekben

“Ha nem hiszed el hogy az élet tényleg örökké tart, hiába úszol, belefulladsz, pedig ott van a másik part” – nem szeretem a Tankcsapdát, mégis egész nap ez a dal járt az eszemben. Pedig azt gondolom, az embereknek nem az a fő bajuk, hogy nem “hisznek”, hanem inkább az, hogy eszükbe sem jut gondolkozni, ezért aztán óriási a káosz a fejekben és a szívekben.

Pár perce a nyolcadik (!) ismerősöm is megosztotta a Facebookon a népszerű mémet, amelynek témája a következő: “amit az emberi szem nem lát, de az objektív rögzített. Angyalok jelenléte egy balesetnél. A helikopternél lévő körök is angyalok jelenléte.
Kinagyítva a képet, látni hogy nem szerkesztett kép“:

A fiatal felnőtt férfiismerősöm a látottakat a következő gondolattal egészítette ki:

“Ha ez tényleg nem fake fotó akkor nagyon érdekes. Én hiszek az ilyenekben, és lenyűgöznek a hasonló dolgok! Reméljük ez nem fake.”

Nem tehetek róla, rögtön ellenállhatatlan kényszert éreztem, hogy megkérdezzem: kedves ismerős, ha rávilágítok a tényre, hogy ez egy szép illusztráció, amit valaki egy népszerű szerkesztőprogram segítségével rakott össze, akkor vajon ma este már az anyag marxista-materialista-ateista rabszolgájaként fogsz nyugovóra térni? És úgy egyáltalán: ha már hiszel “az ilyenekben”, akkor vajon miért nem gondolkozol el néha józan paraszti ésszel, hogy mi fán is teremnek az “ilyenek” meg a “hasonló dolgok”, amikben – állítod – hiszel?

Persze nem akartam kegyetlen lenni, ezért csak egyszerűen annyit írtam a kép alá, hogy:

“Ez egy szép illusztráció, Photoshoppal összerakva, de angyalok természetesen léteznek, a fényoldali entitások segítenek minket hitünktől függetlenül… illetve gondoskodnak arról, hogy megtörténjen mindaz, aminek meg kell történnie.”

Oké, tegyük egy picit félre az angyalokat és Jézus Krisztus személyét, akit legutóbb Cecilia Gimenez ábrázolt mindenkit megérintő hitelességgel: tényleg hihet bárki bármiben, ha hinni akar megélések és megértések helyett, még Xenuval meg a lélekporszívóval sincs semmi gond, de… nem árt egyfajta következetesség a választott világkép terén. Muszáj tájékozódni, gondolkozni, befelé figyelni és helyére rakni pár dolgot, különben az első nehézségnél kártyavárként omlik össze a sekélyes ideológia-gyűjtemény, bármiről is legyen szó.

Mire gondolok?

Hát nézd, van nem egy ateista barátom, akiket imádok, de újra és újra megdöbbennek, amikor valaki közülük ezzel a világképpel magához veszi az élet során elérhető keresztény szentségeket csupán azért, hogy – családi nyomásra, vagy mert “az olyan szép és romantikus” – templomi esküvője lehessen. Elkerekednek a szemeim, amikor az agnosztikus világképű szomszéd KERESZTSZÜLŐT választ a gyerekének, aki a templomban arra esküszik fel, hogy keresztény értékek szerint építi élete végéig a kisded lelkét. Are you fucking kidding, man? A szertartásokat a belső tartalom, nem a formaságok teszik értékessé*. Csináljad, ha hiszel benne, de istentagadóként, aki az egyházat a pedofil papokkal azonosítja, hitelesebb volna jegelni inkább a jegyesoktatást, pláne, ha már tíz éve együtt éltek és van két gyereketek, mire sor kerül a kézfogóra.

Ugyanígy azt is képtelen vagyok felfogni, amikor egy hithű, aktívan misére járó római katolikus kartárs a magazinok frissen végzett médiamunkás-gyakornokai által összehordott hárommondatos horoszkópjai alapján dönt élete fontos kérdéseiben, miközben kiröhögi azt, aki a karma és a szabad akarat rejtett összefüggéseire világít rá. Odáig rendben van, hogy az illető (ó, de sokan vannak!) rájött arra, hogy az egyház a világegyetem és az emberi létezés párhuzamainak kutatását azért tiltotta tűzzel-vassal, hogy a nép vakon és süketen szolgálja a hatalmat saját sorsa tudatos irányítása helyett, de akkor meg aztán végképp felfoghatatlan, miért nem néz mélyebbre a felületes, gyerekes marhaságoknál. Vagy azt mondjuk, hogy az asztrológia unatkozó háziasszonyok vigasza/Isten szava szerint tiltott gyümölcs, vagy ha már élünk vele, legalább hozzávetőlegesen megértjük szerepét és működését. Vagy, vagy.

Ti értitek azt, hogy a zsidó rabbik és keresztény papok 99 százaléka miért nem végez ördögűzést, amikor ördög pedig a Biblia szerint létezik? Számomra ez is felfoghatatlan. Történt pedig, hogy apám egyik volt osztálytársának a fia felkereste a falu papját, hogy felesége furcsa jellemváltozására keressen gyógyírt, amit szerinte sötét erők mozgatnak. A hívő család – hitük szerint és a Biblia alapján – ördögi megszállásra gyanakodott, de a pap nagyjából kiröhögte őket, majd közölte, hogy ilyesmivel már a hivatalos egyház régóta nem foglalkozik. Értem én, de ha hisznek benne, akkor miért nem csinálják…? Egyáltalán: az egyházak túlnyomó többsége miért utasít el minden modernkori “csodát” (a saját kanonizált szentjeiket és pénzt hozó zarándokútjaik főhőseit kivéve) a “szemfényvesztés” címkéje alatt, amikor öt- meg kétezer éve csak úgy hemzsegett a terep a kézrátétellel gyógyító, semmiből anyagot létrehozó, lebegő, angyalokkal bájcsevegő mesterektől? Vajon mindebből mára miért csak Németh Sándor tömegpszichózisa vagy a Budapest TV vérciki mémmé alacsonyodó, “élő gerincműtétet” végrehajtó tévéjósai maradtak meg, akiket 380 Ft+ÁFA percdíjon hívhatsz fel késő éjszaka?

Persze hullavicces az is, amikor a Minden Egy univerzális eszméjét magukénak valló, szervezett egyházaktól eltávolodott békenagykövetek szeretetenergiájába belerezeg egy kis zsidógyűlölet, buziszidás vagy cigányüldözés. Érted, mindenki egy, semmi sem történik véletlenül, minden mindennel összefügg, szellemünk örök és elpusztíthatatlan, mindannyian az isteni fény részei vagyunk… kivéve persze a zsidókat, a buzikat és a cigányokat. Érted. Kis Magyarország nem ország, nagy Magyarország mennyország, ja bocs, negyedik dimenzió, kapunyitás meg 2012, vesszen Trianon és a szőröstalpú románok, de te is, hitetlen hazaáruló! Majd mi, sumér-szkíta-hun harcosok elhozzuk a zaranykort a világnak, addig is olvassunk Kurucot a Barikádon, és szidjuk a kormányt ezerrel, vesszen Orbán ….és Gyurcsány is, meg persze a rohadt négerek, és az összes globalizált elnyomó meg ballibsi köcsög, heil Hitler! Éljen a Szent Korona és István, a király, de azért persze Koppány és Vazul is, meg az egész sámánisztikus pogány kultúra, Szűz Máriával és Innanával együtt, lehetőleg egyszerre!

Nézem ezeket az embereket, és komolyan nem értem őket: nem az a kérdés, hogy miben hisznek, hanem inkább az, hogy miért mondanak ellen saját maguknak, miért nincs bennük belső rend, ami helyére billentené a kognitív disszonanciát? Hol marad a szívükből az igény, hogy megértsék és megéljék mindazt, ami körülveszi őket a látható és láthatatlan világban, ha már egyszer ők maguk döntöttek úgy, hogy hinni szeretnének? Hogyan mondhatja egy fiatal felnőtt férfi azt, hogy “hisz az ilyesmiben”, amikor pontosan fogalma sincs arról, micsoda “az ilyesmi”… és csalódott volna, ha a számára eddig láthatatlan valóság a továbbiakban is megmaradna az érzékelés finom függönyének takarásában? Így mégis mi a hitének az alapja?

Ilyenkor aztán mindig hálás vagyok, hogy “hit” helyett engem megélések és megértések vezetnek (általában így, ebben a sorrendben), hiába háborgok olykor, amiért még bőven van mit átültetni a gyakorlat mezejére… többek között például azt is, hogy ne ítélkezzek a hasonló gyermeki naivitású megnyilvánulások fölött. Úgyhogy most ítélet nélkül, segítő szándékkal mondom: ébredjünk már fel, gyerekek! Utána sokkal jobban látjuk majd a lényeget, szárnyakkal vagy anélkül.*Igaz, nem tudom, miért csodálkozom, amikor a WordPress nemrég három esküvői blogsablont is elérhetővé tett a házasulandók számára… itt egy népszerű iparág és az ember boldogság-stabilizáló mániája találkozik. Hosszú időre el is vette a kedvemet a házasságtól a téma köré épülő álszent, sekélyes és tudatlan cirkusz, de ma már tudom: szeretnék “esküvőt”, de csak olyan szertartásokkal, amik jelentenek is számunkra valamit…

Eszter névjegye (911 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

24 hozzászólás “Szerkesztetlen” fénylények a fotókon és eszeveszett sötétség a fejekben bejegyzéshez

 1. És miért nem szereted a Tankcsapdát? Kifejtenéd részletesen? Én sem szeretem, de úgy érdekel a véleményed.

  Fura, hogy azt várod széles rétegektől, hogy gondolkodjanak és utánanézzenek dolgoknak. Azért fura, mert ezt kevés ember teszi meg, még akkor is, ha te főleg olyanokkal érintkezel, akik megteszik.

  • Részletesen? Nem érintett meg sosem, ennyi. Most mondhatnám, hogy azért, mert kevés benne a hangszer és az is kásásan egybefolyik, hiányzik a szinti, nem szeretem a torzított gitárt, nem tetszik az énekes hangja etc., de igazából ez nem indok, mert elég sok olyasmi jött már be, ami nem tartozik a preferált dobozomba… szóval csak nem jön be, ennyi. :)

   Az utánanézés érdekes: szerinted normális az, hogy egy tévének vagy mosógépnek jobban utánanéz a többség, mint a saját világképének? De én még nem is a külső vizsgálódásra gondolok: inkább arra, hogy befelé nézzünk, és tegyük rendbe a káoszt, mérsékeljük a kognitív disszonanciát. (Persze még így is lesz bőven olyan, amit még nem tudunk megélni, pl. nincs vallás, aki ne hinne valamilyen formában az öröklétben, de nem láttam még embert, akit ne viselt volna meg a gyász, bármennyire is vallásos… érted.)

   • Normális vagy nem… ez van és kész. Ha nem néz utána a mosógépnek, rögtön tapasztalni fogja a negatív hatásokat, de ha nem néz befelé, attól még ugyanúgy megvan magában minden nap, főleg hogy a legtöbb kapcsolatban az emberek csak felszínesen érintkeznek egymással, szóval csak azt akarom mondani, hogy az embereknek ez egyszerűen nem fontos. Persze ennek is lehetnek következményei, csak nem biztos, hogy az illető arra gondol majd, hogy ez azért van, mert nem néz befelé, és össze-vissza világképe van. (Mellesleg én is így kezdtem troll pályafutásom, hogy abbahagytam önmagam fejlesztését, mert szomorú voltam, így viszont csak még szomorúbb lettem.) Na mindegy, lehet nem is arra válaszoltam, amit írtál, de legalább megpróbáltam. :s

 2. Attól, ha az ember szép, romantikus esküvő érdekében aggat magára keresztény dolgokat, csak az rosszabb, mikor ezt a család kéri. Mert a nagyszülők vallásosak, ami miatt az unokának is annak kell lenni, mert jajj ha nincs keresztelő, nem mehet konfirmálni, ha nem konfirmál, nem lehet esküvője és nem temetik el szertartás szerint.
  Fuck, maradjunk annyiban, hogy az esküvőm (ha lesz, bár egy leendő gyerek miatt megfontolandó, nem mintha számítana, de azért mégis, na), akkor az egy kertben/kastélyparkban lesz, rövid lesz a ruhám és sehol nem lesz egy darab pap se :)

  A fenti fotóval meg csak szimplán az a bajom, ami a “megjelent Jézus a pirítóson” típusú felfedezésekkel: az emberi elme ilyen szempontból borzasztóan korlátolt, ezért csak bizonyos formák mentén képes alakot adni a természetfelettinek is. Nem véletlenül néz ki szinte minden angyal úgy, mint a meséskönyvekben és az ufóknak is mindig két szemük van, egy orruk, egy szájuk és pár kisebb eltéréstől eltekintve nagyon is emberiek. A Jézus “fotók” meg furcsa mód mindig olyanok, ahogy Jézus a róla készült filmekben kinéz :)

  Úgyhogy maradnék azon a véleményen, hogy aki elég nyitott hozzá, képes felfedezni bizonyos spirituális dolgokat magában, vagy maga körül, de nem kellene megpróbálni erőszakkal letuszkolni az emberek torkán ennek a művi, nem létező formáját. Haszonelvű társadalomban élünk, nagyon kevés az olyan ember, aki valóban túlgondolkodik azon, hogy lakbér, rezsi, hitel, autó, nyaralás, meg ilyen apróságok. Többek közt én is elég földhöz ragadt vagyok ilyen szempontból, de azért próbálom azt hinni, hogy mégsem, vagy legalábbis nyitni a spirituális megélések felé.

  Esküvő témában pedig még annyit, hogy a legvisszataszítóbb az egészben, hogy az emberek nem azért mennek el mások esküvőjére (többnyire), hogy valóban, őszintén együtt örüljenek a párral és segítsék megtölteni értékes tartalommal az eseményt, hanem hogy páváskodjanak, fotózkodjanak, kajáljanak és részegedjenek. Meg mert a szomszéd is hívott, úgyhogy vissza kell hívni, mert különben irgumburgum.

  • Igen, és igazából ezért is mondom azt, hogy nem kell feltétlenül vallásfilozófiai mélységekben és a legösszetettebb spirituális szintekben gondolkozni, hanem bőven elég rendet rakni magunkban, a világképünkben, és megpróbálni fejlődni, az élet minden területén. Ez az alap.
   Nem mondom, hogy elítélem azt, aki romantikázásból vagy a családi nyomásra fejest ugrik a templomi esküvőbe ateistaként, de egy biztos: én legalább szertartás szinten nem élek olyasmivel, amiben nem hiszek, amivel nem értek egyet. Más kérdés, hogy én sem vagyok tökéletes. :))

 3. Csókolom :)
  Elnézést, hogy ehhez a posthoz írok, de így talán a legfeltűnőbb.

  Arra gondoltam, hogy elkezdek jógázni (és úszni, de ez most mellékes), de kismillióféle jóga van ahogy látom, és tökre nemtok eligazodni.
  Csinálnál egy összefoglalót az eddig kipróbáltakról? Illetve kezdőknek melyiket ajánlanád?

  Köszi :)

  • Kedves Félix, és kedves Eszter, engedjétek meg, hogy válaszoljak, persze, Eszter ettől még készíthet leírást :) De én azt gondolom, hogy Rajtad kívül senki sem fogja tudni megmondani, melyik irányzatot válaszd. Ez ugyanolyan, mint a fodrász: lehet hogy neki tökre beválik, Te elmész hozzá, és utálod amit művel a hajaddal. Bízz Önmagadban annyira, hogy meghalld a választ, és rögtön tudni fogod, melyik órára kopogtass be kezdőként! :) Ha mégsem jön be, akkor próbálj ki egy másikat ;)

  • Hú, egyszer írtam egy ilyen cikket egy életmód magazinba, ha megtalálom, feltöltöm. Igazából rengeteg típus van, és tényleg vérmérséklettől függ, meg attól, mit akar az ember vele (erősödni, fogyni, relaxálni, feltöltődni, megvilágosodni, akrobatizálni, satöbbi. :)) De tök jó, hogy elkezded, tényleg jó dolog!

 4. Nem akarok kiábrándító lenni, de nagyon Photoshop-gyanús a dolog, ilyet simán lehet csinálni, ha nois-olod a képet, így a pixelstruktúra mindenhol egyforma, és nem lesz olyan moaré, amiből megmondod, hogy megbuherálták…

  A hit az más téma, arról sokat beszéltünk, és remélem fogunk is! :)

  • A Jézus határozottan olyan ábrázatú, mint akit kivágtak. Meg az a sok kis csillagocska jobb oldalon a fényben. Meg ahogy azt Melinda is tökéletesen megfogalmazta: a mi percepciónk eléggé korlátozott, így a fantázia, a festmények és a filmek sokat alakítanak az elképzeléseken… (Miért kéne pl. az angyalnak szárny, amikor a gondolatok viszik?)

   Filozofálni meg sztem fogunk még sokat! :)

 5. Egy kis példaértékű életkép: tegnap meló közben odajött egy fiatal pár kisgyerekkel a kasszámhoz, elkezdtem blokkolni a szarjaikat, mikor egy beazonosíthatatlan, valami csokis szélű péksüteményhez értem, rákérdeztem, hogy mi a neve a cuccnak (egy áruházban kurvasokféle péksüti van flincflanc nevekkel, és hiába látom a képét a rendszeremben, mivel név szerint vannak szétbontva /btw elég idiótán, nem úgy találod meg h kakaós csiga, hanem csiga,kakaós oO/, elég időigényes átnyálazni mindet, hogy kép alapján megtaláljam, ami kell, szóval kérdeztem, a csaj meg rám néz, hogy “mittudomén?!”. Pff, mondom, ha maguk nem tudják a nevét, én se tudom beütni.. Újabb megdönthetetlen replika a csajtól: Nem néztem, el kell olvasni??
  Hát bazdmeg.. még jó, hogy a tegnapi volt az utolsó napom ott, ideje volt dobbantani..

  Na, azért akartam ezt a szösszenetet elmesélni, mert tök jól példázza az emberek hozzáállását, amin te meg vagy lepődve: annyit képtelenek megtenni, hogy a kiválasztott péksütemény nevét megnézzék, megjegyezzék, úgyis van más, akinek tudni kell, jobban kell tudni, majd ő megoldja, én nem foglalkozom vele.
  A fenti téma is olyan, hogy ahogyan írtad, tájékozódni kell benne, sokrétű információhalmaz, aminek bekebelezéséhez a mai ember kibaszott lusta, vagy nem elég “értelmes” a befogadáshoz.. Ezért “hisznek” olyan sokan az ilyen képekben és a háromsoros horoszkópban.. Le van írva, látszik a képen, elég annyival lezárni a témát, hogy van, létezik, az úgy van. Pont.

  Én ezt a jelenséget simán idiotizmusnak bélyegzem és nagy ívben leszarom. Asszem, antiszoc lettem e szűk két esztendő alatt, amit pénztárosként töltöttem el..

  • igen, így működünk, mi sokszor mi, emberek, pedig van más út is: odafigyelni, ott lenni, jelen lenni, megnézni, megkérdezni, elgondolkodni, befogadni azt, amivel azonosulunk, elengedni magunk mellett azt, amivel nem. Hát igen.

   Az viszont tök jó, hogy váltasz! Kell hozzá egy adag bátorság, de ha így érzel, tényleg eljött az idő, és csak jobb jöhet! :)

  • Én azóta mindig megnézem, h 1-2 alkalommal megkérdezték már tőlem. Végülis ha van 20 féle magos vekni/kifli/zsemle/buci/kutyámfasza, akkor honnan tudja, mikor egész nap ezer más dolga van. Uh én megteszem ezt a szívességet, meg ha működik a mérleg, le is mérem pl. a zöldségeket. Meg olyat veszek le a polcról, aminek nem gyűrött a kódja.
   A tesco önkiszolgáló pénztárától meg hülyét kapok. Folyton oda akarnak terelgetni, megfogadtam, ha mégegyszer bepróbálkozik egy, közlöm vele, h azért nem állok oda, mert az a hullafáradt arc, aki ott ül a kasszában, abból veszi a kaját, abból fizeti a rezsit és tartja el magát/családját, hogy engem kiszolgál. Ha mindenki önkasszázna, akkor kirúgnák a pénztárosokat. Szar meló, de sok ember ebből él(ne)meg.

 6. Hm, jó cikk, és érdekes a mondanivalója. Én azt gondolom, hogy ez is egy olyan dolog, amit nem lehet megérteni, és azt hiszem, nem is kell megérteni. Ezek az emberek éppen úgy mutatják a tükröt, mint az aki nagyon is hasonlóan gondolkozik. Ha azt ellentmondás kelti fel a figyelmet, akkor valójában a belső önvaló ellentmondását vesszük észre másban, hiszen Tőled kaptam a videót Eszter, de ami nincs Benned, az nem hat Rád. :) Lehet ítélkezés nélkül azt kiáltani: ébresztő, de én, az utóbbi napjaimat észrevéve, inkább azt mondanám a többieknek: ha szeretnétek, én segítek Nektek felébredni. :)

  • Az van bennem, hogy mostanság – kb. egy éve – egy folyamaton megyek keresztül, amikor kiselejtezem azokat a dolgokat az életemből, amikkel nem tudok azonosulni. Lehet az egy egyszerű dolog, mint pl. egy állandóan buziköcsögöző távoli ismerős törlése a Facebookról, de lehet komoly dolog is, mint pl. bizonyos emberi kapcsolatok átalakítása, illetve a munkám során feldolgozott hírek szelekciója. Muszáj szelektálni, ez az én dolgom, hiszen másokat megváltoztatni nem feladatom. Mivel én épp ezen dolgozom, jobban észreveszem a körülöttem lévő diszharmóniát, és szeretnék rávilágítani azokra a dolgokra, amikre rájöttem ezzel kapcsolatban (értsd: ha másfelé megy a farok, mint a kutya, nincs előrelépés). Persze mindenki maga dönti el, ebbe az irányba mozdul-e, ezzel van-e épp dolga, vagy most inkább másra koncentrál.

   • Az emberi kapcsolatok átalakítása nagyon fontos, ez tény. Én is ezen megyek keresztül, legfőképpen a családommal való kapcsolatban, illetve a párkapcsolatban (bár egyszerre csak egyet, és most a család van előtérben). Az meg, hogy a Facebookról milyen szándékkal törlöd az ismerőst, csak Tőled függ. Nyilván lehet elfogadással és elutasítással is… A döntés mindig a Te kezedben van, akkor is ha éppen nem akarod vállalni érte a felelősséget, és áthárítod másra a döntést (most nem Rád célzok konkrétan, csak így kezdtem a mondatot). Te is jársz egy utat, meg mások is járnak egy utat, és ahogy elnézem, ez olyan mint az ujjlenyomat: mindenkinek ugyanúgy néz ki (az ujja), de mégsem egyforma. Én magamon belül érzem azt, hogy tisztelni kell minden egyént, hiszen ő is az útját járja be, valamilyen módon… Bocsánat, kicsit kitört belőlem az alázat, de azt hiszem, ez nekem nagyon kellett! :D

 7. “Hát nézd, van nem egy ateista barátom, akiket imádok, de újra és újra megdöbbennek, amikor valaki közülük ezzel a világképpel magához veszi az élet során elérhető keresztény szentségeket csupán azért, hogy – családi nyomásra, vagy mert “az olyan szép és romantikus” – templomi esküvője lehessen.”

  Ezzel pontosan így vagyok én is, de az ő szempontjukból tényleg csak egy tortúra, amit le kell tudni.

  Ilyen ördögűzéssel hétköznapi emberként is próbálkozok naponta:
  „Szent Mihály főangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a Sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk, esedezve kérünk, parancsoljon néki az Isten, te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére, amen.”

  Ez egy olyan tevékenység, amit majd újra fel fognak fedezni. Tényleg nem hallani róla szinte egy szót se, még a miséken se.

  • Szerintem is vissza fog térni az ördögűzés idővel, érdekes volt ezt ebből a szemszögből nézni.
   Jó látni, ha bizonyos gyakorlatok, imák jelen vannak valaki életében, a hitével összhangban.

 8. Kacsalekvár // szeptember 8, 2012 - 07:41 // Válasz

  Atyaisten…. Én elhiszem, hogy van olyan ember, aki elhiszi a fenti kép igazát, de egyszerűen nem hiszem el… És mégis mit gondol, az angyalka majd a hófehér szárnyacskáit összepiszkítva fogja elállítani az artériás vérzést? Biztosan vannak angyalok, de kurva rondák lehetnek, különben megmutatnák magukat. És miért lennének pont emberi alakkal rendelkezők? Lehetnének amőba formájúak. Hinni kell valamiben, hogy az ember valóban élje és élvezze az életét. De én inkább magamban hiszek.

  A jóslásról meg csak annyit, hogy anyám egyik nő ismerőse űzi “hivatásosan”, és kib*szottul megél belőle. Bocsánat a szóért, de tényleg ez a legjobb kifejezés rá. Annyi palimadár van, hogy az elképzelhetetlen. 10-20 ezret elkér egy fél órás beszélgetésre, és hetekre előre van a naptárja előjegyzéssel…

  • Az, amikor az ember minden marhaságot elhisz, mindig abból fakad, ha nincs benne rend. Az meg, ha még a döntéseket is másoktól várja (jós meg miegyéb), azzal függ össze, hogy még ebben a káoszban sem bízik, felelősséget nem mer vállalni. Nem volna egyszerűbb kitakarítani? – kérdem én.

  • Én azt gondolom, hogy a jósokat és egyéb emberfajtákat is a szándék vezérli ilyenkor, csak nem mindegy, milyen szándék. Sokszor nem is tudatosul bennük, hogy nekik éppúgy szükség lenne a saját életükben tisztán látásra, mint azoknak, akik elmennek hozzájuk. Tény, hogy sok a katyvasz a fejekben, ugyanakkor az is tény, hogy valakinek a pénzszerzés a szándéka ezekkel a “segítségekkel”. A vonzás törvénye itt is fennáll, egy önjelölt azért kerül egy lehúzó emberhez, hogy megtanulja tőle: a döntés a saját kezében van, más nem fogja megoldani az életét helyette. Soha semmi sem véletlen, csak rá kell jönni az ok-okozati összefüggésekre. Csak az kap nehéz leckéket, aki azokat kéri!

 9. Németh Sándor tömegpszichózisa? Hol? Mikor?
  Ilyet akkor írjál, ha meggyőződtél róla. Ismerd meg, járj utána.
  “Hogyan mondhatja egy fiatal felnőtt férfi azt, hogy “hisz az ilyesmiben”, amikor pontosan fogalma sincs arról, micsoda “az ilyesmi”… és csalódott volna, ha a számára eddig láthatatlan valóság a továbbiakban is megmaradna az érzékelés finom függönyének takarásában? Így mégis mi a hitének az alapja?”
  Ezt azért nem tudod, mert fogalmad sincs, mi a hit!
  A hit pedig a reménylett dolgok valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés. (zsidólevél 11.1.)
  Nem ismered Jézust, nem ismered a hívő embereket, csupán ateista szemszögből azt teljesen igaznak gondolva írkálsz.
  Ja és ez a fotó természetesen szerkesztett!

 10. A helikopter körül lévő körök vízcseppek a fényképező objektívén, az angyalok pedig egyértelműen egy utólag szerkesztett dolog.
  Ráadásul hiper gagyi munkát végeztek vele. Ennyire ne legyünk már naívak.

  ui.: Rock n’ Roll never die :)

5 visszakövetés / visszajelzés

 1. A mennyország létezik « Eszter's Offtopic
 2. Ünnepi beszéd az emésztőgödörből « Eszter's Offtopic
 3. Halloween-mindenszentek-halottak napja: egyik sem az én ünnepem « Eszter's Offtopic
 4. 7 dolog, amit messzire kerülnék spirituális utam során « Eszter's Offtopic
 5. Miért? « Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: